1. Αγαπητε Επισκέπτη. Ευρίσκεσαι στο Πανελλήνιο Χειρουργικό Forum, όπου μπορεις βρείς πληροφορίες για ιατρικά χειρουργικά θέματα που σε αφορούν, όπως επίσης μπορείς να υποβάλλεις ένα καινούργιο δικό σου θέμα-ερώτηση στο φόρουμ. Πρεπει να εισαι εγγεγραμμένος χρήστης για να δεις τα ποστ των μελών ή να δημιουργήσεις δικό σου post ή θέμα (thread)!

Επεμβάσεις παχυσαρκίας: γιατί είναι απαραίτητη η πολυδύναμη επιστημονική ομάδα?

Discussion in 'Επεμβάσεις Παχυσαρκίας' started by Μαρίνα- Διατροφολόγος, May 6, 2008.

Watchers:
This thread is being watched by 2 users.
 1. Στη χειρουργική της παχυσαρκίας η παρακολούθηση των ασθενών τόσο προ-εγχειρητικά όσο και μετεγχειρητικά απο μία επιστημονική πολυδύναμη ομάδα εξασφαλίζουν τη σωστή απώλεια βάρους στο βάθος του χρόνου μέσω της διαμόρφωσης μίας ισορροπημένης διατροφικής συμπεριφοράς, η οποία είναι άμεσα συσχετισμένη με τη ψυχική υγεία του εκάστοτε ασθενούς. Ιδιαίτερα σημαντικό είναι ο ασθενής μέσω της προσπάθειάς του για αλλαγή διατροφικών συνηθειών, να υποστηρίξει και να βελτιώσει το οργανικό αποτέλεσμα της χειρουργικής επέμβασης στην οποία υποβάλλεται.
  Η πολυδύναμη ομάδα αποτελείται απο το χειρουργό, το γαστρεντερολόγο, το ψυχολόγο και το διατροφολόγο.
  Σύμφωνα με την Αμερικάνικη Ένωση Βαριατρικής Χειρουργικής και Μεταβολικών Νοσημάτων (American Society for Metabolic and Bariatric Surgery) για την καθιέρωση χειρουργικών κλινικών «τελειότητας» (“Centres of Excellence”), υπάρχουν αυστηρά κριτήρια, που πρέπει να τηρούνται σε όλα τα ιατρικά κέντρα που ασχολούνται με τη χειρουργική της παχυσαρκίας, ώστε να επιτευχθεί η μεγιστοποίηση της αποδοτικότητας του χειρουγείου μέσω μίας σωστής και αποτελεσματικής απώλειας κιλών.
  Στη πρώτη προεγχειρητική επίσκεψη, ο ασθενής, για την ασφάλειά του, θα πρέπει να περάσει απο μία σχολαστική και επιστημονικά καταρτισμένη διαδικασία αξιολόγησης και ενημέρωσης.
  Θέματα όπως το ιατρικοφαρμακευτικό του ιστορικό, τα αίτια παχυσαρκίας του, οι ψυχοκοινωνικές επιπτώσεις του υπερβάλλοντος βάρους στη ζωή του, καθώς και οι διατροφικές του συνήθειες, είναι σημαντικό να γίνουν εφόδια του ασθενή, ώστε να πάρει μία συνηδειτοποιημένη απόφαση και να κατανοήσει τη σημαντικότητα της συμμετοχής του στην επέμβαση. Στόχος της κλινικής ομάδας είναι να βρίσκεται «σύμμαχος» στη προσπάθεια του ασθενή και να συναποφασίσει με κύριο καθοδηγητή το χειρουργό για το κατάλληλο είδος επέμβασης που του αρμόζει. Η σφαιρική αυτή αντιμετώπιση απο τη βαριατρική ομάδα στοχεύει στην εξατομίκευση του θεραπευτικού πλάνου που ταιριάζει στο κάθε ασθενή. Σε αντίθετη περίπτωση, αν δηλ. ο ασθενής δε περιβάλεται απο μία ομάδα υποστήριξης, η επέμβαση μπορεί να αποβεί επικίνδυνη για την υγεία του ή απλά να μήν έχει το επιθυμητό αποτέλεσμα απώλειας κιλών.
  Η πολυδύναμη ομάδα θα πρέπει ιδανικά να βρίσκεται σε κοινό χώρο, για μία σωστή συνεργασία μεταξύ των ειδικοτήτων με στόχο τη καλύτερη ενημέρωση και πορεία των ασθενών, καθώς το μετεγχειρητικό κομμάτι των βαριατρικών επεμβάσεων είναι καθοριστικό για την σωστή απώλεια βάρους. Ο ασθενής μετεγχειρητικά, παρακολουθείται απο την επιστημονική ομάδα μηνιαία. Η ομάδα συναποφασίζει ένα εξατομικευμένο θεραπευτικό πλάνο για το κάθε ασθενή, σύμφωνα με το οποίο υπάρχει μηνίαια ιατρική παρακολούθηση απο το γαστρεντερολόγο, υποβολή του ασθενή σε βιοχημικές εξετάσεις ανα χρονικά διαστήματα και αν υπάρχει ένδειξη σε γαστροσκόπηση ή διάβαση οισοφάγου στομάχου με γαστρογραφίνη για να εξεταστεί η θέση του δακτυλίου και η κατάσταση του στομάχου. Η σύσταση του σώματος και ο μεταβολισμός αναλύεται ανα τακτά χρονικά διαστήματα απο το διαιτολόγο και ο ασθενής παραπέμπεται σε διαιτολογική εκπαίδευση ή/ και ψυχολογική παρέμβαση σε περιπτώσεις ψυχογενών ή/και διατροφικών προβλημάτων. Στη προσπάθεια με στόχο την απώλεια βάρους, διατηρώντας την ψυχική ηρεμία και κοινωνική ισορροπία, ο ασθενής έχει κοντά του την πολυδύναμη ομάδα έτοιμη να τον ενημερώσει, να τον συμβουλεύσει, να τον υποστηρίξει, να τον εμψυχώσει, να τον επιβραβεύσει.Ο ασθενής αξιοποιεί την ομάδα «σύμμαχο» ανάλογα με τις δικές του ανάγκες και απαιτήσεις.

  Μαρίνα Χάιδα, Κλινικός Διατροφολόγος
  Άννα Χατζηδημητρίου, Ψυχολόγος Υγείας
 2. petons12

  petons12 New Member

  ΣΕ ΠΟΙΟ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΟ ΜΠΟΡΕΙ ΝΑ ΓΙΝΕΙ Η ΤΟΠΟΘΕΤΗΣΗ ΓΑΣΤΡΙΚΟΥ ΔΑΚΤΥΛΙΟΥ

Share This Page