1. Αγαπητε Επισκέπτη. Ευρίσκεσαι στο Πανελλήνιο Χειρουργικό Forum, όπου μπορεις βρείς πληροφορίες για ιατρικά χειρουργικά θέματα που σε αφορούν, όπως επίσης μπορείς να υποβάλλεις ένα καινούργιο δικό σου θέμα-ερώτηση στο φόρουμ. Πρεπει να εισαι εγγεγραμμένος χρήστης για να δεις τα ποστ των μελών ή να δημιουργήσεις δικό σου post ή θέμα (thread)!

ΓΟΠ Και Δακτύλιος

Discussion in 'Παθήσεις Οισαφάγου - Παλινδρόμηση' started by noucca, Feb 6, 2010.

Watchers:
This thread is being watched by 2 users.
 1. noucca

  noucca New Member

  Τα τελευταία τρία χρόνια έχω δακτύλιο. Πριν από αυτόν και μάλλον λόγω πολύ κακής διατροφής, είχα συμπτώματα ΓΟΠ. Συγκεκριμένα είχα πολλές καούρες που τις προκαλούσαν κάποιες τροφές και κάποιες φορές το βράδυ (κυρίως μετά από υπερφαγικό επεισόδιο) ένιωθα το φαγητό να ανεβαίνει στο στόμα.
  Όλα αυτά τα συμπτώματα σταμάτησαν μετά την τοποθέτηση του δακτυλίου. Μόνο οι καούρες επανέρχονταν αραιά και πού, κυρίως όταν είχα πιει αλκοόλ (τσικουδιά ή κάποιο λικέρ) ή μετά από φαγητό που περιείχε ντομάτα.

  Τις τελευταίες τρεις μέρες μου συμβαίνει το εξής:
  Μία ώρα αφού πέσω για ύπνο, ανεβαίνει το φαγητό στο στόμα με αποτέλεσμα να πνίγομαι. Την πρώτη φορά που συνέβη είχα πιει πολλούς καφέδες. Το χρέωσα σε αυτό (μιας και με έχουν ενοχλήσει στο παρελθόν), και μείωσα την κατανάλωση στους 2 τη μέρα. Το επόμενο βράδυ έγινε πάλι το ίδιο. Έκοψα κάθε είδους "βαρύ" ή λιπαρό φαγητό, τα γλυκά και γενικά οτιδήποτε θα μπορούσε να το προκαλέσει.

  Η κατάσταση συνεχίζεται. Παρατήρησα ότι όταν απλώς ξαπλώνω (χωρίς να με πάρει ο ύπνος) δεν έχω κανένα πρόβλημα, ακόμα κι αν έχω μόλις φάει. Όταν όμως αποκοιμηθώ, ακριβώς στη μία ώρα θα έχω τα ίδια συμπτώματα. Τις περισσότερες φορές έχω και τη δυσάρεστη γεύση στο στόμα όπως μετά από εμετό. Επίσης έχω κάποιες ενοχλήσεις στο λαιμό (βήχα σαν από φαρυγγίτιδα) που δεν ξέρω αν οφείλονται σε ερεθισμό από τα οξέα ή αν είναι σύμπτωση.

  Είναι ΓΟΠ ή κάτι άλλο; Νόμιζα ότι με το δακτύλιο τα προβλήματα της Γαστροοισοφαγικής Παλινδρόμησης σταματούν. Θα πρέπει να επισκεφτώ γαστρεντερολόγο; Κι αν ναι, θα πρέπει να έχω αδειάσει πρώτα το δακτύλιο;
 2. sambalisG

  sambalisG Χειρουργός - Διαχειριστής Staff Member Admin

  Ειναι γεγονός πως πολλές φορές ο δακτύλιος αντιμετωπίζει την ΓΟΠ, δρώντας αντιπαλινδρομικά.
  Ειναι όμως επίσης γεγονός πως συμπτώματα παρόμοια εμφανίζονται σε καταστάσεις που ο δακτύλιος έχει συσφιγκτεί υπερβολικά ή εχει σφιγκτεί σωστά αλλά η κατανάλωση φαγητού είναι υπερ το δέον με αποτέλεσμα να υπάρχει το λεγόμενο slippage (όλίσθηση). Τοτε ο μεγαλύτερος θύλακος που σχηματίζεται δημιουργεί συμπτώματα ΓΟΠ.
  Επίσης η κατανάλωση αλκοόλ και γλυκών δεν επιτρέπονται στον δακτύλιο.
 3. noucca

  noucca New Member

  Ο δακτύλιος είναι σωστά ρυθμισμένος αφού το τελευταίο "γέμισμα" έγινε 13 μήνες πριν και δεν είχα ως τώρα πρόβλημα. Για ολίσθηση του ίδιου του δακτυλίου δε νομίζω ότι πρέπει να ανησυχώ γιατί έχει τοποθετηθεί ώστε ώστε να δημιουργηθούν συμφύσεις και να μη μπορεί να μετακινηθεί. Εκτός αν εννοείται την περίπτωση που έχει ξεχειλώσει τόσο το pouch ώστε να "κρέμεται" γύρω από το δακτύλιο. Αυτό ομολογώ ότι έχω πολύ καιρό να το ελέγξω μιας και δεν είχα κάποιο σύμπτωμα που να απαιτεί αυτή την εξέταση.

  Τις τελευταίες μέρες ακολούθησα τη διατροφή που μου είχε προτείνει ο γαστρεντερολόγος που είχα επισκεφθεί όταν πρωτοεμφανίστηκαν οι καούρες και τα συμπτώματα έχουν εξαφανιστεί. Να το κοιτάξω παραπέρα ή να συνεχίσω απλά αυτή τη διατροφή για 2-3 μέρες ώστε να "ηρεμήσει" το στομάχι μου; Ξέρω ότι το καλύτερο θα ήταν να το κοιτάξω για να είμαι σίγουρη αλλά μένω σε μια πόλη που δεν παρέχει πρόσβαση σε όλες τις ιατρικές ανέσεις και σε λιγότερο από μήνα μετακομίζω στην πρωτεύουσα. Αν δεν είναι επείγον δηλαδή, θα προτιμούσα να το κοιτάξω τότε. Εσείς τι μου προτείνετε;

  Υ.Γ.: Η κατανάλωση αλκοόλ και γλυκών απαγορεύεται δια ροπάλου; Το πρώτο πράγμα που μου είχε πει ο γιατρός μου είναι να τα αποφεύγω αλλά μου δόθηκε η εντύπωση ότι πρέπει να το κάνω για να χάσω πιο εύκολα βάρος, όχι για καθαρά ιατρικούς λόγους. Όπως καταλαβαίνετε δεν είναι δυνατόν να μην ξαναπιώ λίγο κρασάκι σε μια γιορτή ή να μην ξαναφάω γλυκό. Πάντα με μέτρο και όσο πιο σπάνια γίνεται, αλλά... να τα στερηθώ για πάντα;
 4. sambalisG

  sambalisG Χειρουργός - Διαχειριστής Staff Member Admin

  Συμπτώματα που συμφωνούν με ΓΟΠ θα πρέπει να ελέγχονται για πιθανή διολίσθηση, με διάβαση κατάποσης καποια στιγμή. Εφ'οσον υποχωρούν με αγωγή νομίζω πως καλό θα είναι να περιμένετε.
  Οσον αφορά το αλκοολ και τα γλυκα..συγνώμη για το απαγορεύονται!!:biggrin:
  ..μαλλον να αποφεύγονται θα ηθελα να πω, μια και αντιβαίνουν ..λιγο στο έργο του δακτυλίου!:non sono stato io:
 5. noucca

  noucca New Member

  Σας ευχαριστώ πολύ για το χρόνο σας. :_sii:

Share This Page