1. Αγαπητε Επισκέπτη. Ευρίσκεσαι στο Πανελλήνιο Χειρουργικό Forum, όπου μπορεις βρείς πληροφορίες για ιατρικά χειρουργικά θέματα που σε αφορούν, όπως επίσης μπορείς να υποβάλλεις ένα καινούργιο δικό σου θέμα-ερώτηση στο φόρουμ. Πρεπει να εισαι εγγεγραμμένος χρήστης για να δεις τα ποστ των μελών ή να δημιουργήσεις δικό σου post ή θέμα (thread)!

πρόληψη.Πως?

Discussion in 'Παθήσεις Εντέρου-Σκωληκοειδούς' started by vatsis, Jun 14, 2007.

 1. vatsis

  vatsis New Member

  Θα ήθελα να μάθω πως μπορούμε να προφυλαχθούμε από τον καρκίνο του παχέος εντέρου. Ξέρω για την διατροφή με ίνες και την γυμναστική. Υπάρχουν κάποια προειδοποιητικά συμπτώματα? Ο σύζυγος μου μου πρίν 10 χρόνια περίπου έιχε βγάλει ένα μικρό πολύποδα στην αρχή του εντέρου, είχε κάνει και κολονοσκόπιση χωρίς άλλα ευρύματα καθώς και κάποιες ενοχλήσεις αιμοροίδων με λίγο αίμα τα οποία πλέον έχουν εκκλείψει (η ηλικία του είναι 36 ετών). Πρίν 2 χρόνια επίσης είχε κάνει ενχείρηση περιτονίτιδας, δεν ξέρω αν έχει σχέση ή παίζει ρόλο. Ενεργείτε κανονικά, δεν έχει δυσκοιλιότητα. Να σημειώσω πως η πεθερά μου έχει κάνει μαστεκτομή.
 2. sambalisG

  sambalisG Χειρουργός - Διαχειριστής Staff Member Admin

  Απ: πρόληψη.Πως?

  Ο καρκίνος του παχέος εντέρου έχει αποδειχθεί πως είναι γονιδιακά εξαρτώμενη νόσος. Η διατροφή παίζει σημαντικό ρόλο όπως σωστά είπατε πλούσια σε ίνες κλπ.
  Παρ'ολα αυτά σε κάποιον με ιστορικό αφαίρεσης πολυπόδων ή εμφάνισης καρκίνου σε άλλο μέλος της οικογένειας ή εφ'οσον υπάρχουν συμπτώματα όπως :αίμα στα κόπρανα, διαταραχές κενώσεων, εναλλαγές διαρροίας-δυσκοιλιότητος κλπ, η Κολονοσκόπηση αποτελεί την απαραίτητη εξέταση που σε τακτική βάση στην κυριολεξία προλαμβάνει σοβαρά την καρκινογένεση ή την εξέλιξη ενός πρώιμου καρκίνου!

Share This Page