1. Αγαπητε Επισκέπτη. Ευρίσκεσαι στο Πανελλήνιο Χειρουργικό Forum, όπου μπορεις βρείς πληροφορίες για ιατρικά χειρουργικά θέματα που σε αφορούν, όπως επίσης μπορείς να υποβάλλεις ένα καινούργιο δικό σου θέμα-ερώτηση στο φόρουμ. Πρεπει να εισαι εγγεγραμμένος χρήστης για να δεις τα ποστ των μελών ή να δημιουργήσεις δικό σου post ή θέμα (thread)!

Πρόβλημα Αποτυχία θεραπείας αιμορροιδοπάθειας

Discussion in 'Παθήσεις Πρωκτού.' started by stelios198, Jul 24, 2013.

Watchers:
This thread is being watched by 2 users.
 1. stelios198

  stelios198 New Member

  Χαιρετώ το forum ως νέο μέλος.

  Είμαι άρρεν, 28 ετών, 92kg και 189cm.
  -------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

  Ξεκινώ την περιγραφή του ιστορικού και του προβλήματος:

  Πριν από 4-5 μήνες άρχισα να αντιμετωπίζω ελαφρύ πρόβλημα αιμορροιδοπάθειας. Ένιωθα κατά την αφόδευση δηλαδή άλλες φορές λίγο πόνο και άλλες περισσότερο αλλά υποφερτό σε κάθε περίπτωση. Επίσης παρατηρούσα εξωτερική ερυθρότητα στην γύρω περιοχή και ενίοτε φαγούρα αλλά όχι έντονη.


  • Δεν αντιμετώπιζα πρόβλημα δυσκοιλιότητας
  • Γυμνάζομαι καθημερινά
  • Τρώω υγιεινά
  • Καθαριότητα σε βαθμό αηδίας και χρήση μωρομάντηλων
  • Έχω χρόνιο στρες τους τελευταίους μήνες
  Στην αρχή υπέθετα πως θα φύγει αλλά η κατάσταση ήταν σταθερή όλο αυτό τον καιρό και είχα αρχίσει να προβληματίζομαι μήπως είναι κάτι πιο σοβαρό και αποφάσισα να επισκεφθώ γαστρεντερολόγο.

  Μετά την εξέταση Διαπίστωσε πως δεν έχω εξωτερικές αιμορροΐδες και γι αυτό χρειάστηκε να καταφύγουμε σε ορθοσκόπηση για να δούμε τι συμβαίνει.  Μου έδωσε λοιπόν προσωρινά μια αλοιφη Preparation-H και έκλεισα ραντεβού για ορθοσκόπηση.

  Η διάγνωση της ορθοσκόπησης ήταν ήπια εσωτερική αιμορροιδοπάθεια.

  Επομένως κάτι πιο σοβαρό τελικά και το πρόβλημα όπως μου είπε ο γιατρός θα αντιμετωπιζόταν εύκολα με την κατάλληλη θεραπεία:  Μου έδωσε να πάρω υπόθετα Cicatridina τα οποία έχουν αποκλειστικά επουλωτική δράση. Μετά από θεραπεία 10 ημερών δεν έγινε τίποτα και ξαναπήγα.  Παραξενεύτηκε που δεν θεραπεύτηκε το πρόβλημα μιας και έλεγε πως ήταν σχετικά ήπιο και μου έδωσε άλλα 10 υπόθετα Cicatridina και επιπλέον υπόθετα Asacol.

  Μετά το πέρας των 10 ημερών δεν έγινε τίποτα πάλι και ξαναπήγα.


  Παραξενεύτηκε και πάλι ο γιατρός και μου έδωσε χάπια daflon 500mg τα οποία διευκολυνουν την κυκλοφορία του αίματος στις φλέβες και παράλληλα μου έδωσε αλοιφή Cicatridina.
  Μετά από 5-6 μέρες θεραπείας δεν έγινε τίποτα και πάλι.  Επικοινώνησα με τον γιατρό για νέο ραντεβού λέγοντας του πως δεν έγινε τίποτα και πάλι και απογοητευμένος μου είπε πως έχουμε χρησιμοποιήσει κάθε μέσον και δεν υπάρχει κάτι άλλο να κάνει και να συνεχίσω αυτή την θεραπεία μέχρι να τελειώσει και να τον ξαναδώ σε κανα 2 βδομάδες.  Φυσικά όλη αυτή την περίοδο πίνω πολύ νερό, τρώω υγιεινά σύμφωνα με τις συμβουλές του γιατρού και γενικά προσπαθώ να περιορίζω κάθε πιθανή αιτία του προβλήματος.  Όπως καταλαβαίνεται το ζήτημα έχει αρχίσει να με ανησυχεί, δεν θέλω ούτε καν να σκέφτομαι την περίπτωση εγχείρησης. Το παράξενο είναι πως αρχικά φαινόταν πολύ ήπια περίπτωση που θα περνούσε εύκολα αλλά δεν πιάνει καμιά θεραπεία.

  Είναι κάτι συνηθισμένο το να μην θεραπεύονται οι αιμορροΐδες. Γενικά τα μέσα αντιμετώπισης που έχει η ιατρική στις μέρες μας (πλην εγχειρίσεων φυσικά) είναι σε θέση να θεραπεύσουν έστω και προσωρινά το πρόβλημα ή αποτελούν λύσεις ανακούφισης που άλλοτε πιάνουν και άλλοτε όχι?

  Φοβάμαι μήπως η κατάσταση χειροτερέψει. Τί με συμβουλεύετε να κάνω?

 2. Kathy

  Kathy Moderator Staff Member Moderator

  Στέλιο καλησπέρα.
  Δε γνωρίζω αν διάβασες την περιγραφή αλλά και τις οδηγίες του χειρουργού μας εδώ στο forum για το σχετικό πρόβλημα αλλά στις παραθέτω ευθύς αμέσως.
  http://www.surgeryonline.gr/1151-%CE%B1%CE%B9%CE%BC%CE%BF%CF%81%CF%81%CE%BF%CF%8A%CE%B4%CE%BF%CF%80%CE%B1%CE%B8%CE%B5%CE%B9%CE%B1-%CE%B4%CE%B9%CE%B1%CE%B3%CE%BD%CF%89%CF%83%CE%B7-%CE%B8%CE%B5%CF%81%CE%B1%CF%80%CE%B5%CE%B9%CE%B1.html

  Φοβάμαι πως αν τίποτα απ' τα παραπάνω δεν σε ανακουφίζει και δεν σου λύνει το πρόβλημα τότε ίσως η επέμβαση να είναι αναπόφευκτη.
  Από την άλλη έχεις πάντα το δικαίωμα και μιας δεύτερης ιατρικής γνώμης!
 3. stelios198

  stelios198 New Member

  Σε ευχαριστώ, ναι είχα διαβάσει την περιγραφή στον σύνδεσμο που παρέθεσες. Σκέφτομαι κι εγώ να ζητήσω την γνώμη κι άλλου γιατρού όμως αναρωτιέμαι αν υπάρχει κάτι άλλο να κάνει.
  Γι αυτό και ρώτησα μέχρι που φτάνουν τα όρια της ιατρικής ως προς την φαρμακευτική αντιμετώπιση της ασθένειας.

  Τα πεδία προβληματισμού μου είναι δύο:
  1)Αν υπάρχουν και άλλα μέσα αντιμετώπισης του προβλήματος ώστε να αποφύγω την επέμβαση σε περίπτωση επιδείνωσης.
  2)Ποιος είναι ο παράγοντας που δημιούργησε το πρόβλημά μου ή και ίσως το συντηρεί και ίσως αποτρέπει την δράση των θεραπειών και πως μπορώ να τον προσδιορίσω. Στο αρχικό μου μήνυμα περιγράφω τις συνήθειές μου.
 4. Kathy

  Kathy Moderator Staff Member Moderator

  Στο πρώτο ερώτημα στην περίπτωση δηλαδή της επιδείνωσης η μόνη λύση που προτείνει και ο χειρουργός μας είναι το χειρουργείο για οριστική λύση όσο για το δεύτερο πολλοί παράγοντες μπορεί να παίζουν ρόλο. Η ουσία είναι να δωθεί ένα οριστικό τέλος. Αυτό όμως που μου κάνει τρομερή εντύπωση είναι ότι δεν μιλάς καθόλου για αιμορραγία άρα μιλάμε για μία ήπιας μορφής αιμορροϊδοπάθεια που σίγουρα καταπολεμάται με φαρμακευτική αγωγή.
 5. stelios198

  stelios198 New Member

  Ναι, αίμα δεν υπάρχει πάντα, υπάρχει κάποιες φορές αλλά είναι ελάχιστο.
  Ίσως επειδή οι αιμορροΐδες είναι εσωτερικές οπότε μια ελάχιστη αιμορραγία τους να μην είναι άμεσα εμφανής.

  Το ζήτημα είναι πως το πρόβλημα όταν πήγα στον γιατρό ήταν πιο ήπιο. Έκανα όλες αυτές τις θεραπείες που περιέγραψα για να το κάνω να εξαφανιστεί (πήγα δηλαδή νωρίς, ενώ κάποιος άλλος ίσως να μην πήγαινε πριν δει τα χειρότερα) και τελικά εδώ και μερικές μέρες νιώθω να έχει χειροτερέψει.
  Νιώθω δηλαδή να έχουν πρηστεί περισσότερο εσωτερικά κι αυτό να προκαλεί μια στένωση που δημιουργεί πόνο κατά την κένωση.

  Κι επειδή είδα αυτή την επιδείνωση (και μάλιστα εν μέσω θεραπείας) φοβάμαι μήπως δω και χειρότερη.
  Υπάρχει καμιά συμβουλή για να μειωθεί αυτή η εσωτερική διόγκωσή τους??
 6. Kathy

  Kathy Moderator Staff Member Moderator

  Αν επιδεινώνεται τότε θα πρέπει να σε ξαναδεί ο χειρουργός σου γιατί μπορεί να έχεις πάθει πρόπτωση. Μπορεί δηλαδή κάποια αιμορροϊδα να έχει προεξέλθει του πρωκτού και να έχει γίνει επώδυνη και ερεθισμένη. Στην περίπτωση που κάποια συντηρητικά μέτρα δεν αποδώσουν τότε γίνεται λήψη φαρμάκων από το στόμα ή αλοιφής ή υποθέτων και αν και αυτά δεν αποδώσουν τότε και μόνο τότε απαιτείται επεμβατική μέθοδος.
 7. stelios198

  stelios198 New Member

  Πρόπτωση δεν έχω πάθει ακόμα, δεν έχει εξέλθει κάτι αλλά αν συνεχιστεί το πρήξιμο ανησυχώ μήπως οδηγηθώ σε κάτι τέτοιο.
  Δυστυχώς πριν τα συντηρητικά μέτρα ήμουν καλύτερα. Κατά την διάρκεια αυτών των θεραπειών (που περιγράφω και στο 1ο post μου) τελικά ξεκίνησε η επιδείνωση. Δεν ξέρω τον λόγο, ίσως να επέδρασε κάποιος παράγοντας, ψυχολογία πχ ή κάτι άλλο.

  Για το Anurex τι λέτε? Υπάρχει περίπτωση να μειώσει την εσωτερική διόγκωση?
 8. Kathy

  Kathy Moderator Staff Member Moderator

  Αγαπητέ Στέλιο, το forum έχει συμβουλευτικό χαρακτήρα και όπως καταλαβαίνεις σε καμία περίπτωση δεν μπορεί να σου συστήσει θεραπεία. Αυτό μόνο ο θεράπων ιατρός σου μπορεί να το κάνει. Παραπάνω έγραψες ότι επιδεινώθηκες αμέσως μετά τα συντηρητικά μέτρα. Έχεις σκεφτεί ότι μπορεί να είναι τυχαίο το γεγονός; Θα πρέπει να ξέρεις ότι το άγχος αποτελεί μεγάλο πρόβλημα στην κίνηση του εντέρου και κατά συνέπεια και στην αφόδευση.
  Θα πρέπει να μιλήσεις οπωσδήποτε με τον θεράπων ιατρό σου και να σου συστήσει μία νέα θεραπεία και αν και αυτή δεν αποδώσει τότε καλό θα ήταν να πάρεις και μια δεύτερη γνώμη παραθέτοντας όλο σου το ιστορικό....
 9. stelios198

  stelios198 New Member

  Επιδιώξαμε νέα θεραπεία με αλοιφή cicatridina.
  Δυστυχώς δεν έφερε κανένα αποτέλεσμα και λέγοντάς το τηλεφωνικά στον γιατρό μου είπε να δω κάποιον χειρουργό.

  Αυτό που θέλω να ρωτήσω στο forum είναι πως μπορώ να γνωρίζω ποιος γαστρεντερολόγος είναι και χειρουργός και πως μπορώ να βρω τέτοια ειδικότητα στον ΕΟΠΥΥ?
 10. Kathy

  Kathy Moderator Staff Member Moderator

  Καλημέρα!
  Για την περίπτωσή σου σίγουρα ο καταλληλότερος γιατρός είναι ένας καλός χειρουργός. Το να βρεις ποιοι γιατροί είναι συμβεβλημένοι με τον ΕΟΠΥΥ είναι απλό αρκεί να μπεις και να ψάξεις στην επίσημη σελίδα του ΕΟΠΥΥ που στην παραθέτω ευθύς αμέσως και που εσύ πολύ απλά θα συμπληρώσεις τα κενά με τα στοιχεία που σου ζητάει, περιοχή, ειδικότητα κλπ!

  Συμβεβλημένοι Προμηθευτές Υγείας
 11. stelios198

  stelios198 New Member

  Ευχαριστώ για την απάντηση.
  Η σελίδα αυτή ήταν η πρώτη που έψαξα όμως δυστυχώς αναφέρει μόνο την ειδικότητα του γαστρεντερολόγου χωρίς να αναφέρει ποιος είναι χειρούργος γαστρεντερολόγος.
  Οπότε τί κάνω?
 12. Kathy

  Kathy Moderator Staff Member Moderator

  Στέλιο έχεις παρεξηγήσει...
  Δε μιλάμε για χειρουργό γαστρεντερολόγο αλλά για γενικό χειρουργό!
 13. stelios198

  stelios198 New Member

  Καλημέρα,
  Ναι μάλλον παρεξήγησα καθώς δεν είχα ιδέα γι αυτή την ειδικότητα. Και πάλι όμως δεν καταλαβαίνω το αντικείμενό της καθώς νόμιζα πως ο κάθε χειρούργος έχει μια συγκεκριμένη ειδικότητα, για παράδειγμα χειρούργος-καρδιολόγος, χειρούργος-γαστρεντερολόγος κτλ. Ο χειρούργος που θα εξετάσει την περίπτωσή μου δεν θα πρέπει να ειδικεύεται σε γαστρεντερολογικά ζητήματα και πως θα γνωρίζω ποιοι ειδικεύονται και σε τι?
  Παρακαλώ εξηγήστε μου γιατί δεν έχω ιδέα...
 14. Kathy

  Kathy Moderator Staff Member Moderator

  Τις αιμορροϊδες πλέον τις αναλαμβάνουν λιγότερο οι γαστρεντερολόγοι και περισσότερο οι γενικοί χειρουργοί οι οποίοι δραστηροιοποιούνται σε διάφορα εσωτερικά και εξωτερικά όργανα του σώματος. Οι γενικοί χειρουργοί έχουν πλήρη κατανόηση της ανατομίας και φυσιολογίας όπως επίσης έχουν τρομερή εμπειρία σε διάφορες μεθόδους όπως τη λαπαροσκοπική, ρομποτική κλπ. Οι γαστρεντερολόγοι έχουν περισσότερη γνώση στα γαστρεντερολογικά θέματα δλδ στομάχι, λεπτό και παχύ έντερο. Οι αιμορροϊδες πλέον ανήκουν στη γενική χειρουργική γι' αυτό και ο γαστρεντερολόγος σου σε παρέπεμψε σε γενικό χειρουργό!
 15. stelios198

  stelios198 New Member

  Ευχαριστώ πολύ για την διαφωτιστική απάντηση.
 16. Kathy

  Kathy Moderator Staff Member Moderator

  Παρακαλώ Στέλιο!
  Εύχομαι να πάνε όλα καλά! :smile:

Share This Page