1. Αγαπητε Επισκέπτη. Ευρίσκεσαι στο Πανελλήνιο Χειρουργικό Forum, όπου μπορεις βρείς πληροφορίες για ιατρικά χειρουργικά θέματα που σε αφορούν, όπως επίσης μπορείς να υποβάλλεις ένα καινούργιο δικό σου θέμα-ερώτηση στο φόρουμ. Πρεπει να εισαι εγγεγραμμένος χρήστης για να δεις τα ποστ των μελών ή να δημιουργήσεις δικό σου post ή θέμα (thread)!

Πέτρες στη χολή

Discussion in 'Παθήσεις Χοληφόρων και Παγκρέατος.' started by hlias99, Jul 5, 2016.

Watchers:
This thread is being watched by 2 users.
 1. hlias99

  hlias99 New Member

  Καλησπέρα σας!! Είμαι 34 χρονών και πριν ένα μήνα ανακάλυψα οτι έχω 3 μικές πέτρες στη χολή εντελώς τυχαία σε υπέρηχο. Δεν νιώθω κανέναν πόνο. Ο γιατρός μου είπε να το παρακολουθώ ανά 4-5 μήνες. Εκτός από χειρουργείο που από ότι δαβάζω αυτό προτείνουν όλοι,
  α) Υπάρχει τρόπος να σπάσουν οι πέτρες? Με λιθοτριψία?
  β) Τροφές ή φάρμακα για να τις διαλύσουν?
 2. Kathy

  Kathy Moderator Staff Member Moderator

  Δεν υπάρχει πόνος διότι οι πέτρες δεν έχουν προχωρήσει στον χοληδόχο πόρο. Αν είχαν προχωρήσει θα εμπόδιζαν τη ροή της χολής προς το έντερο και θα προκαλούσαν τη διόγκωση της κύστης, με αποτέλεσμα οξύ κοιλιακό άλγος, έμετους, δυσπεψία και σε κάποιες περιπτώσεις πυρετό. Eπιπλέον, εάν ο χολόλιθος αποφράξει τον κοινό χοληδόχο πόρο, μπορεί να προκληθεί ίκτερος ή παγκρεατίτιδα. Στην περίπτωση που δεν προκαλούνται προβλήματα, δεν είναι αναγκαίο να γίνει θεραπεία. Η δίαιτα που συνιστάται από τους γιατρούς δεν θεραπεύει τις πέτρες, αλλά μια ισορροπημένη και υγιεινή διατροφή μπορεί να βοηθήσει στη μείωση των συμπτωμάτων. Ανά 4-5 μήνες θα πρέπει να γίνεται εκ νέου έλεγχος όπως ακριβώς σας είπε και ο γιατρός σας.

Share This Page