1. Αγαπητε Επισκέπτη. Ευρίσκεσαι στο Πανελλήνιο Χειρουργικό Forum, όπου μπορεις βρείς πληροφορίες για ιατρικά χειρουργικά θέματα που σε αφορούν, όπως επίσης μπορείς να υποβάλλεις ένα καινούργιο δικό σου θέμα-ερώτηση στο φόρουμ. Πρεπει να εισαι εγγεγραμμένος χρήστης για να δεις τα ποστ των μελών ή να δημιουργήσεις δικό σου post ή θέμα (thread)!

Πληροφορία ΒΙΟΑΝΑΔΡΑΣΗ ΝΕΑ ΘΕΡΑΠΕΙΑ ΓΙΑ ΑΚΡΑΤΕΙΑ ΚΑΙ ΔΥΣΚΟΙΛΙΟΤΗΤΑ

Discussion in 'Παθήσεις Πρωκτού.' started by chiotakakou, Dec 8, 2009.

Watchers:
This thread is being watched by 1 user.
 1. chiotakakou

  chiotakakou New Member

  Βιοανάδραση: Η οριστική λύση στην ακράτεια και τη δυσκοιλιότητα
  Ε. Χιωτακάκου-Φαλιάκου, Γαστρεντερολόγος, Υπεύθυνη Τμήματος Λειτουργικών Παθήσεων Ορθού, Ιατρικό Κέντρο Αθηνών

  Η δυσκοιλιότητα και η ακράτεια αποτελούν συχνά προβλήματα στο γενικό πληθυσμό. Μία στις τρείς γυναίκες και ένας στους πέντε άνδρες παρουσιάζουν συχνότητα κενώσεων μικρότερη από μία ανά τρείς μέρες ή σημαντικού βαθμού δυσκολία και πόνο κατά την κένωση (δυσχεσία).

  Επίσης αρκετοί ασθενείς (7,1% του γενικού πληθυσμού, και συχνότερα οι γυναίκες) ταλαιπωρούνται με προβλήματα ακράτειας, με ιδιαίτερα δυσάρεστες επιπτώσεις τόσο στην ψυχολογία τους όσο και στην κοινωνικότητα τους. Έτσι η αφόδευση που είναι μια απλή και φυσιολογική λειτουργία μπορεί να μετατραπεί σε επίκεντρο όλης της προσοχής και ενεργητικότητας μας γεμίζοντας μας ανησυχία και καθημερινό άγχος .
  Ο συνήθης τρόπος αντιμετώπισης των ανωτέρω συμπτωμάτων είναι η τροποποίηση των διαιτητικών συνηθειών, φαρμακευτική αγωγή (καθαρτικά ή αντιδιαρροικά σκευάσματα), και σπανιότερα χειρουργικές επεμβάσεις. Όμως τα αποτελέσματα όλων αυτών είναι συχνά απογοητευτικά και οι ασθενείς επισκέπτονται κατ'επανάληψη διαφορετικούς ιατρούς αποσκοπώντας σε βελτίωση των συμπτωμάτων τους.
  Η βιοανάδραση αποτελεί μια πρωτοποριακή εναλλακτική λύση για τους ασθενείς με προβλήματα δυσκοιλιότητας και ακράτειας.
  Τι είναι βιοανάδραση;
  Είναι γυμναστική των μυών που συμμετέχουν στην κένωση. Ο ασθενής εκπαιδεύεται να καταλαβαίνει την διάταση του ορθού και να χαλαρώνει ή να συσφίγγει τους κατάλληλους μύες, έτσι ώστε να αφοδεύει ή να παρεμποδίζει την κένωση αποτελεσματικά.
  Πώς γίνεται;
  Οι ασθενείς βλέπουν τον ίδιο γιατρό για 6-8 συνεδρίες, μία κάθε 7-15 ημέρες. Σε αυτά τα προβλήματα είναι πολύ σημαντικό να αφιερώνεται ικανοποιητικός χρόνος στον ασθενή από τον ίδιο γιατρό πάντα. Γι' αυτό κάθε συνάντηση διαρκεί περίπου 45 λεπτά και είναι απόλυτα προσαρμοσμένη στις ανάγκες του κάθε ασθενούς. Με τη βοήθεια του κατάλληλου εξοπλισμού και των οδηγιών του γιατρού ο ασθενής εκπαιδεύεται. Στο τέλος κάθε συνάντησης, ενημερώνεται για θέματα διατροφής και σωστών συνηθειών κατά την κένωση και λαμβάνει εξατομικευμένο -με βάση τα συμπτώματα του- πρόγραμμα ασκήσεων.
  Ποια συμπτώματα βελτιώνονται με τη βιοανάδραση;
  · Δυσκολία στη κένωση,
  · σκληρά κόπρανα,
  · πόνος κατά την κένωση,
  · αίσθημα ατελούς αφόδευσης,
  · πόνος και φούσκωμα της κοιλιάς,
  · επεισόδια ακράτειας (συνειδητά ή μη).
  Γιατί το πρόγραμμα βιοανάδρασης είναι πρωτοποριακή μέθοδος;
  Εφαρμόζεται μόνο σε λίγα και ειδικά κέντρα τόσο στην Ελλάδα όσο και στο εξωτερικό. Είναι ολοκληρωμένη προσέγγιση του προβλήματος με εξατομικευμένο πρόγραμμα ασκήσεων για κάθε ασθενή. Είναι μη επεμβατική μέθοδος που δεν χρησιμοποεί φάρμακα και δεν παρουσιάζει επιπλοκές. Ο ίδιος ο ασθενής κατανοεί και συμμετέχει ενεργητικά στην επίλυση του προβλήματος του.
  Τι αποτέλεσμα έχει η μέθοδος;
  Η μέθοδος εφαρμόζεται στο Ιατρικό Κέντρο Αθηνών τους τελευταίους μήνες και η αποτελεσματικότητα της μεθόδου είναι παρόμοια με αυτήν των ειδικών κέντρων Λειτουργικών Παθήσεων του Ορθού του εξωτερικού.
  Το 80% των ασθενών με δυσκοιλιότητα και 80-95% εκείνων με ακράτεια παρουσιάζουν σημαντική βελτίωση των συμπτωμάτων τους

Share This Page