1. Αγαπητε Επισκέπτη. Ευρίσκεσαι στο Πανελλήνιο Χειρουργικό Forum, όπου μπορεις βρείς πληροφορίες για ιατρικά χειρουργικά θέματα που σε αφορούν, όπως επίσης μπορείς να υποβάλλεις ένα καινούργιο δικό σου θέμα-ερώτηση στο φόρουμ. Πρεπει να εισαι εγγεγραμμένος χρήστης για να δεις τα ποστ των μελών ή να δημιουργήσεις δικό σου post ή θέμα (thread)!

Ερώτηση Παρακέντηση η οχι ?Χαπι η οχι? Παρακολουθηση μονο?

Discussion in 'Παθησεις Θυρεοειδούς και άλλων αδένων.' started by edrakaki, Jun 15, 2013.

Watchers:
This thread is being watched by 1 user.
 1. edrakaki

  edrakaki New Member

  Καλησπέρα σας
  Ξεκίνησα να ελέγχω τον θυρεοειδή μου, με προτροπή της μητέρας μου, που εμφάνισε υποθυρεοειδισμό σε μεγάλη ηλικία(< 45-50 ετών). Έκανε παρακέντηση γιατί ήταν πάνω από 11 χιλ, βγήκε φυσιολογικό και τώρα παίρνει χάπια.
  Οπότε εγώ στις 22/4/2009 έκανα το πρώτο υπερηχογράφημα θυρεοειδούς, όπου μου βρήκαν όζο των 8,7χιλ Χ 5,2χιλ Χ 7,6 χιλ. Οι αιματολογικές Τ3, Τ4 και FT3, FT4 ήταν φυσιολογικές, εκτός της ΤSH όπου τότε ήταν 5,38.Η ενδοκρινολόγος σκεπτόταν αν θα πάρω χάπι και στο τέλος κατέληξε να πάρω.
  Επειδή δεν είμαι γενικά των χαπιών και λόγω της διστακτικότητας της, πήγα σε άλλους ενδοκρινολόγους το ίδιο έτος και τα επόμενα έτη, όπου μου είπαν να μην πάρω και να το παρακολουθώ.
  Από τότε κάθε έξι μήνες κάνω έλεγχο και βλέπω ότι οι
  Οι αιματολογικές Τ3, Τ4 και ΤSH και αντισώματα ήταν φυσιολογικές.
  Φυσικά ο όζος παραμένει και ελέγχω το μέγεθος του.
  28/12.2009 =όζος των 7,5 χιλ Χ 6,3 χιλ
  28/12/2010= όζος των 10 χιλ Χ 5 χιλ Χ6,2 χιλ
  17/8/2011= όζος των 9,7 χιλ Χ 4,9 χιλ Χ6,8 χιλ
  12/4/12 = Σε άλλο διαγνωστικό κέντρο(2) βρήκαν τον όζο «7 χιλ Χ 6 χιλ Χ 4 χιλ με μεικτού τύπου αγγειώδη, σκληρότερος ελαστογραφικα του περιβάλλοντος αδενικού παρεγχύματος. Σύστοιχα κεφαλικά του προαναφερθέντος αναγνωρίζονται όζοι σε γειτονία 2,8 χιλ Χ1,6 χιλ και κολλοειδούς 2,7Χ1,8 χιλ περίπου»
  (28/6/12) Δυο μήνες μετά ξαναέκανα έλεγχο σε άλλο διαγνωστικό κέντρο(3) = όζος των 4,5 χιλ Χ 5,5 χιλ Χ 8 χιλ. Βρήκαν επίσης «Σύστοιχα στο δεξιό λοβό του θυρεοειδούς αδένα ελέγχεται η παρουσία δυο οζιδίων εκ κολλοειδούς μεγίστης διαμέτρου 3,5 χιλ και 3 χιλ με περιφερειακή αγγειωση
  (14/6/13) Έκανα έλεγχο στο διαγνωστικό κέντρο (3) αλλά με άλλο ακτινολόγο, όπου γράφει «Επανελέγχεται στον κάτω πόλο του δεξιού λοβού ωοειδούς σχήματος ισοηχος όζος που αφορίζεται από λεπτή ατελή υποηχη άλω, με αυξημένη αγγειωση τόσο στην περιφέρεια όσο και στο εσωτερικό του μεγίστης διαμέτρου 9,5 χιλ έναντι 8 χιλ στο προηγούμενο υπερηχογραφικο έλεγχο (28/6/12). Επανελέγχονται δυο μικρά κολλοειδή κυστιδια στον κάτω πόλο του δεξιού λοβού με διάμετρο περί τα 3 χιλ»
  Οι αιματολογικές Τ3, Τ4 και ΤSH και αντισώματα ήταν φυσιολογικές(2010-2013).
  Αυτά τα χρόνια είχα και αύξηση βάρους 5-8 Kgr, αλλά ίσως το αποδίδω στο κόψιμο τσιγάρου και στην αλλαγή τρόπου δουλειάς (περισσότερο δουλειά σε Η/Υ- κάθομαι πάνω από 5-8 ώρες!). Έχασα 3-4 αλλά τα ξαναπήρα.
  Οι περισσότεροι μου είπαν ότι πάνω από 10 χιλ κάνουμε παρακέντηση. Ο τελευταίος ακτινολόγος(διαγνωστικό κέντρο 3) δεν είχε βρει καν τον μεγάλο όζο και αφού ήξερα από τους προηγούμενους ότι ο όζος αυτός δεν φαινόταν πολύ, ήταν πίσω, με προτροπή μου έψαξε περισσότερο, λέγοντας μου «αφού θέλεις να φύγεις με όζο»…:confused:
  Υπάρχει περίπτωση από μηχάνημα σε μηχάνημα να έχουμε σφάλματα μέτρησης (+/- ? χιλ)? Υπάρχει περίπτωση από γιατρό σε γιατρό ομοίως να έχουμε σφάλματα μέτρησης?
  Εσείς τι λέτε για την μετέπειτα αντιμετώπιση? Να τον παρακολουθώ απλά, να κάνω παρακέντηση, να πάρω χάπια?
  Συγγνώμη και το μακροσκελές γράμμα, αλλά πως θα είχατε μια άποψη για το ιστορικό?

Share This Page