1. Αγαπητε Επισκέπτη. Ευρίσκεσαι στο Πανελλήνιο Χειρουργικό Forum, όπου μπορεις βρείς πληροφορίες για ιατρικά χειρουργικά θέματα που σε αφορούν, όπως επίσης μπορείς να υποβάλλεις ένα καινούργιο δικό σου θέμα-ερώτηση στο φόρουμ. Πρεπει να εισαι εγγεγραμμένος χρήστης για να δεις τα ποστ των μελών ή να δημιουργήσεις δικό σου post ή θέμα (thread)!

Ερώτηση Όζος θυρεοειδούς

Discussion in 'Παθησεις Θυρεοειδούς και άλλων αδένων.' started by Lemontree, Sep 19, 2016.

Watchers:
This thread is being watched by 1 user.
 1. Lemontree

  Lemontree New Member

  Καλημέρα. Συγχαρητήρια για το forum. Σε τυχαίο έλεγχο βρέθηκε ένας όζος στον θυρεοειδή 2,7 εκ. Είναι όζος μικτός με συμπαγή και κυστικά στοιχεία, με περιφερικού τύπου αιμάτωση, κεντρική αδρή αποτιτάνωση διαμέτρου 0,3 cm και στην εξέταση με doppler τιμές ελαστικότητας ίσες με το θυρεοειδικό παρέγχυμα. Δεν υπάρχουν διογκωμένοι λεμφαδένες. Έκανα FNA η οποία ήταν αρνητική για κακοήθεια και άλλες εξετάσεις που μου σύστησε ενδοκρινολόγος. Συγκεκριμένα τα αποτελέσματα:
  FNA
  "Μικροσκοπικά ευρήματα:
  Κυτταροβρίθεια - επάρκεια δείγματος
  Επαρκές για στήριξη ασφαλούς διάγνωσης.
  Μικροσκοπική εξέταση:
  Κατά την μικροσκοπική εξέταση επιχρισμάτων, μετά από κατάλληλη επεξεργασία του υλικού, επίστρωση μονιμοποίηση και χρώση κατά MGG, παρατηρήθηκαν πολυάριθμα καλοήθη κύτταρα των θυλακίων και άφθονο λεπτόρρευστο κολλοειδές
  Συμπέρασμα
  Αρνητικά για κακοήθεια επιχρίσματα
  Ευρήματα συμβατά με αλλοιώσεις οζώδους υπερπλασίας
  Διαγνωστική κατηγορία ΙΙ κατά Bethesda 2009.

  Τ3 : 0,87 ng/mL
  Τ4: 5,29 μg/dL
  TSH: 3.30 μΙU/mL
  Αnti-TG: <15 IU/mL
  Anti - TPO: <28.0 U/mL
  Καλσιτονίνη (CT): <1.0 pg/mL
  Παραθορμόνη (PTH Intact): 42,3 pg/mL
  Ασβέστιο ολικό (Ca): 9,2 mg/dL
  Φώσφορος (Ρ): 4,5 mg/dL
  25-(ΟΗ) Βιταμίνη D: 19,8 ng/mL

  Έχω ήδη επισκεφθεί 3 ενδοκρινολόγους. Ο πρώτος μου είπε να αφαιρέσω τον θυρεοειδή (παρά την αρνητική FNA). Ο δεύτερος άφησε την απόφαση σε εμένα αλλά πρότεινε φαρμακευτική αγωγή για συρρίκνωση του όζου αν αποφασίσω να μην κάνω χειρουργείο. Ο τελευταίος πρότεινε απλή παρακολούθηση (χωρίς φαρμακευτική αγωγή και χωρίς χειρουργείο εκτός και αν κάτι αλλάξει στον όζο).
  Παρόλο που τείνω προς την επιλογή του χειρουργείου προκειμένου να απαλλαγώ από το άγχος, η αλήθεια είναι ότι έχω μπερδευτεί. Μήπως πρέπει να εξαντλήσω όλα τα περιθώρια πριν προχωρήσω στην αφαίρεση ενός τόσο σημαντικού αδένα; Πραγματικά θα ήθελα την άποψή σας.

  Σας ευχαριστώ εκ των προτέρων για την απάντησή σας

Share This Page