1. Αγαπητε Επισκέπτη. Ευρίσκεσαι στο Πανελλήνιο Χειρουργικό Forum, όπου μπορεις βρείς πληροφορίες για ιατρικά χειρουργικά θέματα που σε αφορούν, όπως επίσης μπορείς να υποβάλλεις ένα καινούργιο δικό σου θέμα-ερώτηση στο φόρουμ. Πρεπει να εισαι εγγεγραμμένος χρήστης για να δεις τα ποστ των μελών ή να δημιουργήσεις δικό σου post ή θέμα (thread)!
Watchers:
This thread is being watched by 8 users.
 1. Τι είναι ο Ψυχολόγος Υγείας;

  Η ψυχολογία υγείας αποτελεί διεθνώς την πιο πρόσφατη εξέλιξη στην σφαιρική αντιμετώπιση του χρόνιου πάσχοντα με στόχο την ιατρική του αποκατάσταση και την βελτίωση της ποιότητας ζωής του. Χρησιμοποιεί σαν μέθοδο το γεφύρωμα ανάμεσα στην διχοτομία «νου και σώμα» πιστεύοντας πώς σημαντικό ρόλο για την ανεύρεση της αιτία, της αντιμετώπισης αλλά και για την θεραπεία της ασθένειας έχει ο τρόπος που ο κάθε ασθενής σκέπτεται, αισθάνεται ή συμπεριφέρεται στην ζωή του.

  Η ψυχολογία υγείας σαν επιστήμη αντιμετωπίζει τον ασθενή ολιστικά και άρα υποθέτει οτι η ασθένεια μπορεί να προκληθεί από ένα σύνολο συντελεστών και όχι μόνο από έναν. Η ψυχολογία του ασθενή μπορεί να έχει ενεργώ ρόλο στην δημιουργία, στην εξέλιξη, στην πρόγνωσή αλλά και στην θεραπεία μιας ιατρικής νόσου. Αυτή η προσέγγιση αντανακλά το βιοψυχοκοινωνικό μοντέλο υγείας και ασθένειας, το οποίο αναπτύχθηκε από τον Έγκελς (1977, 1980) .

  Σύμφωνα με το μοντέλο αυτό, η αναγνώριση της σκέψης, του συναισθήματος και της συμπεριφοράς του ασθενή σε σχέση με την νόσο του είναι ο πιο αξιόπιστος και αποτελεσματικός τρόπος σε συνδυασμό με την ιατρική θεραπεία για ολιστική αντιμετώπιση του προβλήματος.

  Το 1978 οριστικοποιήθηκε σε συνέλευση απο την Εθνική Ακαδημία Επιστημών των Η.Π.Α ο όρος «Συμπεριφορική Ιατρική» ο οποίος αποτελεί ουσιαστικά ένα διεπιστημονικό πεδίο με εξειδικευμένες ειδικότητες που ασχολούνται με την ανάπτυξη γνώσεων και τεχνικών με στόχο να συμβάλλουν στην κατανόηση της σωματικής υγείας, στους βιολογικούς, ψυχολογικούς και κοινωνικούς παράγοντες που δημιουργούν αλλά και θεραπεύουν την νόσο. Η φιλοσοφία της συμπεριφορικής ιατρικής θεωρείται η βασικότερη και η πιο σύγχρονη εξέλιξη στην ολιστική αντιμετώπιση των ιατρικών παθήσεων. Ειδικότητες όπως ο Ψυχολόγος Υγείας , είναι αναπόσπαστο επιστημονικό δυναμικό της Συμπεριφορικής Ιατρικής και βασικό στόχο έχουν να αντιμετωπίσουν τον ασθενή και την νόσο του σφαιρικά προσφέροντας στην αξιολόγηση της ιατρικής πάθησης, στην διάγνωση, στην θεραπεία, στην πρόληψη και στην αποκατάσταση του ιατρικού προβλήματος.


  Συνοψίζοντας ο ψυχολόγος υγείας ξεχωρίζει απο τις άλλες ειδικότητες της ψυχολογίας και επιλέγεται ως πλέον κατάλληλη σε ιατρικά θέματα. Είναι η ειδικότητα που αναγνωρίζεται η χρήση της σε νοσοκομειακές κλινικές ως μέλος της ιατρικής ομάδας και όχι σε ψυχιατρικές κλινικές. Απο τον ορισμό της (Mattarazzo, 1980) είναι η ειδικότητα της ψυχολογίας με τους εξής στόχους:

  1) την προώθηση και διατήρηση των συμπεριφορών υγείας που οδηγούν σε χρόνιες παθήσεις ( διαχείρηση συναισθημάτων όπως άγχος, θυμό, θλίψη, απώλεια βάρους, αύξηση της άσκησης, διακοπή καπνίσματος, χρήσης αλκοόλ ή ουσιών, κλπ)
  2) την αξιολόγηση και την αντιμετώπιση ψυχοκοινωνικών παραγόντων στην αιτιοπαθολογία ιατρικών νοσημάτων (π.χ χειρουργικές επεμβάσεις χρόνιων παθήσεων, παχυσαρκία, κακοήθεια, καρδιοπάθεια, διαβήτης, νευρολογικά, γαστροεντερικά κλπ)
  3) την εκπαίδευση και την αντιμετώπιση για τις ψυχοκοινωνικές επιπτώσεις που δημιουργεί μια ασθένεια (πχ. Κατάθλιψη, αγχώδεις διαταραχές, οικογενειακά προβλήματα κλπ)
  4) την κατασκευή πολυδύναμων ιατρικών προγραμμάτων παρέμβασης σε ιατρικά τμήματα με στόχο την προαγωγή, πρόληψη και την αποκατάσταση της υγείας.

  Ποιά είναι η επίδραση ενός ιατρικού προβλήματος στην ψυχολογία;
  Η ψυχολογικές επιδράσεις μιας χρόνιας νόσου είναι ένα σύνηθες φαινόμενο που παρατηρείται στα λεγόμενα των ασθενών όταν περιγράφουν τον τρόπο με τον οποίο νιώθουν οτι η ασθένεια έχει καταβάλει την ζωή τους.
  Έρευνες που έχουν πραγματοποιηθεί έδειξαν πώς συχνά μια χρόνια ασθένεια δεν επιτρέπει στον ασθενή να έχει την ζωή με τους ρυθμούς και τις συνήθειες που είχε υιοθετήσει, μειώνει κατά πολύ την ικανότητά του στον εργασιακό χώρο (Riggie, 1990), και κάποιες φορές, αν υπήρχε προδιάθεση οδηγεί σε υψηλά επίπεδα άγχους και κατάθλιψης, (Dworkin et al, 1990).
  Είναι πιθανό ο ασθενής να επηρεαστεί στην ψυχική του σφαίρα με επιδράσεις όπως χαμηλή αυτοεκτίμηση, απομόνωση, φόβο για το μέλλον, και απώλεια της ευχαρίστησης που απορρέει από διαφορετικές καθημερινές δραστηριότητες, (Ogden, 1996).

  Σύμφωνα με τα παραπάνω μπορεί να ισχυριστεί κανείς πως η χρόνια νόσος πέρα από μια δυσάρεστη οργανική εμπειρία, είναι μια εμπειρία που επηρεάζει την ψυχολογία, την διάθεση αλλά και γενικότερα την ποιότητα ζωής του ασθενούς. Συχνά ένα ιατρικό πρόβλημα δημιουργεί συνωδά προβλήματα που χρειάζονται ψυχολογική στήριξη και αντιμετώπιση:

   Κατάθλιψη
   Αγχώδεις διαταραχές
   Κρίσεις πανικού
   Φοβίες
   Διαταραχές της Σίτισης
   Διαταραχή στις διαπροσωπικές και οικογενειακές σχέσεις

  Είναι σημαντικό όμως να κατανοηθεί οτι κάθε άνθρωπος που πάσχει απο μια ιατρική νόσο, δεν σημαίνει οτι έχει μια ψυχική νόσο όπως για παράδειγμα οι προαναφερόμενες.

  Η παρέμβαση του ψυχολόγου υγείας δεν έχει στόχο να κατηγοριοποιήσει τους ασθενείς σε ψυχικά υγιείς και μή. Συχνά καλείται απο το θεράποντα ιατρό στο στάδιο της της διάγνωσης για πρόληψη, να στηρίξει τον ασθενή έτσι ώστε να μην φορτιστεί από τις αλλαγές που φέρνει ένα ιατρικό πρόβλημα και αναπτύξει ψυχολογικές επιπτώσεις.


  Πώς μπορεί να βοηθήσει ο Ψυχολόγος υγείας;

  Η ψυχο-εκπαιδευτική προσέγγιση, η συμβουλευτική για θέματα υγείας αλλά και η γνωσιακή-συμπεριφορική ψυχοθεραπεία είναι τρόποι παρέμβασης που συνδυάζονται με την ιατρική θεραπεία με στόχο την βελτίωση της ποιότητας ζωής και των ψυχολογικών επιδράσεων διαφόρων ιατρικών παθήσεων.
 2. nolia

  nolia New Member

  aporia

  Γειά σας. Ηθελα να ρωτήσω εάν είναι δυνατόν να δημιουργούνται σφυξίματα κεφαλιού, αστάθεια, παραισθήσεις σε ένα άτομο από παρέμβαση ενός κακόβουλου ανθρώπου. Δηλαδή είναι δυνατόν να δημιουργηθούν τέτοια συμπτώματα στην υγεία εάν κάποιος ρίχνει κάτι που αυτός γνωρίζει, στον καφέ ή στο φαγητό κλπ?

  Το ρωτάω γιατί είχα τέτοια συμπτώματα πριν ενάμισυ χρόνο. Πήρα χάπια. Μου ξαναδημιουργήθηκαν από τον Ιούλιο του 2008 αλλά δεν πήγα στο γιατρό και δεν πήρα χάπια. Μου πέρασαν όλα ως εκ δια μαγείας μέσα σε ένα μήνα διακοπής της σχέσης μου με έναν άνθρωπο που είχα δημιουργήσει δεσμό από τότε που μου είχαν ξαναπαρουσιαστεί. Απομακρύνθηκα από αυτόν τον άνθρωπο όταν άκουσα και κατέγραψα τον γιό του να του λέει τις φράσεις ρίχτο στο καφέ της, όπως και την φράση θα την τρελάνουμε μπαμπά και θα πάρουμε τα λεφτά. Ακόμα δεν μπορώ να το πιστέψω. Πως μου σταμάτησαν όλα τα συμπτώματα χωρίς να κάνω καμία θεραπεία. Τι μπορεί να ήταν αυτό που έριχνε ώστε να μου δημιουργηθούν και όταν έκοψα καθε επικοινωνία μαζί του σταμάτησαν. Να σημειώσω ότι αυτός ο άνθρωπος εκμεταλευόταν γυναίκες για να παίρνει χρήματα, αλλά να φτάσει να επεμβαίνει στην υγεία μιας γυναίκας για να πάρει χρήματα ακόμα δεν μπορώ να το πιστέψω. Πρέπει επίσης να πω ότι έχω δικαστικές περιπτέτειες με κάποιον άνθρωπο με κάποια σημαντική θέση, που προσπαθεί εδώ και τρία χρόνια μήπως και βρει κάποιο στοιχείο για το δικαστήριο. Αν το έκανε ο σύντροφός μου και αν περίμενε από κάποιον χρήματα κάνοντας ένα τέτοιο έγκλημα θα το έκανε μόνο κατόπιν υποσχέσεων και χρηματικών αμοιβών από αυτόν τον άνθρωπο που προαναφέρω.
  Απλώς ήθελα να μάθω αν θα μπορούσε να κάνει κάτι που να μου δημιουργήσει τόσο σοβαρό πρόβλημα υγείας γιατί ακόμα δεν μπορώ να το πιστέψω. Με βότανα? με ναρκωτικά? Με τι προϊόν θα μπορούσε?

  ευχαριστώ.
  Last edited by a moderator: Dec 11, 2008
 3. nolia

  nolia New Member

  κυρία άννα θα ήθελα πολύ να μου απαντήσετε. Μπαίνω κάθε φορά να δω αν είχα μια απάντηση. ευχαριστώ.
 4. boubou30

  boubou30 New Member

  πασχει κανεις απο διαταραχη πανικου?
 5. Αγαπητη nolia κατανοω το προβλημα σας δεδομενου οτι η περιπτωση σας αποτελει ενα συνηθισμενο φαινομενο στην "σαπια" -αν μου επιτρεπεται ο ορος-κοινωνια στην οποια ζουμε σημερα.
  Δυστυχως,σημερα κυκλοφορουν πολλες ουσιες απο κακοβουλους ανθρωπους οι οποιες μερικες απο αυτες ειναι μη ανιχνευσιμες στον ανθρωπινο οργανισμο.Με λιγα λογια ναι,η αιτια του προβληματος σας θα μπορουσε να οφειλεται σε καποια ουσια.Στην περιπτωση που η ουσια ειναι ανιχνευσιμη θα σας συνιστουσα να κανατε μια γενικη εξεταση αιματος και να αναφερετε στον γιατρο σας ολα τα συμπτωματα.Απο την αλλη ομως,ενας σημαντικος παραγοντας-αποτελεσμα-ασχημων περιστασεων αποτελει το αγχος το οποιο με την σειρα του μπορει να προκαλεσει προβληματα.Θα σας συμβουλευα λοιπον να μην στεναχωριεστε καθολου.
  Ευχομαι οτι καλυτερο.
  Last edited by a moderator: Jan 12, 2010

Share This Page