1. Αγαπητε Επισκέπτη. Ευρίσκεσαι στο Πανελλήνιο Χειρουργικό Forum, όπου μπορεις βρείς πληροφορίες για ιατρικά χειρουργικά θέματα που σε αφορούν, όπως επίσης μπορείς να υποβάλλεις ένα καινούργιο δικό σου θέμα-ερώτηση στο φόρουμ. Πρεπει να εισαι εγγεγραμμένος χρήστης για να δεις τα ποστ των μελών ή να δημιουργήσεις δικό σου post ή θέμα (thread)!

δύσπνοιες σε ηρεμία, ζάλη και λοιπά συμπτώματα - υπάρχει πιθανότητα για γοπ;

Discussion in 'Παθήσεις Στομάχου και 12δακτύλου.' started by capric, Apr 26, 2008.

Watchers:
This thread is being watched by 3 users.
 1. capric

  capric New Member

  Ειμαι 34 ετών και εδώ και 2 έτη αντιμετωπίζω μια σειρά καταστάσεων οι οποίες ξεκίνησαν από ένα θορυβώδες περιστατικό (ταχυκαρδία, αίσθημα παλμών, ζάλη, τάση λιποθυμίας, ταχύπνοια) που με οδήγησε στα επείγοντα χωρίς να βρεθεί κάτι ουσιώδες και συνεχίστηκε με περιστατικά ελαφράς ζάλης ανά μερικές ημέρες, περιστατικά πολύ ελαφράς δυσκολίας στην αναπνοή (χωρίς να έχει προηγουμένως καταβληθεί προσπάθεια), μυοσκελετικούς πόνους στην περιοχή του θώρακα, οπισθοστερνικές ενοχλήσεις και αίσθημα καψίματος, απότομους πόνους σαν μικρές "μαχαιριές" στην ωμοπλάτη κλπ.

  Τις τελευταίες δύο εβδομάδες εμφάνισα ένα νέο και ανησυχητικό για μένα σύμπτωμα: Ξαφνικές δυσκολίες στην αναπνοή, σε κατάσταση ηρεμίας, με μια αίσθηση σαν να μην μου φτάνει ο αέρας, σαν κάποιος να με πνίγει, οι οποίες ήταν πιό έντονες όταν ανέπνεα από τη μύτη και λιγότερο (αλλα υπήρχαν) όταν ανέπνεα από το στόμα. Αυτές οι δύσπνοιες ξεκινούν απότομα και σταματούν το ίδιο απότομα, μπορεί δε να διαρκέσουν από μερικές ώρες ως μια ολόκληρη ημέρα.

  Ειμαι καπνιστής 17 έτη εκ των οποιων τα 8 έκανα περισσότερα από 2 πακέτα την ημέρα, ενώ τα υπόλοιπα κατά μέσο όρο λιγότερο από 1 πακέτο την ημέρα. Τα τελευταία 8 έτη είμαι υπέρβαρος με ύψος 1,87 και βάρος από 110 ως 117 κιλά.

  Οπως είναι αυτονόητο, θορυβήθηκα αρκετά και ξεκίνησα μια σειρά από εξετάσεις, επισκεπτομενος παράλληλα ιατρούς διαφόρων ειδικοτήτων, για να διαπιστώσω τι συμβαίνει. Παραθέτω τις ειδικότητες που επισκέφθηκα και τις εξετάσεις που έχω κάνει τα τελευταία δύο έτη:

  Ειδικότητες:
  Ειδικός Παθολόγος
  Νευρολόγος
  Πνευμονολόγος
  Καρδιολόγος
  Ορθοπεδικός
  Ψυχολόγος
  ΩΡΛ

  Εξετάσεις:
  Γενικές αίματος
  Δοκιμασία κοπώσεως (διαδρομο και θάλιο)
  Καμπύλη ζαχάρου
  CT μεσοθωρακίου
  Ακτινογραφία θώρακα
  Ηλεκτροκαρδιογράφημα - triplex καρδιάς (3 στα τελευταία 2 έτη)
  Triplex φλεβών κάτω άκρων
  Υπέρηχο ηπατος και σχετικών οργάνων (δεν θυμάμαι τον πλήρη τίτλο)
  Σπιρομέτρηση
  Μαγνητική εγκεφάλου
  Ακουόγραμμα

  Εκτός από αυξημένη πίεση η οποία ρυθμίζεται και ένα ήπιο αποφρακτικό και περιοριστικό σύνδρομο στους πνεύμονες για το οποιο ο πνευμονολογος με καθησύχασε, κανένα άλλο εύρημα δεν προέκυψε, και όλα τα άλλα συμπτώματα αποδόθηκαν στο συνδυασμό έντονου στρες, αυξημένου βάρους, καθιστικής ζωής και καπνίσματος, κάτι προς το οποίο τείνω να συμφωνήσω.

  Ομως, για το θέμα των δυσπνοιών είμαι αρκετά επιφυλακτικός. Εφόσον δεν έχει φανεί κάτι το σοβαρό από τους πνεύμονες (ο πνευμονολόγος ισχυρίζεται και αυτός οτι ναι μεν το αποφρακτικό/περιοριστικό είναι ένα πρόβλημα, αλλα δεν προκαλεί αυτού του είδους τις δύσπνοιες και προσανατολίζεται και αυτός προς το στρες), και εφόσον ο ειδικός παθολόγος και ο καρδιολόγος μου έθεσαν την πιθανότητα να υπάρχει θέμα στο στομάχι, θα ήθελα να ρωτήσω: Ειναι πιθανόν; Δεν έχω "καούρες" στο στομάχι ούτε αισθήματα ξυνίλας (τυπικά συμπτώματα ΓΟΠ από όσο ξέρω), ούτε και η κατάσταση μεταβάλλεται αν αλλάξω στάση (ορθιος-ξαπλωμένος).

  Οταν μου συμβαίνει αυτό το είδος δύσπνοιας, το κάπνισμα ενός τσιγάρου χειροτερεύει αισθητά την κατάσταση. Οταν όμως δεν υπάρχει η δυσπνοια, το κάπνισμα ενός τσιγάρου δεν μεταβάλλει την κατάσταση.

  Ζητώ συγνώμη για το εκτεταμένο κείμενο, όμως υποψιάζομαι οτι δεν οφείλονται όλα σε ένα μόνο παράγοντα (στρες), χωρίς να αποκλείω οτι για ορισμένα συμπτώματα τελικά ευθύνεται το στρες. Θα ήθελα να μάθω όμως: Υπάρχει περίπτωση το φαινόμενο αυτών των δυσπνοιών, σε μια εποχή μαλιστα που καταβάλλω προσπαθειες για τον περιορισμό του καπνίσματος, έχοντας πέσει σε ποσότητες κάτω των 10 τσιγάρων ημερησίως, να οφείλεται σε ΓΟΠ, και αν ναι, γιατί προέκυψε τόσο ξαφνικά;

  Θα πρέπει να κάνω γαστροσκοπηση ή τελικά να κατευθυνθω προς άλλες εξετάσεις;

  Κατανοώ οτι το θέμα που αντιμετωπίζω είναι σύνθετο και οτι, μην έχοντας κάποιο ουσιαστικό συμπέρασμα βάσει των εξετάσεών μου, είναι δύσκολο να δοθεί κάποια σαφής απάντηση. Ομως, οποιαδήποτε κατευθυντήρια απάντηση θα ήταν πολυτιμη γιατί πραγματικά έχω εξαντλήσει, από όσο πιστεύω, όλες τις ειδικότητες και τις εξετάσεις που θα μπορούσα να κάνω. Θεωρώ σημαντικό το θέμα γιατί ειδικά τις τελευταίες δύο εβδομάδες επηρεάζει σε αισθητό βαθμο τόσο την ποιότητα ζωής μου όσο και τις δραστηριότητές μου.

  Ευχαριστώ προκαταβολικά.
 2. sambalisG

  sambalisG Χειρουργός - Διαχειριστής Staff Member Admin

  καλημέρα και χρόνια πολλά!
  πράγματι είναι εντυπωσιακό το περιστατικό σας!!
  ξεκινώντας και θεωρώντας βάσει των ανωτέρω πως καρδιολογικά ΄'εχετε ελεγθεί πλήρως (το καρδιοαναπνευστικό είναι αρρηκτα συνδεδεμένο), 'θέλω να σας ρωτἠσω αν σε κρίσεις δυσπνοίας έχει καταμετρηθεί με άνα απλό οξύμετρο η οξυγόνωση σας, και αν σας έκαναν εξετάσεις για να αποκλείσουν στοιχεία πνευμονικών εμβολών.

  δευτερευόντως, η παλινδρόμηση παρουσιάζεται πράγματι με ιστορικό οπισθοστερνικού καύσου κλπ, αν οντως προκαλεί και οισοφαγίτιδα ..
  υπάρχει όμως και το φαινόμενο μικροπαλινδρομήσεων ειδικά την νύκτα που ευθύνονται για κρίσεις ασθματικου τύπου που συνοδεύονται από βήχα κλπ.

  το πρόβλημα σας επειδή παρουσιάζεται σας κρίση δυσπνοίας βασικά, πρέπει να το εξαντλήσει πνευμονολόγος ίσως και σε συνεργασία με καρδιολόγο.

  περιμένουμε νεώτερα σας.
 3. capric

  capric New Member

  καλημέρα σας και χρόνια πολλά εύχομαι με τη σειρά μου,

  τόσο ο πνευμονολόγος όσο και ο καρδιολόγος δεν μου συνέστησαν περαιτέρω εξετάσεις, πλην της γαστροσκόπησης. σε ερώτησή μου προς τον πνευμονολόγο αν θα πρέπει να δω για κάτι άλλο, ήταν κατηγορηματικά αρνητικός.

  μιλώντας για πνευμονικές εμβολές, και χωρίς να θέλω να φανώ θορυβημένος μια και ήταν ένα από τα θέματα που είχα ερευνήσει και προσωπικά, είναι δυνατόν να υφίσταται τέτοια κατάσταση όταν οι "κρίσεις" αυτές διαρκούν τόσες ώρες και περνούν το ίδιο ξαφνικά; ενα Ct μεσοθωρακίου (που απο ο,τι μου είπε ο πνευμονολόγος περιελάμβανε πολύ καλά και τους πνεύμονες) σε συνδυασμό με μια ακτινογραφία θώρακος και την εις διπλούν ακρόαση του ιατρού δεν επαρκούν για τον αποκλεισμό τέτοιων περιπτώσεων;

  και οι δύο ιατροί πάντως έτειναν, όπως ήταν αναμενόμενο, και προς τον ψυχολογικό παράγοντα. δυσκολεύομαι όμως να πιστεψω οτι όλα αυτά οφείλονται αποκλειστικά σε ψυχολογικούς παράγοντες.
 4. capric

  capric New Member

  θα ήθελα επίσης να συμπληρώσω οτι μόνο μία φορά ξύπνησα στη ζωή μου νύχτα εξ'αιτίας αυτής της κατάστασης και μαλιστα ήταν η δεύτερη φορά που μου συνέβη.

  γενικά τη νύχτα δεν ξυπνώ.
 5. capric

  capric New Member

  Ζητώ συγνώμη για τις επαναλαμβανόμενες καταχωρήσεις αλλά διαπίστωσα οτι είχα παραλείψει ορισμένες πληροφορίες που ενδεχομένως να παίζουν ρόλο.

  Ο πνευμονολόγος μου συνέστησε να πάρω κάποια βρογχοδιασταλτικά για 2 εβδομάδες (Foradil-Alvesco) καθώς και Nasacort και να ελέγξουμε πάλι μετά το πέρας των 2 εβδομάδων πώς εξελίσσεται το πράγμα. Αν και έχει ήδη παρέλθει η πρώτη εβδομάδα, δεν έχω διαπιστώσει κάποια αλλαγή. Ο ιατρός ανέφερε την πιθανότητα ψυχολογικών παραγόντων σε περίπτωση που τα βρογχοδιασταλτικά δεν φέρουν αποτέλεσμα, η αλήθεια ειναι οτι και εγώ όμως προβληματίζομαι με την πιθανότητα των εμβολών, χωρίς όμως να γνωρίζω αν θα έπρεπε όντως να προβληματίζομαι.

  Ο παθολόγος μου συνέστησε να πάρω Valmane για την περίπτωση που οι ενοχλήσεις αυτές οφείλονται σε ψυχολογικούς παράγοντες. Με την λήψη τους, πραγματικά "ηρέμησα" από τα αισθήματα ζάλης (ελαφράς, υπο τη μορφή αποπροσανατολισμου) αλλά παραμένουν οι δύσπνοιες.

  Σε πρόσφατο check (προ μερικών ημερών) με τον καρδιολόγο μου οπου έγινε ηλεκτροκαρδιογράφημα, του ανέφερα την κατάσταση. Δεν είχε να προσθέσει ή να σχολιάσει κάτι πέραν της πιθανότητας προβλημάτων στο στομάχι.

  Τέλος, κατά τις κρίσεις αυτές δεν έχω καμία άλλη αίσθηση δυσφορίας (δεν υπάρχει πόνος στο θώρακα, πέρα κάποιων μυικών πόνων στο θώρακα η / και στην πλάτη οι οποίοι μεταβάλλονται με την αλλαγή στάσης και απλά γίνονται πιό αισθητοί κατά τη διάρκεια των "κρίσεων" αυτών. (Τις αναφέρω σε εισαγωγικά λόγω του οτι δεν είναι τόσο έντονες ωστε να με "ξαπλώσουν", αλλά είναι αρκετα έντονες για να θεωρούνται ενοχλητικές για την καθημερινότητά μου).

  Τη στιγμή που γράφονται αυτές οι λέξεις έχω πάλι μια ήπια δυσκολία στην αναπνοή, η οποία υπήρχε από την ώρα που ξύπνησα αλλά έγινε λίγο πιό αισθητή μετά το κάπνισμα 2 τσιγάρων. Δεν υπάρχει καμία άλλη ενοχληση. Το θέμα είναι οτι δεν μπορώ απόλυτα να συσχετίσω την κατάσταση αυτή με το κάπνισμα, μια και ορισμένες φορές προκύπτει χωρίς να έχει προϋπάρξει κάπνισμα ή, εναλλακτικά, ορισμένες φορές δεν προκύπτει μετά το κάπνισμα.

  Η πρώτη φορά που συνέβη τέτοιο περιστατικό ήταν το επόμενο πρωι μετά από μια νυκτερινή έξοδο στην οποια ήπια και κάπνισα λίγο παραπάνω. Το επόμενο πρωι ήπια δυο κούπες καφέ και κάπνισα 3 τσιγάρα. Μετά από 2 περίπου ώρες, εμφανίστηκε η δύσπνοια αυτή η οποία κράτησε περίπου ένα τρίωρο - ξανακοιμήθηκα χωρίς ενοχλήσεις περίπου στο τρίωρο. Το ίδιο βράδυ ξύπνησα από τις ίδιες ενοχλήσεις και παρέμεινα ξύπνιος για περίπου ένα δίωρο. Από εκεινο το περιστατικό και μετά, η δύσπνοια αυτή εμφανίζεται καθημερινά, χωρίς όμως να με έχει ξυπνήσει ξανά ποτέ το βράδυ.
 6. sambalisG

  sambalisG Χειρουργός - Διαχειριστής Staff Member Admin

  γεια σας και πάλι!
  -το θέμα της πνευμονικής εμβολής δεν το ανέφερα για να σας θορυβήσω, όμως παρὀλα αυτά αποτελεί ένα ενδεχόμενο μόνο σε σχέση με τις περιγραφές της πρώτης κρίσης, και όχι των υποτροπιάζουσων δυσπνοιών.
  -η΄απόδειξη μίας παλινδρομικής νόσου δεν τεκμηριώνεται με γαστροσκόπηση όσο με 24ωρη πεχαμετρία. η γαστροσκόπηση θα αναδείξει βλάβες οισοφάγου απο παλιδρόμηση ή και συνύπαρξη διαφραγματοκήλης.
  -εχετε ελέγξει τον θυρεοειδή σας?
 7. capric

  capric New Member

  προ της απάντησής μου, σας ευχαριστώ θερμότατα για την άμεση ανταπόκρισή σας. ειναι σημαντικό να λαμβάνει κάποιος στήριξη και συμβουλή για τέτοια θέματα, ειδικά όταν τον ανησυχούν. προ δυο ετών η μόνη μου επαφή με ιατρούς ήταν τα ιατρικά ανέκδοτα, και ξαφνικά βρέθηκα να έχω εξαντλήσει όλες τις ειδικότητες και τις εξετάσεις που θα μπορούσα να κάνω και να ανησυχώ για ένα σωρό θέματα, εγώ που και να αρρώσταινα ακόμα δεν έδινα σημασία! (ημουν πάντοτε λαϊκιστί "σκληρόπετσος" οργανισμός).

  τον θυρεοειδή τον έλεγξα μέσω αιματολογικών εξετάσεων, στις οποίες από όσο ενημερώθηκα δεν υπήρξε κανένα εύρημα που να υποδηλώνει υπο/υπερθυρεοειδισμό.
 8. capric

  capric New Member

  λογω του οτι η δύσπνοια ερχεται και φεύγει σε εναλλαγή με ενοχλήσεις στην αριστερή γάμπα και γενικότερα κάτω από το γόνατο στο αριστερό πόδι (μικροπονάκια ωρών / ημερών, μουδιασμα στο μεγάλο δάχτυλο κλπ) είχα μια ενδιαφέρουσα κουβέντα με αγγειολόγο (ειχα παραπλήσιες ενοχλήσεις στο πόδι πριν από περίπου 2 έτη, οπου και είχα κάνει τριπλεξ φλεβών κάτω άκρων και αποκλείστηκε φλεβική ανεπάρκεια ή θρόμβωση). συγκεκριμένα, τον ρώτησα αν η ύπαρξη θρόμβου στο κάτω άκρο μπορει να δημιουργεί έμβολα που κανουν με τη σειρά τους μικρές εμβολές και δημιουργούν τη δύσπνοια. η απάντησή του ήταν κατηγορηματικά αρνητική, και εστιάστηκε περισσότερο στην πιθανότητα οι ενοχλήσεις στο πόδι να είναι κάποια μορφή ισχιαλγίας. δεν με παρέπεμψε για νέο τριπλεξ.
 9. sambalisG

  sambalisG Χειρουργός - Διαχειριστής Staff Member Admin

  Αυτό το σύμπτωμα πραγματικά είναι δύσκολο να αξιολογηθεί!!!8)

  Απο κει και πέρα, αν θέλετε να ελέγξετε την δύσπνοια σε σχέση με παλινδρομική νόσο, τότε η μελέτη του προβλήματος γίνεται πέρα απο οισοφαγογαστροσκόπηση, και με 24ωρη pHμετρία, η οποία και αναδεικνύει την παλινδρόμηση!!!
 10. [Διάβασα το πρόβλημα σου και αν και γνωρίζω πως κάθε άνθρωπος ειναι διαφορετικός ίσως σε ηρεμήσω λεγοντάς σου πως είχα ακριβώς τα ίδια συμτώματα.
  Λέω πως είχα γιατί αν και καθως εβλεπα ενα απογευμα τηλεοραση με επιασαν τα γνωστα τα δικα σου και με πηρε ασθενοφορο απο το σπιτι φοβουμενος καρδια αλλα οι εξετασεις δεν εδειξαν τιποτε, εκανα τεστ κοπόσεως (το οποιο δεν εδειξε τιποτα) έκανα γαστροσκόπηση (σε ιδιωτικό ιατρείο) αν και πήρα φάρμακα προλληπτικα απο τον ιατρό μου για ελλικοβακτηρίδιο πήρα και ενα σκευασμα απο τον ιατρό μου για εύκολη κατάποση μετα το φαγητό μετά απο δύο μηνες ένα θα έλεγα ΤΖΙΦΟΣ.
  Τα συπτωματα συνεχιζονταν (αίσθημα παλμών, θωρακικοι πονοι, πόνοι στην πλάτη, ζαλάδες, φουσκώματα, φόβος, πανικος, αιφνίδιος ιδρώτας κλπ κλπ κλπ)
  Οσπου μια μερα εντελως τυχαια βλεπω ενα συγγενικο μου προσωπο να παιρνει μετα το μεσημεριανο του δυο καψουλες λεκιθηνης λεγοντας μου για τις ευεργετικες ιδιοτητες της.
  Λοιπον για να μην μακρυγορω μετα απο ενα μηνα χρησεως τα συμτωματα που με βασανιζαν επι 10 περιπου μηνες σταματησαν τελειως δεν σου κριβω οτι βρηκα τον χαμενο μου εαυτο και ιδιαιτερα αυτες οι κρισεις πανικου που παθαινα λογω του προβληματος ηταν χειροτερες απο την αιτια που τις δημιουργουσε.
  Να ακους πάντα τον ιατρο σου αλλα και τον εαυτο σου.
  Υπόψιν ότι είσαι ο τριτος φιλος στην σειρα με τα ιδια συμπτωματα.
  Δοκίμασε τηνλεκιθινη δεν χάνεις τιποτα εγω παιρνω 2 καψουλες μετα το μεσσημεριανο σε συνδιασμο με μια διαιτα (ελαφρυ γευμα εως τις 8 το βραδυ)
  Προσπαθησε να αποφυγεις ψυχοφαρμακα βρες την αιτια...
  σου ευχομαι ΠΕΡΑΣΤΙΚΑ.
  Ελπιζω η ιατρικη κοινοτητα να βρει την αιτια αυτης της δυσκολης πραγματικα κατάστασης...
  Last edited by a moderator: May 19, 2009

Share This Page