1. Αγαπητε Επισκέπτη. Ευρίσκεσαι στο Πανελλήνιο Χειρουργικό Forum, όπου μπορεις βρείς πληροφορίες για ιατρικά χειρουργικά θέματα που σε αφορούν, όπως επίσης μπορείς να υποβάλλεις ένα καινούργιο δικό σου θέμα-ερώτηση στο φόρουμ. Πρεπει να εισαι εγγεγραμμένος χρήστης για να δεις τα ποστ των μελών ή να δημιουργήσεις δικό σου post ή θέμα (thread)!

ΤΑ ΨΥΧΟΚΟΙΝΩΝΙΚΑ ΑΙΤΙΑ ΤΗΣ ΠΑΧΥΣΑΡΚΙΑΣ

Discussion in 'Ψυχολογική Υποστήριξη Παχυσαρκίας' started by ΧΑΤΖΗΔΗΜΗΤΡΙΟΥ ΑΝΝΑ, Jan 16, 2008.

  1. Για την διατροφή μας ή το βάρος που θα διατηρήσουμε στην ζωή μας υπάρχει μια βιολογική προδιάθεση αλλά για το αν αυτή θα εξελιχθεί σε παχυσαρκία [/b] ορίζεται απο διάφορους παράγοντες όπως ψυχολογικούς, κοινωνικούς, τις διατροφικές μας συνήθειες, τον τρόπο ζωής που ο καθένας αναπτύσσει στην καθημερινότητα του. Μέσα στην ζωή του, ο άνθρωπος μαθαίνει το πόσο, τι και πότε τρωει ανάλογα τις συνήθειες τις οικογένειας του, της κοινωνίας , του πολιτισμού που ζει, τις συνθήκες της καθημερινότητας του, την προσωπικότητα του, τον τρόπο που σκέφτεται και τα συναισθήματα που βιώνει.

    Αν όλοι τρώγανε όσο «πρέπει» για να μπορεί το σώμα να έχει «καύσιμα» ενέργειας να αντεπεξέλθει στην δραστηριότητα που το αναλογεί, δεν θα υπήρχε το φαινόμενο της παχυσαρκίας. Το ζήτημα είναι οτι ο άνθρωπος τρέφεται πολλές φορές με βάση τα «θέλω» του, την απόλαυση, την κοινωνικότητα του, το άγχος του, την μοναξιά, το ανικανοποίητο κενό που μπορεί να νιώθεί, όταν νιώθει θλίψη , θυμό ή και πολύ χαρά. Όταν αυτό συμβαίνει, σκέψεις και συναισθήματα σε σχέση με τα «θέλω» μας , μας επηρεάζουν την συμπεριφορά της διατροφής.

    Η εξέλιξη της κοινωνίας μας έρχεται να επιβαρύνει την πιθανότητα του φαγητού ν’ αποθηκευτεί σε περίσσιο λίπος. Η αφθονία του φαγητού, οι γρήγορες λύσεις να τρωμε απ’ έξω, η ανταγωνιστική προώθηση των εστιατορίων όπου όλο και προσφέρουν πιο μεγάλες μερίδες στην ίδια τιμή, «εμπορικές παγίδες» που οδηγούν στην παχυσαρκία όπως «Μπουφέδες με 5 ευρω φαγητό όσο θες». Όλοι ήμαστε εκτεθειμένοι σ’ αυτά τα ερεθίσματα, σιωπηλά χωρίς να τα συνειδητοποιούμε, χωρίς να μπορούμε να τα ελέγχουμε και συνεπώς το φαγητό αρχίζει να ελέγχει εμάς αντί τ’ αντίθετο έτσι ώστε να προσέχουμε το βάρος μας. Ενώ παλιά γινόταν αυτόματα η διατήρηση μας λόγω του τρόπου ζωής και της άσκησης , τώρα πρέπει να υπάρχει μια αυτοπαρατήρηση συνεχόμενη γύρω απο την διατροφή και τον τρόπο ζωής, μια συνεχόμενη προσπάθεια.

    Επίσης η ραγδαία ανάπτυξη της τεχνολογίας έχει μειώσει την κινητικότητα στην καθημερινή μας ζωή, μ’ αποτέλεσμα να καιμε λιγότερες θερμίδες. Ο άνθρωπος πλέον εργάζεται πολλές ώρες κάνοντας στην πλειοψηφία επαγγέλματα που Σκεφτείτε οτι μια τυπική γυναίκα σε παλιότερα χρόνια χρειαζόταν μέσο όρο 3.000 χιλιάδες θερμίδες να συντηρηθεί με όσα έκανε μέσα στην μέρα της να πάει στο αγρόκτημα, να μαζέψει φαγητό απο το περιβόλι, να πλύνει τα ρούχα στην σκάφη κλπ. Στο σύγχρονο κόσμο για μια αντίστοιχα τυπική γυναίκα στις αναλογίες της ο μέσος όρος χωρίς άσκηση κατανάλωση θερμίδων είναι περίπου 1500 θερμίδες για να συντηρηθούμε όταν η τυπική δραστηριότητα λόγω της εξέλιξης της τεχνολογίας είναι να είναι καθισμένη για ένα οχτάωρο, να μαγειρέψει με αγορασμένα φαγητά, με τις ανέσεις και τα εργαλεία μιας σύγχρονης κουζίνας, να πλύνει τα ρούχα με το πλυντήριο κλπ. Φανταστείτε οτι καιμε περισσότερες θερμίδες όταν κοιμόμαστε παρά όταν βλέπουμε τηλεόραση! Συνεπώς η κατανάλωση τροφής είναι πολύ μεγαλύτερη και αναγκαία σ’ αυτές τις περιπτώσεις απο αυτήν που χρειάζεται ο άνθρωπος για να μετατραπεί σε ενέργεία και συνεπώς αποθηκεύεται σε λίπος.

Share This Page