1. Αγαπητε Επισκέπτη. Ευρίσκεσαι στο Πανελλήνιο Χειρουργικό Forum, όπου μπορεις βρείς πληροφορίες για ιατρικά χειρουργικά θέματα που σε αφορούν, όπως επίσης μπορείς να υποβάλλεις ένα καινούργιο δικό σου θέμα-ερώτηση στο φόρουμ. Πρεπει να εισαι εγγεγραμμένος χρήστης για να δεις τα ποστ των μελών ή να δημιουργήσεις δικό σου post ή θέμα (thread)!

Ερώτηση Σχετικά Με Την Φαινυλαλανίνη

Discussion in 'Επεμβάσεις Παχυσαρκίας' started by Ricardo Irving, Apr 24, 2010.

Watchers:
This thread is being watched by 3 users.
 1. Σχετικά Με Την Aσπαρτάμη

  Καλησπέρα παιδιά και Χριστός Ανέστη.
  Αυτή τη φορά θα ήθελα να ρωτήσω για το αν η ασπαρτάμη είναι όντως στ'αλήθεια καρκινογόνος ουσία.
  Περιμένω απαντήσεις.
  Last edited by a moderator: Apr 26, 2010
 2. Ενδιαφέρομαι να μάθω γιατί ξεκίνησα να παίρνω βιταμίνες Σπιρουλίνα,αλλιώς δεν την βγάζω.Η Σπιρουλίνα είναι όντως ότι καλύτερο! Παρατήρησα μεγάλη διαφορά!
  Ωστόσο,έκανα μια σύντομη αναζήτηση στο Διαδίκτυο σχετικά με την φαινυλαλανίνη,δεν αναφέρεται κάτι αρνητικό,όμως τυχαία είδα πως αναφέρονται άλλα συστατικά της Σπιρουλίνα ως επικίνδυνα,όπως π.χ το γλουταμινικό οξύ.Επειδή οι απόψεις διίστανται,θα ήθελα και την δική σας γνώμη.
  Eίναι ασφαλής; Μπορώ να πίνω και πάλι;

  Ξαναδιάβασα μόλις κάποια άρθρα προσεκτικά και μόλις διαπίστωσα ότι έγινε ένα μπέρδεμα.Απ'ότι είδα φαινυλαλανίνη δεν λέγεται μόνο το βασικό αμινοξύ αλλά και η ασπαρτάμη,στην οποία είμαι κατά!
  Διαβάστε αυτό το κομμάτι από ένα άρθρο σχετικά με την ασπαρτάμη και θα καταλάβετε:

  Η διάσπαση της ασπαρτάμης στις τρεις αυτές ενώσεις είναι ο λόγος για τον οποίο έχει κατηγορηθεί για διάφορες επιπτώσεις στην υγεία. Συγκεκριμένα, η μεθανόλη και η φαινυλαλανίνη είναι οι δύο ενώσεις που έχουν κατηγορηθεί ως επιβλαβείς. Ωστόσο, καμία από τις κατηγορίες αυτές δεν έχει επαληθευτεί σε έρευνες σε υγιείς ανθρώπους. Η φαινυλαλανίνη σχετίζεται με μια μεταβολική πάθηση που ονομάζεται φαινυλκετονουρία. Τα άτομα που έχουν αυτή την ασθένεια δεν μπορούν να μεταβολίσουν τη φαινυλαλανίνη. Η συχνότητα εμφάνισης της πάθησης στη λευκή φυλή είναι περίπου 1 περίπτωση ανά πληθυσμό 10000 ανθρώπων και πλέον διαπιστώνεται κατά τη γέννηση. Στα άτομα που πάσχουν από αυτή την σπάνια μεταβολική πάθηση, η πρόσληψη του αμινοξέως φαινυλαλανίνη από την τροφή μπορεί να προκαλέσει σημαντικά προβλήματα και παρενέργειες και για το λόγο αυτό όλες οι διαιτητικές πηγές φαινυλαλανίνης, συμπεριλαμβανομένης της ασπαρτάμης, πρέπει να αποφεύγονται. Ο Οργανισμός Τροφίμων και Φαρμάκων των Η.Π.Α. απαιτεί την αναγραφή στην ετικέτα των τροφίμων που περιέχουν ασπαρτάμη της ένδειξης: “Περιέχει πηγή φαινυλαλανίνης”.

  Η Σπιρουλίνα που έχω γράφει στο κουτί κάτω-κάτω "Το προιόν περιέχει φαινυλαλανίνη" Το ήξερα ότι κάποιο λάκο είχε η φάβα!
  Last edited by a moderator: Apr 26, 2010
 3. sambalisG

  sambalisG Χειρουργός - Διαχειριστής Staff Member Admin

  Η φαινυλαλανίνη αποτελεί ένα απο τα απαραίτητα αμινοξέα της διατροφής μας, απο αυτά που δεν μπορούμε να τα συνθέσουμε, ΕΚΤΟΣ απο την σπανια ομάδα ανθρώπων που δεν μπορούν να το μεταβολίσουν λόγω έλλειψης ενζύμων, όπου σε αυτούς και ΜΟΝΟ είναι επικίνδυνη!!!;)
 4. Αυτό το ξέρω ήδη γιατρέ,ευχαριστώ.Όμως για να είμαστε σίγουροι με ποια/ποιες εξέταση/εξετάσεις μπορώ να ανακαλύψω αν έχω φαινυλκετονουρία;

  Ακόμη,είναι όντως η ασπαρτάμη καρκινογόνος ουσία; Ποια είναι η αποψή σας στο θέμα αυτό;
 5. Kathy

  Kathy Moderator Staff Member Moderator

  Η φαινυλκετονουρία μπορεί να ανιχνευθεί με τεστ αίματος κατά τη γέννηση του νεογνού,είναι δηλαδή μία εξέταση που γίνεται στις πρώτες ώρες της ζωής του ανθρώπου. Στέλνονται από τα μαιευτήρια και κλινικές όλης της Ελλάδας στο ινστιτούτο παιδιού και αν ανιχνευθεί στο αίμα τότε ενημερώνουν τους γονείς με γραπτή επιστολή.Είναι μία διαδικασία που γίνεται πολλά χρόνια.Λογικά θα το ήξερες αν είχες κάτι τέτοιο. Άτομα με φαινυλκετονουρία δεν πρέπει να έρχονται σε επαφή με ναφθαλίνη,δε πρέπει να τρώνε κουκιά,δεν πρέπει να λαμβάνουν ασπιρίνες.
 6. Αυτή την διαδικασία την ήξερα Kathy,καταρχήν ευχαριστώ πολύ για την απάντηση.
  Ρώτησα την μητέρα μου και μου είπε πως η εξέταση βγήκε αμφίβολη,δηλαδή ο γιατρός είχε βάλει στην διάγνωση ένα μεγάλο ερωτηματικό (?)
  Η γνωστή ατυχία μου...Απ'ότι φαίνεται ανακαλύφθηκε ένας νέος μπελάς για μένα.:frown:
  Τώρα όσον αφορά την ασπιρίνη,δεν έχω πάρει ποτέ μου,εδώ και εννέα μήνες σταμάτησα να λαμβάνω πια φάρμακα εκτός του Maalox και αυτό προσπαθώ να το παίρνω όσο πιο αραιά γίνεται.
  Όσο για τα κουκιά δεν είμαι σίγουρος ότι έχω δοκιμάσει ποτέ μου,ωστόσο δεν παίρνω και όρκο.
  Τέλος,όσον αφορά την ναφθαλίνη...δεν ξέρω αν με ενοχλεί.
  Αλλά να υποθέσω ότι με τόσες σπιρουλίνες που έχω πάρει,αν είχα πρόβλημα μπορεί και να είχα σχολάσει τώρα πια,έτσι δεν είναι;
  Και κακά τα ψέματα,χάρις στην σπιρουλίνα είμαι ακόμη όρθιος...
  Διότι στις διακοπές μου (ήμουν στο εξωτερικό) δεν φρόντισα να πάρω μαζί μου σπιρουλίνα και αυτό είχε ως αποτέλεσμα (λόγω της κακής διατροφής πάντα) να παρουσιάσω υπόταση όπου παραλίγο να έχω την πρώτη μου λιποθυμία εκτός σπιτιού...
  Last edited by a moderator: Sep 7, 2010
 7. Kathy

  Kathy Moderator Staff Member Moderator

  Σε περίπτωση αμφιβολίας η εξέταση επαναλαμβάνεται. Στη δική σου περίπτωση δε ζητήθηκε κάτι τέτοιο;:confused:
 8. Φυσικά και επαναλήφθηκε η εξέταση και βγήκε πάλι αμφιβόλου η διάγνωση! Οι άχρηστοι δεν κατάφεραν ποτέ να μάθουν αν πάσχω από αυτό η όχι! Το πιστεύεις; :confused::mad:
  Τώρα το θέμα αν και με ποιο τρόπο μπορούμε να το ανακαλύψουμε αυτό...

Share This Page