1. Αγαπητε Επισκέπτη. Ευρίσκεσαι στο Πανελλήνιο Χειρουργικό Forum, όπου μπορεις βρείς πληροφορίες για ιατρικά χειρουργικά θέματα που σε αφορούν, όπως επίσης μπορείς να υποβάλλεις ένα καινούργιο δικό σου θέμα-ερώτηση στο φόρουμ. Πρεπει να εισαι εγγεγραμμένος χρήστης για να δεις τα ποστ των μελών ή να δημιουργήσεις δικό σου post ή θέμα (thread)!

Ερώτηση Καρκίνος Ορθού-Στάδιο -Χημειοθεραπείες

Discussion in 'Ογκολογία παχέος εντέρου.' started by free, Jan 2, 2010.

Watchers:
This thread is being watched by 2 users.
 1. free

  free New Member

  Χρόνια πολλά και καλή χρονιά με υγεία.
  Θα ήθελα να αναφέρω το πρόβλημα του πατέρα μου.
  Ετών 76 με διπλό BY-PASS και αντικατάσταση αορτικής βαλβίδας με μεταλική και προστεκτομή σε κολονοσκόπηση στης 2/9 ευρεύθει στα 8εκ. από το δακτύλιο και σε έκταση 7εκ. μάζα με λαχνωτή υφή και έντονη αιμορραγική διάθεση. Εισαγωγή στο νοσ/μειο την 10/11.Την 12/11 CT ΘΩΡ/ΑΚΚ χωρίς Β΄ΠΑΘΕΙΣ εντοπίσεις. Εγχειρίστηκε 25/11. Στις 7/12 δημιουργήθηκε μτχ ειλεός ο οποίος αντιμετωπίσθηκε συντηρητικά και εξήλθε από το νοσ/μειο στις 21/12.
  ΙΣΤΟΛΟΓΙΚΗ ΕΞΕΤΑΣΗ
  Κλινικές πληροφορίες:Βιοψία πολύποδος ορθού: επιφανειακές βιοψίες λαχνωτού αδενώματος με βαριά δυσπλασία / in situ καρκίνωμα.
  Μακροσκοπική περιγραφή:
  -Με την ένδειξη χαμηλή πρόσθια εκτομή απεστάλη τμήμα παχέος εντέρου μήκους 26,5 εκ.και εσωτερικής περιμέτρου 4-8εκ. Κατά την διάνοιξη του παρασκευάσματος και σε απόσταση 3εκ. από το εγγύτερο εγχειρητικό όριο παρατηρείται ανθοκραμβοειδής όγκος με θηλώδη επιφάνεια μήκους 5,3εκ. κατά τον επιμήκη άξονα και 3,5εκ. κατά τον εγκάρσιο, ο οποίος καταλαμβάνει περίπου το1/2 της περιμέτρου του εντέρου. Κατά τις διατομές του έχει χροιά λευκόφαιη, σύσταση μαλθακή έως εύθρυπτη και μακροσκοπικά φαίνεται να περιορίζεται εντός του τοιχώματος του παχέος εντέρου. Εκατέρωθεν του όγκου και εντός του μυικού τοιχώματος παρατηρούνται αρκετές περιοχές πληρούμενες από βλέννη. Ο λοιπός βλεννογόνος δεν παρουσιάζει μακροσκοπικές αλλοιώσεις. Κατά την διερεύνηση του συμφυόμενου περικολικού λίπους ανευρέθησαν 15 λεμφαδένες μ.δ. 0,1-0,5 εκ.
  -Χωρίς ένδειξη απεστάλησαν δύο δακτυλιοειδή ιστιοτεμάχια με υφή βλεννογόνου εντέρου μήκους 0,8εκ. και 1εκ. και μ.δ. 2,5εκ. και 1,6εκ. αντιστοίχως, τα οποία φέρουν εγχειρητικά ράμματα και πολλαπλά μεταλλικά κλιπς.
  Μικροσκοπική εξέταση και Διάγνωση : Εγχειρητικό παρασκεύασμα <<χαμηλής πρόσθιας εκτομής>> κατά την ένδειξη με
  -Μέτρια διαφοροποιημένο αδενοκαρκίνωμα, με σωληνώδες-θηλώδες πρότυπο ανάπτυξης και ικανή παραγωγή εξωκυττάριας βλέννης, διαστάσεων 5,3χ3,5 εκατ. το οποίο : α)Απέχει 3 εκατ. από το εγγύτερο εγχειρητικό όριο β)Διηθεί όλο το πάχος του μυικού τοιχώματος και εστιακά τον σύστοιχο ινολιπώδη ιστό.
  -Εγχειρητικά όρια και συναποσταλέντες δακτυλίους χωρίς στοιχεία κακοήθειας.
  -15 ανευρεθέντες περικολικούς λεμφαδένες χωρίς στοιχεία ματαστατικής νόσου, με λεμφοζιδιακή υπερπλασία και ιστιοκυτταρική αντίδραση.
  Ερωτήματα: 1)Σε τι στάδιο είναι ο καρκίνος γιατί η ιστολογική δεν το αναφέρει και ποιες οι προγνώσεις για τον χρόνο επιβίωσης του ασθενούς ή και αν υπάρχει πλήρης ίαση σύμφωνα με αυτό το στάδιο. 2)Σύμφωνα με αυτό το στάδιο υπάρχουν πιθανότητες και αν ναι ποιές για μετάσταση του καρκίνου. 3)Χρειάζεται να κάνει χημειοθεραπείες και ακτινοθεραπείες λόγω της βεβαρημένης ιατρικής του κατάστασης (σύμφωνα με τους θεράποντες ιατρούς χρειάζεται) και αν ναι ποιός είναι ο εκτιμώμενος χρόνος που πρέπει να ξεκινήσει μετά την εγχείρηση για να περιορίσει τις πιθανές επιπλοκές(π.χ. μεταστάσεις κλπ). 4)Τι γίνεται στην περίπτωση που δεν καταφέρει να κάνει τις θεραπείες. 5)Γιατί τα ιστοτεμάχια που εστάλησαν για ιστολογική εξέταση φέρουν εγχειρητικά ράμματα και μεταλλικά κλιπς. Οποιαδήποτε άλλη ενημέρωση-πληροφόρηση σχετικά με την ασθένεια-πρόβλημα ευπρόσδεκτη, γιατί οι ιατροί του νοσ/μείου είναι απρόθυμοι στην πληροφόρηση και ενημέρωση των οικείων του, παρά μόνο μας μιλάνε με γενικότητες και αοριστίες, μας λένε δεν είναι τίποτε σοβαρό πως θα το ξεπεράσει και να μιλήσουμε μετά το νέο έτος για να σας πούμε τι θα κάνετε περεταίρω (λες και πρόκειται για καμία γρίπη που θα πάρει αντιβίωση και θα περάσει σε 4-5 ημέρες και όχι για καρκίνο).
  Ευχαριστώ πολύ εκ των προτέρων.
 2. Ο όγκος του πατέρα σου είναι σταδίου Β2 (κατά την διεθνή ταξινόμηση κατά ΤΝΜ είναι Τ3, Ν0, Μx όπου Τ3 είναι η διήθηση όλου το τοιχώματος του οργάνου και η επέκταση του εκτός του οργάνου στο λίπος της περιοχής). Σε τέτοιες περιπτώσεις θεωρείται εξαιρετικά πιθανό, παρά την κατά τα φαινόμενα ολοκληρωτική αφαίρεση του όγκου με την χειρουργική επέμβαση , να έχουν μείνει πίσω καρκινικά κύτταρα (στο λίπος της περιοχής ή σε κάποια απομακρυσμένα όργανα - δηλ. μεταστάσεις που θα φανούν αργότερα). Έτσι σε αυτές τις περιπτώσεις συστήνεται περαιτέρω αντιμετώπιση με χημειοθεραπεία και σε ορισμένες περιπτώσεις & ακτινοθεραπεία (στο ορθό). Σίγουρα οι θεραπείες προσαρμόζονται στο status του ασθενούς (άλλα σχήματα χρησιμοποιούνται σε νέες ηλικίες και άλλα σε μεγαλύτερους ασθενείς). Η έναρξη των θεραπειών είναι περίπου στον μήνα από την ανάρρωση του ασθενούς (είχε και επιπλοκές μετεγχειρητικές).
  Όσο για την επέμβαση είναι φυσιολογικό να έχουν οι αναστομωτικοί δακτύλιου ράματα και clips γιατί προφανώς χρησιμοποιήθηκε αυτόματος αναστομωτήρας.

Share This Page