1. Αγαπητε Επισκέπτη. Ευρίσκεσαι στο Πανελλήνιο Χειρουργικό Forum, όπου μπορεις βρείς πληροφορίες για ιατρικά χειρουργικά θέματα που σε αφορούν, όπως επίσης μπορείς να υποβάλλεις ένα καινούργιο δικό σου θέμα-ερώτηση στο φόρουμ. Πρεπει να εισαι εγγεγραμμένος χρήστης για να δεις τα ποστ των μελών ή να δημιουργήσεις δικό σου post ή θέμα (thread)!

Kαρκινικοί παράγοντες κινδύνου για τη φλεγμονώδη νόσο του εντέρου!!!

Discussion in 'Παθήσεις Εντέρου-Σκωληκοειδούς' started by sambalisG, May 16, 2007.

 1. sambalisG

  sambalisG Χειρουργός - Διαχειριστής Staff Member Admin

  Νέα Υόρκη: Τα άτομα με νόσο Crohn και ελκώδη κολίτιδα είναι γνωστό ότι διατρέχουν αυξημένο κίνδυνο καρκίνου του παχέος εντέρου. Αμερικανοί ερευνητές εντόπισα μερικούς από τους παράγοντες που αυξάνουν τον κίνδυνο.

  Σύμφωνα με στοιχεία που δημοσιεύονται στο επιστημονικό έντυπο American Journal of Gastroenterolgy, ο Δρ Έντουαρντ Λοφτους και οι συνεργάτες του στην Κλινική Μάγιο στη Μινεσότα έθεσαν υπό ιατρική παρακολούθηση 43 πάσχοντες από φλεγμονώδη νόσο του εντέρου με όγκου στο παχύ έντερο και 102 όμοιους ασθενείς χωρίς όγκους.

  Εντόπισαν αρκετούς παράγοντες που αυξάνουν τον κίνδυνο καρκίνου του παχέος εντέρου στη συγκεκριμένη ομάδα ασθενών. Η παρουσία πρωτοπαθούς σκληρυντικής χολαγγειίτιδας (η νόσος περιλαμβάνει τη δημιουργία ουλών των χοληφόρων πόρων στο εσωτερικό και εξωτερικό του ήπατος), σχεδόν επταπλασιάζει τον κίνδυνο.

  Οι συχνές εξάρσεις της νόσου και οι 12 μήνες ή και περισσότερο συνεχών συμπτωμάτων αύξαναν επίσης τον κίνδυνο.

  «Τα στοιχεία μας ταιριάζουν με αυτά που δείχνουν ότι ο βαθμός της χρόνια φλεγμονής στο παχύ έντερο είναι παράγοντας κινδύνου για καρκίνο στη φλεγμονώδη νόσο του εντέρου. Επίσης επιβεβαιώνεται ότι η πρωτοπαθής σκληρυντική χολαγγειίτιδα είναι σημαντικός παράγοντας κινδύνου», εξηγεί ο Δρ Λοφτους. ???

Share This Page