1. Αγαπητε Επισκέπτη. Ευρίσκεσαι στο Πανελλήνιο Χειρουργικό Forum, όπου μπορεις βρείς πληροφορίες για ιατρικά χειρουργικά θέματα που σε αφορούν, όπως επίσης μπορείς να υποβάλλεις ένα καινούργιο δικό σου θέμα-ερώτηση στο φόρουμ. Πρεπει να εισαι εγγεγραμμένος χρήστης για να δεις τα ποστ των μελών ή να δημιουργήσεις δικό σου post ή θέμα (thread)!
 1. caroline

  caroline New Member

  Γεια σε ολους

  Ο λόγος που προχώρησα σε αυτήν την εγγραφή [ είναι η πρωτη φορά που μπαίνω σε foroum ] είναι το γεγονός ότι έχω πολλές απορίες σε σχέση με τον καρκίνο του οισοφάγου από τον οποίο χειρουργήθηκε δικός μου άνθρωπος πριν από δύο χρονια . Τόσο καιρό διαβάζω και ξαναδιαβαζω για τα ποσοστα επιβίωσης και δεν τόλμησα ποτέ να ρωτήσω ευθέως γιατρό για το τι ακριβώς σημαίνει αυτό. Για παράδειγμα για τον οισοφάγο λένε 5 χρονια επιβίωσης του ασθενούς Στην δική μας περίπτωση πέρασαν 2,5 και δεν έχει εμφανιστεί μετάσταση . Γλυτώσαμε ; ΄Η είναι ο θάνατος εντελει μοιραίος στα 5 χρόνια; Ότι δηλαδη θα εμφανιστει ο καρκίνος ξανά και πιο επιθετικά Τι είναι 5 χρόνια επιβίωσης; Τα ξεπερνας και διαφευγεις οριστικα από τον καρκίνο; Παρακαλώ όποιος γνωρίζει να μου απαντήσει
 2. sambalisG

  sambalisG Χειρουργός - Διαχειριστής Staff Member Admin

  Δυστυχώς πράγμται υπάρχει σύγχιση με το τι σημαινει επιβίωση κλπ!!

  Στην πραγματικότητα δεν μπορεί κανείς να προδικάσει την ακριβή επιβίωση σε έναν καρκινοπαθή!
  Τι σημαίνει όμως 5ετής επιβίωση!
  Το όλο θέμα είναι η στατιστική που έχει με τα χρόνια αποδειχθεί πολύτιμη στην διαχείριση του προβλήματος αλλά και στην σύγκριση της αποτελεσματικότητας των θεραπειών!
  Σε έναν πληθυσμό καρκινοπαθών λοιπόν με τον συγκεκριμμένο πχπ καρκίνο οισοφάγου βρέθηκε λοιπόν πως ανάλογα με το στάδιο της νόσου στην 5ετία επιβίωσαν απο τους 100 τόσοι κλπ!!
  Αρα λοιπόν σημασία για την επιβίωση έχει να κάνει:
  -ο τύπος καρκίνου
  -το στάδιο της νόσου (μέγεθος και βιολογική συμπεριφορά όγκου, η ύπαρξη λεμφαδένων και μεταστάσεων)
  -η θεραπεία που ακολουθήθηκε!!!

Share This Page