1. Αγαπητε Επισκέπτη. Ευρίσκεσαι στο Πανελλήνιο Χειρουργικό Forum, όπου μπορεις βρείς πληροφορίες για ιατρικά χειρουργικά θέματα που σε αφορούν, όπως επίσης μπορείς να υποβάλλεις ένα καινούργιο δικό σου θέμα-ερώτηση στο φόρουμ. Πρεπει να εισαι εγγεγραμμένος χρήστης για να δεις τα ποστ των μελών ή να δημιουργήσεις δικό σου post ή θέμα (thread)!

Ερώτηση ΠΟΛΥΠΟΔΙΑΣΗ ΧΟΛΗΔΟΧΟΥ ΚΥΣΤΗΣ

Discussion in 'Παθήσεις Χοληφόρων και Παγκρέατος.' started by na.kos, Jan 24, 2011.

Watchers:
This thread is being watched by 3 users.
 1. na.kos

  na.kos New Member

  Καλησπέρα. Θα ήθελα να ρωτήσω κατά πόσο συντρέχει λόγος άμεσης αφαίρεσης της χολής ή όχι, στην εξής περίπτωση: Αντρας 34 ετών, φυσιολογικού βάρους, χωρίς ενεργό συμπτωματολογία από την χολή, με ρυθμισμένη χοληστερίνη φαρμακευτικά, παρουσιαζει υπερηχογραφικα πολλαπλούς ηχογενείς σχηματισμούς στο τοίχωμα της χοληδόχου κύστης, μεγέθους μέχρι 7 mm, εικόνα συμβατη με πολλαπλή πολυποδίαση της χοληδόχου. Οι πολύποδες βρέθηκαν συμπτωματικά σε τυχαίο έλεγχο προ 2,5 ετών και η απεικόνιση είναι σταθερή με την προαναφερθείσα περιγραφή όλο αυτό το διάστημα. Προ ενάμιση έτους βρέθηκε αυξημένη η χοληστερίνη (διάγνωση δυσλιπιδαιμίας) η οποία εδώ και 9 μήνες είναι ρυθμισμένη. Υπάρχει περίπτωση κινδύνου παγκρεατίτιδας από την κατάσταση αυτή, η κάποιου άλλου κινδύνου που να απαιτεί την χειροργική αφαίρεση της χολής? Η εικόνα αυτή οφείλεται στην δυσλιπιδαιμία? Ευχαριστώ πολύ για τον χρόνο σας. Αναμένω απάντησή σας :smile:
  Last edited by a moderator: Jan 24, 2011
 2. sambalisG

  sambalisG Χειρουργός - Διαχειριστής Staff Member Admin

  Καλημέρα σας.
  Η πολλαπλή πολυποδίαση της χοληδόχου συνηθως είναι συγκέντρωση πολλαπλών χοληστερινικών κρυστάλλων - πυρήνες λίθων, και δεν οφείλεται στην δυσλιπιδαιμία, αλλά συνήθως σε βλάβη του συμπυκνωτικού μηχανισμού της χοληδόχου.
  Πράγματι υπάρχει κίνδυνος μετακίνησης των και πρόκλησης χολοκυστίτιδος έως και παγκρεατίτιδος.
  Η προσωπική μου εμπειρία έχει αναδείξει πως η αφαίρεση της χοληδόχου κυστεως λαπαροσκοπικά σε αυτη την φάση είναι ασφαλής μεθοδος, διότι οι δυνητικές επιπλοκές είναι σοβαρές, αλλά και η αφαίρεη ειναι μονοδρομος.

  Δείτε και πληροφορίες εδώ.
 3. na.kos

  na.kos New Member

  Σας ευχαριστώ πολύ για την άμεση ανταπόκριση και την πολύτιμη βοήθειά σας!
 4. nkokoss

  nkokoss New Member

  Καλυσπερα και απο εμένα. Το Νοεμβριο με εναν υπερυχο ανακαλυφθηκαν 3 πολύποδες στη χολη 4 χιλιοστων. Δεν ανησυχησα αλλα προ ημερών σε νεότερο υπέρυχο βρεθηκαν τουλάχιστον 5 (όπως αναφέρει )παλι εως 4 χιλιοστα. Ειμαι 34 ετών με λίγο ανεβασμένη χολιστερίνη και ιστορικό λιπόδους διήθησης επι 7ετία τουλάχιστον. Θα ήθελα τη γνώμη σας για μελλοντικές μου ενέργειες , κατα πόσο ειναι ανησυχιτικό και αν μπορει αυτοι οι πολυποδες να εξελιχτουν με μορφή κακοήθειας και να κάνουν μετάσταση σε κάποιο αλλο όργανο!
  Ευχαριστ'ω για το χρόνο σας, και περιμένω την απάντηση σας.
 5. sambalisG

  sambalisG Χειρουργός - Διαχειριστής Staff Member Admin

  Η πολλαπλή πολυποδίαση που αναφερετε συνηθως ειναι ψευδοπολυποδίαση και στην πραγματικότητα κρύσταλλοι χοληστερινης-χοληστερινωση και πυρηνες δημιουργίας λίθων. Δεν νομιζω να συντρεχει λόγος για ανησυχια κακοηθειας, αλλά θα πρέπει να γνωριζετε πως η λυση στο προβλημα ειναι λαπαροσκοπικη χολοκυστεκτομή, διοτι η πιθανοτητα επιπλοκών ειναι σημαντική.
 6. nkokoss

  nkokoss New Member

  Ευχαριστώ πολύ. Κάποιος με πληροφόρισε οτι ίσως να μην είναι τυχαίο η ύπαρξη πολυπόδων στη χολή μαζί με πέτρες στο νεφρο και οτι χρειάζεται γενικότερη έρευνα σε όλο το πεπτικο με γαστροσκόπιση και κολονοσκόπιση για πιθανή ύπαρξη και άλλων πολυπόδων. Ποιά είναι η γνώμη σας?
 7. Καλησπέρα σας ,
  καλό θα ήταν ,εκτος του όποιου άλλου ελέγχου κάνετε ,να ελέγξετε και την λειτουργία των παραθυρεοειδών αδένων (παραθορμόνη ,ασβέστιο ,φώσφορο) ,διότι πολλές φορές η πολλαπλή λιθίαση (σε πολλά όργανα) έχει ως αίτιο τον υπερπαραθυρεοειδισμό.

  Με εκτίμηση
 8. nkokoss

  nkokoss New Member

  Ευχαριστω πολύ και πάλι!

Share This Page