1. Αγαπητε Επισκέπτη. Ευρίσκεσαι στο Πανελλήνιο Χειρουργικό Forum, όπου μπορεις βρείς πληροφορίες για ιατρικά χειρουργικά θέματα που σε αφορούν, όπως επίσης μπορείς να υποβάλλεις ένα καινούργιο δικό σου θέμα-ερώτηση στο φόρουμ. Πρεπει να εισαι εγγεγραμμένος χρήστης για να δεις τα ποστ των μελών ή να δημιουργήσεις δικό σου post ή θέμα (thread)!

ΤΟ ΑΓΧΟΣ ΤΩΝ ΓΙΟΡΤΩΝ, Ο ΓΕΝΙΚΟΣ ΦΟΒΟΣ «ΜΗΝ ΠΑΡΩ ΒΑΡΟΣ»

Discussion in 'Επεμβάσεις Παχυσαρκίας' started by ΧΑΤΖΗΔΗΜΗΤΡΙΟΥ ΑΝΝΑ, Jan 16, 2008.

Watchers:
This thread is being watched by 2 users.


  1. Οι γιορτές είναι περίοδος διασκέδασης και απόλαυσης για τους περισσότερους ανθρώπους σε διαφορετικές χώρες και κοινωνίες του κόσμου. Ο τρόπος όμως που οι άνθρωποι έχουν μάθει να απολαμβάνουν κάποιες συγκεκριμένες γιορτές διαφέρει, παρατηρούνται διαπολιτισμικές διαφορές.

    Τα Χριστούγεννα αλλά και το άλλες γιορτλες όπως το Πάσχα, για την δικιά μας κουλτούρα και πολιτισμό πέρα απο την σημαντική θρησκευτική σημασία που της αποδίδουμε, συνδέεται με την απόλαυση του φαγητού, παραδοσιακά έθιμα γύρω απο την διατροφή κάθε τοποθεσίας, του ποτού, της μουσικής, της συνεύρεσης με αγαπημένα οικογενειακά μέλη.

    Συχνά στο μυαλό μας επειδή προηγείται η περίοδος άγχους, προγράμματος, υποχρεώσεων της καθημερινότητας έχουμε τα Χριστούγεννα με απόλυτες σκέψεις για το φαγητό όπως: «Θα φαμε πολύ, τόσα πράγματα θα έχει το τραπέζι», «Μετά απο την στέρηση, δικαιούμαστε να φάμε ότι και όσο θέλουμε» «Θα φαμε για να περάσουμε καλά και μετά θα μπω σε αυστηρό πρόγραμμα».

    Όμως πιθανά μερικοί θα παρατηρήσουν στον εαυτό τους οτι πέρα απο την προσμονή της απόλαυσης του φαγητού και του γλεντιού, να ανησυχούν και για το βάρος τους. Οι γιορτές συνοδεύονται συχνά απο ένα προσδοκόμενο άγχος των ενοχών σε περίπτωση που πάρουν κάποια κιλά την περίοδο αυτή. Μερικοί στην προσπάθεια τους να αντιμετωπίσουν το προσδοκόμενο αυτό άγχος, προετοιμάζονται για τις γιορτές προγραμματίζοντας να χάσουν μερικά κιλά απο πρίν, πιστεύοντας πως έτσι θα επιτρέψουν στον εαυτό τους να φαει κάτι παραπάνω όπως όλοι οι άλλοι αποφεύγοντας έτσι το άγχος και τις ενοχές που δημιουργούνται όταν βγούν απο το διατροφικό πρόγραμμα τους. Αυτό όμως σπάνια συμβαίνει και εγκλωβιζόμαστε στον φαύλο κύκλο «φαγητό-ενοχές».

    Οι γιορτές είναι ένα έντονο παράδειγμα που φέρνει έντονα μπροστά στα μάτια μας αυτό το φαινόμενο. Όμως ο κύκλος αυτός σ’ ανθρώπους που είναι επιρρεπείς στο φαγητό, στις συνεχόμενες διαιτολογικές προσπάθειες, που είναι αντιμέτωποι με την παχυσαρκία, που μπορεί να παρατηρούν βουλιμικές κρίσεις, ή υπερφαγίας, εμφανίζεται πιο συχνά, πιθανά και καθημερινά χωρίς να μπορούν να τον προσδιορίσουν. Αποτέλεσμα να εγκλωβίζονται και να επαναλαμβάνουν λάθους τρόπους αντιμετώπισης της υπερφαγίας, διατροφικές συμπεριφορές που διαιωνίζουν το πρόβλημα. Η εξισορρόπηση της σκέψης, του συναισθήματος και πώς αυτά επηρεάζουν την διατροφική μας συμπεριφορά είναι ένας αποτελεσματικός τρόπος να βγούμε απο τον φαύλο κύκλο αλλά και να διατηρήσουμε ένα επιθυμητό βάρος κερδίζοντας ένα υγιεινό τρόπο ζωής χωρίς να στερούμαστε τις «μικρές απολαύσεις» της καθημερινότητας.

Share This Page