1. Αγαπητε Επισκέπτη. Ευρίσκεσαι στο Πανελλήνιο Χειρουργικό Forum, όπου μπορεις βρείς πληροφορίες για ιατρικά χειρουργικά θέματα που σε αφορούν, όπως επίσης μπορείς να υποβάλλεις ένα καινούργιο δικό σου θέμα-ερώτηση στο φόρουμ. Πρεπει να εισαι εγγεγραμμένος χρήστης για να δεις τα ποστ των μελών ή να δημιουργήσεις δικό σου post ή θέμα (thread)!

Ερώτηση Περιεδρικό Απόστημα

Discussion in 'Παθήσεις Πρωκτού.' started by paragogos, Jul 13, 2009.

Watchers:
This thread is being watched by 2 users.
 1. paragogos

  paragogos New Member

  Γεια σας.
  Οδηγήθηκα εδώ ψάχνοντας σχετικά με πρόβλημα υγείας που έχω εδώ και 1 μήνα.
  Περιεδρικό απόστημα το ονόμασε ο χειρούργος.
  Από ότι διαβάζω εδώ, σε άλλο thread, μάλλον κι εγώ θα ταλαιπωρηθώ.
  Λοιπόν από την αρχή του χρόνου (2009), ανάμεσα στην τρύπα του πισινού και στους όρχεις και προς τα αριστερά, έπιανα κάτι σκληρό εσωτερικά. Πήγα σε ουρολόγο και σε γαστρεντερολόγο, όπου και οι δύο με παρέπεμψαν σε χειρούργο.
  Κάναμε μια αξονική τομογραφία για να διαπιστώσουμε ότι αυτή η μάζα δεν ήταν ούτε λίπωμα, ούτε κύστη. Αποφάσισαν να την αφαιρέσουν.
  Μάλιστα, τόσο καιρό είχα αυτό το σκληρό πράγμα μέσα μου και τίποτα δε συνέβαινε, μόλις άρχισαν να το αγγίζουν οι γιατροί και να μου βάζουν κωλοδάχτυλα για να δουν μέχρι που φτάνει αυτό άρχισε να φουσκώνει και τελικά μια μέρα πριν πάω προγραμματισμένα στο νοσοκομείο φούσκωσε όλο το αριστερό κωλομάγουλο από πύο.
  Την άλλη μέρα βρισκόμουν στο νοσοκομείο.
  Ο διευθυντής του χειρουργικού τμήματος του νοσοκομείου πρότεινε ολική νάρκωση ή επισκληρίδιο και καλό καθαρισμό του πιθανού αποστήματος. Ένας άλλος νεότερος που είχε αναλάβει την υπόθεσή μου εξαρχής αποφάσισε να το κάνει χωρίς μεγάλες τομές και με τοπική διάνοιξη.
  Τελικά, χωρίς αναισθητικό έφαγα 4-5 μαχαιριές τοπικά (πιθανόν να μου έβαλε κάποια τοπική ένεση η οποία όμως επειδή είχε πύον η περιοχή, μάλλον δεν με έπιασε) και μόλις μου είπαν ότι τελείωσε η διαδικασία και σταμάτησα να φωνάζω τότε ξάφνου άρχισε να μουδιάζει όλο μου το σώμα και τα χέρια μου γύρισαν προς τα μέσα και το στόμα μου στράβωσε και φώναζα σώστε με! Φώναξαν τον αναισθησιολόγο και μου έβαλε κάποιο μαγικό υγρό και <ίσιωσα>.
  Πήγα και Αθήνα σε κάποιον ειδικό που έχει ωραίο site στο ιντερνετ και διαφημίζει πως είναι ειδικευμένος σε τέτοιες περιπτώσεις και εκεί έκανα υπερηχοτομογράφημα. Μου είπε ότι βλέπει συρίγγιο και πως με 1300 ευρώ θα μπούμε χειρουργείο και θα βρει το συρίγγιο και θα το καθαρίσει.
  Προς το παρόν, απάντησα, θα περιμένω λίγο να δω πως θα πάει και θα κρατήσω από αυτήν την εξέταση τον υπερηχοτομογράφημα να το δείξω και στον χειρούργο του νοσοκομείου. Καταλαβαίνω ότι ένας ιδιώτης γιατρός στραβώνει λίγο όταν του απαντάς έτσι, γιατί κι αυτός από αυτά περιμένει, αλλά θέλω για μένα ότι καλύτερο με την λιγότερη ταλαιπωρία και να μην κάνω τομές αν δν χρειάζονται και υποφέρω έπειτα τον πόνο. Μετά από αυτό που τράβηξα και στην πρώτη επεμβασούλα φοβήθηκα και τώρα είμαι μη με αγγίξεις.
  Μετά από 3 εβδομάδες και στο σημείο της τομής που μόλις είχε επουλωθεί φούσκωσε πάλι το σημείο, πολύ λιγότερο όμως κι έγινε σαν ρόγα σταφυλιού. Πήγα πάλι στον χειρούργο όπου και το άνοιξε μόνο με το νυστέρι για να τρέξει το πύον.
  Το θέμα είναι ότι εγώ σήμερα ανησυχώ.
  Καταρχήν με το χέρι μου πιάνω έναν ιστό ο οποίος κατευθύνεται από την πληγή και μέσα στην τρύπα του πισινού και εικάζω ότι είναι συρίγγιο ή κάποιος ιστός που αυτός μεταφέρει τα μικρόβια εκεί. Τον έπιασε κι ο χειρούργος αλλά ελπίζει να είναι απλά σκληράδα της πληγής. Μακάρι να είναι έτσι και να έχω τελειώσει και να κλείσει η πληγή και να το ξεχάσω και να με ξεχάσει!
  Κάτι μου λέει όμως (όσο κι αν θέλω να σκέφτομαι θετικά) πως δεν έχω τελειώσει με το θέμα.
  Έχω, τέλος, 2-3 ερωτήσεις.
  Υπάρχει φόβος αν ακολουθήσουμε συντηρητική πολιτική και περιμένουμε να δούμε τι θα κάνει το απόστημα κι αν θα ξαναφουσκώσει να γίνουν πολύ χειρότερα τα πράγματα;
  1. Μπορεί με μια διάνοιξη που μου έχει γίνει τώρα και 2 πακέτα αντιβίωση να έχω τελειώσει μια για πάντα με το πρόβλημα αυτό;
  2. Υπάρχει φόβος να πάθω καμιά μόλυνση ή γάγγραινα στην περιοχή και να κόβουν τα πάντα έπειτα εκεί;
  3. Αν υπάρχει συρίγγιο ποιος είναι ο καλύτερος τρόπος να βρεθεί-διαγνωσθεί και ο καλύτερος για να καθαρισθεί;
  4. Αυτά τα αποστήματα είναι πιθανόν να είναι προάγγελοι άσχημων νόσων του εντέρου;
  5. Υπάρχει περίπτωση να φταίει η κόκα κόλα που κατανάλωνα 500μλ ανά ημέρα;
  6. Να κάνω μια εξέταση για διαβήτη τύπου ΙΙ, γιατί κάπου άκουσα ότι αυτά τα παθαίνουν συνήθως οι διαβητικοί (διαβήτη δεν έχω όπως δείχνει μια απλή εξέταση αίματος)
  7. Αν τελικά χρειαστεί να κάνω επέμβαση είναι καλύτερα να πάω σε ένα νοσοκομείο όπως το δικό σας ή το Ερίκος Ντυνάντ και να πληρώσω ότι προβλέπεται ή είναι το ίδιο με το να χειρουργηθώ σε ένα δημόσιο νοσοκομείο;
  Ευχαριστώ και αναμένω μια απάντησή σας που πιθανόν να με βοηθήσει.
  Last edited by a moderator: Jul 13, 2009
 2. sambalisG

  sambalisG Χειρουργός - Διαχειριστής Staff Member Admin

 3. paragogos

  paragogos New Member

  Είμαι 90 κιλά, ύψος 1.78.
  Γιατρέ, σας έστειλα προσωπικό μήνυμα με 2 φώτο για να δείτε και το απόστημα και γράφω κι εδώ σχεδόν το ίδιο μήνυμα προς ενημέρωση και πληροφόρηση και των αναγνωστών του φόρουμ.
  Η διάγνωση δε ξέρω αν είναι πλήρως σωστή γιατί το σημείο με το απόστημα δεν είναι και τόσο πολύ κοντά στην τρύπα του πρωκτού όπως σε κάτι φώτο που βλέπω στο Internet για άλλες περιπτώσεις ασθενών με περιεδρικό απόστημα.
  Η τρυπίτσα που βλέπετε ανοιχτή είναι εκεί από όπου ξεκίνησε το πρόβλημα. Την 1η φορά είχε φουσκώσει σχεδόν το μισό αριστερό ημισφαίριο του πισινού. Ο χειρούργος κάτι έβγαλε εκεί, όσο μπόρεσε γιατί το έκανε χωρίς αναισθητικό (όπως σας είχα πει στο αρχικό μήνυμα που σας περιέγραψα και την κρίση πανικού που έπαθα όπου τέντωσαν τα νεύρα μου και ένιωθα ότι πεθαίνω!)
  και μετά από 3 εβδομάδες η ανοιχτή τρύπα έκλεισε.
  Μετά από 2 εβδομάδες η κλειστή τρύπα, στο σημείο της τομής, πέταξε μια ρόγα τσαμπί σταφύλι, γεμάτη με πύο.
  Όταν ψηλαφίζω με ιώδιο τον πισινό και πιέζοντας λίγο προς τα μέσα, εσωτερικά (περίπου 2 cm βάθος) νιώθω έναν ιστό σαν κλαδί δέντρου, που ξεκινά από τους σφιγκτήρες και καταλήγει στην τρύπα που βλέπετε. Δεν είμαι σίγουρος όμως τι είναι, σα χοντρός ιστός μου μοιάζει. Από την δεξιά μεριά δεν είναι ίδια η υφή του εσωτερικού μέρους (εσωτερικό μέρος πλάγια από την τρύπα του πρωκτού κι όχι μέσα)
  Σας στέλλω και το πρωκτικό υπερηχογράφημα που έκανα, όπου στην 3η ώρα όπως βλέπετε, ένας άλλος γιατρός μου είπε ότι υπάρχει πρόβλημα, συρίγγιο και πρέπει να το καθαρίσει.
  Έχω πελαγώσει.
  Τώρα περιμένουμε πάλι να κλείσει η πληγή και αν ξαναφουσκώσει να δω τι θα κάνω.
  Εύχομαι βέβαια να μην ξαναφουσκώσει ποτέ γιατί το φοβάμαι το νυστέρι.
  Βλέπω και κάτι βίντεο στο internet με αυτά που κόβουν εκεί και έχω κάνει την υπόθεση, για τον εαυτό μου, θρίλερ.
  Μπορείτε να μου κάνετε μια σύσταση για το τι θα κάνατε στη θέση μου αν αντιμετωπίζατε το ίδιο πρόβλημα;
  Last edited by a moderator: Jul 15, 2009
 4. paragogos

  paragogos New Member

  ΣΥΡΙΓΓΙΟ 8cm

  Τελικά έκανα επέμβαση για συρίγγιο. Μήπως θέλετε να εμφανίσω εδώ μια φώτο να δείτε πως έγινε ο πισινός;
  Η φάση είναι όμως πως μου άφησαν ένα κομμάτι από το συρίγγιο, μήκους 2 cm ανάμεσα σε εξωτερικό και εσωτερικό σφιγκτήρα. Ο χειρούργος το μαρκαρε με νήμα ώστε να κάνουμε λέει μαγνητική σε κάνα τρίμηνο και να δούμε αν είναι ασφαλές να κόψει κι αυτό το κομμάτι.
  Πολύ ταλαιπωρία, έχασα όλο το καλοκαίρι κι έχω και συνέχεια τα Χριστούγεννα. Γιατρέ, έχετε κάποιο mail να σας στείλω μια φώτο να μου πείτε κι εσείς μια 2η γνώμη;;;
 5. sambalisG

  sambalisG Χειρουργός - Διαχειριστής Staff Member Admin

  Η καθυστέρηση οφείλεται σε διακοπές!
  Το email είναι [email protected]
 6. paragogos

  paragogos New Member

  Γιατρέ 10/8 σας έστειλα φώτο της κατάστασης. Από την τρύπα που άνοιξε ο χειρούργος για να καθαρίσει το συρίγγιο βγαίνει 1 νήμα. Με αυτό έχει μαρκάρει την πορεία του κομματιού που άφησε μέσα, μήκους 2 cm ανάμεσα σε εξωτερικό και εσωτερικό σφικτήρα. Αυτό το κομμάτι διαπερνούσε τους σφικτήρες διαγώνια και φοβήθηκε να το κόψει γιατί κι εγώ του είχα πει ότι είμαι μόλις 33 ετών και δε θέλω να περάσω την υπόλοιπη ζωή μου με pampers.
  Έβαλε λοιπόν ένα νήμα που δείχνει την πορεία που το κομμάτι αυτό διαπερνά τους σφικτήρες.
  Τώρα το πλάνο είναι να περιμένω 2-3 μήνες. Υπάρχουν μέχρι τότε 2 περιπτώσεις.
  1. Η φύση θα το κλείσει μόνη της και όλα θα τελειώσουν από μόνα τους. Υπόψιν ότι άφησε ένα κομμάτι 2cm ανάμεσα στους 2 σφιγκτήρες αλλά κι αυτό το καθάρισε με ένα τρυπανάκι, όμως δεν το έβγαλε τελείως.
  2. Αν συνεχίζει να τρέχει πύο από το νήμα (δε θα δημιουργεί απόστημα γιατί το νήμα που διαπερνά την παρούσα πληγή δημιουργεί ένα αυλάκι για να τρέχει το πύο μέχρι έξω) τότε τα Χριστούγεννα θα μπω για νέα επέμβαση και αφαίρεση του κομματιού που έγινε, αφού κάνουμε πρώτα μια μαγνητική για να δει αν είναι ασφαλές να κόψει εκεί μέσα.
  Επίσης ρώτησα αν βλέπει εκεί μέσα τι θα κόψει και μου απάντησε πως κανείς δε μπορεί να δει εκεί τι γίνεται απλά ψηλαφίζοντας και κάνοντας.

  Το πρόβλημά μου είναι τώρα το εξής:
  1. Το νήμα καταλήγει σε ένα κόμπο μπροστά στην τρύπα του πρωκτού. Αυτό το νήμα με τσιμπάει πότε πότε όταν κινούμαι, δε μπορώ να κάτσω καλά και με ενοχλεί να το έχω εκεί τόσο καιρό. Επίσης μου δημιουργεί κάτι μουδιάσματα μέσα στο αριστερό ημισφαίριο του πισινού
  2. Μήπως υπάρχει κάποιο εξιδικευμένο κέντρο που να είναι πιο ειδικό, να έχει κάμερες να βλέπουν εκεί μέσα τι κόβουν και να χρησιμοποιούν λέιζερ που πιθανόν να είναι καλύτερο για τη συγκεκριμένη περιοχή από το νυστέρι;
  Ποια η γνώμη σας, τι θα κάνατε στη θέση μου;
 7. sambalisG

  sambalisG Χειρουργός - Διαχειριστής Staff Member Admin

  Η θεραπεία των διασφιγκτηριακών συριγγίων γίνεται με τοποθέτηση seton (λαστιχάκι-νημα όπως θελετε πείτε το), το οποίο τιθεται σε συνεχή έλξη με σκοπό την σταδιακή επίλυση του συριγγίου (η διαδικασία είναι περίπλοκη και δεν αποτελεί σκοπιμο η αναφορά της).
  Αν γινει σωστα το νημα αποκόπτεται μονο του σε λίγες μέρες-βδομάδες.

Share This Page