1. Αγαπητε Επισκέπτη. Ευρίσκεσαι στο Πανελλήνιο Χειρουργικό Forum, όπου μπορεις βρείς πληροφορίες για ιατρικά χειρουργικά θέματα που σε αφορούν, όπως επίσης μπορείς να υποβάλλεις ένα καινούργιο δικό σου θέμα-ερώτηση στο φόρουμ. Πρεπει να εισαι εγγεγραμμένος χρήστης για να δεις τα ποστ των μελών ή να δημιουργήσεις δικό σου post ή θέμα (thread)!

Όζοι θυρεοειδούς αδένα

Discussion in 'Παθησεις Θυρεοειδούς και άλλων αδένων.' started by iatridou_g, Feb 25, 2007.

 1. iatridou_g

  iatridou_g New Member

  Δεν είμαι ειδική αλλά ασθενής και βρίσκομαι σε μια σύγχυση από τους γιατρούς που με εξέτασαν.
  Είμαι 45 χρόνων. Πριν 12 χρόνια έκανα εγχείρηση θυρεοειδούς λόγω θυλώδους καρκινώματος και μου αφαίρεσαν τον ισθμό, τον δεξί λοβό και ένα τμήμα του αριστερού λοβού. Μετά από 12 χρόνια λοιπόν, οι γιατροί διέγνωσαν όζους στο τμήμα του αριστερού λοβού που μου είχαν αφήσει. Οι αιματολογικές εξετάσεις ωστόσο, για τα επίπεδα των ορμονών, έδειξαν φυσιολογικές τιμές. Τι πρέπει να κάνω από δω και πέρα? Η εγχείρηση θα ήταν η καλύτερη λύση στο πρόβλημά μου? Τι προβλήματα μπορεί να έχω αν κάνω ή δεν κάνω την εγχείρηση?
 2. sambalisG

  sambalisG Χειρουργός - Διαχειριστής Staff Member Admin

  Καλως ήρθατε στο Forum!!
  Προ 12 ετών χειρουργηθήκατε στον θυρεοειδή και σαν υπέβαλαν σε θυρεοειδεκτομή αφήνοντας τμήμα του αριστερού λοβού!!
  Αν υπήρχε προεγχειρητική διάγνωση για θηλώδες ca θυρεοειδούς, τότε οφείλω να σας πω πως έπρεπε να είχατε υποβληθεί σε Ολική θυρεοειδεκτομή!!

  Παρ'ολα αυτά, αν αυτήν την στιγμή παρουσιάζονται όζοι στον εναπομείναντα λοβό, τότε λόγω του ιστορικού σας, θα πρέπει να υποβληθείτε σε αφαίρεση του υπολείπου αδένα, και μετά σε θεραπεία με ραδιενεργό ιώδιο!!

  (Ερώτηση: Υποβληθήκατε σε θεραπεία με ιώδιο τότε??)!!

  Οι ορμόνες αυτη την στιγμή, δεν παίζουν ρόλο στο πρόβλημα σας!
  Ενδεχομένως μόνο η θυρεοσφαιρίνη!!
 3. iatridou_g

  iatridou_g New Member

  Σας ευχαριστώ γιατρέ για την απάντηση. Να σας πω συμπληρωματικά πως η θυρεοσφαιρίνη είναι φυσιολογική όπως και τα αντίστοιχα αντισώματα. Πριν 12 χρόνια που έκανα την εγχείρηση είπαν ότι θα μου κάνουν θεραπεία με ιώδιο, την οποία τελικά δεν μου την έκαναν γιατί είπαν ότι δεν χρειαζόταν!! Μάλλον την εγχείρηση την βλέπω σαν μονόδρομο. Το θέμα είναι ότι με φόβησε η γιατρός μου για πιθανές επιπλοκές στην υπόφυση και τις φωνητικές χορδές.

  Υ.Γ. Δεν μου έκαναν ολική αφαίρεση του αδένα γιατί, λέει η γιατρός μου, πως τότε (πριν 12 χρόνια) οι γιατροί ακολουθούσαν την τακτική της μερικής αφαίρεσης. Αφήναν επίτηδες ένα τμήμα του αδένα για να παράγει ορμόνες.
 4. sambalisG

  sambalisG Χειρουργός - Διαχειριστής Staff Member Admin

  Επιπλοκές απο την υπόφυση δεν νομίζω να υφίστανται!
  Από τις φωνητικές χορδές είναι σοβαρή επιπλοκή, όμως έγκειται στην εμπειρία του χειρουργού. (Υπάρχουν χειρουργοί που χρησιμοποιούν ειδικά neurostimulators -ανιχνευτές του κάτω λαρυγγικού νεύρου που νευρώνει τις φωνητικές χορδές, και έτσι ελαχιστοποιούνται επιπλοκές)!!!
  Πάντως όταν τίθεται θέμα καρκίνου, τα λόγια περιττεύουν.
  Φυσικά η εγχείρηση είναι μονόδρομος και η τακτική πάντα είναι ολική θυρεοειδεκτομή.
  Πράγμα που έπρεπε να είχε γίνει τότε, κα βασικά για να μην ξαναβρεθήτε τώρα σε μία νέα περιπέτεια!!
 5. iatridou_g

  iatridou_g New Member

  Γιατρέ, αν υποβληθώ σε θεραπεία με ραδιενεργό ιώδιο (που λένε ότι απορροφα και καταστρέφει οτιδήποτε ύποπτο στον αδένα) και όχι σε εγχείρηση θα μπορώ να έχω το κεφάλι μου ήσυχο?
  Δηγλαδή, με τη συντηριτική θεραπεία μπορώ να έχω το ίδιο αποτέλεσμα με την χειρουργική?
 6. sambalisG

  sambalisG Χειρουργός - Διαχειριστής Staff Member Admin

  Για να μπορέσει να "δράσει" το Ιώδιο, θα πρέπει πρώτα να ελαχιστοποιηθεί το ποσοστό θυρεοειδικών κυττάρων στο σώμα μας! Πράγμα που σημαίνει πως πρέπει να γίνει πρώτα να γίνει επέμβαση και μετά, εφ'οσον στην βιοψία τεκμηριωθεί η ύπαρξη κακοήθων κυττάρων, θα πρέπει να εφαρμοσθεί το Ιώδιο!!

Share This Page