1. Αγαπητε Επισκέπτη. Ευρίσκεσαι στο Πανελλήνιο Χειρουργικό Forum, όπου μπορεις βρείς πληροφορίες για ιατρικά χειρουργικά θέματα που σε αφορούν, όπως επίσης μπορείς να υποβάλλεις ένα καινούργιο δικό σου θέμα-ερώτηση στο φόρουμ. Πρεπει να εισαι εγγεγραμμένος χρήστης για να δεις τα ποστ των μελών ή να δημιουργήσεις δικό σου post ή θέμα (thread)!

Ερώτηση Διατροφη Μετα Απο Εγχειρηση Εντερου

Discussion in 'Παθήσεις Εντέρου-Σκωληκοειδούς' started by mgp, Mar 22, 2009.

Watchers:
This thread is being watched by 2 users.
 1. mgp

  mgp New Member

  γεια σας.Ηθελα να ρωτησω τι μπορει να τρωει καποιος που εκανε εγχειρηση στο παχυ εντερο πριν 20 μερες.
 2. andrikopoulosS

  andrikopoulosS New Member


  Σε γενικές γραμμές, μετά από μία επέμβαση παχέως εντέρου, και υπό την προϋπόθεση ότι δεν υπάρχουν επιπλοκές, μπορείτε να φάτε τα πάντα. Καλό είναι για αρχή να μην καταναλώνετε πολλές τροφές με υψηλό υπόλλειμμα, δηλαδη τροφές με φυτικές ίνες. Σταδιακά όμως θα πρέπει να τρώτε απ' όλα και μάλιστα οι τροφές με φυτικές ίνες είναι επιβεβλημένες.
 3. mgp

  mgp New Member

  Εγινε κολεκτομη και περιμενω τα αποτελεσματα της βιοψιας,υπηρχε σωληνολαχνωτος αδενωματωδης πολυποδας,υπαρχει περιπτωση κακοηθειας?
 4. andrikopoulosS

  andrikopoulosS New Member


  Σε σωληνολαχνωτά αδενώματα του παχέως εντέρου υπάρχει πάντα η πιθανότητα ύπαρξης κακοήθειας. Το γεγονός ότι η αρχική βιοψία (υποθέτω από την κολονοσκόπηση) αλλά και η εκτίμηση του ενδοσκόπου ήταν "σωληνολαχνωτό αδένωμα" μάλλον σημαίνει ότι ακόμα και αν υποκρύπτεται κακοήθεια, αυτή πιθανότατα να είναι σε πολύ αρχικά στάδια, οπότε η χειρουργική αφαίρεση ισοδυναμεί με ίαση. Όλα αυτά όμως, θα απαντηθούν με τα αποτελέσματα της βιοψίας.
  Εύχομαι καλά αποτελέσματα!
 5. mgp

  mgp New Member

  και στην πιθανότητα της κακοήθειας ποια θα είναι η αντιμετώπιση,π.χ.γίνονται χημειοθεραπείες?
 6. andrikopoulosS

  andrikopoulosS New Member

  Αναλόγως του σταδίου της κακοήθειας γίνεται και χημειοθεραπεία. Στα αρχικά στάδια η χειρουργική επέμβαση είναι και η μόνη αντιμετώπιση. Στα πιο προχωρημένα στάδια συνιστάται και συμπληρωματική χημειοθεραπεία και ορισμένες φορές και ακτινοθεραπεία, αναλόγως της θέσης της κακοήθειας και της έκτασης της νόσου.
  Η σταδιοποίηση και όλα τα παραπάνω εξαρτώνται από τις απεικονιστικές εξετάσεις (αξονικές κλπ) και πάνω απ'όλα από την ιστολογική.

Share This Page