1. Αγαπητε Επισκέπτη. Ευρίσκεσαι στο Πανελλήνιο Χειρουργικό Forum, όπου μπορεις βρείς πληροφορίες για ιατρικά χειρουργικά θέματα που σε αφορούν, όπως επίσης μπορείς να υποβάλλεις ένα καινούργιο δικό σου θέμα-ερώτηση στο φόρουμ. Πρεπει να εισαι εγγεγραμμένος χρήστης για να δεις τα ποστ των μελών ή να δημιουργήσεις δικό σου post ή θέμα (thread)!
Watchers:
This thread is being watched by 2 users.
 1. katerina1983

  katerina1983 New Member

  Είμαι 32 ετών και έκανα για πρώτη φορά υπέρηχο μαστού, καθώς ψηλάφησα ένα μόρφωμα στον αριστερό μου μαστό. Το αποτέλεσμα του υπερήχου : "στη θέση της ψηλαφούμενης σκληρίας υπάρχει κυστικό μόρφωμα 22χ11 χιλιοστά, με ηχογόνα αιωρούμενα σωματίδια, οπίσθια ακουστική ενίσχυση και ελαφρώς παχυμένα τοιχώματα". Κατά πόσο θεωρείτε ότι πρέπει να ανησυχώ;; Έχω ήδη κλείσει ραντεβού με μαστολόγο, αλλά είναι για την επόμενη εβδόμαδα και τρέμω για τα αποτελέσματα. Ευχαριστώ εκ των προτέρων για την απάντησή σας!
 2. Kathy

  Kathy Moderator Staff Member Moderator

  Καλημέρα Κατερίνα. Κυστικά μορφώματα στο μαστό νεωτέρων γυναικών είναι στην πλειοψηφία τους καλοήθη ευρήματα. Επειδή πρόκειται για κάτι καινούριο καλό θα ήταν να γίνει μια ψηφιακή μαστογραφία. Πολλοί γιατροί τα παρακεντούν για να αποστείλουν το τυχόν υγρό που βγήκε στην σύριγγα για εξέταση. Το πιο ασφαλές όμως είναι να γίνεται με μαστολογικό έλεγχο γιατί αν χρειαστεί η μαστογραφία να γίνει μετά απ' την όποια παρακέντηση τότε μπορεί να έχεις ένα αλλοιωμένο ακτινολογικό αποτέλεσμα. Με μία μαστογραφία στο χέρι η κλινική εκτίμηση της φύσης του ευρήματος σαφέστατα είναι πιο εξασφαλισμένη.
 3. katerina1983

  katerina1983 New Member

  Ευχαριστώ για την απάντησή σας! Σήμερα έχω ραντεβού με το γιατρό, επομένως, είναι αδύνατο να προλάβω να κάνω και μαστογραφία. Λόγω δε της ηλικίας μου και του γεγονότος ότι δεν έχω ακόμη παιδί, θέλω να αποφύγω την ακτινοβολία. Από τον υπέρηχο και μόνο (χωρίς παρακέντηση) ένας μαστολόγος δεν μπορεί να συμπεράνει αν πρόκειται για καλοήθεια ή μη;
 4. Kathy

  Kathy Moderator Staff Member Moderator

  Ο υπέρηχος είναι μια πρώτη εκτίμηση που θα δώσει κάποιο φως στην κατάσταση όμως δεν είναι τόσο απεικονιστικός όσο η μαστογραφία. Πολύ κακώς έχεις τρομάξει με την ακτινοβολία της μαστογραφίας διότι πλέον οι μαστογραφίες είναι ψηφιακές με μηδαμινή ακτινοβολία και μην ξεχνάς ότι μετά τα 40 οι γυναίκες την πραγματοποιούν κάθε χρόνο. Σκέψου μόνο ότι περπατώντας στο δρόμο δέχεσαι μεγαλύτερη ακτινοβολία απ' τις κεραίες των κινητών τηλεφωνιών ή ακόμη και μέσα στο ίδιο σου το σπίτι με το ασύρματο ίντερνετ ή και ακόμη με το ασύρματο τηλέφωνο. Έτσι λοιπόν είναι ανούσιο να σε προβληματίζει μία ψηφιακή μαστογραφία η οποία θα δώσει την πιο καθαρή και βέβαιη εικόνα από οποιαδήποτε άλλη εξέταση στον μαστό.
 5. katerina1983

  katerina1983 New Member

  Κατά την άποψη του γιατρού μου, ηλικία μου δεν ενδείκνυται για μαστογραφία, καθώς ο μαστός μου είναι πολύ πυκνός. Κάναμε παρακέντηση και μου αφαίρεσε όλο το υγρό της κύστης (ήταν πράγματι κύστη). Στείλαμε το υγρό για κυτταρολογική εξέταση. Ο δε γιατρός, μου είπε ότι αποκείεται να δείξει η κυτταρολογική κάτι ανησυχητικό. Καλημέρα σας!!!

Share This Page