1. Αγαπητε Επισκέπτη. Ευρίσκεσαι στο Πανελλήνιο Χειρουργικό Forum, όπου μπορεις βρείς πληροφορίες για ιατρικά χειρουργικά θέματα που σε αφορούν, όπως επίσης μπορείς να υποβάλλεις ένα καινούργιο δικό σου θέμα-ερώτηση στο φόρουμ. Πρεπει να εισαι εγγεγραμμένος χρήστης για να δεις τα ποστ των μελών ή να δημιουργήσεις δικό σου post ή θέμα (thread)!

Ερώτηση Κύστη Κόκυγος

Discussion in 'Κύστη Κόκκυγος' started by skot, Feb 1, 2012.

Watchers:
This thread is being watched by 2 users.
 1. skot

  skot New Member

  Πριν ενάμιση μήνα επισκέφθηκα έναν χειρούργο ο οποίος μου είπε πως έχω κύστη κόκυγος. Η κατάσταση της είναι καλή, δεν υπάρχει φλεγμονή και από την οπτική εξέταση και την ψηλάφησή της ο γιατρός μου είπε πως μάλλον δεν είναι σε προχωρημένη κατάσταση, ενδεικτικά να αναφέρω πως δεν έχω καμιά ενόχληση στην περιοχή. Ο χειρούργος μου συνέστησε να κάνω χειρουργείο για αφαίρεση της κύστης μέσα στη χρονιά. Θα ήθελα να ρωτήσω ποιες είναι οι χειρουργικές μέθοδοι αντιμετώπισης της κύστης κόκυγος και ποιά είναι η πιο πιθανή στη δική μου περίπτωση. Δεύτερον ποια είναι η μετεγχειρητική διαδικασία, θα χρειάζεται σε κάθε περίπτωση και με όποια μέθοδο αφαιρεθεί, να κάνω συνεχείς αλλαγές? Προετείνετε τη μέθοδο laser ως αξιόπιστη? και αν ναι, καλύπτεται από βιβλιάριο του δημοσίου? (είμαι έμμεσα ασφαλισμένος). Θα ήθελα επίσης μια παρατήρηση πάνω στο εξής, έχω ακούσει από πολλούς που παλιότερα είχαν αφαιρέσει κύστη κόκυγος να μου λένε πως, πραγματική αποκατάσταση χωρίς πιθανότητα υποτροπής, γίνεται μόνο με το να αφαιρείται η κύστη κ να μένει η ουλή ανοιχτή ώστε να κλείνει μόνη της (προφανώς σε αυτή την περίπτωση γίνονται συνεχείς αλλαγές). Τέλος θα ήθελα να μάθω αν χρειαστεί να κάνω ριζική αποτρίχωση στην περιοχή. Συγνώμη που έθεσα πολλά ερωτήματα, θα χαρώ πολύ να με πληροφορήσετε πάνω σε αυτό το ζήτημα, ευχαριστώ εκ των προτέρων!
 2. A Datsis

  A Datsis New Member

  Καλησπέρα,
  όσον αφορά τις χειρουργικές μεθόδους αντιμετώπισης της κύστης κόκκυγα:
  1. σε όλες τις περιπτώσεις θα πρέπει να γίνει προσεκτική και ριζική αφαίρεση τόσο της κεντρικής βλάβης (κύστης) όσο και των συριγγωδών πόρων που πιθανά να υπάρχουν (πιο πιθανό σε χρόνιες περιπτώσεις με εξάρσεις και υφέσεις της νόσου). Βασικά η ριζική αφαίρεση όλου του παθολογικού ιστού είναι και ο σημαντικότερος παράγοντας που βοηθά στην ελαχιστοποίηση της υποτροπής
  2. Αφού λοιπόν γίνει η σωστή αφαίρεση της κύστης και των πιθανών συριγγίων, ο χειρουργός επιλέγει τον τρόπο που θα ακολουθήσει η επούλωση του τραύματος. Οι δύο βασικές παραλλαγές είναι α) να μείνει το τραύμα ανοιχτό και να αφεθεί να επουλωθεί κατα "δεύτερο σκοπό" (ανοιχτή μέθοδος, με διάφορες παραλλαγές). Σε αυτή τη περίπτωση η πλήρης επούλωση καθυστερεί αρκετά (έως και 2 μήνες) και χρειάζονται καθημερινές αλλαγές για να εξασφαλίζεται η καθαριότητα του τραύματος.
  β) να γίνει άμεση συρραφή του τραύματος "κατά πρώτο σκοπο" (κλειστή μέθοδος). Σε αυτή την περίπτωση το τραύμα είναι φυσικά κλειστό, και η αφαίρεση των ραμμάτων γίνεται σε 15 ημέρες και συνεπάγεται ελάχιστη ταλαιπωρία για τον ασθενή
  Η πιθανότητα υποτροπής, εφ' όσον γίνει σωστή-ριζική αφαίρεση του παθολογικού ιστού είναι περίπου ίδια τόσο στην ανοιχτή όσο και στην κλειστή μέθοδο. Αυτό το έχω παρατηρήσει και από προσωπική εμπειρία, αφού τα τελευταία 15 χρόνια χρησιμοποιώ πάντα την κλειστή μέθοδο.
  Όσον αφορά την αποτρίχωση, καλό είναι να γίνεται με κάποιο τρόπο (ακόμη και με απλό ξύρισμα κάθε 15 ημέρες) για έως και 6 μήνες μετά την επούλωση του τραύματος)

  Φιλικά
  Last edited by a moderator: Feb 1, 2012

Share This Page