1. Αγαπητε Επισκέπτη. Ευρίσκεσαι στο Πανελλήνιο Χειρουργικό Forum, όπου μπορεις βρείς πληροφορίες για ιατρικά χειρουργικά θέματα που σε αφορούν, όπως επίσης μπορείς να υποβάλλεις ένα καινούργιο δικό σου θέμα-ερώτηση στο φόρουμ. Πρεπει να εισαι εγγεγραμμένος χρήστης για να δεις τα ποστ των μελών ή να δημιουργήσεις δικό σου post ή θέμα (thread)!

Πρόβλημα Ίλιγγος-εμβοές-ναυτίες (Σύνδρομο Meniere?)

Discussion in 'Λοιπές Ειδικότητες' started by Τάκης, May 10, 2009.

Watchers:
This thread is being watched by 24 users.
 1. Τάκης

  Τάκης Guest

  Αξιότιμε κ.Σάμπαλη!

  Καταρχήν συγχαρητήρια για τo forum που έχετε δημιουργήσει.

  Είμαι 30 χρονών.Όλα ξεκίνησαν πρίν 2,5 χρόνια όταν ξαφνικά με έπιασε ένας τραγικός περιστροφικός ίλιγγος διάρκειας 3-4 ωρών.(τις προηγούμενες ημέρες είχα ψιλοζαλάδες και ψιλοεμβοές απο το αριστερό αυτί - πίστευα ότι θα μου έλειπε σίδηρο).

  Τέλοσπαντων, απο τότε εως σήμερα δεν έχω σταματήσει να το ψάχνω. Απο τη μεγάλη κρίση και έπειτα έχει χαθεί το 50% της ακοής του αριστερού αυτιού και έχω εμβοές (άλλες φορές χαμηλές άλλες φορές πιο υψηλές). Επίσης έχω ιλίγγους (όχι σε καθημερινή βάση) και ναυτίες. Συνήθως Γενάρη εώς Απρίλη έχω πιο συχνά τέτοια φαινόμενα που ο καιρός αλλάζει συχνά και απότομα.

  Έχω κάνει μαγνητικη τομογραφία, triplex καρδιας, triplex καρωτίδων και σπονδυλικών αρτηριών, ακτινογραφία αυχένος, εξετάσεις αίματος κτλ για να αποκλίσω τα λοιπά ενδεχόμενα και να εστιάσω μόνο στα νευροωτολογικά θέματα.

  Τελικά μην τα πολυλογώ έκανα ακοογράμματα, τυμπανογράμματα και reflex, ηλεκτρονυσταγμογράφημα και ακουστικά προκλητά δυναμικά. Οι εξετάσεις έδειξαν ότι έχω υπαισθησία αριστερού λαβυρίνθου. Ο γιατρός μου έδωσε να κάνω κάποιες αιθουσαίες ασκήσεις. Μου είπαν ότι μάλλον έχω σύνδρομο meniere.

  Έχω ακούσει οτι οι ενδοτυμπανικές ενέσεις κορτιζόνης φτιάχνουν την κατάσταση και ότι έχουν μειώσει τις χειρουργικές επεμβάσεις.

  Θέλω να σας ρωτήσω αν αυτές οι ενδοτυμπανικές ενέσεις έχουν μόνιμο αποτέλεσμα η προσωρινό (π.χ πρέπει να τις επαναλαμβάνεις κάθε μήνα, εξάμηνο...?) και επίσης αν έχουν κάποιες παρενέργειες ή γενικά κάποια μειονεκτήματα.

  Σας ευχαριστώ εκ των προτέρων μέσα απο την καρδιά μου.

  Ανυπομονώ για την απάντησή σας.

  Έχω κουραστεί και απελπιστεί πιά!!


  Με πολύ εκτίμηση

  Τάκης
 2. ADelides

  ADelides Member

  Πρώτη στη σειρά θεραπεία είναι η δίαιτα με περιορισμό του αλατιού και των γαλακτοκομικών και μετά έρχονται τα φάρμακα από το στόμα όπως τα διουρητικά που βοηθούν πολύ. Οταν αυτά δεν επαρκούν για να περιορίσουν τις κρίσεις αρχίζουμε τις ενδοτυμπανικές ενεσεις που είναι κοριζόνη ή γενταμυκίνη (ένα αντιβιοτικό που καταστρέφει τον λαβύρινθο και έτσι σταματάει ο ίλιγγος)
  Με την κορτιζόνη που μπορεί να επαναλαμβάνεται περιορίζονται οι κρίσεις αλλά πιθανόν το αποτέλεσμα να μήν είναι μόνιμο. Αντίθετα με την γενταμυκίνη το αποτέλεσμα είναι συνήθως μόνιμο αφου καταστρέφεται ο λαβύρινθος, υπάρχει όμως πιθανότητα επιπλέον επιδείνωσης της ακοής και γι'αυτό την κρατάμε για τελευταία. Πάντως δυνατότητες οριστικής απαλλαγής από τους ιλίγγους υπάρχουν, χρειάζεται όμως υπομονή και καλή σχέση με τον ιατρό σας.
 3. Τάκης

  Τάκης Guest

  Το πρόβλημά μου είναι έντονο μόνο τον Γενάρη, Φλεβάρη και Μάρτιο που έχουμε έντονες αλλαγές του καιρού. Απο Μάιο μέχρι Δεκέμβριο είμαι πολύ καλά με ελάχιστες εξαιρέσεις.Παράδειγμα όταν μια ημέρα έχουμε καλό καιρό και πρόκειται να χαλάσει τηυν επόμενη, έχω έντονη προδιάθεση για ίλιγγο, ναυτίες και μπούκωμα στο αριστερό αυτι όπως σας εξήγησα στο προηγούμενο post.

  Δεν έχω κάποιο πρόβλημα απο την κατανάλωση οποιαδήποτε τροφής.
 4. Τάκης

  Τάκης Guest

  Ήθελα να σας ρωτήσω αν με το πέρασμα των χρόνων θα καλυτερεύει η κατάσταση και αν υπάρχει περίπτωση κάποια στιγμή να με αφήσει τελείως.

  Σας ευχαριστώ και συγνώμη για την ενόχληση άλλα έχω απογοητευτεί και κουραστεί πάρα πολύ!!
 5. ADelides

  ADelides Member

  εποχιακές αλλαγές μπορεί να υπάρχουν όπως και αλλεργική προδιάθεση που να επιβαρύνει τα συμπτώματα. Νομίζω πως αφού η θεραπεία που μέχρι τώρα κάνετε (ή δεν κάνετε) μάλλον δεν αποδίδει, θα πρέπει να συμβουλευτείτε τον ιατρό σας για αλλαγές στο πρόγραμμα αγωγής. Γενικά τέτοιες αλλαγές χρειάζονται συχνά μέχρι να βρεθεί η κατάλληλη αγωγή που να σας ταιριάζει και να απαλλαγείτε από τα συμπτώματα (κυρίως του ιλίγγου). Οι ενδοτυμπανικές ενέσεις είναι πάντα μία απο τις διεξόδους.
 6. Τάκης

  Τάκης Guest

  Ενδοτυμπανικές ενέσεις κορτιζόνης

  Μου είχατε αναφέρει οτι οι ενδοτυμπανικές ενέσεις κορτιζόνης πρέπει να επαναλαμβάνονται και ότι μπορεί το αποτέλεσμα να μην είναι μόνιμο.

  Ήθελα να σας ρωτήσω παρακαλώ πολύ πόσο συχνά είναι η επανάληψη αυτών των ενέσεων?είναι επώδυνες?

  Στην δικιά μου περίπτωση που έχω αραιά προβλήματα με κρίσεις ιλίγγου που διαρκούν 1 λεπτό αλλά είναι αρκετά ισχυρά υπάρχει πιθανότητα να μου περάσουν μόνιμα??

  Σας ευχαριστώ γιατρέ!!
 7. Τάκης

  Τάκης Guest

  Απο την εμπειρία σας θα ήθελα σας παρακαλώ να μου πείτε αν το σύνδρομο Meniere που έχω θα περάσει με τα χρόνια ή θα κρατήσει για πάντα?Είμαι 30 χρονών και απο ότι έχω ακούσει μου είπανε οτι μπορεί να υποχωρήσει απο τα 40 και μετά....

  Ευχαριστώ,
 8. 7psychos

  7psychos New Member

  Η εμπειρία μου είναι ανάλογη με τον παραπάνω φίλο.Εγώ είμαι 24 ετών κ όλα ξεκίνησαν τον περασμένο Νοέμβρη με ένα έντονο επεισόδιο ιλίγγου,στο οποίο όμως δεν έδωσα ιδιαίτερη σημασία καθώς μειώθηκε η έντασή του με το πέρας 2 περίπου ωρών.Μια εβδομάδα όμως μετά και για δύο συνεχόμενα πρωινά ξυπνούσα με ίλιγγο αλλά μέτριου βαθμού ο οποίος υποχωρούσε μετά από λίγο.Όμως την επομένη,ξύπνησα με τρομερό ίλιγγο συνοδευόμενο με εμετούς.Πήγα εσπευσμένα στο νοσοκομείο,ενώ για να ηρεμήσω εντελώς από τον ίλιγγο πέρασαν περίπου 7-8 ώρες.Παρέμεινα κλινήρης για 2 μέρες κ έπειτα και επειδή ένιωθα μπουκωμένο το δεξί μου αυτί κι άκουγα ένα συνεχόμενο "ψιλό" ήχο πήγα σε ΩΡΛ.Μου είπε πως πιθανώς να πρόκειται για meniere κάτι για το οποίο σχεδόν σιγουρεύτηκε μετά από ακοογράμματα και ηλεκτρονυσταγμογραφήματα στα οποία υπεβλήθην.Ενδιάμεσα είχα κι άλλο ένα επεισόδιο έντονου ιλίγγου κ μάλιστα επειδή άργησα να μεταβώ στο νοσοκομείο είχα χάσει πολύ κάλιο,όπως μου είπαν,λόγω του έντονου εμετου.
  Μου συνέστησαν οι γιατροί να κόψω το κάπνισμα,το αλκοόλ,τα μέρη με δυνατή μουσική,και μου έδωσαν να ακολουθήσω δίαιτα με κύριο χαρακτηριστικό την έλλειψη αλατιού κ άλλων τροφών που κατακρατούν υγρά.
  Αν και αναγκάστηκα να αλλάξω τον τρόπο ζωής μου,κατάφερα να ακολουθήσω κατά γράμμα τα παραπάνω ενώ όσον αφορά τις τροφές έκανα εμπειρικά χρήση όσων δεν με επηρέαζαν...Ετσι λοιπόν άρχισα να ανακτώ την αυτοπεποίθησή μου,καθώς μέχρι σήμερα(6 μήνες μετά) δεν είχα κάποια νέα κρίση ιλίγγου!Βέβαια οι εμβοές στο αυτί μου συνεχίζουν αλλά η ακοή στο αυτί το συγκεκριμένο έχει σχεδόν επανέλθει.
  Οσο καλή όμως και να είναι πλέον ,συγκριτικά με το πρόσφατο παρελθόν, η κατάστασή μου,οι εμβοές με ενοχλούν όταν είμαι μόνος μου σε κάποιο ήσυχο μέρος ,ενώ δεν μπορώ να συγκεντρωθώ στη μελέτη μου,καθ ότι φοιτητής.Επίσης όσο καλό και να κάνει στην υγεία μου η μη κατανάλωση αλκοόλ και τσιγάρου,μου είναι δύσκολο ψυχολογικά να δεχτώ αυτή την αλλαγή στις συνήθειες στη ζωή μου.
  Θα ήθελα να ρωτήσω λοιπόν,υπάρχει έστω η παραμικρή πιθανότητα να επανέλθει το αυτί μου κ γενικότερα η ζωή μου στην αρχική της κατάσταση;Κυρίως αν ποτέ σταματήσει αυτό το εκνευριστικό "βουητό"...
  Ο γιατρός μου είπε πως από μέρα σε μέρα μπορεί να πάψουν οι εμβοές αυτές μια για πάντα ή έστω το αργότερο σε 5 χρόνια το πολύ,όπως μου τόνισε!Αλλά δεν ξέρω αν μου το πε για να με καθησυχάσει...

  Ευχαριστώ εκ των προτέρων για το χρόνο σας.

  Υ.Γ Φίλε Τάκη,συμπάσχω και σε καταλαβαίνω πλήρως...Προσπάθησε να βλέπεις τα πράγματα από τη θετική τους πλευρά...
 9. Τάκης

  Τάκης Guest

  Φίλε μου αν θέλεις στείλε μου το e-mail σου ([email protected]) για να ανταλλάσουμε απόψεις και εμπειρίες.

  Όλα αυτά τα 2,5 χρόνια το έχω ψάξει πολύ και έχω πάει σε αρκετούς γιατρούς.


  ΜΦΧ

  Τάκης
 10. Τάκης

  Τάκης Guest

  Κύριε Δελίδη,

  Εδώ και ένα μήνα παίρνω τα διουρητικά Hygroton 50mg μπορώ να πώ οτι έχω δεί βελτίωση όσον αφορά τις κρίσεις ιλίγγου. Δυστυχώς δεν μπορώ να πώ το ίδιο και για τις εμβοές. Υπάρχει περίπτωαη να παίρνω για πάντα τα διουρητικά?Έχουν κάποια επίπτωση στην υγεία μου?

  Ευχαριστώ πολύ!
 11. ADelides

  ADelides Member

  Δεν μπορώ να απαντήσω εαν θα πρέπει να τα παίρνετε για πάντα..
  Όλοι οι ασθενείς με το νόσημά σας δεν είναι το ίδιο. Σίγουρα υπάρχουν εξάρσεις και υφέσεις και έτσι και οι διάφορες θεραπείες που κάνετε δεν θα είναι για πάντα σταθερές.
  Όλα τα φάρμακα έχουν "παρενέργειες" αλλιώς δεν θα ήταν φάρμακα. Όσο σας παρακολουθεί ιατρός, σας τα εξηγεί, σας ελέγχει (πχ αρτηριακή πίεση κλπ) δεν υπάρχει πρόβλημα. Λίγο περισσότερη προσοχή με τα διουρητικά τώρα το καλοκαίρι χρειάζεται.
  Είναι σημαντικό ότι είστε καλύτερα. Οι εμβοές σας θα έχουν και αυτές διακυμάνσεις.
 12. Τάκης

  Τάκης Guest

  Γιατί χρειάζεται προσοχή το καλοκαίρι με τα διουρητικά?
 13. antvas

  antvas New Member

  γενταμυκίνη και πάλι γενταμυκίνη

  σε καλά χέρια αξίζει να δοκιμάσει κανείς. έτσι και αλλιώς η ακοή επηρεάζεται και από την ίδια την νόσο.
  υπάρχουν πάντως σοβαρές απόψεις και νέα πρωτόκολλα που δείχνουν μικρότερη επιβάρυνση της ακοής.
 14. ADelides

  ADelides Member

  τα διουρητικά το καλοκαίρι θέλουν προσοχή γιατί μπορεί να προκληθεί αφυδάτωση, ιδίως αν αυτός που τα παίρνει δεν τα παίρνει λόγω της υψηλής πίεσης, αλλα για το πρόβλημα που συζητάμε.
  Ως προς την γενταμυκίνη είναι πράγματι εξαιρετική λύση, όμως υπάρχει η πιθανότητα επιβάρυνσης της ακοής λόγω της θεραπείας, ανεξάρτητα από την ίδια τη νόσο. Αν η ακοή είναι ήδη επιβαρημένη και τα άλλα μέτρα και φάρμακα δεν αρκούν τότε υπάρχει κάθε λόγος για τις ενδοτυμπανικές αυτές ενέσεις. Αν με τα άλλα μέτρα είστε καλά τότε δεν χρειάζεται να προχωράτε σε άλλες λύσεις ακόμα. Ο κάθε ασθενής αντιμετωπίζεται ξεχωριστά και οι γενικοί κανόνες είναι κυρίως για μελέτη από τους ιατρούς.
 15. Τάκης

  Τάκης Guest

  Φίλε antvas πάσχεις και εσύ απο σύνδρομο Meniere?

  Έχεις δοκιμάσει ενδοτυμπανικές ενέσεις με γενταμυκίνη?
 16. Τάκης

  Τάκης Guest

  Φίλε antvas δε μου απάντησες τελικά αν έχεις κι εσύ meniere?

  Με την γενταμυκίνη είδες βελτίωση??
 17. Τάκης

  Τάκης Guest


  Κάποιο νεότερο με την κατάστασή σου?
 18. 7psychos

  7psychos New Member

  Τίποτα το νεότερο αυτούς τους 4 μήνες έως σήμερα.Το διάστημα από το τελευταίο επεισόδιο ιλίγγου έχει φτάσει πλέον τους 10 μήνες!

  Οι εμβοές στο δεξί μου αυτί βέβαια συνεχίζονται, όμως η ακοή μου όπως έχω ξαναπει βρίσκεται σχεδόν στο 90% της ακοής πριν το meniere.Φυσικά πολλές φορές μετά το πρωινό ξύπνημα αισθάνομαι λίγο βαρύ το κεφάλι μου, αλλά αυτό δεν αλλάζει από το πρώτο επεισόδιο και μετά...

  Συνεχίζω να μην καταναλώνω τροφές με αλάτι ή έστω με ελάχιστες ποσότητες αλατιού, ενώ έκοψα οριστικά το κάπνισμα!

  Όμως ξεκίνησα σιγά σιγά μέσα στο καλοκαίρι να καταναλώνω κάποιες μικρές ποσότητες αλκοόλ για να δω αν με επηρεάζει.Αφού είδα ότι όλα ήταν καλά, συνέχισα να κάνω σταδιακά περισσότερη χρήση αλκοόλ μέχρι που πλέον δεν αντιμετωπίζω κανένα πρόβλημα με το ζήτημα αυτό.(δεν είμαι και αλκοολικός:_lol:)

  Κλείνοντας, θέλω να πω ότι συνεχίζω να κάνω χρήση Vastarel από φαρμακευτικής άποψης...

  Το γεγονός βεβαια που συνεχίζει να με ταλαιπωρεί είναι οι εμβοές, αλλά πλέον δεν είμαι κ τόσο αισιόδοξος για το αν κάποτε σταματήσουν...

  Εσύ φίλε Τάκη πώς τα πας;;;
 19. Kathy

  Kathy Moderator Staff Member Moderator

  Τουλάχιστον έκοψες το κάπνισμα,βγήκε και κάτι καλό απ'αυτήν την ιστορία!!!:_risata:
 20. Τάκης

  Τάκης Guest


  Φίλε μου αν θες στείλε μου κάποιο e-mail, όλα αυτα τα χρόνια κάνω έρευνες πάνω σε αυτο το θέμα (κύριως με ανθρώπους στην Αμερική, αλλά και στην Ευρώπη) στο τέλος θα κάνω το διδακτορικό μου πάνω στο Meniere's Syndrome!!LOL

  θα ήθελα να με κρατάς ενήμερο για την πορεία της υγείας σου και μπορώ να σε συμβουλεύσω σε διάφορα πράγματα τα οποία αφού πρώτα συμφωνήσει και ο γιατρός σου μπορείς να τα δοκιμάσεις.

  Να θυμάσαι πάντα οτι σε κάθε άνθρωπο παρουσιάζεται αλλιώς το Meniere και όπως είναι φυσικό η φαρμακευτική ή χειρουργική θεραπεία σε καθένα μας έχει διαφορετικά αποτελέσματα.

  ΜΦΧ
  Τάκης

Share This Page