1. Αγαπητε Επισκέπτη. Ευρίσκεσαι στο Πανελλήνιο Χειρουργικό Forum, όπου μπορεις βρείς πληροφορίες για ιατρικά χειρουργικά θέματα που σε αφορούν, όπως επίσης μπορείς να υποβάλλεις ένα καινούργιο δικό σου θέμα-ερώτηση στο φόρουμ. Πρεπει να εισαι εγγεγραμμένος χρήστης για να δεις τα ποστ των μελών ή να δημιουργήσεις δικό σου post ή θέμα (thread)!

Ερώτηση Θηλωμα Κυστης

Discussion in 'Ουρολογικά Θέματα.' started by kioski, Dec 12, 2009.

Watchers:
This thread is being watched by 7 users.
  1. kioski

    kioski New Member

    Καλησπερα,
    ο πατερας μου εδω και 5 χρονια περιπου ταλαιπωρειται απο θηλωματα στην κυστη. Εξεταζεται καθε 3-5 μηνες και σχεδον καθε φορα μπαινει στο χειρουργειο για καυτηριασμο. Μονο μια φορα εκανε θεραπεια με φαρμακα μεσω καθετηρα. Τις υπολοιπες φορες παιρνει μονο αντιβιωση για την επεμβαση. Οσες φορες απευθυνθηκα στον γιατρο μου λεει "ολα καλα" ισως γιατι τα συζητανε με την μητερα μου. Εχω ψαξει παντου και δεν μπορεσα να βρω κατι που να αφορα τις εξετασεις του. Γενικα δεν μου μιλανε για τα θεματα υγειας τους γιατι πιστευουν πως ετσι δεν στεναχωριεμαι. Θα ηθελα να σας ρωτησω αν υπαρχουν διαφορες μορφες θηλωματων, αν ναι ποια μορφη κανει μετασταστεις(χασαμε προσφατα συγγενη απο αυτο) εαν ειναι κατι το οποιο θα παψει καποια στιγμη να τον ταλαιπωρει.Εαν υπαρχει καποιος τροπος να επιβραδυνθει η επανεμφανιση του. Οποιαδηποτε πληροφορια θα ηταν χρησιμη για εμενα.
    Ευχαριστω.
  2. Νικόλαος

    Νικόλαος Moderator Staff Member Moderator

    Εκτός απο το μέγεθος, ο αριθμός, ο ιστολογικός τύπος και ο βαθμός διαφοροποίησης (grade) καθορίζουν το στάδιο, την διηθητικότητα, και την πιθανότητα υποτροπής τους.
    Μετά απο κάθε εκτομή (θηλώματος) το ιστοτεμάχιο στελνεται για βιοψία για να προσδιοριστούν αυτοί οι παράγοντες.
    Χωρίς τα αποτελέσματα απο τις βιοψίες δεν μπορούν να δωθούν τεκμηριωμένες απαντήσεις στα ερωτηματά σας.
    Στις περισσότερες περιπτώσεις τα θηλώματα υποτροπιάζουν γι' αυτό απαιτούν συχνό κυστεοσκοπικό έλεγχο.
    Συνήθως όσο μικρότερα είναι τόσο ευκολότερη είναι η εκτομή τους, και η εξελιξή τους.
  3. Constantinos

    Constantinos Member

    Φαίνεσαι αγχωμένος και φοβισμένος και δεν θα έπρεπε τουλάχιστο με αυτά που περιγράφεις.
    Ένα παράδειγμα που άκουσα κάποτε και μου άρεσε γιατί ήταν αρκετά περιγραφικό και έδινε την εξέλιξη των θηλωμάτων της κύστης αρκετά σωστά και κατανοητά ήταν το εξής.

    Τα θηλώματα της κύστης είναι σαν την αγριάδα και τα ζιζάνια στο χωράφι. Τα κόβουμε, τα καίμε αλλά αυτά συνεχίζουν να ξαναβγαίνουν. Καμιά φορά τους ρίχνουμε ζιζανιοκτόνο (το χημειοθεραπευτικό που β'αζουμε με τον καθετήρα) αλλά πάλι ορισμένα μπορεί να ξαναβγούν.
    Όσο τα προλαβαίνουμε και τα καίμε πρίν γεμίσουν όλο το χωράφι τότε τα έχουμε υπό έλεγχο.


    Όπως καταλαβαίνεις από την παρομοίωση δυστυχώς δεν έχουμε άλλη θεραπεία για τα θηλώματα πέρα από το να τα καίμε κάθε 4 με 6 μήνες. Και δυστυχώς αυτά μπορεί να επανεμφανίζονται γι'αυτό όταν διαγιγνώσκεσαι με θηλώματα πρέπει να γίνεις κολλητός με τον ουρολόγο σου μιας και θα τον βλέπεις κάθε 3 μήνες που θα κάνει έναν έλεγχο στην κύστη και θα καίει αν εμφανιστούν καινούρια θηλώματα. Μία διαδικασία που μπορεί να διαρκέσει και 15 ή και 20 χρόνια.
    Αν τα θηλώματα δεν τα πιάσουμε έγκαιρα, και από ότι περιγράφεις ο πατέρας σου ήταν τυχερός και τα βρήκαν έγκαιρα, τότε θα τα βρούμε σε μία φάση που έχουν ήδη επεκταθεί πολύ και δεν είναι δυνατό να τα κάψουμε τελείως από την ρίζα ή έχουν αρχίσει να κάνουν μεταστάσεις. Τότε υπάρχουν κάποιες θεραπείες όπως χειρουργείο να αφαιρεθεί η κύστη, χημειοθεραπείες και ακτινοθεραπείες.

    Τρόπος να επιβραδύνεις την επανεμφάνισή του δυστυχώς δεν υπάρχει. Η διακοπή του καπνίσματος είναι κάτι που βοηθάει και θεωρείται εκ των ουκ άνευ.
    Να μην τον πάρει από κάτω και να καταλάβει ότι δεν έχει υπογράψει καμία θανατική καταδίκη αλλά είναι κάτι που μπορεί να το πολεμήσει και θα το κρατά υπό έλεγχο για πολλά χρόνια θεωρείται βασικό στο να βοηθήσει τον οργανισμό του να πολεμήσει τον καρκίνο και να μην τον αφήσει να γίνει καλπάζων. Θα πρέπει να καταλάβει οτι θα πεθάνει με αυτό και όχι από αυτό.
    Τέλος σαν γιός προσπάθησε να τον κάνεις να πιστέψει ότι είναι απολύτως απαραίτητος. Προσπάθησε να του αναθέτεις δουλειές και να του δείχνεις ότι είν;αι αναγκαίο στέλεχος της οικογένειας και όχι ένας άρρωστος. Κάποιοι λένε ότι το μεγαλύτερο προσδόκιμο επιβίωσης το έχουν οι πολιτικοί και αυτό όχι γιατί έχουν καλύτερη περίθαλψη αλλά γιατί τους τρέφει η φιλοδοξία.
  4. fotis-

    fotis- Member

    Να ρωτήσω κι εγω κατι για το θύλωμα της κύστης...... Ας υποθέσουμε πως αργήσαμε να παμε στο γιατρό για να γίνει η αφαίρεση του. οχι πολύ.. 2-3 μηνες. (πρωτη περίπτωση) Ή ας υποθέσουμε πως ο γιατρός που κάνει την επέμβαση έιναι λιγάκι επιπόλαιος ή οχι τόσο έμπειρος αν θέλετε....(δευτερη περίπτωση). Τελος πάντως με τη μια ή την άλλη περίπτωση η επομενη κυστεοσκόπιση είναι κάλη. Αυτό όλο το σκηνικο με τα δυο παραπανω ενδεχόμενα να ισχύουν, το ένα ή το αλλο, θα μπορουσε να εξεληχθει μετα εξαμηνου σε καρκινο προστάτου; ή θα ήταν κάτι εντελώς ανεξαρτητο με το θύλωμα κύστης;
  5. Constantinos

    Constantinos Member

    Συνάδελφε,
    Από την μέχρι τώρα παρουσία σου στο φόρουμ υποθέτω ότι είσαι νεαρός γιατρός ή φοιτητής Ιατρικής.

    Συνεπώς θα γνωρίζεις την φράση "η βιοψία θα δείξει". Δές τι λέει η βιοψία και αυτό θα σου λύσει την απορία αν είναι καρκίνος κύστης κατά συνέχεια ιστού ή αμιγής καρκίνος προστάτη.
    Ότι άλλο να σου πώ, έχεις τόσες ανακρίβειες στην ερώτησή σου που θα είναι λάθος.

    Τι σημαίνει δηλαδή αργήσαμε 3-4 μήνες;;;;;;
    Ο καρκίνος ήταν πρωτοδιαγνωσμένος οπότε τον ανακαλύψαμε στην "αργοπορημένη" κυστεοσκόπηση ή ήταν παλαιός οπότε αργήσαμε στην επανεξέταση;;;;;

    Τί σημαίνει επιπόλαιος γιατρός;;;;;;;;
    Δεν έκανε σωστά την δουλειά του και δεν έκοψε όλο τον καρκίνο;;;. Άφησε υπολείμματα καρκίνου στην κύστη;;;;;
    Και τι σημαίνει λιγότερο έμπειρος;;;;;
    Δεν ήξερε να κάνει κυστεοσκόπηση;;;;;;;
    Δεν αναγνώρισε όλα τα θηλώματα στην κυστη;;;;;;;


    Και συνεχίζουμε.
    Τί σημαίνει η κυστεοσκόπηση ήταν καλή;;;;;;;;;;
    Οτι δεν υπήρχε καρκίνος στην κύστη;;;;;; Άρα αυτό σημαίνει ό γιατρός μας δεν ήταν ούτε επιπόλαιος, ούτε άπειρος.
    Ήταν ένας καλός γιατρός που έκανε σωστά την δουλειά του και θεράπευσε τον ασθενή του.
    Μήως όμως σημαίνει ότι ήταν καλή όπως λέμε μία καλή βόλτα ή μία καλή ημέρα;;;;


    Και πάμε στο ερώτημά σου.
    Πώς γνωρίζουμε ότι έχει ο ασθενής καρκίνο του προστάτου;;;;;;;
    Με το δάκτυλο;;;;
    Αν ο καρκίνος φανεί με το δάκτυλο, φαίνεται και 6 μήνες πιο πρίν.
    Με το PSA;;;;;;;;
    Αφού το PSA όπως θα γνωρίζεις δεν είναι αποδεικτικό καρκίνου του προστάτη μίας και υπάρχουν και άλλες 28 αιτίες που ανεβάζουν την τιμή του.
    Με διορθική βιοψία;;;;;;
    Τότε η ιστολογική στην μικροσκοπική περιγραφή του ιστοτεμαχίου θα μας πεί τι είδους κύτταρα έχουμε επακριβώς στο κομμάτι της βιοψίας οπότε η ερώτησή σου δεν υφίσταται.

    Παρεμπίπτοντος πιστεύεις ότι αποκλείεται να συνυπάρχουν και οι δύο οντότητες;;;;;;
  6. kioski

    kioski New Member

    θα ηθελα να σας ευχαριστησω θερμα για τις απαντησεις σας και για το κουραγιο που μου δωσατε. Μεσα απο τη καρδια μου να ειστε καλα.
  7. Τάκης

    Τάκης Guest



    Αλήθεια, με τι ασχολείσαι αν επιτρέπεται Φώτη?
  8. fotis-

    fotis- Member

    Η ασχολία μου φίλε Τάκη δεν έχει σχέση με τα των υγειονομικών και δυστυχώς η προσφώνηση του γιατρού αν και με τιμά δεν μου αξίζει.:emozionato: Απλα μου αρεσει να μαθαινω πραγματα σε οτι αφορα το κεφαλαιο υγεια. Αφ ενος μεν απο απλο ενδιαφερον και αφ ετερου.... πρεπει ολοι να γνωριζουμε καποια βασικα πραγματα νομιζω ωστε να κανουμε καλυτερη τη ζωη μας.
    Σε ό,τι αφορα το θεμα μας τωρα.... η καθυστεριση της απαντησης οφειλεται στο οτι δεν εχω τη βιοψια στα χερια μου αυτη τη στιγμη για να τη θεσω στην κριση του γιατρου, απλα θα απαντησω σε οτι ειναι ευκολο.
    Οταν λεω αργησαμε 3-4 μηνες εννοω πως αφου ο ασθενης μπηκε για κυστεοσκοπιση μετα απο ενοχληματα ή ευρηματα σε γενικη ουρων και ο γιατρος ειδε οτι προκειται για θυλωμα, τον ενημερωσε και του προτεινε να μεινει στο νοσοκομειο ωστε να γινει αυτη η μικροεπεμβαση. Εκεινος για λογους ανηλημενων υποχρεωσεων το ανεβαλε και προσηλθε ξανα μετα τριμηνου για την επεμβαση.
    Σχετικα με το γιατρο.... δεν εχω κατι συγκεκριμενο στο μυαλο μου... απλα επειδη το θεμα το εχω συζητησει και με αλλο γιατρο ουρολογο, μου ειπε πως.. δεν ειναι δυνατον να εχουμε ταυτοχρονα και καρκινο κυστεως και προστατου... ειναι σαν να παιζεις ΛΟΤΤΟ, και πιανεις το ΛΟΤΤΟ πιάνεις και το ΠΡΟΤΟ. Μου ειπε πως πιθανον στην επεμβαση στην κυστη να εγινε κατι που δεν θυμαμαι και αλλα διαφορα οπως το οτι ειναι πολλα τα περιστατικα στο συγκεκριμενο νοσοκομειο (της επαρχιας) που μετα απο θυλωμα διαγιγνωσκεται καρκινος προστατου και κατι γινεται εκει και αλλα τετοια τα οποια εμενα οπως ειναι φυσικο μου δημιουργησαν ερωτηματικα. Τελος παντως.. ισως να προκειται και για ιατρικο ανταγωνισμο.
    Καλη κυστεοσκοπιση εννοω πως δεν χρειαστηκε ξανα επεμβαση σε θυλωμα. Δεν βρεθηκε αλλο θυλωμα δηλαδη και προφανως ουτε στο ιδιο. απλα υπαρχει παρατηρηση 1 φορα το χρονο.
    Ο καρκινος προστατου διαγνωσθηκε 6 μηνες μετα. PSA αρχικα το οποιο ηταν 7 και επακολουθησε διορθικη βιοψια η οποια εδειξε καρκινο και σαν μορφη θεραπειας επιλεχθηκε η ορμονοθεραπεια. προ 7ετιας ολα αυτα. μεχρι στιγμης ολα καλα. PSA=0

    Σημειωση: Είχε επισημανθει στον ασθενη στην φαση του θυλωματος πως.. Το θυλωμα βρισκεται στο εσωτερικο του τοιχωματος της κυστεως και οχι στην εξωτερικη πλευρα οπως βλεπουμε την κυστη απο μεσα. Και αυτο ισως καθιστα την κατασταση καπως...... λιγοτερο απλη απο οτι αν το ειχαμε απ ευθειας μπροστα μας. ( το λεω με δικα μου λογια.. )
  9. Τάκης

    Τάκης Guest


    Μάλιστα κατάλαβα..Ευχαριστώ.
  10. Constantinos

    Constantinos Member

    Κοίτα.
    Προχτές μου ήρθε ένας ασθενής και του έκανα ταυτόχρονα βιοψία προστάτη και κυστεοσκόπηση. Και βρέθηκε καρκίνος του προστάτη και θήλωμα στην κύστη. Και πίστεψε με δεν είμαστε νοσοκομείο επαρχίας. 7 ουρολόγοι καλύπτουμε πληθυσμό 3 εκατομμυρίων ατόμων.
    Άρα να πείς του ουρολόγου που σου το είπε ότι ναι μπορούν να συμβούν και τα δύο. Το ότι έχεις ένα καρκίνο δεν σημαίνει ότι δεν θα αναπτύξεις καρκίνο αλλού. Ακόμα να του πείς πως αν ήταν εμφυτευμένος καρκίνος της κύστης (και πίστεψέ με το έχω δεί και αυτό) δεν θα ανταποκρινόταν ποτέ στις ορμόνες. Είπαμε καλός ο ανταγωνισμός αλλά το να πετάμε μπαρούφες μειώνει την υπόληψή μας και την αξιοπιστία.
    Εφόσον μετά από 7 χρόνια ο ασθενής είναι μία χαρά και δεν έχουμε επανεμφάνιση καρκίνου στην κύστη και ούτε έχουμε επαναδραστηριοποίηση του καρκίνου του προστάτη τότε όλα βαίνουν καλώς.
    Το αν το θήλωμα ήταν στο πλάγιο τοίχωμα, τότε απλά κάνει πιο δύσκολη την εξαίρεσή του και πάντα υπάρχει κίνδυνος να αφήσεις υπολείμματα. Αλλά εφόσον 7 χρόνια τώρα δεν έχουμε νέα εμφάνιση καρκίνου στην κύστη, δεν υπάρχει κανένας λόγος ανησυχίας. Αν είχαν μείνει υπολείμματα ήδη από τον δεύτερο χρόνο θα είχαμε επανεμφάνιση.
    Last edited by a moderator: Jan 22, 2010
  11. gioulh

    gioulh New Member

    Καλησπέρα, θα ήθελα και εγω να ρωτήσω για τον πατέρα μου που είναι 82 χρονών (έχει κόψει το τσιγάρο 30 χρόνια), έχει κάνει και δύο ενχειρήσεις καρδιάς πρίν 20 χρόνια και το 2006, τώρα ταλαιπωρείται με τα θηλώματα. Μπήκε χειρουργείο πρίν κανα 8μηνο για την πρώτη του καυτηρίαση, εγινε βιοψία που δεν την εχω αυτη τη στιγμη και μετά έπρεπε να κάνει 6 εκχύσεις αλλά έκανε 4 γιατι παρουσίασε τσούξιμο, για να μη σας τα πολυλογώ τον Νοέμβριο μπήκε πάλι χειρουργείο και μετά δεν έκανε εκχύσεις (δεν θα έπρεπε?)

    Η βιοψία λέει : Μακροσκοπική περιγραφή
    Λευκόφαια ιστοτεμαχίδια σ.δ 2x1.5x0.3 εκ. Β1
    -Εδώ θα ήθελα να μου πείτε τι είναι αυτά τα μεγέθη,του θηλώματος ή της επιφάνειας της κύστης που πείραξαν??

    Μικροσκοπική μελέτη : Θηλώδες ουροθηλιακό καρκίνωμα ουροδόχου κύστεως υψηλού ιστολογικού βαθμού κακοηθείας (grade IIB και III) και παθολογοανατομικού σταδίου P1A (pT1 κατά AJCC/2010) στο αποσταλέν υλικό : διήθηση του ανωτέρου χορίου, απουσία εμφανούς διηθήσεως του βαθύτερου χορίου,του υποβλεννογονίου και του μυϊκού χιτώνος.
    - Εδώ τι καταλαβαίνετε, θα χρειαστεί πάλι να μπεί χειρουργείο? Γιατί λόγο της ηλικίας και της καρδιάς φοβόμαστε να υποβάλλεται σε νάρκωση...
  12. Νικόλαος

    Νικόλαος Moderator Staff Member Moderator

    Η μακροσκοπική εξέταση αφορά το θήλωμα και μικρή επιφάνεια των στοιχείων της κύστεως που κόπηκαν μαζί του.
    Τα θηλώματα συνήθως υποτροπιάζουν (για αυτό το λόγο έγιναν και η ενδοκυστικές εγχύσεις)
    Ο ιστολογικός του τύπος δηλώνει οτι έχει πιθανότητα να υποτροπιάσει (ξαναγίνει)
    Πρέπει αρχικά να κάνει κυστεοσκόπηση κάθε 3 μήνες. Εαν δεν υπάρξει υποτροπή μετά απο 6μηνό και μετα μια φορά το χρόνο τουλάχιστον.
  13. gioulh

    gioulh New Member

    Ναι υποτροπίασαν και μετα την πρώτη καυτηρίαση, που έκανε τις μισες εγχύσεις και μετα την δεύτερη αλλά γιατί δεν του έκαναν εγχύσεις πάλι μετά τη δεύτερη καυτηρίαση???
    Δηλαδή ο ιστολογικός του τύπος μπορεί να αλλάξει απο τις πολλές καυτηριάσεις και κάποια στιγμή να τις σταματήσει ή δεν υπάρχει τέτοια περίπτωση και θα βγάλει τα υπόλοιπα του χρόνια με αυτό??
    Η κύστη δεν παθαίνει τίποτα με τόσα συχνά χειρουργεία??
  14. Νικόλαος

    Νικόλαος Moderator Staff Member Moderator

    Εαν προκυται για υποτροπή ο ιστολογικός τύπος είναι ο ίδιος (μπορεί να αλλάξει ο βαθμός διαφοροποίησης, grade, και το βάθος διήθησης στο τοιχώματα της κύστης.
    Οι ενδοκυστικές εγχύσεις δεν μειώνουν πάντα και σε όλους τον κίνδυνο υποτροπής και όταν συνοδεύονται απο ανεπιθυμητες διαταραχές διακόπτονται για μικρό χρονικό διάστημα, ή μερικές φορές και τελείως.
    Μετά κάθε καυτηρίαση σχηματίζεται ουλώδης ιστός με αποτέλεσμα να μειώνεται σταδιακά η διατασιμότητα και η χωρητικότητά της κύστης.
    Δυστυχώς δεν μπορούμε να κάνουμε κάτι διαφορετικό απο αυτό που ήδη κάνετε.
    Η αφαίρεση της κύστης (κυστεκτομή) είναι η τελευταία λύση και γίνεται όταν η χωρητικότητα της κυστης μειωθεί δραματικά, όταν υπάρχουν πολλαπλά θηλώματα διάχυτα στην κύστη, ή όταν έχει διηθηθεί ολο το τοιχωμά της.
  15. yiouli

    yiouli New Member

    Γιατρέ μου πέρασαν 6 χρόνια απο τότε που σας είχα γράψει για τον πατέρα μου...με καυτηριάσεις ούτε κι εγώ θυμάμαι πόσες ! Στις 2 τελευταίες (Ιούνιο και Νοέμβριο) είπαν πως έχει περάσει στον μυϊκό χιτώνα και θα σταματήσουν, αλλά μεταστάσεις δεν βλέπουν (μπορεί να υπάρχουν ;) Δεν μπορούν να αφαιρέσουν τη κύστη γιατί ειναι βεβαρημένη η καρδιά του και θεωρείται υψηλού κινδύνου για τέτοιο χειρουργείο...όποτε μας στέλνει για ακτινοβολία και μετά κάποια χημειοθεραπεία να βρούμε ελαφριά για τη καρδιά (υπάρχει ;) άλλα πάλι δεν θα κάνουν τίποτα όλα αυτά συντηρητικά..
    Ξέρω την κατάληξη και δεν θέλω να περάσουμε αυτά που πέρασαν πολλοί με τις χημειοθεραπείες... Ο πατέρας μου δεν ήθελε να την αφαιρέσει πίστευε πως με τις καυτηριάσει θα πάει μια ζωη ,(τι να πω) δεν περίμενε να μας αφήσουν έτσι οι γιατροί μετά από τόσο καιρό...αν και από την αρχή μας το είχε πει ο γιατρός ότι θα υποτροπιαζει και τις αφαιρούν. Τώρα που θέλει ο πατέρας μου να το κάνει το χειρουργείο δεν τον αναλαμβάνουν. Πιστεύετε με ρομποτικό θα γινόταν να αφαιρεθεί με λιγότερα προβλήματα ; και να μην επηρεαστεί τόσο η καρδιά ; τις κάνουν τέτοιες επεμβάσεις εδώ σε τέτοιες ηλικίες ;
    Δε ξέρω τι να κάνω πρέπει να πάρουμε μια απόφαση άμεσα θα εκτιμούσα τη γνώμη σας και σας υπέρ ευχαριστώ!!!
  16. yiouli

    yiouli New Member

    Αφαιρούν την κύστη στην Ελλάδα με ρομπότ σε 89χρόνον; (;)
  17. yiouli

    yiouli New Member


    Γιατί να είναι η κυστεκτομη τελευταία λύση και όχι πρώτη ;;;;;;στην Ελλάδα Όλα πίσω Όμως εκεί στις χημειοθεραπείες

Share This Page