1. Αγαπητε Επισκέπτη. Ευρίσκεσαι στο Πανελλήνιο Χειρουργικό Forum, όπου μπορεις βρείς πληροφορίες για ιατρικά χειρουργικά θέματα που σε αφορούν, όπως επίσης μπορείς να υποβάλλεις ένα καινούργιο δικό σου θέμα-ερώτηση στο φόρουμ. Πρεπει να εισαι εγγεγραμμένος χρήστης για να δεις τα ποστ των μελών ή να δημιουργήσεις δικό σου post ή θέμα (thread)!

Ερώτηση ΚΥΣΤΙΚΟ ΜΟΡΦΩΜΑ

Discussion in 'Παθήσεις Χοληφόρων και Παγκρέατος.' started by ansi, Nov 20, 2008.

Watchers:
This thread is being watched by 3 users.
 1. ansi

  ansi New Member

  Κυριοι,
  στις 01/07/2008 μετά από πρόωρο τοκετό ανακαλύφθηκε μεταξύ παγκρέατος και συκωτιού μία κύστη ,πολύχωρος 76 εκ. όσο ένα μικρό πορτοκάλι. Μετά από αξονική,μαγνητική,υπερήχους και ενδοσκοπικό υπέρηχο με σκοπό την βιωψία του υγρού ,όλοι οι γιατροί συγκλίνουν στην μέθοδο της παροχέτευσης για την απομάκρυνση του υγρού σε πρώτη φάση και μετά την β' βιωψία αν υπάρχει λόγος για χειρουργική επέμβαση για απομάκρυνση των τειχωμάτων της.
  Το θέμα μας είναι ότι ναι μεν όλοι συγκλίνουν στην μέθοδο αλλά στο διά ταύτα δηλαδή στο να προχωρήσει το θέμα δεν αναλαμβάνουνε ,διακρίνω εκ μέρους τους έναν δισταγμό με αποτέλεσμα η κύστη να έχει μεγαλώσει σε 87 εκ. αυτή την στιγμή.
  Συπτώματα ενοχλητικά δεν έχω αλλά σε κάθε περίπτωση πρέπει να απομακρυνθεί η κύστη................έχετε να προτίνεται κάτι? υπάρχει κάποιο κέντρο χειρουργικής εξειδικευμένο που πρέπει να απευθυνθώ?
  Σημειωτέον ότι η α΄βιωψία ήταν .......κακόγουστη να το χαρακτιρίσω έτσι μίας και το πόρισμα ήταν το εξής
  ''Μη επαρκές δείγμα για ασφαλή διάγνωση''.
  Θα εκτιμούσα μία απάντηση από μέρους σας.

  Ευχαριστώ πολύ
 2. sambalisG

  sambalisG Χειρουργός - Διαχειριστής Staff Member Admin

  Καλημέρα!
  Κατ'α ρχάς μιλάτε για κύστη 87 χιλοστών και όχι εκατοστών.
  Επίσης θα πρέπει να αναφέρετε την θεση της κύστεως στο πάγκρεας (σώμα - κεφαλή - ουρά) και αν υπάρχει ιστορικό παγκρεατίτιδος.

  Οι κύστεις παγκρέατος μπορεί να είναι απλές, μεταφλεγμονώδεις, τραυματικής αιτιολογίας ή κυστεδενώματα κλπ.

  Ανάλογα με τον χαρακτήρα τους και άλλα στοιχεία απο ιστρορικό και τις απεικονιστικές μεθόδους είναι και η αντιμετώπιση τους.
 3. ansi

  ansi New Member

  ΑΠΟ ΤΙΣ ΕΞΕΤΑΣΕΙΣ ΠΟΥ ΔΙΕΝΕΡΓΗΘΗΚΑΝ ΔΙΑΠΙΣΤΩΘΗΚΕ ΟΤΙ ΒΡΙΣΚΕΤΑΙ ΣΤΗΝ ΚΕΦΑΛΗ ΤΟΥ ΠΑΓΚΡΕΑΤΟΣ.ΤΙΘΕΤΑΙ Η ΕΡΩΤΗΣΗ ΓΙΑ ΠΑΓΚΡΕΑΤΙΤΙΔΑ ΑΛΛΑ ΕΙΛΙΚΡΙΝΑ ΕΙΝΑΙ ΚΑΤΙ ΠΟΥ ΔΕΝ ΜΠΟΡΩ ΝΑ ΠΩ ΟΤΙ ΠΕΡΑΣΑ ΛΟΓΩ ΤΩΝ ΣΥΜΠΤΩΜΑΤΩΝ ΤΗΣ ΠΟΥ ΔΕΝ ΕΙΧΑ ΠΟΤΕ ΕΩΣ ΤΩΡΑ.ΥΠΗΡΞΕ ΜΟΝΟ ΕΝΑ ΤΡΟΧΑΙΟ ΑΠΟ ΤΟ ΟΠΟΙΟ ΥΠΟΘΕΤΙΚΑ ΜΠΟΡΕΙ ΝΑ ΠΡΟΗΛΘΕ?

  ΤΑ ΥΠΟΛΟΙΠΑ ΟΡΓΑΝΑ ΣΥΚΩΤΙ,ΝΕΦΡΑ ΚΛΠ ΕΙΝΑΙ ΚΑΘΑΡΑ Η ΚΥΣΤΗ ΔΕΝ ΦΑΙΝΕΤΑΙ ΝΑ ΕΧΕΙ ΚΑΠΟΙΑ ΣΥΝΕΧΕΙΑ ΑΠΟ ΑΛΛΟ ΟΡΓΑΝΟ ΕΚΤΟΣ ΤΟΥ ΠΑΓΚΡΕΑΤΟΣ.

  ΕΥΧΑΡΙΣΤΩ
 4. ef poulios

  ef poulios New Member

  Θα ήθελα να ρωτήσω εάν έχετε κάνει ERCP ή ΜRCP , εάν έχει διαπιστωθεί ή αποκλειστεί η επικοινωνία της κύστης με τον παγκρεατικό πόρο. Η λήψη υγρού για εξέταση με τι τρόπο έγινε;
  Μετά το τροχαίο νοσηλευτήκατε, έγιναν κάποιες εξετάσεις; το τραύμα του παγκρέατος μπορεί να είναι αιτία παγκρεατίτιδας ή άλλων κακώσεων και σε ορισμένες περιπτώσεις τα κλινικά σημεία και συμπτώματα μπορεί να είναι ελάχιστα. Αυτό όμως δεν αρκεί για να τεθεί μια διάγνωση.
  Σημασία έχουν μαζί με το ιστορικό και τα χαρακτηριστικά τη κύστης ,για παράδειγμα εάν υπάρχουν η όχι συμπαγή στοιχεία μέσα στη κύστη, ανώμαλα όρια, εάν το περιεχόμενο είναι βλεννώδες ή όχι κ.α.
 5. ansi

  ansi New Member

  ΚΑΛΗΜΕΡΑ,

  ΕΞΕΤΑΣΕΙΣ ΕΧΟΥΝΕ ΓΙΝΕΙ...ΟΣΟΝ ΑΦΟΡΑ ΤΟΝ ΕΝΔΟΣΚΟΠΙΚΟ ΥΠΕΡΗΧΟ EOS ΑΠΕΙΚΟΝΙΣΘΗΚΕ ΚΥΣΤΙΚΟ ΜΟΡΦΩΜΑ ΧΩΡΙΣ ΣΥΜΠΑΓΗ ΣΤΟΙΧΕΙΑ Η ΠΕΠΑΧΥΣΜΕΝΑ ΤΟΙΧΩΜΑΤΑ.
  ΕΓΙΝΕ FNA ΜΕ ΒΕΛΟΝΑ 22GT (αμυλάση και CEA).ΤΟ ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑ ΤΗΣ ΕΞΕΤΑΣΗΣ ΗΤΑΝ ΄΄ΜΗ ΕΠΑΡΚΕΣ ΔΕΙΓΜΑ ΓΙΑ ΑΣΦΑΛΗ ΔΙΑΓΝΩΣΗ΄΄(22/09/2008)

  Η ΑΞΟΝΙΚΗ ΤΟΜΟΓΡΑΦΙΑ ΑΝΑΦΕΡΕΙ ΟΤΙ ΤΟ ΣΩΜΑ ΚΑΙ Η ΟΥΡΑ ΤΟΥ ΠΑΓΚΡΕΑΤΟΣ ΕΙΝΑΙ ΕΝΤΟΣ ΦΥΣΙΟΛΟΓΙΚΩΝ ΟΡΙΩΝ.ΠΑΡΟΥΣΙΑ ΕΥΜΕΓΕΘΟΥΣ ΚΥΣΤΙΚΟΥ ΜΟΡΦΩΜΑΤΟΣ ΜΕ ΜΕΓΙΣΤΗ ΕΠΙΜΗΚΗ ΔΙΑΜΕΤΡΟ 7,6 ΠΕΡΙΠΟΥ ΣΤΗΝ ΠΕΡΙΟΧΗ ΤΗΣ ΚΕΦΑΛΗΣ ΚΑΙ ΤΗΣ ΑΓΚΙΣΤΡΟΕΙΔΟΥΣ ΑΠΟΦΥΣΗΣ ΤΟΥ ΠΑΓΚΡΕΑΤΟΣ ΜΕ ΟΛΙΓΑΡΙΘΜΑ ΑΤΕΛΗ ΜΙΚΡΑ ΔΙΑΦΡΑΓΜΑΤΑ ΣΤΗΝ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑ ΑΥΤΟΥ ΔΙΧΩΣ ΕΝΔΟΚΥΣΤΙΚΕΣ ΕΚΒΛΑΣΤΗΣΕΙΣ ΚΑΙ ΕΠΑΣΒΕΣΤΩΣΕΙΣ ΤΩΝ ΤΟΙΧΩΜΑΤΩΝ ΤΟΥ. ΤΟ ΚΥΣΤΙΚΟ ΜΟΡΦΩΜΑ ΔΙΕΥΡΥΝΕΙ ΤΗΝ ΑΓΚΥΛΗ ΤΟΥ 12ΔΑΚΤΥΛΟΥ.
  ΑΠΟΥΣΙΑ ΠΑΘΟΛΟΓΙΚΩΝ ΕΥΡΗΜΑΤΩΝ ΑΠΟ ΤΑ ΥΠΟΛΟΙΠΑ ΠΕΡΙΦΕΡΗ ΟΡΓΑΝΑ ΚΑΙ ΦΥΣΙΟΛΟΓΙΚΟΤΗΤΑ ΛΟΙΠΩΝ ΟΡΓΑΝΩΝ ΧΩΡΙΣ ΑΛΛΕΣ ΕΝΔΕΙΞΕΙΣ.(02/07/2008)

  ΣΕ ΠΡΟΣΦΑΤΟ ΥΠΕΡΗΧΟ Η ΚΥΣΤΗ ΜΕΓΑΛΩΣΕ ΣΤΑ 87 ΧΙΛ.
  ΕΥΧΑΡΙΣΤΩ
 6. sambalisG

  sambalisG Χειρουργός - Διαχειριστής Staff Member Admin

  Καλημέρα!
  Υπάρχουν αιματολογικές εξετάσεις CEA και CA19-9???

  Απο κει και πέρα, επειδή το κυστικό μόρφωμα μεγαλώνει, πιστεύω πως θα πρέπει να γίνει:
  -Μαγνητική Τομογραφία
  -ERCP και κυτταρολογική εξέταση παγκρεατικού πόρου
  -Επανάληψη της λήψης βιοψίας υπό αξονικό !!!
 7. ansi

  ansi New Member

  ΑΝ ΕΝΝΟΕΙΤΕ ΚΑΡΚΙΝΙΚΟΥΣ ΔΕΙΚΤΕΣ ...ΝΑΙ ΕΧΟΥΝ ΓΙΝΕΙ ΚΑΙ ΕΙΝΑΙ ΝΑ ΤΟ ΘΕΣΩ ΧΟΝΔΡΙΚΑ ΣΤΙΣ ΚΑΤΩΤΑΤΕΣ ΒΑΘΜΙΔΕΣ -ΥΠΕΡ ΤΟΥ ΔΕΟΝΤΟΣ ΦΥΣΙΟΛΟΓΙΚΟΙ.
  ΜΑΓΝΗΤΙΚΗ ΤΟΜΟΓΡΑΦΙΑ ΕΓΙΝΕ ΚΑΙ ΣΥΜΦΩΝΕΙ ΜΕ ΤΗΝ ΑΞΟΝΙΚΗ...ΔΕΝ ΕΧΩ ΤΟ ΠΟΡΙΣΜΑ ΜΠΡΟΣΤΑ ΜΟΥ ΑΛΛΑ ΜΠΟΡΩ ΝΑ ΣΑΣ ΤΟ ΠΑΡΑΘΕΣΩ ΣΕ ΕΠΟΜΕΝΗ ΑΠΑΝΤΗΣΗ ΜΟΥ.

  ΕΥΧΑΡΙΣΤΩ
 8. ansi

  ansi New Member

  ΚΥΣΤΙΚΟ ΜΟΡΦΩΜΑ+ΜΑΓΝΗΤΙΚΗ ΤΟΜΟΓΡΑΦΙΑ

  _____________________________________________________________-
  ΚΑΛΗΜΕΡΑ,
  Στην μαγνητική τομογραφία η οποία σημειωτέον έγινε σε Πανεπιστημιακό νοσοκομείο αναφέρεται ότι αναγνωρίζεται ευμεγέθες kυστικό μόρφωμα το οποίο εξορμάται από την κεφαλή του παγκρέατος και ασκεί πίεση στο 12δάκτυλο.Το μόρφωμα έχει λοβωτή παρυφή,λεπτό τοίχωμα και φέρει εσωτερικά διαφραγμάτια.Δεν περιέχει συμπαγή στοιχεία.Η βλάβη υψηλής έντασης σήμα στην ακολουθία Τ2 προσανατολισμού ,παρόμοιο μ' αυτό της χοληδόχου κύστης και χαμηλής έντασης σήμα στην ακολουθία Τ1 προσανατολισμού ενώ δεν ενισχύεται μετά την χορήγηση παραμαγνητικής ουσίας. Τα δδ ενδεχόμενα είναι από ιστορικό παγκρεατίτιδας,ο βλενώδης κυστικός όγκος, ενώ ποιο απομακρυσμένο θεωρείται το ενδεχόμενο άλλης κυστικής βλάβης .Το σωμα ,ουρά παγκρέατος είναι χωρίς παθολογικά ευρύματα. Δεν παρατηρείται διάταση πακγρεατικού πόρου .Απουσία διογκομένων αδένων και λοιπών παθολογικών ευρημάτων στα παρεμφερή όργανα.
  Εξετάσεις αίματος
  CEA 0.999
  a-FP (α-εμβρυική σφαιρίνη) 2,26
  CA-19.9 5.1

Share This Page