1. Αγαπητε Επισκέπτη. Ευρίσκεσαι στο Πανελλήνιο Χειρουργικό Forum, όπου μπορεις βρείς πληροφορίες για ιατρικά χειρουργικά θέματα που σε αφορούν, όπως επίσης μπορείς να υποβάλλεις ένα καινούργιο δικό σου θέμα-ερώτηση στο φόρουμ. Πρεπει να εισαι εγγεγραμμένος χρήστης για να δεις τα ποστ των μελών ή να δημιουργήσεις δικό σου post ή θέμα (thread)!

ΑΞΟΝΙΚΗ ΘΩΡΑΚΟΣ

Discussion in 'Παθήσεις Οισαφάγου - Παλινδρόμηση' started by THEODOSIA, Mar 6, 2009.

Watchers:
This thread is being watched by 2 users.
 1. THEODOSIA

  THEODOSIA New Member

  Ο πατέρας μου 63 ετών πρίν από 1 περίπου χρόνο διαγνώστηκε με καρκίνο του πνεύμονα. Υποβληθηκε σε λοβοτομή του ανω αριστερού λοβού του πνεύμονα και η βιοψία δεν έδειξε διήθηση σε κανέναν από τους παρακείμενους ιστούς ούτε και στους λεμφαδένες, υποβλήθηκε σε 6 χημειοθεραπείες και στη συνέχεια τον Δεκέμβριο του 2008 σε εγχείρηση τοποθέτησης ενδοαυλικών μοσχευμάτων για την αποκατάσταση των ανευρυσμάτων που είχαν βρεθεί στην κοιλιακή αορτή και στην μηριαία αρτηρία με επιτυχία. Οι απεικονιστικές αλλά και οι εργαστηριακές εξετάσεις στα πλαίσια του ελέγχου που γίνεται είναι όλες φυσιολογικές. Με μοναδικό πρόβλημα υγείας πλέον την ύπαρξη μιας αρκετά έντονης βρογχίτιδας μετά απο μία ίωση που τον ταλαιπώρησε αρκετά και του δημιουργούσε βήχα και δύσπνοια, συμπτώματα τα οποία υποχώρησαν μετά από την κατάλληλη αγωγή. Αυτό που θα ήθελα πραγματικά θα ήταν η άποψη σας για την τελευταία αξονική που υπεβλήθη στα πλαισια του ελέγχου για τον καρκίνο :"Ελήφησαν τομαί των 5mm και του 1mm με high resolution. Παρατηρείται ελαφρά ανύψωση του αριστερού ημιδιαφράγματος ως και ελαφρά μετατόπιση του μεσοθωρακίου πρός τα αριστερά. Ευρήματα αριστεράς άνω λοβεκτομής. Δεν απεικονίζεται εστιακή παρεγχυματική αλλοίωση στα πνευμονικα πεδία.Δεν υπάρχει υπεζωκοτικη ή περικαρδιακή συλλογή. Η τραχεία και το βρογχικό δέντρο έχουν φυσιολογικό εύρος. Δεν απεικονίζεται διόγκωση των λεμφαδένων του μεσοθωρακίου των πυλών ή των μασχαλιαίων χωρών. Εκτασία της αορτής με διάμετρο του ανιόντος τμήματος 4,4 εκ. έναντι 3,3 εκ. του αορτικού τόξου και 3,4 εκ. του κατιόντος τμήματος. Υπάρχει η υπόνοια ελαφράς διευρύνσεως των αριστερών καρδιακών κοιλοτήτων. ΣΥΜΠΕΡΑΣΜΑ, Ευρήματα αριστεράς άνω λοβεκτομής. Εκτασία της αορτής ως και υπόνοια καρδιομεγαλίας."
  Ξέρω βέβαια οτι όσον αφορά τον καρκίνο η αξονική είναι απόλυτα καθησυχαστική καθώς δεν φαίνεται να υπάρχει τίποτα. Αυτό που με απασχολεί είναι το κομμάτι που αναφέρεται στην καρδιά γιατί το εύρημα της εκτασίας της αορτής ήταν γνωστό από τις προηγούμενες εξετάσεις αλλά ωστόσο σε αυτή υπήρξε διεύρυνση. Ακόμη σε καμία προηγούμενη αξονική δεν είχαν ανεφέρθει ούτε η διευρηνση των καρδιακών κοιλοτήτων, ούτε η υπόνοια καρδιομεγαλίας. Αυτό το οποίο ρωτώ είναι εάν αυτά τα ευρήματα είναι ανησυχητικά και ποιά θα πρέπει να είναι η αντιμετώπιση μας από εδώ και πέρα. Ενδεικτικά αναφέρω ότι ο πατέρας μου έχει φυσιολογικό βάρος και η πίεση του είναι φυσιολογική μετα από τις καθημερινές μετρήσεις που κάνουμε. Πρίν από μερικές εβδομάδες σταμάτησε και το χαπάκι της πίεσης που έπερνε για μερικούς μήνες γιατί κατά τις βραδινές ώρες παρουσίασε οίδημα στους αστραγάλους το οποίο υποχώρησε μετά από την διακοπή των χαπιών.
  Συγνώμη για το μακροσκελές post αλλά επειδή έχουμε περάσει πολλά τον τελευταίο χρόνο προσέχουμε το κάθετι που έχει σχέση με τον πατέρα μου.
  Σας ευχαριστώ έκ των προτέρων για τις συμβουλές σας.:smile::smile:
 2. sambalisG

  sambalisG Χειρουργός - Διαχειριστής Staff Member Admin

  Η διαφοροποίηση που υπάρχει στην νεα αξονική, όσον αφορά την εκτασία και την καρδιομεγαλία θα πρέπει να αξιολογηθεί άμεσα απο τους θεράποντες ιατρούς του, ειδικά τον καρδιολόγο και τον ειδικό που έκανε την τοποθέτηση μοσχευμάτων!

Share This Page