1. Αγαπητε Επισκέπτη. Ευρίσκεσαι στο Πανελλήνιο Χειρουργικό Forum, όπου μπορεις βρείς πληροφορίες για ιατρικά χειρουργικά θέματα που σε αφορούν, όπως επίσης μπορείς να υποβάλλεις ένα καινούργιο δικό σου θέμα-ερώτηση στο φόρουμ. Πρεπει να εισαι εγγεγραμμένος χρήστης για να δεις τα ποστ των μελών ή να δημιουργήσεις δικό σου post ή θέμα (thread)!

Ερώτηση HOT POTATOE VOICE

Discussion in 'Λοιπές Ειδικότητες' started by roula1975, Jun 23, 2010.

Watchers:
This thread is being watched by 3 users.
 1. roula1975

  roula1975 New Member

  Γειά σας,

  Θα ήθελα -όποιος μπορεί- να μου εξηγήσει τι ακριβώς είναι το hot potatoe voice και τι το προκαλεί.
  Σας ευχαριστώ.
 2. Kathy

  Kathy Moderator Staff Member Moderator

  ΠΕΡΙΑΜΥΓΔΑΛΙΚΟ ΑΠΟΣΤΗΜΑ  Πρόκειται συνήθως για επιπλοκή της αμυγδαλίτιδας και είναι η συλλογή πύου στους ιστούς γύρω από τις αμυγδαλές. Εμφανίζεται συνήθως στη μια πλευρά και είναι συχνότερο στους άνδρες ενώ είναι σπάνιο στα παιδιά. Το ΠΕΡΙΑΜΥΓΔΑΛΙΚΟ ΑΠΟΣΤΗΜΑ σχηματίζεται πολλές φορές κατά την αποδρομή της οξείας αμυγδαλίτιδας. Δηλαδή μετά από σύντομη βελτίωση των συμπτωμάτων της αμυγδαλίτιδας ο ασθενής ανεβάζει απότομα υψηλό πυρετό με ρίγος, παραπονιέται για έντονο πόνο στο ένα πλάγιο του λαιμού που αντανακλά στο αυτί και χειροτερεύει πολύ κατά την κατάποση ακόμη και του σάλιου του. Επίσης, ο ασθενής έχει χαρακτηριστικά αλλοιωμένη φωνή σα να έχει ζεστή πατάτα στο στόμα του, το οποίο δυσκολεύεται να ή αδυνατεί να ανοίξει.

  Το ΠΕΡΙΑΜΥΓΔΑΛΙΚΟ ΑΠΟΣΤΗΜΑ αποτελεί μια σοβαρή κατάσταση που μπορεί να απειλήσει ακόμη και τη ζωή του ασθενούς. Για τη θεραπεία του είναι απαραίτητη η διάνοιξη και η παροχέτευση του αποστήματος, η οποία ανακουφίζει αμέσως τον ασθενή. Ταυτόχρονα χορηγούνται αντιβιοτικά ενώ σε αρκετές περιπτώσεις είναι απαραίτητη η νοσηλεία στο νοσοκομείο. Λόγω της μεγάλης συχνότητας υποτροπής του αποστήματος πρέπει οι αμυγδαλές να αφαιρούνται αφού περάσει εύλογο χρονικό διάστημα και έχει βελτιωθεί η γενική κατάσταση του ασθενούς. Το διάστημα αυτό συνήθως κυμαίνεται από 4-6 εβδομάδες.
 3. roula1975

  roula1975 New Member

  Ευχαριστώ πολύ για την απάντηση, όμως το παράξενο είναι το πως μπορεί να διαγνώσουν σε κάποιον hot potatoe voice απο τη στιγμή που έχει βγάλει τις αμυγδαλές του εδώ και χρόνια;
  Μπορεί να προέρχεται και από άλλες αιτίες;
 4. Kathy

  Kathy Moderator Staff Member Moderator

  Μου φαίνεται περίεργο να συμβαίνει σε κάποιον που έχει αφαιρέσει τις αμυγδαλές του,εκτός και αν δεν έχουν αφαιρεθεί σωστά! Δεύτερη γνώμη πήρες; Νομίζω ότι δεύτερη αλλά και τρίτη γνώμη για κάτι τέτοιο επιβάλλεται!;)
 5. ADelides

  ADelides Member

  Σε γενικές γραμμές αυτή η διαταραχή στην ομιλία πράγματι εμφανίζεται σε περιαμγδαλικό απόστημα αλλά και σε άλλες καταστάσεις που προκαλούν διόγκωση (οξεία ή χρόνια) στο χώρο του στοματοφάρυγγα ή και του υποφάρυγγα. Τέτοιες είναι το πλαγιοφαρυγγικό απόστημα ή και καλοήθεις όγκοι των χώρων αυτών. Η αφαίρεση των αμυγδαλών μπορεί να συνδυάζεται και με τέτοια προβλήματα. Αν αυτό είναι κάτι που ξαφνικά ή σιγά σιγά προέκυψε χρειάζεται οπωσδήποτε έλεγχος από ΩΡΛ με πλήρη ενδοσκόπηση της μύτης και του υποφάρυγγα-λάρυγγα.
  Μπορεί βέβαια να σας αναφέρανε για hot potato voice αλλά στην πραγματικότητα να πρόκειται για άλλη διαταραχή όπως κλειστή ρινολαλιά (όπως ακουγόμαστε όταν η μύτη είναι εντελώς "μπουκωμένη")
 6. roula1975

  roula1975 New Member

  Σας ευχαριστώ πολυ΄για την απάντηση. Η αλήθεια είναι ότι αυτό το έχω εδώ και πολλά χρόνια. Πριν αφαιρέσω τις αμυγδαλές και γι'αυτό άλλωστε τις έβγαλαν (μου έλεγαν ότι αυτές ήταν η αιτία).
  Δυστυχώς, όμως και που τις αφαίρεσα δεν είδα διαφορά.
  Επίσης μου έχουν πει ότι η μύτη μου είναι ανοιχτή, δηλ. δεν υπάρχει κανένα πρόβλημα με διάφραγμα ή κόγχες τώρα πιά, επειδή τα είχα κάνει πριν χρόνια και αυτά.

  2.Τι άλλο μπορώ να κάνω; Μήπως φταίει η αμυγδαλή που είναι στη ρίζα της γλώσσας και λένε ότι δεν φαίνεται;

  3. Υπάρχει περίπτωση απλά να΄είναι δική μου λάθος τοποθέτηση φωνής, απο τη στιγμή που οι ωρλ δε μου βρίσκουν ιατρική αιτία;
 7. ADelides

  ADelides Member

  τότε μάλλον είναι λάθος αυτό το είδος φωνής που αναφέρετε. Προφανώς η φωνή σας ακούγεται περισσότερο "μπουκωμένη" διότι η αντίχησή της είναι τέτοια. Δεν αντιλαμβάνομαι τι πρόβλημα σας δημιουργεί αυτό. Αν δεν υπάρχει οργανικό πρόβλημα τότε δεν χρειάζεται να προβληματίζεστε. Αρκεί να έχει γίνει όλος ο έλεγχος που ανέφερα.
 8. roula1975

  roula1975 New Member

  Σας ευχαριστώ πολύ για την απάντησή σας.
  Μήπως γνωρίζετε -όταν είναι θέμα αντίχησης- πως μπορεί να διορθωθεί;
  Σας το ρωτάω γιατί με ενοχλεί πολύ όταν μου το λένε. Το γιατί δεν μπορώ να σας το εξηγήσω. Για παράδειγμα πως νοιώθει κάποιος όταν έχει μεγάλη μυτη και ζητά να κάνει πλαστκή; Λογικό δεν είναι να νοιώθει άσχημα;

  Με λογοθεραπεία θα λυνόταν ;

  Σας ευχαριστώ και πάλι

Share This Page