1. Αγαπητε Επισκέπτη. Ευρίσκεσαι στο Πανελλήνιο Χειρουργικό Forum, όπου μπορεις βρείς πληροφορίες για ιατρικά χειρουργικά θέματα που σε αφορούν, όπως επίσης μπορείς να υποβάλλεις ένα καινούργιο δικό σου θέμα-ερώτηση στο φόρουμ. Πρεπει να εισαι εγγεγραμμένος χρήστης για να δεις τα ποστ των μελών ή να δημιουργήσεις δικό σου post ή θέμα (thread)!

ΑΙΜΟΡΡΟΪΔΕΣ 3ου ΒΑΘΜΟΥ & ΚΥΣΤΗ ΚΟΚΚΥΓΟΣ ΜΕ ΣΥΡΙΓΓΙΑ

Discussion in 'Παθήσεις Πρωκτού.' started by fan, Jul 28, 2007.

 1. fan

  fan New Member

  Καταρχήν συγχαρητήρια για το forum σας!

  Είμαι 35 χρονών και σύμφωνα με τη γνωμάτευση του ιατρού έχω αιμορροΐδες και κύστη κόκκυγος. Σκοπεύω στις 6 Αυγούστου να κάνω επέμβαση και για τα δύο. Αφού προσπαθήσω να σας δώσω μία κλινική εικόνα θα ήθελα να σας εκφράσω στο τέλος κάποιες ανησυχίες μου.

  Αιμορροΐδες: Ταλαιπωρούμαι χρόνια. Μετά από κάθε αφόδευση εκπίπτουν έξω και μπαίνουν μέσα μετά από 4 ώρες έως και μετά από 1,5 ημέρα. Μέχρι να μπουν μέσα πονάω και για την επόμενη μέρα έχω υγρά ή λίγο αίμα και αναγκάζομαι να φοράω σερβιέτες. Κάποιες φορές, ιδίως όταν πηγαίνω στην τουαλέτα μετά από πολλές ημέρες που είναι και το πιο σύνηθες, βγάζουν αρκετό αίμα. Προσπαθώ να τρώω φυτικές ίνες, έκοψα το κόκκινο κρασί κα τα καυτερά, έτσι όμως απλώς έχω βελτιώσει λίγο την κατάσταση. Πέρσι, σε κάποια φάση που οι αιμορροΐδες μου ήταν θρομβωμένες, έξω, και με αρκετό πόνο πήγα σε δύο ιατρούς. Και οι δύο μου είπαν πως πρέπει να κάνω επέμβαση. Ανέβαλλα την εγχείρηση για οικονομικούς λόγους, όμως φέτος αποφάσισα να απαλλαγώ οριστικά από το πρόβλημα μου, αν και είμαι λίγο καλύτερα. Η ανησυχία μου είναι η εξής: Ο γιατρός που θα κάνω την επέμβαση μου είπε τόσο πέρσι όσο και φέτος πως θα εφαρμόσει τη μέθοδο Logo και σε περίπτωση που δεν τραβηχτούν όλες μέσα θα "πειράξει" ότι μείνει από έξω, όπως είπε χαρακτηριστικά. Ο άλλος γιατρός πέρσι μου είχε πει πως με τη Logo δεν θα λυθεί το πρόβλημά μου και πως έπρεπε να μου τις κόψει με τον κλασικό τρόπο. Πάντως για να είμαι ειλικρινής έχω περισσότερο εμπιστοσύνη στο γιατρό που συνέστησε τη Logo, γιατί ίσως τον άλλο τον θεωρώ λίγο απαρχαιωμένο. Ωστόσο η ανησυχία μου παραμένει και ήθελα να σας ρωτήσω ποια μέθοδος πιστεύετε πως είναι πιο ενδεδειγμένη για την περίπτωσή μου; Πότε ενδείκνυται η μέθοδος με Laser (την οποία δεν ανέφερε κανείς) και πότε η Logo και ποιες είναι οι διαφορές τους μετεγχειρητικά; Θα πρέπει να σας αναφέρω ότι πέρσι και οι 2 ιατροί είχαν αποφανθεί πως πάσχω από 3ου βαθμού αιμορροΐδες, φέτος όμως που τα πράγματα είναι λίγο καλύτερα ο ιατρός μου είπε ότι καμία αιμορροΐδα δεν είναι θρομβωμένη και πως το αν θα γίνει η επέμβαση είναι κάτι που έγκειται στη δική μου κρίση και στο βαθμό που νοιώθω ότι με ταλαιπωρούν (ενώ πέρσι μου είχε πεί πως έπρεπε να κάνω εσπευσμένα επέμβαση).

  Κύστη κόκκυγος: Την κύστη κόκκυγος την έχω επίσης χρόνια. Έχω ένα σημείο στον κόκκυγα που κατά καιρούς γεμίζει με πύο και με πονάει. Έχω αντιληφθεί πως όταν πατάω το καρουμπαλάκι αυτό προς τα κάτω, το υγρό βγαίνει από δύο τρυπίτσες που μάλλον είναι αυτά που αποκαλείτε συρίγγια. Αν μάλιστα επιμείνω, μπορεί αν είμαι τυχερός και να βγάλω με τη βοήθεια της γυναίκας μου και μία δέσμη από τριχούλες. Έτσι αποσυμφορίζω την περιοχή και συνεχίζω τη ζωή μου. Εδώ και λίγους μήνες είμαι καλά, αλλά σκέφτηκα πως μια και θα κάνω την επέμβαση για τις αιμορροΐδες και θα φάω την ταλαιπωρία του νοσοκομείου, αλλά και για να μειώσω λίγο το κόστος, να κάνω και την επέμβαση για τον κόκκυγα. Ήθελα λοιπόν να σας ρωτήσω: Είναι σωστό να κάνω και τις δύο επεμβάσεις μαζί; (ο ιατρός μου είπε πως αυτός μπορεί να τις κάνει, αλλά πως εγώ μετεγχειρητικά θα ταλαιπωρηθώ περισσότερο). Ποια μέθοδος πιστεύετε πως είναι η πιο ενδεδειγμένη για την οριστική ίαση της κύστης και ποια έχει τη πιο σύντομη επούλωση; Αν κάνω την επέμβαση για τον κόκκυγα θα μπορώ στις 25 Αυγούστου να ταξιδέψω από τη Θεσσαλονίκη στην Κέρκυρα με αυτοκίνητο; Πρέπει να σας αναφέρω πως επειδή είμαι εκπαιδευτικός, θα πρέπει κατά τις 25 Αυγούστου να μεταβώ στην Κέρκυρα και να παραμείνω εκεί. Δεδομένων όλων των παραπάνω μήπως θα ήταν καλύτερη ιδέα να αναβάλλω την επέμβαση του κόκκυγα για κάποια άλλη φορά στο μέλλον και στις 06 Αυγούστου 2007 να κάνω μόνο αυτήν για τις αιμορροΐδες;

  Με συγχωρείτε για το μακροσκελές μου μήνυμα, όμως πραγματικά (όντας πολύ ταλαιπωρημένος και αποφασισμένος) είμαι ακόμη αρκετά μπερδεμένος και περιμένω εναγωνίως τις απαντήσεις σας.

  Σας ευχαριστώ προκαταβολικά!
 2. sambalisG

  sambalisG Χειρουργός - Διαχειριστής Staff Member Admin

  Απ: ΑΙΜΟΡΡΟΪΔΕΣ 3ου ΒΑΘΜΟΥ & ΚΥΣΤΗ ΚΟΚΚΥΓΟΣ ΜΕ ΣΥΡΙΓΓΙΑ

  Καλως ήλθατε στο forum!
  1. Κατ'αρχήν το πρόβλημα των αιμορροϊδων είναι το σημαντικότερο και θα πρέπει να αντιμετωπιστεί βασικά.
  Η αιμορροϊδοπάθεια σας εφ'οσον είναι 3ου βαθμού αλλά έχετε σημαντική απώλεια αίματος πρέπει να αντιμετωπιστεί με χειρουργική επέμβαση.
  Η μέθοδος logo είναι μία νέα επέμβαση καταξιωμένη τελευταία μέν, αλλά απαιτεί μεγάλη προσοχή και έμπειρο χειρουργό διότι δυνητικά έχει επιπλοκές (και αρκετά σοβαρές).
  Η αιμορροϊδεκτομή σαν επέμβαση παραμένει κλασική και θεραπευτική πλήρως, χωρίς να έχουν αλλάξει τα αποτελέσματα της με τα χρόνια.
  Η Laser αιμορροϊδεκτομή διαφέρει απο την κλασική στην χρήση Laser CO2 στην θέση του κλασικού νυστεριού, πράγμα που ευοδώνει καλύτερα αποτελέσματα όσον αφορά την μετεγχειρητική πορεία (επούλωση + πόνος).

  Δεν μπορώ να σας προτείνω εγώ επέμβαση, απλά σας δίνω μία άποψη μόνο, μιά και την τελικη άποψη θα την έχει ο χειρουργός σας και σείς.

  Η ένδειξη της επέμβασης είναι η απώλεια αίματος και μονον και είναι αρκετά σοβαρή.

  2. Το πρόβλημα της κύστεως κόκκυγος χρήζει και αυτό επεμβάσεως. Αν θα πρέπει να γίνει παράλληλα ή όχι έχει να κάνει με : την δική σας μετεγχειρητική ταλαιπωρία, και με το άν η μέθοδος της κύστεως κόκκυγος που θα ακολουθηθεί είναι "ανοικτή" ή "κλειστή" (με ράμματα) μέθοδος. Στην περίπτωση που θα γίνει κλειστή, δεν θα πρέπει να γίνει παράλληλα, διότι οι πιθανότητες επιμόλυνσης του κλειστού τραύματος εκτομής κόκκυγος, είναι μεγάλες λόγω της παράλληλα γενόμενης αιμορροϊδεκτομής (σηπτική επέμβαση).
  Απο κεί και πέρα είναι θέμα δική σας απόφασης, διότι η μετεγχειρητική πορεία είναι σύνθετη:
  Αλλαγές τραυμάτων, άλγος, ειδικό διαιτολόγιο...κλπ!
  Οσον αφορά το χρονικό διάστημα, νομίζω πως είναι εντάξει αν και αν θα κάνετε και τις 2 επεμβάσεις, στις 25 Αυγούστου θα κάνετε ακόμη αλλαγές!!!

  Στην διάθεση σας!!! ;)
 3. fan

  fan New Member

  Απ: ΑΙΜΟΡΡΟΪΔΕΣ 3ου ΒΑΘΜΟΥ & ΚΥΣΤΗ ΚΟΚΚΥΓΟΣ ΜΕ ΣΥΡΙΓΓΙΑ

  Σας ευχαριστώ θερμά για την άμεση ανταπόκρισή σας!

  Θα ήταν εύκολο να αναφέρετε κάποιες επιπλοκές της μεθόδου Longo (βραχυπρόθεσμες και μακροπρόθεσμες); Απ' όσα έχω διαβάσει τόσο η Longo όσο και η Milligan Morgan ενδέχεται να έχουν επιπλοκές, αλλά η Longo υπερτερεί ως προς την μετεγχειρητική πορεία του ασθενούς, τη μικρότερη διάρκεια της εγχείρησης και την ταχύτερη επιστροφή του ασθενούς στις προηγούμενες δραστηριότητές του.

  Υπάρχουν κάποια στοιχεία που να υποδεικνύουν τη μία μέθοδο ως ασφαλέστερη από την άλλη και ποιους ενδεχόμενους κινδύνους έχει η καθεμία; Και πάλι από μία μικρή μου περιήγηση στο Διαδίκτυο ανακάλυψα πως ένα μικρό ποσοστό ατόμων με αιμορροΐδες 4ου βαθμού που εγχειρίστηκαν με Longo, δεν επανήλθαν εντελώς και χρειάστηκε να ξανακάνουν επέμβαση αιμορροϊδεκτομής. Επίσης ένα πολύ μικρό ποσοστό εμφάνισε αιμορραγία και σηψεμία. Από την άλλη η αιμορροϊδεκτομή, από τα λίγα που έχω διαβάσει, έχει μικρές πιθανότητες να προκαλέσει στο μέλλον ακράτεια, καθώς και ότι αρκετοί επιστήμονες έχουν καταλήξει πως οι αιμορροΐδες αποτελούν ένα ανατομικό σημείο του οργανισμού και για αυτό πρέπει να αποφεύγεται η αφαίρεσή τους.

  Απλά ανέφερα τα αποτελέσματα κάποιων ερευνών που έτυχε να πέσουν στην αντίληψή μου, γνωρίζοντας όμως πως τα ευρήματα αυτά αποτελούν κάποια αποσπασματικά και μόνο στοιχεία από την πληθώρα των ερευνών που έχουν γίνει μέχρι τώρα.

  Και επειδή η ημιμάθειά μου είναι χειρότερη από την αμάθεια, θεωρώ τη γνώμη σας ιδιαίτερα πολύτιμη.

  Και πάλι σας ευχαριστώ για τη βοήθεια!
 4. sambalisG

  sambalisG Χειρουργός - Διαχειριστής Staff Member Admin

  Απ: ΑΙΜΟΡΡΟΪΔΕΣ 3ου ΒΑΘΜΟΥ & ΚΥΣΤΗ ΚΟΚΚΥΓΟΣ ΜΕ ΣΥΡΙΓΓΙΑ

  Από όσα ο 'ιδιος αναφέρετε επιπλοκές της μεθόδου Logo ειναι αιμορραγία, σήψη κλπ, αλλά και απώτερες στενώσεις του αυλού του ορθού.!!
  Η προσωπική μου άποψη για την μέθοδο είναι γενικά αρνητική αλλά δεν πρέπει να εκληφθεί σαν οδηγία, διότι και ο σκοπός του forum ΔΕΝ είναι αυτός (συγκεκριμένα θα ήθελα και άλλων ειδικών την συμμετοχή, αλλά αυτό θα γίνει σιγά γιγά εν καιρώ)!
  Η Logo δεν ενδείκνυται σε αιμορροϊδοπάθεια 40ου βαθμού, αλλά και ούτε σε θρομβώσεις, ραγάδες κλπ. Αν γίνει σωστά θεραπεύει μία υποκείμενη πρόπτωση του βλεννογόνου (που και στην ουσία αυτό κάνει).
  Η αιμορροϊδεκτομή ΔΕΝ προκαλεί ακράτεια, παρά μόνον αν τραυματιστεί ο σφιγκτηριακός σχηματισμός και ειδικότερα ο έξω σφιγκτήρας. Πολλές φορές ένας ειδικός μπορεί να επιτελέσει μία μερική πλαγία έσω σφιγκτηροτομή η οποία είναι και απόλυτα ασφαλής και έχει σημαντική επίδραση στην θεραπεία συνοδού ραγάδος!!!

  ΔΕΝ είναι σωστή άποψη. Πολλά όργανα αποτελούν ανατομικά σημεία του οργανισμού και αφαιρούνται ΟΤΑΝ υπάρχει ένδειξη (π.χ σκωληκοειδής, χοληδόχος κύστη, κλπ!!!)

Share This Page