1. Αγαπητε Επισκέπτη. Ευρίσκεσαι στο Πανελλήνιο Χειρουργικό Forum, όπου μπορεις βρείς πληροφορίες για ιατρικά χειρουργικά θέματα που σε αφορούν, όπως επίσης μπορείς να υποβάλλεις ένα καινούργιο δικό σου θέμα-ερώτηση στο φόρουμ. Πρεπει να εισαι εγγεγραμμένος χρήστης για να δεις τα ποστ των μελών ή να δημιουργήσεις δικό σου post ή θέμα (thread)!

ΣΥΣΠΑΣΗ ΤΟΥ ΣΦΥΚΤΗΡΑ ΤΗΣ ΧΟΛΗΣ.

Discussion in 'Παθήσεις Χοληφόρων και Παγκρέατος.' started by MANOLIS, Jan 23, 2008.

 1. MANOLIS

  MANOLIS New Member

  Την γυναίκα μου ηλικίας 29 χρονών την πιάνουν πόνοι ψηλά στο στομάχι,και σε 15' έντονος πόνος πάνω δεξιά κάτω από το στήθος με διάρκεια από 2ώρες μέχρι 7 περίπου με την χρήση διαφόρων παυσίπονων. Η συχνότητα των περιστατικών είναι ασταθής (2 έως 6φορές τον χρόνο) εδώ και 10 χρόνια, με εξέρεση 4 χρόνια που δεν παρουσιάστικαν. Όλές οι εξετάσεις (Γαστροσκόπηση, υπέρηχοι άνω κοιλίας, ακτινογραφίες θώρακος και αιματολογικές εξετάσεις) δεν δείχνουν τίποτα. τώρα τελευταία μας είπαν ότι ενδέχεται να είναι "σύσπαση του σφυκτήρα της χολής". Σας παρακαλώ αν κάποιος γνωρίζει κάτι για την συγκεκριμένη πάθηση (αίτια , τρόποι αντιμετώπισης) να απαντήσει. Ευχαριστώ
 2. sambalisG

  sambalisG Χειρουργός - Διαχειριστής Staff Member Admin

  Απ: ΣΥΣΠΑΣΗ ΤΟΥ ΣΦΥΚΤΗΡΑ ΤΗΣ ΧΟΛΗΣ.

  Γειά σας και καλώς ήλθατε!!

  Είναι γεγονός πως αυτό που αναφέρετε και αυτό που σας προτείνουν είναι σπάνιο και ασυνηθιστο!!

  Θα ήθελα να αναφέρατε αν ο πόνος της συζύγου έχει σχέση με γεύματα και τι είδους γεύματα ή αν έχει σχέση με μετακίνηση αλλαγή θέσης κλπ!

  Η σύσπαση του σφιγκτήρα του oddi (ετσι λέγεται) είναι μία οντότητα που δύσκολα μπορεί να διερευνηθει και να διαγνωσθεί!! Δεν γνωρίζω την ακιβή αιτία που σας το ανέφεραν!
  ΟΜΩΣ! Η συνηθεστερη αιτία που προκαλεί παρόμοιο πόνο, έχει σχέση με τα χοληφόρα και δεν σχετίζεται με πέτρες στην χολή, είναι η δυσλειτουργία χοληδόχου κύστεως η οποία μπορεί να ελεγχθεί με "λειτουργικό" υπερηχογράφημα (δοκιμασία με σίτιση)! Απο κει και πέρα η τελική μέθοδος διερεύνησης είναι η μαγνητική χολαγγειοπακρεατογραφία (MRCP)!
  Στην διάθεση σας.
 3. MANOLIS

  MANOLIS New Member

  Απ: ΣΥΣΠΑΣΗ ΤΟΥ ΣΦΥΚΤΗΡΑ ΤΗΣ ΧΟΛΗΣ.

  Γειά σας
  Θα ήθελα να σας αναφέρω οτι δεν έχει παρατηρηθεί συσχέτηση του πόνου με γεύματα. Να τονίσω ότι η διατροφή της είναι προσεγμένη και υγιεινή. Όσον αφορά την κίνηση, η μόνη συσχέτηση που υπάρχει είναι ότι στα περισσότερα περιστατικά σηκώνοντας το δεξί χέρι ψιλά πάνω από το κεφάλι εχουμε στιγμιαία ανακούφηση (όχι εξαφάνηση του πόνου).
  Ευχαριστώ
 4. sambalisG

  sambalisG Χειρουργός - Διαχειριστής Staff Member Admin

  Απ: ΣΥΣΠΑΣΗ ΤΟΥ ΣΦΥΚΤΗΡΑ ΤΗΣ ΧΟΛΗΣ.

  Πολλές φορές υπάρχουν μυοσκελετικά προβλήματα (μεσοπλεύριες νευραλγίες, οστεοχονδρίτιδες πλευρών κλπ) που παραπλανούν και ομοιάζουν με πόνο στην κοιλιά, με αποτέλεσμα να χρονίζει το πρόβλημα και να παραμένει χωρίς διάγνωση και λύση!!

  Προτείνω να υπάρξει κατ'αρχάς ορθοπαιδική εξέταση ή και χειρουργική εξέταση απο ειδικό, και μετά να κατευθυνθείτε σε διερεύνηση "σπανιοτέρων" περιπτώσεων όπως αυτή που είπατε , ειδικά όταν λέτε πως ΔΕΝ σχετίζεται με το φαγητό.

Share This Page