1. Αγαπητε Επισκέπτη. Ευρίσκεσαι στο Πανελλήνιο Χειρουργικό Forum, όπου μπορεις βρείς πληροφορίες για ιατρικά χειρουργικά θέματα που σε αφορούν, όπως επίσης μπορείς να υποβάλλεις ένα καινούργιο δικό σου θέμα-ερώτηση στο φόρουμ. Πρεπει να εισαι εγγεγραμμένος χρήστης για να δεις τα ποστ των μελών ή να δημιουργήσεις δικό σου post ή θέμα (thread)!

Πρόβλημα ΣΥΝΔΡΟΜΟ ΔΥΣΑΠΟΡΡΟΦΗΣΗΣ Η' ΕΥΕΡΕΘΙΣΤΟΥ ΕΝΤΕΡΟΥ?

Discussion in 'Παθήσεις Στομάχου και 12δακτύλου.' started by Vag, Nov 13, 2009.

Watchers:
This thread is being watched by 3 users.
 1. Vag

  Vag New Member

  Καλησπέρα,
  Επειδή έκανα ποστ σε λάθος κατηγορία το προβλημά μου είπα να το αναρτήσω και εδώ, καθότι σχετίζεται με το ανώτερο γαστρεντερικό μάλλον.
  είμαι άνδρας 25 ετών και αντιμετωπίζω ένα πρόβλημα. Πριν από 1μισι χρόνο περίπου είχα μια διαταρραχή στο έντερο κάνοντας στεατόρροιες και διάρροιες. Να σημειώσω ότι μέχρι τότε δεν είχα ποτέ αντιμετωπίσει κανενός είδους πρόβλημα που να σχετίζεται με το γαστρεντερικό. Η κατάσταση βελτιώθηκε κάνοντασ για 1 εβδομάδα τη 'δίαιτα της γαστρεντερίτιδας', με ρύζι μπανάνες κλπ.. Όταν ξεκινούσα όμωσ να τρώω και πάλι φυσιολογικά είχα πάλι τα ίδια. Για να τα πω εν συντομία, πέρασαν 2-3 μήνες, πήγα σε νοσοκομείο και υποβλήθηκα σε διάφορες εξετάσεισ αίματος (γενικές, hiv, αυτοάνοσα νοσήματα, igA κλπ.) και τα πάντα ήταν αρνητικά και σε φυσιολογικές τιμές. Έκανα γαστροσκόπηση και κολονοσκόπηση και τα αποτελέσματα ήταν επίσησς αρνητικά για οτιδήποτε. Οι βιοψίες από τη 2η μοίρα του 12δακτύλου έδειξαν ότι ίσωσ πρόκειται για δυσαπορρόφηση. Έκανα και αξονική τομογραφία άνω και κάτω κοιλίας και ήταν όλα καθαρά. Ξεκίνησα 3μηνη δίαιτα ελεύθερη γλουτένης προσέχοντασ γενικότερα τη διατροφή μου. Είχα μια σχετική βελτίωση αλλάζοντας όμωσ περιβάλλον λόγω της δουλειάσ μου το οποίο περιελάμβανε και αρκετή κίνηση. Αφότου επέστρεψα σπίτι, και ενώ ήμουν τελείως καλά , ξεκίνησαν και πάλι τα ίδια. Αφού πέρασαν περίπου 7-8 μήνες υποβλήθηκα σε νέες εξετάσεις, πάλι αίματος και μόνο γαστροσκόπηση με βιοψίες, οι οποίες αυτή τη φορά δεν επιβεβαίωσαν το σύνρομο δυσαπορρόφησης λόγω του κατακερματισμού και του κακού προσανατολισμού του υλικού. Πριν 10 ημέρες έκανα πάλι γαστροσκόπηση και οι απαντήσεις θα είναι έτοιμες σε 2 μήνες περίπου.
  Τα συμπτώματα που έχω αυτή την περίοδο είναι τα εξής:
  -Πόνος στη κοιλιά και έντονα φουσκώματα με πολλά αέρια
  -Καθόλου σχηματισμένα κόπρανα με κίτρινο συνήθως χρώμα και έντονη οσμή, ενίοτε και διάρροια
  -έντονοι θόρυβοι και από το στομάχι (γουργουρητά) αλλά και από χαμλά στο έντερο

  Να σημειώσω ότι έκανα και άλλο ταξίδι πρόσφατα και στη διάρκεια του ταξιδιού όπου υποβαλόμουν σε καθημερινή σωματική άσκηση, πάλι ήμουν τελείως καλά, μέχρι μια εβδομάδα μετά την επιστροφή μου σπίτι. Παράλληλα είμαι και αγχωμένος λόγω κάποιων εξετάσεων στη σχολή μου αυτή την περίοδο. Δεν ξέρω τι μπορεί να είναι πιο πιθανό, πάντως θα ήμουν ευγνόμων για μι πιθανή αιτία όλων αυτών.

  Σας ευχαριστώ εκ των προταίρων
  Last edited by a moderator: Nov 13, 2009
 2. Προφανώς είσαι ένας ασθενής ο οποίος έχει ψαχτεί πολύ για το πρόβλημά του. Η εκτίμηση ότι έκανες όλες τις εξετάσεις και ήταν όλες καλές μπορεί να είναι υπεραπλουστευτικό. Τί θα πεί όλες ? - τι θα πει καλές ?. Η ανάγνωση των αποτελεσμάτων για την κάθε εξέταση δεν είναι απόλυτη. Επιπλέον η εικόνα σύνδρομου δυσαπορρόφησης που περιγράφεις στην βιοψία του 12δακτύλου είναι συχνό εύρημα σε διάφορες περιπτώσεις χωρίς απαραίτητα ο ασθενής να έχει τελικά σύνδρομο δυσαπορρόφησης.
  Σίγουρα κάτι συμβαίνει με το πεπτικό σου αλλά η απάντηση δεν μπορεί να δοθεί ηλεκτρονικά - όποιος ασχοληθεί με το ζήτημα θα πρέπει να κάνει συνολικό review των εξετάσεων σου.
 3. Vag

  Vag New Member

  Ξαναβρήκα το θέμα αυτό που είχα στείλει πριν από δύο χρόνια. Προς ενημέρωσή σας όλα οφείλονταν τελικά σε Σύνδρομο Ευερέθιστου Εντέρου. Η θεραπεία με Ibutin με βοήθησε πολύ και από όταν το ανακάλυψα και ηρέμησα έχω χρειαστεί θεραπεία μόνο δύο φορές από τότε, καθώς το άγχος και οι περίοδοι κακής διατροφής φέρνουν το πρόβλημα στην επιφάνεια. Παρόλα αυτά είμαι πολύ πολύ καλά και με μερικά παραπάνω κιλα!
 4. Kathy

  Kathy Moderator Staff Member Moderator

  Τέλος καλό όλα καλά λοιπόν!;)

Share This Page