1. Αγαπητε Επισκέπτη. Ευρίσκεσαι στο Πανελλήνιο Χειρουργικό Forum, όπου μπορεις βρείς πληροφορίες για ιατρικά χειρουργικά θέματα που σε αφορούν, όπως επίσης μπορείς να υποβάλλεις ένα καινούργιο δικό σου θέμα-ερώτηση στο φόρουμ. Πρεπει να εισαι εγγεγραμμένος χρήστης για να δεις τα ποστ των μελών ή να δημιουργήσεις δικό σου post ή θέμα (thread)!

Πρόβλημα Παχυσαρκία Και Νόσος Του Crohn

Discussion in 'Επεμβάσεις Παχυσαρκίας' started by nena, Nov 15, 2010.

Watchers:
This thread is being watched by 2 users.
 1. nena

  nena New Member

  Καλησπέρα. Μόλις έγινα μέλος στο forum και χαιρετίζω όλα τα μέλη του.:smile:
  Είμαι 38 χρονών, 1,62 και 115 kg. Αποφάσισα πως πρέπει να πάρω πια δραστικά μέτρα κατά του πάχους. Έχω κάνει κατά καιρούς αρκετές δίαιτες όμως ενώ έχανα κιλά τα ξανάπαιρνα. Το πρόβλημα είναι ότι εκτός από παχύσαρκη πάσχω από Οικογενή Μεσογειακό Πυρεττό και Νόσο του Crohn (την οποία ανακάλυψα τυχαία πριν 2 χρόνια). Ευτυχώς μέχρι στιγμής δεν έχει παρουσιάσει επιπλοκές.
  Ψάχνοντας για επεμβάσεις κατά της παχυσαρκίας, απευθύνθηκα σε 2 γνωστούς χειρούργους. Και οι δύο ήταν υπέρ της Sleeve. Ο γαστρεντερολόγος μου όμως πιστεύει ότι μια τέτοια επέμβαση θα μου δημιουργούσε προβλήματα στο μέλλον (δυσαπορρόφηση βιταμινών και σιδήρου κ.α.). Μου πρότεινε ως τη πιο ενδεδειγμένη για τη δική μου περίπτωση τη γαστρική πτύχωση, μέθοδο την οποία θεωρώ και εγώ ως την πιο πρόσφορη για τη δική μου περίπτωση καθώς δεν θέλω με τίποτα να κόψω το στομάχι μου.

  Πιστεύετε ότι η γαστρική πτύχωση θα μου δημιουργήσει προβλήματα στο μέλλον όσον αφορά τη νόσο του Crohn;

  Ευχαριστώ!
 2. sambalisG

  sambalisG Χειρουργός - Διαχειριστής Staff Member Admin

  Προτου κανετε οτιδήποτε πρέπει να εξασφαλίσετε αν η νόσος του crohn, περιορίζεται στο έντερο και μόνον.
  Δηλαδή η οισοφαγογαστροσκόπηση είναι επιβεβλημένη.
  Οσον αφορά την γαστρική πτύχωση, δεν νομίζω πως βιβλιογραφικά διεθνώς έχει καταγραφεί και καταξιωθεί σαν αποδεκτή επέμβαση (με την έννοια του follow up και των αποτελεσμάτων της), απο τις διεθνείς χειρουργικές εταιρείες παχυσαρκίας.
 3. nena

  nena New Member

  Ευχαριστώ για την άμεση απάντησή σας.

  Έχω ήδη κάνει όλες τις απαραίτητες εξετάσεις (γαστροσκόπηση, κολονοσκόπηση, κάψουλα και δύο βιοψίες) και όλες έδειξαν ότι δεν έχει, προσωρινά τουλάχιστον, πειράξει κάτι η νόσος του Crohn.
  Οι χειρούργοι που επισκεύθηκα, αλλά και ο γαστρεντερολόγος μου, υποστηρίζουν ότι ο δακτύλιος θα μου δημιουργούσε προβλήματα στο μέλλον, καθώς ακόμα και σε υγιείς ανθρώπους έχουν παρατηρηθεί, μετά την παρέλευση 2-3 ετών προβλήματα στο στομάχι τους.
  Με δεδομένο λοιπόν αυτό και με την πεποίθηση ότι είναι άσκοπο να κόψω ένα υγιές, για την ώρα τουλάχιστον, όργανο, καταστάλαξα στη γαστρική πτύχωση. Γνωρίζω βέβαια ότι δεν έχει τα αποτελέσματα της sleeve αλλά από έρευνες που έχουν γίνει τα τελευταία 2 χρόνια δείχνει να έχει σαφώς καλύτερα αποτελέσματα από το δακτύλιο.
  Με βάση λοιπόν τα παραπάνω, πιστεύετε ότι είναι "σχετικά" ασφαλής μέθοδος για τη δική μου περίπτωση.

  Ευχαριστώ
 4. sambalisG

  sambalisG Χειρουργός - Διαχειριστής Staff Member Admin

  Στην χειρουργική δεν έχει σημασία μονο τι πιστεύει μόνο ένας ειδικός, αλλά και η συσσωρευμενη πείρα ειδικών και αν τελικά υπάρχει κοινή ομοφωνία ως προς τα αποτελέσματα μιας μεθόδου.
  Σας είπα πως ακόμη διεθνώς δεν έχει τεκμηριωθεί η αποτελεσματικότητα και η ασφαλεια της, παρ'οτι μεχρι τώρα σαφώς δεν έχει αναδειχθεί σοβαρή επιπλοκή αυτής.

Share This Page