1. Αγαπητε Επισκέπτη. Ευρίσκεσαι στο Πανελλήνιο Χειρουργικό Forum, όπου μπορεις βρείς πληροφορίες για ιατρικά χειρουργικά θέματα που σε αφορούν, όπως επίσης μπορείς να υποβάλλεις ένα καινούργιο δικό σου θέμα-ερώτηση στο φόρουμ. Πρεπει να εισαι εγγεγραμμένος χρήστης για να δεις τα ποστ των μελών ή να δημιουργήσεις δικό σου post ή θέμα (thread)!

Πρόβλημα Οξεία Παγκρεατίτιδα

Discussion in 'Παθήσεις Χοληφόρων και Παγκρέατος.' started by athanitd, Jun 9, 2010.

Watchers:
This thread is being watched by 1 user.
 1. athanitd

  athanitd New Member

  Η γυναίκα μου (30 χρονών) πριν από 20 μέρες ένιωσε έντονο πόνο σε σημείο πάνω και αριστερά από το στομάχι. Επισκεφτήκαμε κάποιο Νοσοκομείο για να γίνει σωστή διάγνωση. Η διάγνωση καθώς και οι εργαστηριακές εξετάσεις έδειξαν οξεία παγκρεατίτιδα. Τα επίπεδα της αμυλάσης ήταν στις 820 μονάδες.

  Ακολούθησε συντηρητική αγωγή με χορήγηση αντιβιοτικών και αφαγία. Ακολούθησαν και άλλες εξετάσεις υπέρηχος, μαγνητικές κ.α. Οι εξετάσεις δεν έδειξαν κάτι (κάποιον όγκο ή πέτρα ή διόγκωση του παγκρέατος) πέραν του ότι στην ουρά του παγκρέατος υπήρχε ένας μικρός ερεθισμός (κάποιες ψευδοκυστούλες), που όπως μας είπαν οι γιατροί ήταν κάτι φυσιολογικό επειδή το πάγκρεας είχε ερεθιστεί από κάτι. Μετά από 3 μέρες και καθώς η αμυλάση έπεφτε σταματήσαμε τα αντιβιοτικά γιατί είχαμε αυξημένες τιμές στα ηπατικά και συνεχίζαμε την αφαγία. Μετά από 2 μέρες οι γιατροί πρότειναν να ξεκινήσει να τρέφεται πάλι κυρίως με σούπες και τσάι και έβγαλαν τον ορό για να δουν εάν το πρόβλημα είχε εκλείψει. Ενώ η αμυλάση είχε πέσει κοντά στις 380 μονάδες πριν τις σούπες ανέβηκε λιγάκι στις 400 μονάδες μετά από δύο μέρες. Σαν αποτέλεσμα ήταν η επανατοποθέτηση ορού, η σύσταση για αφαγία και η πραγματοποίηση MRCP.

  Λόγω αργιών μετά από 4 μέρες κάναμε την MRCP η οποία δεν έδειξε κάτι. Κυρίως φοβόντουσαν χολόλιθο στον χοληφόρο πόρο. Η αμυλάση είχε πέσει στις 260 μονάδες περίπου και ξεκινήσαμε τις σούπες πάλι. Αυτή την φορά συνέχισε να πέφτει η αμυλάση αργά αργά 20-25 μονάδες την ημέρα και έφτασε στις 189 μονάδες 18 μέρες μετά τη διάγνωση και πήραμε εξιτήριο συνοδευόμενο από αυστηρή δίαιτα. Μετά από δύο μέρες όμως είχαμε άνοδο στις 213 μονάδες. Οι γιατροί πιθανολόγησαν ότι μπορεί να αποβάλει το πάγκρεας τις κυστούλες και γι αυτό να έχουμε μικρή άνοδο της αμυλάσης. Επαναλάβαμε μετά από 3 μέρες τις εξετάσεις αίματος και η αμυλάση ήταν στις 201 μονάδες.
  Η επόμενη αιματολογική εξέταση είναι προγραμματισμένη για τις 11/6 και αναμένουμε τα αποτελέσματα με μεγάλη αγωνία.

  Αυτό που μας έχει προβληματίσει είναι η εμφάνιση του ερεθισμού στην ουρά του παγκρέατος και το ότι υποχωρεί πολύ αργά, ενώ οι εξετάσεις που έχουμε κάνει δεν μας έχουν δώσει σοβαρές ενδείξεις για το τι μπορεί να προκάλεσε την οξεία παγκρεατίτιδα.
  Last edited by a moderator: Jun 10, 2010

Share This Page