1. Αγαπητε Επισκέπτη. Ευρίσκεσαι στο Πανελλήνιο Χειρουργικό Forum, όπου μπορεις βρείς πληροφορίες για ιατρικά χειρουργικά θέματα που σε αφορούν, όπως επίσης μπορείς να υποβάλλεις ένα καινούργιο δικό σου θέμα-ερώτηση στο φόρουμ. Πρεπει να εισαι εγγεγραμμένος χρήστης για να δεις τα ποστ των μελών ή να δημιουργήσεις δικό σου post ή θέμα (thread)!

Λιπώδης Διήθηση. Είναι Επικίνδυνο;

Discussion in 'Παθήσεις ήπατος και σπληνός' started by Γιώργος Γ, May 24, 2008.

Watchers:
This thread is being watched by 7 users.
 1. Γιώργος Γ

  Γιώργος Γ New Member

  Γεια σας και πάλι.

  Το 2004 έκανα υπέρηχο και μου βρήκαν στο ήπαρ μικρού βαθμού λιπώδης διήθηση. (συγκεκριμένα: ομαλή παρυφή και μικρού βαθμού αυξημένη ηχογένεια - "bright liver"- ως επί λιπώδους διηθήσεως). Όλα τα υπόλοιπα ήταν οκ. Οι γιατροί μου σύστησαν δίαιτα και χάσιμο κιλών. Πριν από 2 μήνες ήμουν 119 κιλά με ύψος 1.85. Σήμερα είμαι 103 κιλά και συνεχίζω την προσπάθεια. Κάνοντας υπέρηχο την προηγούμενη εβδομάδα (για τσεκάπ) τα αποτελέσματα ήταν τα ίδια. Το μόνο (άσχετο) που άλλαξε στα αποτελέσματα ήταν ότι μου βρήκαν μία μικρή πέτρα(6χιλ.) στον ΔΕ νεφρό.

  Θα πρέπει να ανησυχώ; Μπορώ να ελπίζω ότι θα φύγει η διήθηση χάνοντας κι άλλα κιλά; Είναι επικίνδυνη να υπάρχει και αφού φτάσω στον στόχο μου; (90 - 95 κιλά).
  Ευχαριστώ εκ των προτέρων
 2. sambalisG

  sambalisG Χειρουργός - Διαχειριστής Staff Member Admin

  H λιπώδης διήθηση είναι πράγματα ένας "μοντέρνος" υπερηχογραφικός όρος που δεν υπήρχε προ υπερηχογραφήματος!!:smile:

  Ομως αποτελεί ένα εύρημα που πολλές φορές δημιουργεί ανησυχία, διότι πράγματι ενδεικνύει μία κατάσταση που μπορεί να οδηγήσει σε "στεατοηπατίτιδα" (ορολογία που δεν σημαίνει ηπατίτιδα με την ιογενή σημασία, αλλά ηπατική βλάβη λόγω διήθησης του ήπατος απο λίπος-στέαρ)!

  Καλό θα είναι πάντως να υπάρχει ένας έλεγχος αιματολογικός ήπατος (τρανσαμινάσες, τριγλυκερίδια, χοληστερόλη, γGt, αλκαλική φωσφατάση, LDL,HDL, λευκώματα κλπ), αλλά και μία σωστή διαιτολογική μέριμνα με λιπομετρήσεις και έλεγχο απώλειας λίπους και όχι μυϊκής μάζας κλπ!!!
 3. Γιώργος Γ

  Γιώργος Γ New Member

  Γεια σας και πάλι και ευχαριστώ για την αμεσότητα της απάντησής σας.

  Σε εξετάσεις αιματολογικές που έχω κάνει έχω τα εξής αποτελέσματα:


  Glu: 92 -------------70 - 120
  Ca : 9.70 ----------8.50 - 10.50
  Chol: 217 ----------140 -220
  Trig: 175 -----------15 -160
  Alp : 109 -----------50 -300
  Ast : 17.7 ----------5 - 40
  Alt : 22.1 ----------10 - 47
  γ-GT: 19 -----------49
  HDL: 46 ------------35 - 88
  LDL: 122 -----------0 - 160
  κ.α.

  Ο γιατρός που τις είδε (εννοείται μαζί με τον υπέρηχο), μου είπε ότι είμαι μια χαρά. Και τα trig που είναι λίγο αυξημένα (μου είπε) μπορεί να οφείλονται σε κάποιο γλυκό που είχα φάει τις προηγούμενες μέρες πριν την εξέταση. Υπενθυμίζω ότι αυτές οι εξετάσεις έχουν γίνει με σωματικό βάρος 119κιλ - 1.85ύψος. Τώρα είμαι στα 103. Και η ηλικία μου αν αυτό παίζει ρόλο είναι 33.

  Μου προτείνεται να κάνω εξετάσεις πάλι; Θα έχω κάποια διαφορά στα trig που είναι ανεβασμένα αλλά και στην chol που είναι στα ανώτατα φυσιολογικά; Και θέλω να μου πείτε ειλικρινά. Θα μπορέσω να απαλλαγώ από την διήθηση αν κάνω και όλα αυτά που μου προαναφέρετε;

  Δεν σας κρύβω ότι είμαι αρκετά αγχωμένος με το θέμα διότι με απασχολεί εδώ και 4 χρόνια!

  Ευχαριστώ εκ των προτέρων.
  Last edited by a moderator: May 25, 2008
 4. sambalisG

  sambalisG Χειρουργός - Διαχειριστής Staff Member Admin

  Οι εξετάσεις σας είναι καλές και σίγουρα θα ειναι καλύτερες.
  Απο κει και πέρα καλό θα είναι να παρακολουθείτε με λιπομετρήσεις την απώλεια βάρους σας, και να επαναλάβετε τις εξατάσεις σας σύμφωνα με τις οδηγίες του ιατρου σας.

  Μην ανησυχείτε για την λιπώδη διήθηση. Σίγουρα ολα θα υποστραφούν.
 5. Γιώργος Γ

  Γιώργος Γ New Member

  Σας ευχαριστώ πάρα πάρα πολύ.
 6. Γιώργος Γ

  Γιώργος Γ New Member

  Κάνοντας και άλλες εξετάσεις αίματος.

  Γεια σας και πάλι.

  Ελπίζω να μην σας κουράζω με τα προσωπικά μου. Την προηγούμενη εβδομάδα έκανα πάλι εξετάσεις αίματος. Τα αποτελέσματα είναι τα εξής:

  GLU: 89------------70 - 115
  UREA: 23-----------10 - 50
  UA: 6.13------------2.1 - 7.1
  CHOL: 162----------100 - 220
  TRIG: 139-----------35 - 160
  ALP: 107------------98 - 279
  AST: 14.9------------0 - 45
  ALT: 12.9------------0 - 45
  GGT: 13 -------------7 - 49
  CK: 83 ---------------0 - 190
  HDL: 35 --------------35 - 89
  LDL-D: 115----------- 0 - 159

  Και η γενική αίματος:

  WBC: 6.9
  RBC: 4.82
  HGB: 14.1
  HCT: 41.9
  MCV: 86.9
  MCH: 29.3
  MCHC: 33.7
  PLT: 294
  RDW-SD: 42.8
  RDW-CV: 13.4
  PDW: 12.1
  MPV: 10.6
  P-LCR: 29.7

  NEUT: 48.3 -- 3.34
  LYMPH: 43.1 -- 2.97
  MONO: 5.1 -- 0.35
  EO: 2.6 -- 0.18
  BASO 0.9 -- 0.06


  Αυτό που παρατηρώ (βέβαια δεν είμαι γιατρός), είναι ότι εκτός από τον αιματοκρίτη που είναι λίγο χαμηλός, είναι χαμηλή και η hdl (ακριβώς στο κατώτατο όριο) με 115 την LDL. Τα τριγλυκερίδια που ήταν λίγο ανεβασμένα στις προηγούμενες (175) αλλά και η CHOL έπεσαν. Διαβάζοντας σε διάφορα site στο ιντερνετ είδα ότι εάν η HDL είναι χαμηλή υπάρχει κίνδυνος για καρδιαγγειακό νόσημα.
  Όλες οι παραπάνω μετρήσεις έχουν γίνει σε διάστημα 4 περίπου μηνών μέσα στο οποίο έχω αλλάξει ριζικά τον τρόπο ζωής μου χάνοντας κιλά και ελλατώνοντας πάρα πολύ το κάπνισμα. Το θέμα είναι όμως ότι βλέπω ότι ενώ αγχωνόμουν για τα τριγλυκερίδια και την χοληστερίνη τώρα πρέπει (μάλλον) να προσπαθήσω να ανεβάσω την HDL, την καλή χοληστερόλη δηλαδή.


  Εσείς βλέποντας τις εξετάσεις μου τί προτείνεται να κάνω. Βλέπετε κάποιο προειδοποιητικό σημάδι για κάτι; Ο γιατρός που τις είδε αναφέρθηκε μόνο στον αιματοκρίτη τον οποίο πρέπει να ανεβάσω.

  Ευχαριστώ εκ των προτέρων.

  Υ.Γ.: Θα ήθελα να προτείνω κάτι. Μήπως θα μπορούσασμε να ανοίγαμε ένα post το οποίο να αναφέρεται καθαρά σε εξετάσεις αίματος που λίγο πολύ όλοι τις κάνουμε και πιστεύω ότι είναι και καθαρά το θέμα της πρόληψης το οποίο πρέπει να αυξήσουμε, πριν φτάσουμε σε ανεπιθύμητες καταστάσεις; Ευχαριστώ πολύ.
  Last edited by a moderator: Jun 28, 2008
 7. Γιώργος Γ

  Γιώργος Γ New Member

  Καλή σας μέρα και πάλι.

  Θα ήθελα να ρωτήσω σε συνέχεια από το προηγούμενο, μήπως αυτές οι τιμές σχετίζονται και με την δίαιτα που κάνω το τελευταίο διάστημα. Ευχαριστώ και πάλι.
 8. sambalisG

  sambalisG Χειρουργός - Διαχειριστής Staff Member Admin

  Καλησπέρα!
  Οι τιμές γενικά είναι πολύ καλές!
  Δεν νομίζω πως υπάρχει πρόβλημα με τον αιματοκρίτη σας (αν και δεν γνωρίζουμε παλαιότερη τιμή)!

  Η HDL καλό θα είναι να ανέβει!
  Συνδυάστε άσκηση, περπάτημα και διατροφή με υγιεινά λιπαρά!
  Καλή συνέχεια!
 9. Γιώργος Γ

  Γιώργος Γ New Member

  Σας ευχαριστώ πολύ.
 10. Γαϊδουράγκαθο για λιπώδη διήθηση?

  Εχω λιπώδη διήθηση από το 1996 με αυξανόμενο ρυθμο. Το 2008 βρήκα στο internet πληροφορίες για το γαϊδουράγκαθο (silymarin η δραστική του ουσία). Άρχησα να το χρησιμοποιώ από τον Σεπτ. του 2007. Στον ένα μήνα έκανα εξετάσεις. Όλες οι τρανσαμινάσεις επέστρεψαν σε φυσιολογικά επίπεδα. Σε ένα χρόνο περίπου (Δεκ 2008 έκανα υπερηχογράφημα. Η λιπώδης δίηθηση από μέτρια προς έντονη, έγινε μέτρια προς ήπια. Ο γιατρός ήταν έκπληκτος. Συνεχίζω και για δεύτερη χρονιά. Του χρόνου θα δούμε νέα αποτέλεσματα που ευελπιστώ να υπάρξουν
 11. demetrius

  demetrius Member

  για πολλοστη φορα σε διαστημα δυο ετων παω σε ενα μικροβιολογικο εργαστηριο για εξετασεις χοληστερινων και τριγλυκεριδιων
  στην ουσια ηθελα μια δευτερη "γνωμη" για τις τιμες που ειχα βρει σε αλλο εργαστηριο οπου την πρηγουμενη δεν ειχα τηρησει την προβλεπομενη διαιτα και βγαιναν αποτελεσμα "αρρωστημενα"

  στον επανελεγχο η HDL βρεθηκε ..59 ( !!)
  γυμναζεστε; με ρωτησαν

  -ναι-μου ρθε να τους απαντησω-αραχτος στον καναπε μου

  ΠΡΟΦΑΝΩΣ ΛΑΘΟΣ ΤΙΜΗ!συμβαινουν και αυτα..μην την πατησουμε λοιπον οπως σε κατι ταινιες που ο ηρωας βγαινει καρκινοιπαθης επειδη εχουν μπερδεψει τα δειγματα!
 12. γαληνη

  γαληνη New Member


  ΓΕΙΑ ΣΟΥ ΘΑΝΑΣΗ. ΧΡΙΣΤΟΣ ΑΝΕΣΤΗ ΚΑΙ ΧΡΟΝΙΑ ΠΟΛΛΑ. ΕΧΩ ΤΟ ΙΔΙΟ ΠΡΟΒΛΗΜΑ ΜΕ ΣΕΝΑ ΚΑΙ ΑΝ ΗΘΕΛΕΣ ΝΑ ΜΟΥ ΕΛΕΓΕΣ ΠΩΣ ΧΡΗΣΙΜΟΠΟΙΟΥΣΕς ΤΟ ΓΑΙΔΟΥΡΑΓΚΑΘΟ ΚΑΙ ΠΟΣΟ ΣΥΧΝΑ. ΠΡΟΜΗΘΕΥΤΗΚΑ ΚΙ ΕΓΩ ΓΑΙΔΟΥΡΑΓΚΑΘΟ, ΤΟ ΕΧΩ 8 ΜΗΝΕς ΚΑΙ ΔΕΝ ΞΕΡΩ ΠΟΣΟ ΣΥΧΝΑ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΤΟ ΠΑΙΡΝΩ ΚΑΙ ΜΕ ΠΟΙΟ ΤΡΟΠΟ. ΑΝ ΗΘΕΛΕΣ ΝΑ ΜΕ ΒΟΗΘΗΣΕΙΣ ΘΑ ΣΟΥ ΗΜΟΥΝ ΕΥΓΝΟΜΩΝ. ΣΕ ΕΥΧΑΡΙΣΤΩ ΟΠΩΣ ΚΑΙ ΝΑ ΧΕΙ..
 13. xrisa

  xrisa New Member

  Κυριε Καστριτη

  Θελετε να μας εξηγησετε πως χρησιμοποιησατε το φυτο γιατι εχω παρομοιο προβλημα
 14. Η silymarin αναφέρεται ότι βοηθάει στην λιπώδη διήθηση του ήπατος, αλλά και σε άλλες παθήσεις, σαν αντιοξειδωτικό.
  Συχνά στις ηπατοπάθειες δίνουμε αντιοξειδωτικά για να ελαχιστοποιήσουμε την ηπατική βλάβη.
  Οπότε καλή συνέχεια με το γαϊδουράγκαθο. (Σημείωση: σε όλες τις μελέτες αναφορικά με την αποτελεσματικότητα φαρμάκων και θεραπειών χρησιμοποιούμε στανταρισμένες δοσολογίες, κάτι που δεν μπορεί να γίνει με τα διάφορα φυτικά σκευάσματα, οπότε μην αποδίδεις υποχρεωτικά στο γαϊδουράγκαθο την μείωση της λιπώδους διήθησης - μπορεί να είναι πλασματική ή και τυχαία).
  Γενικά η λιπώδης διήθηση δεν είναι κάτι απλό και σε ένα ποσοστό 10% οδηγεί σε ηπατική βλάβη. Οπότε θα πρέπει να σε παρακολουθεί παράλληλα και ηπατολόγος.
 15. Καλημέρα. Μόλις ενημερωθηκα σήμερα (1-12-2009) απο surgeryonline για το μηνυμά σας. Το γαιδουράγκαθο το χρησιμοποιώ σαν βάμμα που φιάχνω εγώ.
  Η αναλογία είναι 5gr γαϊδουράγκαθο σε 100gr αλκόολ 95 βαθμών (προσοχή όχι λοσιόν). Οι σπόροι πρέπει να γίνουν σαν σκόνη στο γουδί και να παραμείνουν στο αλκοόλ για 3 εβδομάδες σε σκοτεινό μέρος και να ανακατεύετε το μίγμα κάθε μέρα. Στο τέλος φιλτράρουμε το μίγμα από φίλτρο του καφέ. Παίρνουμε 3 φορές τη μέρα 45 σταγ. σε λίγο νερό. Ισως να υπάρχει και έτοιμο στα "υγιεινάδικα" Υπάρχουν μαρτυρίες στο internet από άτομα που είδαν αποτελέσματα και σε ηπατίτιδα C (όσον αφορά στην ποιότητα ζωής. Ίαση δεν είδα σε καμία αναφορά) Καλή επιτυχία. Στη διάθεσή σας για όποια πληροφορία και απορία. Θανάσης Καστρίτης

Share This Page