1. Αγαπητε Επισκέπτη. Ευρίσκεσαι στο Πανελλήνιο Χειρουργικό Forum, όπου μπορεις βρείς πληροφορίες για ιατρικά χειρουργικά θέματα που σε αφορούν, όπως επίσης μπορείς να υποβάλλεις ένα καινούργιο δικό σου θέμα-ερώτηση στο φόρουμ. Πρεπει να εισαι εγγεγραμμένος χρήστης για να δεις τα ποστ των μελών ή να δημιουργήσεις δικό σου post ή θέμα (thread)!

Ερώτηση Μεγάλος Αριθμός Σπίλων

Discussion in 'Παθήσεις δέρματος και υποδορίου' started by nhs_mik, Sep 6, 2008.

Watchers:
This thread is being watched by 2 users.
 1. nhs_mik

  nhs_mik New Member

  Γεια σας, η πρώτη μου δημοσίευση σε αυτό το forum! :smile:

  Τα ερώτημά μου αφορά τους σπίλους και το μελάνωμα αλλά να σας εξηγήσω λίγο την κατάσταση μου.

  Είμαι 24 χρονών και έχω αρκετά ανοικτό χρώμα δέρματος (φαινότυπο 2 αν θυμάμαι καλά μου το είχε πεί ο δερματολόγος). Η αλήθεια είναι ότι φέτος το καλοκαίρι παρατήρησα ότι οι σπίλοι που έχω βγάλει στο σώμα είναι πάρα πολλοί. Ψάχνοντας φωτογραφίες από παλαιότερα καλοκαίρια είδα ότι και τότε είχα αρκετούτσικους ωστόσο δεν το είχα παρατηρήσει και έφτασα στο σήμερα όπου ξαφνικά συνειδητοποίησα ότι έχω πολλούς (ακόμα περισσότερους). :frown:

  Η αλήθεια είναι ότι έχω τρομάξει κάπως με όλα αυτά που ακούγονται για το μελάνωμα κτλ και άρχισα τους τελευταίους μήνες να ψάχνω το θέμα. Βρήκα διάφορα πράγματα, όπως το κανόνα του ABCD που για κάποιους από τους σπίλους ήταν πάνω από το όριο τον φυσιολογικών και έτσι αποφάσισα να επισκεφθώ δερματολόγο πριν περίπου 2 μήνες.

  Ο δερματολόγος εντόπισε 3 μεγάλους σχετικά και "ύποπτους" και για τους οποίες έκανα δερματοσκόπιση η οποία ευτυχώς έδειξε ότι ήταν κανονικοί.

  Το θέμα είναι ότι μου είναι πολύ δύσκολο να κάνω αυτοέλεγχο διότι έχω πάρα πολλούς μικρούς και είναι δύσκολο να τους καταγράψω διότι είναι σαν φακίδες. (Δείτε τις Foto 1, Foto 1-Σημεία & Foto 2, Foto 2-Σημεία)


  1)Οπότε μια πρώτη ερώτηση είναι αν υπάρχει κάτι άλλο που μπορώ να κάνω ώστε να έχω μια πιο γενική εικόνα; Υπάρχει κάποια άλλη πιο ολοκληρωμένη εξέταση από την δερματοσκόπιση;

  Γενικά παρατηρώντας εντατικά το σώμα μου τον τελευταίο μήνα (μετά την επίσκεψη) στον δερματολόγο εντοπίζω μικρά σημαδάκια που είναι-μοιάζουν πολύ με μικροσκοπικούς σπίλους (1-3 κεφαλάκια καρφίτσας σε μέγεθος). 2)Υπάρχει περίπτωση να είναι απλά σημάδια λόγω του καλοκαιριού; ή όντος είναι σπίλοι σε πολύ αρχικό στάδιο;

  Επίσης μέσα σε αυτό το διάστημα εμφανίσθηκαν 2 μικροί σπίλοι (και ένας σαν να αυξήθηκε), όχι με την δομή του σημαδιού αλλά της κρεατοελιάς, που δεν ξέρω πως να σας τους πω. Σαν αυτόν που έχω στην [φώτο 3]. Οι 2 από αυτούς που ήταν σαν παρανυχίδες, εννοώ λεπτοί και μικροί...εξαφανίσθηκαν, πιθανότατα κόπηκαν από το να φοράω και να βγάζω τις μπλούζες, καθώς το σημείο επαφής τους στο δέρμα ήταν πολύ λεπτό, αντίθετα με το "κεφάλι" τους.
  3)Μπορούν οι κρεατοελίες να δώσουν μελανώματα;
  4)Πειράζει που κόπηκαν;

  Στην [φώτο 4, φωτο4-σημεία] έχω τον τρίτο που έχει μείνει, και ένα γειτονικό σπίλο. Είναι κάπως περίεργος σαν 2-3 μικρες κρεατολιές μαζί με ένα μαύρο σημάδι στο πάνω μέρος. Η αλήθεια είναι ότι γενικά δεν ψαχνόμουν τόσο πολύ και ίσως τώρα έχω πάθει... λίγο... παράκρουση και δεν μπορώ να θυμηθώ αν τον είχα και αν τον είχε προσέξει ο δερματολόγος. Από μια φωτογραφία παλαιά είδα ότι υπήρχε εκεί ένα σημάδι ωστόσο δεν τον θυμάμαι σε αυτή τη μορφή/υφή.
  Είναι νομίζετε κάτι ανησυχητικό;
  5)Πρέπει να ανησυχώ για νέους σπίλους που εμφανίσθηκαν περισσότερο ή για παλαιούς που μπορεί να έχουν μεταβληθεί σε μέγεθος;

  6)Γενικά γνωρίζετε αν υπάρχει κάτι, πχ αλοιφή ή ουσία που να δυναμώνει το δέρμα και να μην βγάζει εύκολα σπίλους; ή θα πρέπει να κρύβομαι από τον ήλιο για την υπόλοιπη μου ζωή; :frown: (όπως μου είπε ο δερματολόγος να αποφεύγω τον ήλιο )

  7)Πιστεύετε ότι θα με βοηθούσε κάποια εγχείρηση αφαίρεσης σπίλων, υπό την έννοια ότι φαίνεται ότι έχω μια "προδιάθεση" να βγάζω εύκολα πολλούς σπίλους και άρα θα ήταν δώρο άδωρο;

  Με συγχωρείτε για τις πολλές ερωτήσεις και το πολύ κείμενο. Ευχαριστώ για τις απαντήσεις σας.
  Last edited by a moderator: Sep 7, 2008
 2. sambalisG

  sambalisG Χειρουργός - Διαχειριστής Staff Member Admin

  Νομίζω πως είναι και η καλύτερη συμβουλή!;)
 3. nhs_mik

  nhs_mik New Member

  Κατ' αρχάς να σας ευχαριστήσω για τις απαντήσεις σας. :smile:

  Έχω μερικές ακόμα ερωτήσεις αν φυσικά μπορείτε να βοηθήσετε, που δεν κατάφερα να βρω απαντήσεις ή δεν έχω καταλάβει αρκετά.

  1)Τα μελανώματα έχουν "όγκο" ή μπορεί να είναι και σαν σημάδια;
  Από τις φωτογραφίες που έχω δει τα μελανώματα καταλαμβάνουν "όγκο" με την έννοια ότι έχουν διαφορετική υφή και υπερυψωμένη από το υπόλοιπο δέρμα. Μπορεί να υπάρχουν μελανώματα που να μοιάζουν με σημάδια και επιφανειακά να έχουν ήδη υφή με το δέρμα;

  (Σε ανθρώπους σαν και εμένα που έχουμε πολλούς σπίλους, αν ισχύει κάτι τέτοιο είναι αρκετά βοηθητικό στο να αναγνωρίσουμε ενδεχόμενα μελανώματα, καθώς ένας σημαντικός αριθμός σπίλων είναι αυτής της μορφής και άρα άμεσα μειώνεται ο αριθμός πιθανών ύποπτων σπίλων. )

  2)Έχω διαβάσει σε πολλές σελίδες ότι το 30 % περίπου των μελανωμάτων αναπτύσσεται σε προϋπάρχοντες σπίλους και το 70 % πάνω σε υγιές δέρμα. Ισχύει κάτι τέτοιο;

  3)Επίσης πάρα πολλές σελίδες μιλάνε για την έγκαιρη διάγνωση και αντιμετώπιση κτλ, ωστόσο δεν έχω βρει κάτι σχετικό με τον χρόνο που κάνει να αναπτυχθεί ένα μελάνωμα. Καταλαβαίνω ότι αυτό είναι πάρα πολύ σχετικό και δύσκολο να απαντηθεί. Ωστόσο αν γνωρίζετε κάποιο έστω ενδεικτικό χρόνο για το πόσο περίπου διάστημα μπορεί να κάνει ένα μελώναμα να αναπτυχθεί ή το πόσο σχετικά διάτημα περνάει μέχρι ένα μελάνωμα να φτάσει στο σημείο που έχει διαπεράσει το δέρμα και εξαπλώνει τον καρκίνο σε άλλα μέρη του σώματος.


  Ευχαριστώ ξανά για τις απαντήσεις σας! :sorrriso:

Share This Page