1. Αγαπητε Επισκέπτη. Ευρίσκεσαι στο Πανελλήνιο Χειρουργικό Forum, όπου μπορεις βρείς πληροφορίες για ιατρικά χειρουργικά θέματα που σε αφορούν, όπως επίσης μπορείς να υποβάλλεις ένα καινούργιο δικό σου θέμα-ερώτηση στο φόρουμ. Πρεπει να εισαι εγγεγραμμένος χρήστης για να δεις τα ποστ των μελών ή να δημιουργήσεις δικό σου post ή θέμα (thread)!

Πρόβλημα Ορθοπεδικός Ή Ορθοπαιδικός?

Discussion in 'Εκτός Ιατρικής - Ποικίλλα θέματα!' started by sambalisG, Jan 6, 2011.

Watchers:
This thread is being watched by 8 users.
 1. sambalisG

  sambalisG Χειρουργός - Διαχειριστής Staff Member Admin

  Καλησπέρα σε ολους.
  Μια και είναι σήμερα τα "Φώτα", θα επρότεινα τα φώτα σας, την συμμετοχή και τις γνώσεις σας, πανω σε ένα επιστημονικό δίλημμα που απασχολεί την Ελληνική κοινότητα οσον αφορά την σωστή Ετυμολογία της λέξεως...:

  Ορθοπεδικός ή Ορθοπαιδικός ???:biggrin:
 2. Kathy

  Kathy Moderator Staff Member Moderator

  Όταν με είχε απασχολήσει το θέμα και το είχα ψάξει τρεις απόψεις είχαν έρθει σε γνώση μου. Τείνω να συμφωνήσω με την πρώτη.
  1)Προέρχεται ετοιμολογικά από το ορθός+πέδον (το πέδον = το έδαφος,το κράσπεδο, το δάπεδοκλπ.). Έτσι αποδίδεται σωστά η έννοια της λέξης που σημαίνει "επανορθώνω ή αποκαθιστώ φυσικές ή επίκτητες σωματικές δυσπλασίες".
  2)Ενώ ο όρος αναφέρεται στην πέδηση(βάδιση) 100% για κάποιο λόγο επικράτησε το ορθοπαιδικός (ίσως απ'την λανθασμένη ορθογραφία πολλών...). Η γλώσσα είναι ένα ζωντανό στοιχείο που εξελίσσεται και αλλάζει. Οι οποιεσδήποτε αλλαγές που προέρχονται μέσα στα χρόνια γίνονται αποδεκτές απο τους γλωσσολόγους. Κι ο Μπαμπινιώτης το ανέφερε σε εκπομπή του!
  3)Η παλιά ετυμολογία ήταν από το πους(άκρο-πόδι) που έγινε ped στα λατινικά. Ωστόσο κάποια στιγμή πριν λίγα χρόνια καταλάβαμε ότι το γαλλικό orthopedie όπου από εκεί δανειστήκαμε τον όρο ήταν παράγωγο του παιδιού, καθώς οι Γάλλοι γράφουν αυτά τα παράγωγα με e (π.χ. pedagogue), και οι Γάλλοι είχαν ονομάσει έτσι την ειδικότητα αυτή γιατί ασχολείται μεταξύ άλλων και με τη σωστή ανάπτυξη του σκελετού των παιδιών.
  Ξέρω ότι κυκλοφορούν και κάτι απόψεις περί ετοιμολογίας του όρου ως "ορθή παιδεία" το οποίο μάλλον είναι αστείο!!!:_risata:
 3. Τάκης

  Τάκης Guest

  Κατερίνα συγχαρητήρια!!!
  Δε μπορούσε να υπάρξει πιο εμπεριστατωμένη απάντηση!!!
 4. Kathy

  Kathy Moderator Staff Member Moderator

  Σ'ευχαριστώ πολύ Τάκη! Ελπίζω να βοήθησα κάπως...:non sono stato io:
 5. fotis-

  fotis- Member

  Υπάρχει κι άλλη διχογνωμία σχετικά με ιατρική ειδικότητα, που αφορά και το γιατρό μας:p
  Χειρουργός ή χειρούργος;:biggrin:
 6. Kathy

  Kathy Moderator Staff Member Moderator

  Όπως επίσης "φυσικοθεραπεία ή φυσιοθεραπεία"; :_risata:
 7. noucca

  noucca New Member

  Για αυτό έχω την απάντηση εγώ!
  Όπως μας είχε πει ο καθηγητής στη σχολή (δυστυχώς έχω ξεχάσει πια το όνομά του) είναι χειρουργός. Τα σε -ούργος ανάγουν σε κακό. Βλέπε πανούργος, κακούργος κλπ.
  Με άλλα λόγια, αν κάποιος αποκαλεί το γιατρό του χειρούργο θα είναι επειδή δεν του έκανε καλή δουλειά και όχι γιατί θέλει να διευκρινίσει την ειδικότητά του :_lol:
 8. Kathy

  Kathy Moderator Staff Member Moderator

  Όλα τα χειρωνακτικά επαγγέλματα που είναι σύνθετα και λήγουν σε -ουργος τονίζονται στη λήγουσα, Π.χ μηχανουργός, ξυλουργός σιδηρουργός, πυροτεχνουργός κλπ!
  Ας σημειωθεί εδώ ότι η λέξη χειρουργός, προτού φτάσει να σημαίνει «τον γιατρό που επεμβαίνει χειρουργικώς» (από τον 1ο αιώνα μ.Χ.), σήμαινε «τον εργαζόμενο με τα χέρια, χειρωνακτικά», τον τεχνίτη και τον καλλιτέχνη.

 9. alexpap

  alexpap New Member

  Καλησπέρα σας!Ως ειδικευόμενος ορθοπεδικός με ενδιαφέρει η ετυμολογία της συγκεκριμένης λέξης,αφού είναι η λέξη που θα πρεσβεύω για το μεγαλύτερο μέρος της ζωής μου, όπως επίσης με ενοχλεί να βλέπω ταμπέλες και σφραγίδες συναδέλφων άλλες με "ε" και άλλες με "αι".Όπως ήδη εχετε καταλάβει,πιστεύω ότι η λέξη ορθοπ(ε)δική είναι πιο σωστή ετυμολογικά από την ορθοπ(αι)δική.
  Η ορθοπ(ε)δική εκφράζει το σύνολο της συγκεκριμένης ειδικότητας γιατί ασχολείται κάτα κύριο λόγο με μυοσκελετικές παραμορφώσεις ενηλίκων και όχι μόνο με αυτές των παιδιών.
  Τα κύρια δομικά"συστατικά" της λέξης ορθοπεδική,ορθόν και πεδίον (πεδάω) χρησιμοποιήθηκαν πρώτα από τους αρχαίους Έλληνες συγγραφείς.Έχω την εντύπωση ότι η λέξη ορθοπ(αι)δική εμφανίστηκε αρκετά χρόνια μετά από την συγγραφή ενός επιστημονικού βιβλίου για παιδιά από τον Γάλλο επιστήμονα Andry,από κάποιους Γάλλους λόγιους.
  ΟΡΘΟΠΕΔΙΚΗ=ορθό-πόδι, ορθός-πους, ορθό-πεδίον, ορθό-πεδάω, ορθό-πέδη,κ.λ.π.Σύμφωνα με τα παραπάνω θα προτιμήσω τουλάχιστον μέχρι να τελειώσω την ειδικότητα να παραμείνω στην ορθοπ(ε)δική.Αργότερα εαν ασχοληθώ με τα παιδιά,τότε θα υιοθετήσω το "αι".

Share This Page