1. Αγαπητε Επισκέπτη. Ευρίσκεσαι στο Πανελλήνιο Χειρουργικό Forum, όπου μπορεις βρείς πληροφορίες για ιατρικά χειρουργικά θέματα που σε αφορούν, όπως επίσης μπορείς να υποβάλλεις ένα καινούργιο δικό σου θέμα-ερώτηση στο φόρουμ. Πρεπει να εισαι εγγεγραμμένος χρήστης για να δεις τα ποστ των μελών ή να δημιουργήσεις δικό σου post ή θέμα (thread)!

Ερώτηση ΑΥΤΟΑΝΟΣΗ ΓΑΣΤΡΙΤΙΔΑ

Discussion in 'Παθήσεις Στομάχου και 12δακτύλου.' started by pavlos64, Mar 2, 2010.

Watchers:
This thread is being watched by 3 users.
 1. pavlos64

  pavlos64 New Member

  EXΩ ΑΥΤΟΑΝΟΣΗ ΓΑΣΤΡΙΤΙΔΑ ΤΥΠΟΥ Α.
  ΣΤΗΝ ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΓΑΣΤΡΟΣΚΟΠΗΣΗ ΦΑΝΗΚΕ ΠΕΡΙΟΡΙΣΜΕΝΗ ΕΝΤΕΡΙΚΗ ΜΕΤΑΠΛΑΣΗ ΠΛΗΡΟΥΣ ΤΥΠΟΥ .
  ΘΕΛΩ ΝΑ ΡΩΤΗΣΩ ΠΟΤΕ ΥΠΑΡΧΕΙ ΑΥΞΗΜΕΝΟΣ ΚΙΝΔΥΝΟΣ ΕΜΦΑΝΙΣΗΣ ΚΑΡΚΙΝΟΥ ΚΑΤΑ ΤΗ ΔΙΑΔΙΚΑΣΙΑ ΤΗΣ ΜΕΤΑΠΛΑΣΗΣ Η ΑΦΟΥ ΟΛΟΚΛΗΡΩΘΕΙ?
 2. Δεν καταλαβαίνω το ερώτημα σας για την ολοκλήρωση τίνος πράγματος - προφανώς κάτι δεν έχετε καταλάβει καλά από αυτά που σας είπε ο γαστρεντερολόγος σας.
  Ο καρκίνος είναι πολυπαραγοντική νόσος και δεν εξαρτάται μόνο από το αν έχετε αυτοάνοση γαστρίτιδα ή εντερική μετάπλαση - και τα δύο αυτά βέβαια αυξάνουν την πιθανότητα καρκινογένεσης στο στομάχι σας.
  Θα ήθελα να γνωρίζω περισσότερες λεπτομέρειες για το ιστορικό σας(ηλικία, προηγούμενες γαστροσκοπήσεις και βιοψίες, διάρκεια νόσου, αιματολογικές εξετάσεις, άλλα προβλήματα υγείας κλπ.) ιδιαίτερα αν πρόκειται να συζητηθεί ένα τόσο σημαντικό ζήτημα όπως η πιθανότητα καρκινογένεσης.
 3. pavlos64

  pavlos64 New Member

  Ειμαι 46χρ. και απο μαρτιο 2007 διαγνωστηκε αυτοανοση γαστριτιδα τυπου Α με βιοψια και κατοπιν με εξετ. αιματος. (θετικα ΑΝΑ, και αντισωματα εναντι ενδογενους παραγοντα και εναντι τοιχωματων). Περιπου 6 μηνες μετα αρχισα την ενεσιμη χορηγηση Β12 καθε μηνα. εχω κανει εκτοτε 4 η 5 γασροσκοπησεις(και λογω ελικοβατηριου που εφυγε μετα απο 3 αγωγες), και η κλινικη εικονα αλλα και οι βιοψιες εδειχναν μια σταθερη κατασταση με τις βλαβες (ατροφια αδενιων κλπ) να ειναι συμβατες για αυτοανοση γαστριτιδα τυπου α οπως ανεφεραν οι βιοψιες. Στην τελευταια γαστροσκοπηση ομως εκτος των αλλων διαπιστωθηκε περιορισμενη εντερικη μεταπλαση πληρους τυπου και ο γιατρος μου ειπε οτι για οσο καιρο διαρκει η μεταπλαση ειναι αυξημενος ο κινδυνος καρκινογενεσης ενω εξαφανιζεται οταν αυτη ολοκληρωθει. σε καποιο site ομως διαβασα οτι ο κινδυνος αυξανεται οταν ολοκληρωθει η μεταπλαση. τι ακριβως ισχυει και σε ποσο χρονο ολοκληρωνεται μια μεταπλαση ?
  επισης ειχα διαβασει οτι η αυτοανοση γαστριτιδα τυπου Α και Β οδηγουν με μαθηματικη ακριβεια σε καρκινογενεση ειναι αγνωστο ομως το χρονικο διαστημα που αυτο θα συμβει. Ο γιατρος μου ομως εχει αντιθετη αποψη και θαθελα τη γνωμη σας. Ευχαριστώ.
 4. Η εντερική μετάπλαση διακρίνεται σε δύο τύπους : πλήρη και ατελή. Και οι δύο τύποι θεωρούνται προκαρκινικές αλλοιώσεις, η δε ατελής είναι σχετικά πιο επικίνδυνη - αλλά δεν υπάρχει εξέλιξη της μίας στην άλλη, αυτό δηλαδή που έχετε καταλάβει ως ολοκλήρωση.
  Επιπλέον, και η αυτοάνοση γαστρίτιδα θεωρείται επικίνδυνη για εξέλιξη προς καρκίνο.
  Ο κίνδυνος από την άλλη μεριά, εξαρτάται από πολλούς παράγοντες ( ο καρκίνος είναι πολυπαραγοντική νόσος και ποτέ δεν εξαρτάται από μια μόνο παράμετρο ) σε μεγάλο δε βαθμό και από το DNA του καθενός, το οποίο ευτυχώς είναι άγνωστο, αλλά και τις εφαρμοζόμενες θεραπείες. Επίσης αν ζούσαμε 200 χρόνια η καρκινογέννεση πιθανόν να ήταν βέβαιη, αλλά στο διάστημα της σύντομης ζωής μας σε καμιά περίπτωση αυτό δεν είναι "μαθηματικά σίγουρο" !
  Ελπίζω να σας κάλυψα.
 5. effieta

  effieta New Member

  ΧΡΟΝΙΑ ΑΤΡΟΦΙΚΗ ΓΑΣΤΡΙΤΙΔΑ ΜΕ ΕΠΙΘΗΛΙΑΚΗ ΔΥΣΠΛΑΣΙΑ ΗΠΙΟΥ ΒΑΘΜΟΥ

  Παρακαλώ όποιος μπορεί υπεύθυνα μα με κατευθύνει σχετικα με οικογενειακο μου θέμα:

  Η μητέρα μου έκανε δωδεκαδακτυλοσκόπηση ύστερα απο πόνο κάτω απο το στέρνο αριστερά.Παρατήρησε πως ο πόνος παρουσιαζόταν συνήθως μετά απο ωμή πράσινη τροφη,λαχανικά κ φυσικά άγχους.

  (Να σημειώσω πως πόνο είχε κ παλαιότερα κ είχε ξανα κάνει γαστροσκόπηση κ είχε 3 έλκη για τα οποία ο γαστρεντερολόγος έδωσε μια αγωγή με φάρμακα.)

  Στην πρ'οσφατη δωδεκαδακτυλοσκόπηση έδειξε τα εξής:
  Επιγαστραλγία.
  Οισοφάγος χωρίς τοιχωματικές αλλοιώσεις.
  Στόμαχος Θόλος και σώμα χωρίς παθολογικά ευρήματα.Στο προπυλωρικό άντρο υπάρχουν αραιές επιφανειακές διαβρώσεις. Στη γωνιαία εντομή, πλησίον του πυλωρικού στομίου (έλασσον τόξο) υπάρχει σαφώς αφοριζόμενη περιοχή (διαμέτρου 1,5εκ) με λαχνωτό στοιχείο. Ελήφθησαν ιστιοτεμάχια για αποκλεισμό αδενώματος.Ρικνός βολβός 12/λου παραμορφωμένος με παρουσία εκκολπωμάτων απο παλαιά έλκη όπως σας είχα αναφέρει κ σε γαστροσκόπηση προηγούμενων ετών. Ενεργό έλκος δεν παρατηρείται. Μεταβολβική μοίρα χωρίς παθολογικά ευρήματα.

  Να σημειώσω πως η μητέρα μου είναι λάτρης των ξινών, αλμυρών (λεμόνια,τουρσιά κλπ).

  Η βιοψία έδειξε τα εξής:
  Παρατηρούνται τεμαχίδια γαστρικού βλεννογόνου τύπου σώματος-άντρου, που εμφανίζουν αλλοιώσεις χρόνιας ατροφικής γαστρίτιδας με συχνές εστίες εντερικής μεταπλασίας και εστιακές αλλοιώσεις επιθηλιακής δυσπλασίας ηπίου βαθμού.Ελικοβακτηρίδια δεν αναγνωρίζονται.Στοιχεία κακοήθειας στις τομές που εξετάστηκαν,δεν παρατηρούνται.Συνιστάται παρακολούθηση.

  Μετά απο όλα τα παραπάνω ο γαστρεντερολόγος είπε να επαναλάβει γαστροσκόπηση σε 6 μήνες, δεν έδωσε κάποια αγωγή διατροφή κλπ. και είπε να περιμένουμε.

  Έχω αγχωθεί πάρα πολύ κ παρακαλώ αν κάποιος μπορεί να δώσει κάποια κατεύθυνση...για το πως πρέπει να κινηθούμε απο εδώ κ στο εξής κ κατά πόσο όλη αυτή η κατάσταση με την κατάλληλη διατροφή μπορεί να είναι αναστρέψιμη.Ειλικρινά δεν μπορώ να καταλάβω αν βρίσκεται σε προκαρκινική κατάσταση κ αν αυτό που έδειξε η βιοψία μπορεί να εξαληφθεί με κάποιο τρόπο.Με τον τρόπο που μας αντιμετώπισε ο γαστρεντερολόγος λέγοντας να περιμένουμε μου έδωσε την εντύπωση πως παθητικά περιμένουμε να εμφανιστεί καρκίνος.Τοθέμα είναι τη δεδομένη στιγμή τι μπορούμε να κάνουμε για να προλάβουμε το χειρότερο η έστω κάποια άλλη εξέταση η φαρμακευτική αγωγή.
  Υπάρχει κάποια αγωγή για ενίσχυση του τοιχώματος του στομάχου κ της βλεννογόνου;
  Βοηθήστε με σας παρακαλώ να καταλάβω τι ακριβώς συμβαίνει.

  Τα μόνα χάπια που παίρνει η μητέρα μου είναι για την υπέρταση κ για θυρεοειδή μιας κ πριν απο 13 χρόνια έχει κάνει εγχείρηση θυρεοειδούς.

  Σας ευχαριστώ εκ των προτέρων κ περιμένω σύντομα την σημαντική σας ενημέρωση.
 6. Ατροφική γαστρίτιδα με εντεροειδή μεταπλασία

  Η εντερική μετάπλαση είναι προκαρκινική κατάσταση, με την έννοια ότι είναι προαπαιτούμενη για την εμφάνιση της μεγάλης πλειοψηφίας των καρκίνων του στομάχου, χωρίς όμως να σημαίνει ότι όλοι οι ασθενείς με εντερική μετάπλαση θα εξελιχθούν σε καρκίνο. Ο καρκίνος είναι πολυπαραγοντική νόσος. Παίζει ρόλο το DNA των ασθενών, περιβαντολογικοί παράγοντες (όπως διατροφή, επάγγελμα κλπ) και τέλος οι εφαρμοζόμενες θεραπείες στον εκάστοτε ασθενή. Σε ότι αφορά τις θεραπείες δεν υπάρχουν σήμερα θεραπείες που αποδεδειγμένα να θεραπεύουν την εντερική μετάπλαση, παρ' όλα αυτά όμως υπάρχει μια θεραπεία που σε επίπεδο ερευνητικής μελέτης που δεν έχει ολοκληρωθεί έχει δείξει ενθαρυντικά αποτελέσματα (η οποία μάλιστα είναι και αθώα σε αντιδιαστολή με κάποιες παλιότερες που διεκόπησαν λόγω παρενεργειών)
  Αναφορικά με την μητέρα σας τα τουρσιά όπως και κάθε αλμυρό είναι εξαιρετικά βλαπτικά, όπως και πιθανόν διάφορες άλλες κακές συνήθειες. Τέλος αναλόγως της έκτασης του προβλήματος θα μπορούσε να γίνει αφαίρεση με γαστροσκόπηση της προβληματικής περιοχής (αν μάλιστα είναι μόνο η περιοχή που γράφετε στην γαστροσκόπηση των 1,5cm).

Share This Page