1. Αγαπητε Επισκέπτη. Ευρίσκεσαι στο Πανελλήνιο Χειρουργικό Forum, όπου μπορεις βρείς πληροφορίες για ιατρικά χειρουργικά θέματα που σε αφορούν, όπως επίσης μπορείς να υποβάλλεις ένα καινούργιο δικό σου θέμα-ερώτηση στο φόρουμ. Πρεπει να εισαι εγγεγραμμένος χρήστης για να δεις τα ποστ των μελών ή να δημιουργήσεις δικό σου post ή θέμα (thread)!

Αιμαγγείωμα σπληνός

Discussion in 'Παθήσεις ήπατος και σπληνός' started by roi, Jun 2, 2017.

Watchers:
This thread is being watched by 1 user.
 1. roi

  roi New Member

  Γειά σας.

  Είμαι 50 ετών και προ τριετίας υποβλήθηκα σε υφολική κολεκτομή με ειλεοορθική αναστόμωση με J Pouch.

  Με βάση πρόσφατη μαγνητική τομογραφία, μια αλλοίωση του σπληνός που έχω από τριετίας επίσης και πιθανόν είναι αιμαγγείωμα, αυτό δείχνει να έχει αυξηθεί σε μέγεθος.

  Η μαγνητική το 2015 λέει τα εξής

  Στην πρόσθια επιφάνεια του σπληνός αναγνωρίζεται ομαλά περιγεγραμμένη εστιακή αλλοίωση διαστάσεων 2,6x 2,5x2,6 εκ, η οποία εμφανίζει χαμηλό σήμα σε ακολουθίες Τ2, χαμηλό σήμα σε ακολουθίες Τ1 και προοδευτική σκιαγραφική ενίσχυση μετά την ενδοφλέβια χορήγηση σκιαγραφικού πλέον έκδηλη στην καθυστερημένη φάση. Η όλη εικόνα συνηγορεί υπέρ αιμαγγειώματος.

  Λίαν πρόσφατη αξονική τομογραφία λέει τα εξής

  Στο πρόσθιο τμήμα του σπληνός αναγνωρίζεται υπόπυκνη-υποαγγειούμενη αλλοίωση η οποία στην παρούσα εξέταση έχει διαστάσεις προσθιοπίσθια 5 εκ, πλαγιοπλάγια 4,4 εκ και μέγιστη κεφαλουραία της τάξεως των 4,7 εκ. Έχει αποδοθεί σε προηγούμενες εξετάσεις σε αιμαγγείωμα, ωστόσο στην τελευταία εξέταση αναφέρεται η μέγιστη διάσταση αυτής 2,6 εκ. Ως εκ τούτου, λόγω της σημαντικής αύξησης των διαστάσεων της αλλοίωσης, χρήζει περαιτέρω διερεύνησης με ΜΤ για τη διερεύνηση της φύσης της αλλοίωσης λόγω της υποκείμενης νόσου του εξεταζόμενου.

  Θα δρομολογήσω σαφως άμεση μαγνητική τομογραφία.
  Οι απορίες που έχω είναι οι εξής

  Είναι ανησυχητική / φυσιολογική μια τέτοια αύξηση του αιμαγγειώματος?

  Το μέγεθος της αλλοίωσης καθιστά επιτακτική την -ολική ή μερική - σπληνεκτομή ή δε χρειάζεται να ανησυχώ ακόμη και απλά να την παρακολουθώ? Από ποιο μέγεθος και πάνω, θα πρέπει να χειρουργηθώ οπωσδήποτε?


  Τέλος, είναι η σκληρυντική μεσεντερίτιδα (λόγω θολερότητας στη ρίζα του μεσεντερίου) κάτι ανησυχητικό?

  Σας ευχαριστώ.

Share This Page