1. Αγαπητε Επισκέπτη. Ευρίσκεσαι στο Πανελλήνιο Χειρουργικό Forum, όπου μπορεις βρείς πληροφορίες για ιατρικά χειρουργικά θέματα που σε αφορούν, όπως επίσης μπορείς να υποβάλλεις ένα καινούργιο δικό σου θέμα-ερώτηση στο φόρουμ. Πρεπει να εισαι εγγεγραμμένος χρήστης για να δεις τα ποστ των μελών ή να δημιουργήσεις δικό σου post ή θέμα (thread)!

Πρόβλημα Σμηγματογόνος Κύστη

Discussion in 'Παθήσεις δέρματος και υποδορίου' started by Skia, Jun 2, 2009.

Watchers:
This thread is being watched by 2 users.
  1. Skia

    Skia New Member

    Καλησπέρα σας!
    Πριν από ένα μήνα περίπου εμφανίστηκε στο τριχωτό της κεφαλής ένα μικρό καρούμπαλο, στο οποίο αρχικά δεν έδωσα σημασία. Δυστυχώς αφηρημένη, με μηχανικές κινήσεις (που κάνω όταν βλέπω τηλεόραση για παράδειγμα), πρέπει να το μόλυνα και άρχισε να εκκρίνει ασταμάτητα πύον.
    Επισκέφθηκα ιδιώτη δερματολόγο, ο οποίος στην αρχή διέγνωσε ότι ήταν μολυσματικό κηρίο και μου έδωσε αγωγή να ακολουθήσω με Fucicort & Procef για 1 εβδομάδα.
    Την επόμενη εβδομάδα τον επισκέφτηκα εκ νέου και μου ανέφερε ότι δεν είχε γίνει ιδιαίτερη πρόοδος και θα έπρεπε να επισκεφθώ κάποιο νοσοκομείο για να κάνω μικροβιολογικές εξετάσεις, ώστε να αποκλείσουμε το ενδεχόμενο μύκητα. Επίσης ανέφερε ότι δεν είναι εφικτό να αντιμετωπιστεί από χειρούργο, επειδή τρέχει πύον από πολλούς θύλακες και δεν θα μπορέσει να το "καθαρίσει"
    Μάλιστα μου πρότεινε να σταματήσω την αντιβίωση για 2 ημέρες, ώστε να μπορέσω να κάνω τις συγκεκριμένες εξετάσεις.
    Απευθύνθηκα σε δημόσιο νοσοκομείο δερματικών νόσων, όπου με εξέτασε δερματολόγος και με παρέπεμψε να κάνω τις εξετάσεις που είχε προτείνει ο προηγούμενος συνάδελφός του. Οι εξετάσεις αφορούσαν καλλιέργεια πύου για κόκκους - Αντιβιόγραμμα και Μύκητες.
    Στο μικροβιολογικό εργαστήριο δεν μπόρεσαν να πάρουν δείγμα, διότι δεν έβγαινε πλέον πύον, αλλά αίμα. Οπότε με παρέπεμψαν στο χειρουργικό τμήμα. Εκεί μου ανέφεραν ότι πρέπει να ανοίξουν την πληγή για να την καθαρίσουν, κάτι το οποίο δεν μπορούσε να γίνει άμεσα (επικαλέστηκαν την αντιβίωση, όμως δε θυμάμαι εάν το πρόβλημα ήταν επειδή την είχα λάβει για μικρό χρονικό διάστημα ή επειδή δεν την είχα σταματήσει νωρίτερα ή αργότερα)
    Τελικά επέστραψα στο δερματολόγο του νοσοκομείου, ο οποίος ανέφερε ότι εξ αρχής οι συγκεκριμένες εξετάσεις δεν ήταν κατάλληλες για την περίπτωσή μου και απλά με παρέπεμψε να τις κάνω από σεβασμό στη γνώμη του συναδέλφου.
    Μου έγραψε Vibramycin, την οποία πρέπει να λαμβάνω επί 10 ημέρες και στη συνέχεια μου ανέφερε ότι πρέπει να με δει χειρούργος. Η διάγνωσή του ήταν φλεγμαίνουσα σμηγματογόνος κύστη με συνοδό λεμφαδενίτιδα στο τριχωτό της κεφαλής ινιακής χώρας (ξέχασα να αναφέρω παραπάνω ότι παράλληλα με την εμφάνιση της κύστης έχει διογκωθεί και ο αδένας στο λαιμό, ο οποίος στην αρχή έμοιαζε με λίπωμα)
    Επειδή με το νυστέρι δεν έχω ιδιαίτερη σχέση, σκέφτηκα να ζητήσω και μία 3η γνώμη, μήπως και το αποφύγω. Οπότε απευθύνθηκα στο ΙΚΑ της περιοχής μου, όπου ο δερματολόγος πρότεινε να σταματήσω τη Vibramycin & να ξαναρχίσω την Procef, κάτι το οποίο δεν έχω πράξει μέχρι στιγμής. Επίσης συμφώνησε με το δερματολόγο του νοσοκομείου ότι μετά το πέρας του 10μερού θα πρέπει να επισκεφτώ χειρούργο.
    Το θετικό είναι ότι η κύστη δεν εκκρίνει πλέον πύον και δεν είναι επώδυνη όπως ήταν τις πρώτες ημέρες. Το αρνητικό είναι ότι έχω αρχίσει και χάνω τρίχωμα σε εκείνο το σημείο και το μέγεθός της παραμένει το ίδιο (διάμετρος περίπου 4cm).
    Αυτή τη στιγμή έχω κλείσει 1 εβδομάδα που λαμβάνω Vibramycin. Τι με συμβουλεύεται να κάνω; Να τη λάβω επί 10 ημέρες και να επισκεφτώ χειρούργο; Να τη λάβω για μεγαλύτερο διάστημα; Υπάρχει περίπτωση να αποφύγω την επίσκεψη σε χειρούργο και να φύγει από μόνη της με τη λήψη της αντιβίωσης; Υπάρχει περίπτωση να είναι μύκητας, όπως είχε αναφέρει ο 1ος δερματολόγος;
    Συγγνώμη για το μακροσκελές post, όμως όπως καταλαβαίνετε οι γνώσεις μου περί αυτού του θέματος είναι ανύπαρκτες και δεν μπορώ να κρίνω ποιος έχει δίκιο και ποιος άδικο. Σε κάθε περίπτωση θέλω να αντιμετωπίσω το πρόβλημα με τον καλύτερο δυνατό τρόπο.
    Ευχαριστώ εκ των προτέρων :smile:
    Last edited by a moderator: Jun 2, 2009
  2. sambalisG

    sambalisG Χειρουργός - Διαχειριστής Staff Member Admin

    Καλησπέρα!!
    Επειδή έχετε κανει άπειρα χιλίομετρα και σας έχουν προτείνει άπειρες εξετάσεις, αντιβιώσεις, επανεκτιμήσεις, παραπέμψεις για ένα πρόβλημα που πιθανότατα είναι φλεγμαίνουσα κύστη σμηγματογόνος τριχωτού κεφαλής, θα πρέπει να σας δεί χειρουργός και να αντιμετωπίσει το πρόβλημα ριζικά και πλήρως!!:smile:
    (..μερικές φορές το ..μαχαίρι είναι και η μόνη θεραπεία-όχι κατ'ανάγκην και επώδυνη όμως)!!!;)
  3. Skia

    Skia New Member

    Καλησπέρα,

    ευχαριστώ πολύ για την άμεση απάντηση. Ελπίζω να μην είναι όντως επώδυνη λύση ;)

Share This Page