1. Αγαπητε Επισκέπτη. Ευρίσκεσαι στο Πανελλήνιο Χειρουργικό Forum, όπου μπορεις βρείς πληροφορίες για ιατρικά χειρουργικά θέματα που σε αφορούν, όπως επίσης μπορείς να υποβάλλεις ένα καινούργιο δικό σου θέμα-ερώτηση στο φόρουμ. Πρεπει να εισαι εγγεγραμμένος χρήστης για να δεις τα ποστ των μελών ή να δημιουργήσεις δικό σου post ή θέμα (thread)!

Χρόνια γαστρίτιδα

Discussion in 'Παθήσεις Στομάχου και 12δακτύλου.' started by Sakis512, Jun 28, 2014.

Watchers:
This thread is being watched by 4 users.
 1. Sakis512

  Sakis512 New Member

  Καλημέρα σας, είμαι 31 ετών.
  Τον τελευταίο καιρό, δηλαδή από τον Οκτώβριο του 2013 και μετά, αντιμετωπίζω προβλήματα με το στομάχι μου.

  Υπάρχει ένα ιστορικό συνδρόμου ευερέθιστου εντέρου, καθώς και δυσπεψίας και δυσκαταποσίας αραιά και πού, όμως τον τελευταίο καιρό έχω καθημερινά ναυτία, ξινίλες και ο ύπνος έχει γίνει βασανιστικός, μιας και ξυπνάω πολλές φορές κατά τη διάρκεια της νύχτας.

  Επισκέφθηκα γαστρεντερολόγο του ΕΟΠΥΥ.
  Μου είπε να κάνω μια γαστροσκόπηση και βιοψία των επιθηλιακών κυττάρων, όπως κι έκανα.

  Η εξέταση έδειξε ότι στον οισοφάγο υπήρχε ''μονήρης διάβρωση επί της γαστροοισοφαγικής συμβολής μήκους 0,4 εκ. χωρίς διαφραγματοκήλη, στο σώμα ''ήπια ερυθρότητα κατά τόπους'' και στο άντρο ''αραιές διαβρώσεις''. Στο δωδεκαδάκτυλο κανένα εύρημα.

  Η βιοψία με θορύβησε περισσότερο καθώς έγραφε τα εξής:
  -Εστιακές διαβρώσεις της επιφάνειας
  -Οίδημα με συμφόρηση των αγγείων του χορίου, με εστιακές αιμορραγικές διαποτίσεις (σώμα)
  -Μέτριες έντονες αλλοιώσεις χρόνιας ενεργού γαστρίτιδος
  -Καλή διαγραφή των αδενίων
  -Αναγεννητικά/δυσπλαστικά φαινόμενα του επιθηλίου
  -Αρκετά ελικοβακτηρίδια του πυλωρού.

  Ο συνάδελφός σας μου συνέστησε να ακολουθήσω αγωγή με Amoxil και Klaricid για 10 μέρες και με Controloc που μετά έγινε Nexium για 14. Μετά το πέρας της θεραπείας κι όταν του είπα ότι τα συμπτώματα επέμεναν, μου είπε να πάρω άλλη μια βδομάδα Nexium. Όλα αυτά έγιναν μεχρι τις 20 Ιανουαρίου.
  Εν τω μεταξύ έκοψα τελείως τον καφέ, το αλκοόλ και τρώω συντηρητικά, όμως η κατάσταση δυστυχώς δεν έχει βελτιωθεί.

  Πριν μια βδομάδα το breath test έδωσε αρνητικά αποτελέσματα.
  Ζητώ συγγνώμη για όλο αυτό το κείμενο.
  Το πρόβλημά μου είναι ότι παρ'όλη την πιθανή εκρίζωση του μικροβίου, η δυσπεψία, η ναυτία και τα προβλήματα στην κατάκλιση δεν μετριάζονται, και τα φάρμακα δεν με βοηθούν ιδιαίτερα.
 2. Kathy

  Kathy Moderator Staff Member Moderator

  Το στομάχι μετά από μία "ταλαιπωρία" σαν τη δική σου κάνει αρκετούς μήνες να επανέλθει. Παρόλο αυτό χρειάζεται και μία διαρκή αντιόξινη θεραπεία. Κάποια φάρμακα καλύπτουν τον οργανισμό και κάποια άλλα πολύ λιγότερο ή και καθόλου. Θα πρέπει να συζητήσεις το ενδεχόμενο αλλαγής του αντιόξινου με τον γαστρεντερολόγο σου αλλά να συζητήσετε οπωσδήποτε και για τη διάρκεια της λήψης του. Επίσης, υπάρχει περίπτωση να επηρεάζει την κατάσταση και το ευερέθιστο έντερο που μπορεί να χρειάζεται θεραπεία και αυτό. Γενικά αυτά μπορεί να συνδέονται μεταξύ τους και σίγουρα χρειάζονται και την κατάλληλη θεραπεία, τόσο σε ουσία όσο και σε διάρκεια. Θα πρέπει όμως όλα αυτά να τα συζητήσεις με τον γαστρεντερολόγο σου.
 3. Sakis512

  Sakis512 New Member

  Σας ευχαριστώ για την απάντηση.

  Έχω δοκιμάσει κατά τη διάρκεια των περασμένων μηνών Nexium, Controloc, Zantac και από αντιόξινα, Maalox plus, Simeco, Riopan με μη ικανοποιητικό αποτέλεσμα όπως προείπα. Έχω δοκιμάσει επιπλέον και διάφορα βότανα που έχω συναντήσει στο διαδίκτυο όπως χαμομήλι, τζίντζερ, φασκόμηλο, γλυκόρριζα κλπ τα οποία επίσης δεν με βοηθούν ιδιαίτερα.

  Αυτό που δεν ανέφερα σωστά για το ευερέθιστο έντερο είναι ότι κατά τη διάρκεια της γαστρίτιδας, από τον περασμένο Οκτώβρη μέχρι σήμερα έχει σταματήσει να με ενοχλεί.

  Ο λόγος της αποστολής αυτού του μηνύματος είναι ότι έχω έρθει στα όριά μου, με πολύ λίγες ώρες ύπνου την ημέρα, συνεχείς ναυτίες κλπ, πράγμα που δυσχεραίνει την κατάσταση και στη δουλειά μου και γενικότερα στη ζωή μου. Ο γαστρεντερολόγος ανέφερε ότι συνήθως οι ασθενείς ανακουφίζονται μετά την εκρίζωση του ελικοβακτηριδίου και ανησυχώ μήπως ευθύνεται και κάτι άλλο.
 4. Kathy

  Kathy Moderator Staff Member Moderator

  Τότε το πιο σωστό είναι να ξανακάνεις γαστροσκόπηση και βιοψία μήπως και το ελικοβακτηρίδιο δεν έχει εξαλειφθεί τελικά αλλά για να ξαναδείς και την κατάσταση του στομάχου. Είναι η πιο σίγουρη εξέταση!
 5. sambalisG

  sambalisG Χειρουργός - Διαχειριστής Staff Member Admin

  Καλησπέρα!
  Η δυσπεψία, δυσφορία στην κατάκλιση σημαινει παλινδρόμηση, και δεν εχει με το ελικοβακτηρίδιο και την εκρρίζωση του.
  Θα πρεπει να γίνουν τα εξής βήματα:
  1. Αποφυγή κατάκλισης αν δεν παρέλθει 3ωρο μετά το βρδυνο φαγητό.
  2. Μείωση του βάρους μας.
  3. Αποφυγη υγρών (σούπες, ξυνα, αλκοολ) το βράδυ. Κατα προτίμηση στερρεά φαγητά. (καπνισμα και καφές αυξάνουν την παλινδρόμηση).
  4. Αν τα προβλήματα συνεχίζονται, οι εξετάσεις που πρεπει να κανεις είναι: 24ωρη πεχαμετρία και βαριούχο γεύμα για μελέτη παλινδρόμησης.

  ps Η βιοψίες που αναφέρεις επιβεβαιώνουν την οσιοφαγική βλάβη απο παλινδρόμηση.
  Περισσότερες πληροφορίες και εδώ!!!
 6. Sakis512

  Sakis512 New Member

  Οι ναυτίες και η δυσπεψία είναι κυρίως τη νύχτα αλλά τις περισσότερες φορές συνεχίζονται και κατά τη διάρκεια της ημέρας.
  Τα 3 σημεία που σημειώσατε τα εφαρμόζω ήδη εδώ και 6 μήνες κι έχω σταματήσει τελείως την κατανάλωση αλκοόλ και καφέ. (Το κάπνισμα εδώ και 5 χρόνια περίπου.)
  Οι βιοψίες σάς ανησυχούν για κάτι πιο σοβαρό από χρόνια γαστρίτιδα;

  Σας ευχαριστώ για την απάντηση.
 7. sambalisG

  sambalisG Χειρουργός - Διαχειριστής Staff Member Admin

  Οι βιοψίες ειναι σαφείς. Δεν εννοουν κατι άλλο.
 8. Sakis512

  Sakis512 New Member

  Χαίρετε και πάλι. Επισκέφθηκα έναν δεύτερο γαστρεντερολόγο, ο οποίος αμέσως μου πρότεινε μια νέα γαστροσκόπηση, ώστε να δούμε το πρόβλημα από ''μηδενική βάση''. Το αποτέλεσμα της εξέτασης ήταν το εξής:

  Οισοφάγος: Ερυθρότητα βλεννογόνου κατώτερου τριτημορίου με διαβρώσεις. Χαλαρός ΚΟΣ.
  Στόμαχος: Ερυθρότητα βλεννογόνου θόλου σώματος και πυλωρικού άντρου. Διαβρώσεις προπυλωρικά. Πυλωρικό στόμιο οιδηματώδες. Γαστρικό υγρό διαυγές. CLO test.
  Boλβός 12/δακτύλου: Οιδηματώδης εξέρυθρος με διαβρώσεις.
  2η μοίρα: Οιδηματώδης

  Συμπέρασμα: Διαβρωτική οισοφαγίτις, Διαβρωτική γαστροδωδεκαδακτυλίτις.

  Μου είπε ότι η κατάσταση είναι χειρότερη από την πρώτη γαστροσκόπηση, και να μη λάβω υπ' όψη τις βιοψίες που με ανησυχούσαν. Φαντάζεστε την απογοήτευσή μου, δεδομένων των θυσιών που έχω κάνει και της ελπίδας που είχα να ξεπεράσω το πρόβλημα. Τα φάρμακα που μου έγραψε είναι τα Pantium (και ενώ του είχα πει ότι τα Controloc τα παίρνω εδώ και καιρό χωρίς ιδιαίτερο αποτέλεσμα) και τα Oroperidys disp. tbs, τα οποία βοηθούν τη γαστρική κένωση και δρουν κατά της ναυτίας.

  Θα ήθελα τη γνώμη σας.
 9. sambalisG

  sambalisG Χειρουργός - Διαχειριστής Staff Member Admin

  Καλησπέρα σας.
  Νομίζω πως πολύ καλά επράξατε, και εισαστε σε καλό δρόμο. Η θεραπεία που σας εχει δωσει ειναι ορθη. Περιμένουμε να μας πειτε τα αποτελεσματα της!
 10. Sakis512

  Sakis512 New Member

  Χαίρετε, πέρασαν κάποιοι μήνες, προσπάθησα σιγά-σιγά να σταματήσω τα φάρμακα και συνέχισα μόνο με μαστίχα Χίου, προβιοτικά, αλόη και πιο υγιεινή διατροφή.

  Το πρόβλημά μου όμως δεν φαίνεται να περνάει. Δυσκολίες στον ύπνο και δυσκολία στην αναπνοή κατά τη διάρκεια της ημέρας.
  Ό,τι κι αν φάω έχει το ίδιο αποτέλεσμα. Συμπληρώθηκε αισίως 1,5 χρόνος, χωρίς ουσιστική βελτίωση.
  Συνολικά έχω λάβει δύο φορές αντιβίωση για το ελικοβακτηρίδιο, μετά το πέρας της δεύτερης φοράς δεν έχω ελέγξει για την εκρίζωσή του, καθώς δεν εμπιστεύομαι
  το τεστ αναπνοής που έχει βγει ήδη μια φορά ψευδώς αρνητικό. Θα πρέπει οπότε κάποια στιγμή να ξανακάνω γαστροσκόπηση.

  Ξέχασα να αναφέρω ότι σε έναν υπέρηχο κοιλίας εντοπίστηκε πολύποδας στη χολή μεγέθους 6 mm, για τον οποίο τόσο ο ακτινοδιαγνωστής όσο και ο γαστρεντερολόγος
  μου είπαν ότι δεν έχει σχέση με τα συμπτώματα κι ότι πρέπει απλά να τον παρακολουθώ.
  Μπορείτε να μου δώσετε κάποια κατευθυντήρια γραμμή;
 11. dim-val

  dim-val New Member

  Δοκίμασες δυνατά προβιοτικά πχ LB17

Share This Page