1. Αγαπητε Επισκέπτη. Ευρίσκεσαι στο Πανελλήνιο Χειρουργικό Forum, όπου μπορεις βρείς πληροφορίες για ιατρικά χειρουργικά θέματα που σε αφορούν, όπως επίσης μπορείς να υποβάλλεις ένα καινούργιο δικό σου θέμα-ερώτηση στο φόρουμ. Πρεπει να εισαι εγγεγραμμένος χρήστης για να δεις τα ποστ των μελών ή να δημιουργήσεις δικό σου post ή θέμα (thread)!

Ερώτηση Διαγνωστική Μέθοδος Για Παιδιά

Discussion in 'Παθήσεις Εντέρου-Σκωληκοειδούς' started by Μαρία Σχοινά, Sep 21, 2009.

Watchers:
This thread is being watched by 2 users.
 1. Γειά σας!Είναι η πρώτη φορά που θέτω κάποιο ερώτημα κι αυτό έχει σχέση με τον γιο μου.Είναι 8 χρονών κι από ηλικία 6 μηνών που μπήκαν στη διατροφή του οι στερεές τροφές είχε πρόβλημα δυσκοιλιότητας.Πριν από περίπου 3 χρόνια κάποια παιδογαστρεντερολόγος του επέβαλε πολύ σκληρή δίαιτα(σούπες,λιγοστά γαλακτοκομικά,καθόλου σοκολάτα,corn flakes,κλπ) με ταυτόχρονη λήψη nujol και duphalac για κάποιους μήνες. Αν και πολύ σκληρή η δίαιτα για ένα τόσο μικρό παιδί, την τηρήσαμε για 2 χρόνια και πήγε καλά, ενεργούμενος κάθε μέρα. Κάποια στιγμή όμως άρχισε να εμφανίζει ψυχολογικά προβλήματα λέγοντας ότι δεν θέλει να υπάρχει γιατί έχει αυτήν την αρρώστια κι έτσι σταδιακά επανήλθαμε σε διατροφή χωρίς απαγορεύσεις αλλά με 2 ακτινίδια ημερησίως,αρκετό νερό, σαλάτες και πράσινα λαχανικά. Για ένα διάστημα πήγε καλά.Όμως όλο το καλοκαίρι παρότι έτρωγε καθημερινα λαχανικά,4-5 φρούτα και αρκετό νερό ενεργούνταν κάθε 3 μέρες και κάποιες φορές έφτανε και τις 5μέρες.Έτσι πήγαμε σε άλλη παιδο/γο και εκεινη συνέστησε αγωγή περίπου 6 μηνών με nujol και duphalac αλλά ευτυχώς όχι τόσο αυστηρή διατροφή.Η ερώτησή μου είναι η εξής
  δεν πρέπει να κάνει κάποια εξέταση το παιδί για να δούμε τι πραγματικά συμβαίνει αντί απλώς να χορηγούμε φάρμακα κάθε τόσο;Παρακαλώ λάβετε υπόψιν οτι ο σύζυγός μου ταλαιπωρείται εδώ και δύο χρόνια από ελκώδη κολίτιδα με κατάληξη αυτή τη στιγμή που σας γράφω να είναι στην εντατική ύστερα από αποφρακτικό ειλεό συνεπεία συμφήσεων από κολεκτομή και σύγκληση ειλεοστομίας.
 2. sambalisG

  sambalisG Χειρουργός - Διαχειριστής Staff Member Admin

  Θα πρέπει να διερευνηθεί περαιτέρω το παιδί!
  Πολλές φορές διενεργείται εξέταση εντέρου (κολονοσκόπηση για λήψη βιοψιών σε σχέση με μειωμένη νεύρωση ή για δολιχό κολο)!

  Θα πρέπει να πάρετε και άλλη γνωμη νομίζω!
 3. Ευχαριστώ για την απάντησή σας και θα ήθελα να ρωτήσω ακόμη:

  1) αν υπάρχει θεραπεία για το δολιχόκολο
  2) αν ενέχει κινδύνους για την υγεία του παιδιού ή έστω αργότερα όταν ενηλικιωθεί.
 4. sambalisG

  sambalisG Χειρουργός - Διαχειριστής Staff Member Admin

  Δολιχόκολο σημαίνει ανατομική παραλλαγή του σιγμοειδούς (μακρύ πολυέλικτο έντερο), πουδημιουργεί πρόβλημα εντονο δυσκοιλιότητας.
  Η θεραπεία είναι συντηρητική (διατροφή πλουσιότατη σε ίνες, σε συνεργασία με υπακτικά).
  Αν υπάρχει σοβαρότατο πρόβλημα σε βαρείες καταστάσεις γίνεται αφαίρεση (εκτομή) και επανένωση στον ίδιο χρόνο.
  Τώρα σε μικρές ηλικίες καλό θα είναι να συμβουλευθείτε ειδικό παιδογαστρεντερολόγο! (εφὀσον το ΄πρόβλημα είναι αυτό)!

Share This Page