1. Αγαπητε Επισκέπτη. Ευρίσκεσαι στο Πανελλήνιο Χειρουργικό Forum, όπου μπορεις βρείς πληροφορίες για ιατρικά χειρουργικά θέματα που σε αφορούν, όπως επίσης μπορείς να υποβάλλεις ένα καινούργιο δικό σου θέμα-ερώτηση στο φόρουμ. Πρεπει να εισαι εγγεγραμμένος χρήστης για να δεις τα ποστ των μελών ή να δημιουργήσεις δικό σου post ή θέμα (thread)!

επιλογη εξετασης εντερου

Discussion in 'Παθήσεις Εντέρου-Σκωληκοειδούς' started by georgeml, Jun 6, 2014.

Watchers:
This thread is being watched by 4 users.
 1. georgeml

  georgeml New Member

  προσφατη κολονοσκοπιση ηταν ατελης λογω μεγαλου εντερου (δολιχοκολον) διοτι το κολονοσκοπιο δεν εφτασε
  στο τερμα
  μου συστηθηκε ακτινογραφια με βαριουχο η αξονικη κολονοσκοπιση
  ποια απο αυτες να προτιμησω απο αποψη της μικροτερης ταλαιποριας πονου χρονικης διαρκειας προετοιμασιας και ποσοστου επιτυχιας
 2. Kathy

  Kathy Moderator Staff Member Moderator

  Σαφέστατα η αξονική κολονογραφία είναι πολύ πιο καλή εξέταση από άποψη ακρίβειας απ' την ακτινογραφία με βάριο και τον βαριούχο υποκλυσμό. Η αξονική κολονογραφία έχει πολλά πλεονεκτήματα στην πραγματοποιήσή της όπως η υψηλή της ακρίβεια, ο έλεγχος όλου του παχέος εντέρου σε όλους τους ασθενείς, η μη επεμβατικότητά της, η ασφάλειά της, η ανοχή από τους ασθενείς, η διάγνωση παθολογικών ευρημάτων στην κοιλιά εκτός του παχέος εντέρου και το χαμηλότερο σε σύγκριση με τις άλλες εξετάσεις κόστος της. Το κύριο μειονέκτημά της είναι η έκθεση των ασθενών σε ιονίζουσα ακτινοβολία. Παρόλο αυτά το γεγονός αυτό δεν συνιστά πραγματικό μειονέκτημα καθώς πλέον εφαρμόζονται πρωτόκολλα εξετάσεως χαμηλής δόσης με αποτέλεσμα η δόση ακτινοβολίας που λαμβάνει ο/η ασθενής κατά τη διάρκεια αξονικής κολονογραφίας να μην υπερβαίνει την ετήσια έκθεσή του σε ακτινοβολία από το περιβάλλον. Η τελική απόφαση είναι πάντα δική σου σε συνεννόηση με τον θεράποντα ιατρό σου.
  Insomniac likes this.
 3. Insomniac

  Insomniac Member

  Αν καταλαβα καλα αυτές οι ψηφιακες απεικονισεις είναι προτιμότερες από την κλασικη κολονοσκοπιση που...εχω μεγαλη εμπειρια ?
 4. Kathy

  Kathy Moderator Staff Member Moderator

  Όχι, δε σημαίνει αυτό απλά αντικαθιστά την απλή και κλασική κολονοσκόπηση που για κάποιους λόγους δεν είναι εφικτή, όπως το πολύ μεγάλο έντερο που δε φτάνει το κολονοσκόπιο να εξερευνήσει όλη την εντερική περιοχή. Η κοινή κολονοσκόπηση είναι μία απ' τις πιο αξιόπιστες μεθόδους αφού πραγματοποιείται δίχως ίχνος ακτινοβολίας και βαρίου. Όπως ήδη γνωρίζετε κατά την κολονοσκόπηση εξερευνάται live πιθαμή προς πιθαμή το έντερο και διαγιγνώσκεται άμεσα το όποιο πρόβλημα.
  Insomniac likes this.
 5. sambalisG

  sambalisG Χειρουργός - Διαχειριστής Staff Member Admin

  Η ιδανικότερη επέμβαση ειναι πάντα η κολονοσκόπηση.
  Στην περιπτωση που δεν ειναι πλήρης ο καθαρισμός καλό θα ειναι να επαναλαμβανεται. Το ότι δεν ηταν καθαρό δεν σημαινει οτι δεν πρεπει να ξαναγινει.
  Η κολονοσκοπηση επιτρέπει αφ'ενός άμεση επισκόπηση των ανωμαλιών και παθήσεων του εντέρου, αλλά και την λήψη βιοψιών ή και πλήρω εκτομή βλαβών, πραγμα που δεν ειναι εφικτό στις άλλες δύο εξετάσεις!
  Insomniac likes this.
 6. Insomniac

  Insomniac Member


  Ευχαριστω για την διευκρινηση .Η εξεταση είναι σχετικα ανωδυνη όταν γινεται με μεθη αλλα η προετοιμασια είναι αρκετα ...μπελαλιδικη.

Share This Page