1. Αγαπητε Επισκέπτη. Ευρίσκεσαι στο Πανελλήνιο Χειρουργικό Forum, όπου μπορεις βρείς πληροφορίες για ιατρικά χειρουργικά θέματα που σε αφορούν, όπως επίσης μπορείς να υποβάλλεις ένα καινούργιο δικό σου θέμα-ερώτηση στο φόρουμ. Πρεπει να εισαι εγγεγραμμένος χρήστης για να δεις τα ποστ των μελών ή να δημιουργήσεις δικό σου post ή θέμα (thread)!

Ερώτηση Ραγαδα Του Πρωκτου

Discussion in 'Παθήσεις Πρωκτού.' started by sickBoy, Apr 22, 2010.

Watchers:
This thread is being watched by 4 users.
 1. sickBoy

  sickBoy New Member

  Καλησπέρα, είμαι 30 ετών και εδώ και περίπου 10 χρονια όταν αφοδεύω βγάζω λίγο αίμα το οποιο το βλέπω στο χαρτί και όχι στα κόπρανα. Όπως έχω διαβάσει η ραγάδα προκαλεί ένα πόνο κατά την αφόδευση, εμενα δεν ήταν πόνος περισσότερο σαν ενόχληση θα το έλεγα για αυτό το λόγο και δεν το είχα κοιτάξει τόσο καιρό. πριν 2 χρονια περίπου πήγα σε χειρουργο ο οποιος diagnose ραγάδα του πρωκτού και μου συνέστησε για 15 μέρες υπόθετα "cicatridina". Τα πήρα για 10 μέρες και δεν είδα κάποια διαφορα.

  Από ότι διάβασα η ραγάδα οφείλεται στο είδος τον κοπράνων και η διατροφή πλούσια σε φυτικές ίνες μπορεί να βοηθήσει. Από τον δεκέμβριο λοιπόν έχω φτιάξει πολύ την διατροφή μου τρώω όσπρια, φρούτα καθημερινά, δημητριακά και έχω περιορίσει τα τηγανητά σε 2 γεύματα την εβδομάδα. Ο πόνος έχει μειωθεί ακόμα περισσότερο σε σημείο τις περισσότερες φορες να μην υπάρχει και όσες υπάρχει να είναι ακόμα μικρότερος. Το αίμα που παρατηρούσα στο χαρτί είναι ακόμα λιγότερο αλλα δυστυχώς σχεδόν 1 στις 2 φορες που θα παω τουαλέτα εμφανίζεται!

  Πήγα πρόσφατα σε έναν χειρουργο και επιβεβαίωσε ότι υπάρχει ραγάδα (μάλιστα όταν έβαλε το δαχτυλο του πάνω στην ραγαδα ακριβώς, ένιωσα πόνο, όχι αφόρητο αλλα σίγουρα περισσότερο από όταν αφοδεύω. Αυτός μου πρότεινε χειρουργείο, αλλα εγώ θέλω αν γίνετε να το αποφύγω.

  Υπάρχει περίπτωση να γιατρευτεί φαρμακευτικά (σε συνδυασμό με καλή διατροφή) τώρα που είναι χρονια (10 χρονια)?? Το γεγονός ότι δεν πονάω σχεδόν καθόλου κατά την αφόδευση λέει κάτι? Γιατί πολλοί ασθενείς από ότι διάβασα μίλησαν για ανυπόφορο πόνο που σίγουρα δεν ισχύει στην περίπτωση μου.

  ευχαριστω πολύ.
 2. Kathy

  Kathy Moderator Staff Member Moderator

  Όσο η αφόδευση είναι φυσιολογική τότε δεν σε ενοχλεί η ραγάδα.Τι θα γίνει όμως στη περίπτωση που κάτι πάει στραβά με τη διατροφή σου και γίνεις δυσκοίλιος;
 3. sickBoy

  sickBoy New Member

  δεν αντιλέγω ότι πρέπει να φύγει. το ερώτημα μου είναι αν μπορεί να φύγει χωρίς ενχείρηση.
 4. Kathy

  Kathy Moderator Staff Member Moderator

  Η ραγάδα δυστυχώς δεν εξαφανίζεται με τα φάρμακα. Αν διαβάσεις και το υπόμνημα του Κου Σάμπαλη θα καταλάβεις ότι η θεραπεία με φάρμακα συνήθως αποτυγχάνει και η μόνη λύση είναι η επέμβαση. Είναι μία επέμβαση ρουτίνας,απλή και γρήγορη!;)
 5. sickBoy

  sickBoy New Member

  το διάβασα το υπόμνημα, όμως σε πολλά αλλα post άλλοι ασθενείς μιλάνε για μεγάλο πόνο κατά την αφόδευση πράγμα που σε καμια περίπτωση δεν ισχύει σε μένα. για αυτό ρωτάω μήπως και η περίπτωση μου διαφέρει λόγο του ότι δεν υπάρχει μεγάλος πόνος παρόλο το γεγονός ότι κρατάει για πολύ καιρό (10 χρονια). Επίσης το ξέρω ότι είναι επέμβαση ρουτίνας, αλλα πίστεψε με, για τον ασθενή καμια απόλυτος επέμβαση δεν είναι ρουτίνας! :)
 6. Kathy

  Kathy Moderator Staff Member Moderator

  Ας αφήσουμε τότε τον Κο Σάμπαλη να απαντήσει μιας κι εκείνος είναι ο ειδικός και θα σου λύσει σύντομα όλες σου τις απορίες.Εσύ απλά συνέχισε τη καλή διατροφή,με πολλές φυτικές ίνες και πολλά υγρά σε καθημερινή βάση.:smile:
 7. sambalisG

  sambalisG Χειρουργός - Διαχειριστής Staff Member Admin

  H χρόνια ραγάδα, δεν επουλώνεται (και το αποδεικνύει και το γεγονός πως δεν έχει επουλώθεί σε σας)!, διότι ο ουλώδης ιστός μεταπίπτει σε ινώδη ιστό ο οποίος για να φύγει θα πρέπει με καποιο τρόπ να αφαιρεθεί-εξαχνωθεί κλπ., πράγμα που γίνεται με επέμβαση (laser, ηλεκτροκαυτηρίαση..κλπ) ή με καποιες αλοιφές νιτρώδους (πχ rectogesic), οι οποίες σε καποιο ποσοστό μπορούν να δράσουν (αν δεν δημιουργούν σοβαρές παρενέργειες)!!
 8. Είναι γεγονός όπως λέει και ο Κος Σάμπαλης ότι η χρόνια ραγάδα θεραπεύεται πιο δύσκολα από την οξεία ραγάδα. Από την στιγμή όμως που το μόνο που έχεις δοκιμάσει μέχρι στιγμής είναι τα cicatridina και δεν έχεις χρησιμοποιήσει πιο δραστικές θεραπείες, δεν μπορεί να μιλήσει κανείς για αποτυχία της φαρμακευτικής αντιμετώπισης.
  Αν σε ταλαιπωρεί η ραγάδα σου και δεν αντέχεις άλλο θα πρέπει να προχωρήσεις χειρουργικά. Αν όμως η κατάσταση υποφέρεται θα άξιζε τον κόπο να το προσπαθήσεις φαρμακευτικά.

Share This Page