1. Αγαπητε Επισκέπτη. Ευρίσκεσαι στο Πανελλήνιο Χειρουργικό Forum, όπου μπορεις βρείς πληροφορίες για ιατρικά χειρουργικά θέματα που σε αφορούν, όπως επίσης μπορείς να υποβάλλεις ένα καινούργιο δικό σου θέμα-ερώτηση στο φόρουμ. Πρεπει να εισαι εγγεγραμμένος χρήστης για να δεις τα ποστ των μελών ή να δημιουργήσεις δικό σου post ή θέμα (thread)!

Τι είναι τελικά;

Discussion in 'Κύστη Κόκκυγος' started by toula, Mar 25, 2008.

 1. toula

  toula New Member

  Καλημέρα και συγχαρητήρια για το forum σας. Είπα να σας γράψω κι εγώ το πρόβλημά μου...Είμαι 24 χρονών, αρκετά αδύνατη και κάνω καθιστική ζωή, δουλεύω σε γραφείο. Δεν ξέρω αν έχει σχέση, αλλά δυστυχώς δε γυμνάζομαι καθόλου, εδώ και πολλά χρόνια. Εδώ και 4-5 μήνες έχω μια κύστη πίσω, ψηλά... Για καιρό ήταν κόκκινη και που και που με πονούσε όταν καθόμουν.

  Πήγα σε δερματολόγο αρχικά. Του εξήγησα αναλυτικά το πρόβλημά μου. Με εξέτασε. Μου έδωσε αντιβίωση και μια αλοιφή. Μου είπε ότι μάλλον είναι μια απλή κύστη, αλλά μπορεί να είναι και κύστη κοκκυγος. Έβαλα την αλοιφή, αλλά δεν πήρα την αντιβίωση. Τώρα τελευταία μαζεύει πύον, γεμίζει, σπάει, μετά ξαναγεμίζει, ξανασπάει, και πάει λέγοντας...

  Πήγα σε χειρούργο. Του εξήγησα αναλυτικά το πρόβλημά μου. Με εξέτασε. Μου είπε ότι είναι κύστη κόκκυγος. Με μεγάλη σιγουριά... Πρέπει οπωσδήποτε λέει να το αφαιρέσω, γιατί αν το αφήσω, αυτό θα χειροτερέψει. Μου είπε για συνεχή αποτρίχωση, ολική αναισθησία, καθημερινές αλλαγές για κανα μήνα και τα λοιπά... Παρόλα αυτά μου είπε ότι είναι μια επέμβαση ρουτίνας και να μην ανησυχώ. Επειδή έχω διαβάσει κι έχω ακούσει πολλά, ψιλοφρίκαρα...

  Πήγα και σ'άλλο γιατρό. Του εξήγησα αναλυτικά το πρόβλημά μου. Με εξέτασε. Μου είπε ότι εκεί που είναι αποκλείεται να είναι κύστη κόκκυγος, γιατί είναι λέει πολύ ψηλά. Με μεγάλη σιγουριά... Είναι λέει μια απλή κύστη (κάτι σαν καλόγερος λέει) και να πάω να μου το ανοίξουν να καθαρίσει να τελειώνω. Υπόθεση 5 λεπτών λέει. Εναλλακτικά μου έδωσε αντιβίωση, για να δούμε πώς θα πάει...

  Σ'αυτό το σημείο να σας πω ότι και οι τρεις γιατροί που επισκέφθηκα θεωρούνται πολύ καλοί, και τους γνωρίζω χρόνια, μέσω φίλων ή συγγενών. Τους έχω απόλυτη εμπιστοσύνη, δεν αμφισβητώ κανέναν, όμως έχω μπερδευτεί... Επίσης να σας πω ότι η όλη διαδικασία της εξέτασης δε μου είναι καθόλου ευχάριστη, και στην αρχή ντρεπόμουν λίγο να πάω στο γιατρό, λόγω του σημείου που έχω το πρόβλημα. (Αν και είναι ψηλά.)

  Εσείς τι πιστεύετε ότι έχω; Είναι ακριβώς εκεί που τελειώνει η πλάτη και αρχίζει η χωρίστρα (συγνώμη για την έκφραση!), είναι ροζ (φούξια μάλλον) και έχει μέγεθος περίπου 2 εκατοστά. Έχει γεμίσει και έχει σπάσει 2 φορές σε διάστημα τριών εβδομάδων. Μόλις σπάει ο πόνος σταματάει. Θα ήθελα να ακούσω την άποψή σας! Sorry για τη φλυαρία και ευχαριστώ για την κατανόηση! :smile:
 2. sambalisG

  sambalisG Χειρουργός - Διαχειριστής Staff Member Admin

  Η κύστη κόκκυγος είναι τριχοφωλεακό συρίγγιο!!!
  δηλαδή έχει σχέση και δημιουργείται απο τρίχες που φωλιάζουν στην μεσογλουτιαία σχισμή!!!
  Αυτο σημαίνει πως θα πρέπει να έχει σχέση με παρουσία τριχών στην περιοχή ή να εμφανίζονται τρίχες στις περιπτώσεις που "σπάει"!!!
  Η θέση που λέτε είναι άτυπη για κύστη κόκκυγος!!!
  Υπάρχουν και άλλες κύστεις που λέγονται δερμοειδείς και μπορεί να είναι σμηγματογόνες συνήθως!!!
  Αν είναι "καλόγερος" σημαίνει δοθιήνας και ειδικότερα θυλακίτιδα. Για να είμαι πιό σαφής είναι φλεγμονή του θυλάκου τρίχας και ΔΕΝ έχει περίβλημα (κύστη)! Αρα συνήθως αμα "σπάσει", έχει λήξει το θέμα!
  Για να σας ταλαιπωρεί τόσο σημαίνει πως έχει τοιχωμα (φλοιό) δηλαδή είναι κύστη που θέλει αφαίρεση!!!
  Αν είναι δερμοειδής, πράγματι είναι απλή υπόθεση!
  Αν είναι κύστη κόκκυγος είναι πιό σύνθετη, αλλά όχι τραγική οπως την περιγράφουν!! (Η Προσωπική μου εμπειρία σαν χειρουργός αναδεικνύει αλλοιώς τα πράγματα)!!!

  p.s. η..χωρίστρα...πολύ μου άρεσε!!!!:biggrin:
 3. toula

  toula New Member

  Όταν σπάει δεν έχω δει τρίχες. Έχω κάποιες τρίχες (απ'ό,τι μπορώ να δω) πίσω, αλλά πιο χαμηλά από την κύστη, πιο μέσα... ξέρετε. Δηλαδή παρόλο που έχει τοίχωμα, μπορεί να είναι δερμοειδής; Πρέπει να το αφαιρέσω άμεσα; Αν το αφήσω κανα μήνα ας πούμε, θα έχω χειρότερο πρόβλημα; Σας ευχαριστώ πολύ για την απάντηση! :smile:
  Last edited by a moderator: Mar 25, 2008
 4. sambalisG

  sambalisG Χειρουργός - Διαχειριστής Staff Member Admin

  Δυστυχώς σε αυτές τις περιπτώσεις η αφαίρεση θα πρέπει να γίνει σε φάση που δεν υπάρχει φλεγμονή!!!
  Δηλαδή να εχει υποχωρήσει ο ερεθισμός και η "κοκκινίλα" και ο πόνος!
  Είναι θέμα εκτίμησης όμως χειρουργού για το πότε πρέπει να γίνει η επέμβαση!
 5. toula

  toula New Member

  Ευχαριστώ πολύ!

Share This Page