1. Αγαπητε Επισκέπτη. Ευρίσκεσαι στο Πανελλήνιο Χειρουργικό Forum, όπου μπορεις βρείς πληροφορίες για ιατρικά χειρουργικά θέματα που σε αφορούν, όπως επίσης μπορείς να υποβάλλεις ένα καινούργιο δικό σου θέμα-ερώτηση στο φόρουμ. Πρεπει να εισαι εγγεγραμμένος χρήστης για να δεις τα ποστ των μελών ή να δημιουργήσεις δικό σου post ή θέμα (thread)!

Πρωτοφανής περίπτωση;

Discussion in 'Κύστη Κόκκυγος' started by fdlap, Mar 17, 2008.

  1. fdlap

    fdlap New Member

    Καλησπέρα,
    είναι η 1η φορά που γράφω εδώ και θέλω να σας συγχαρώ γι' αυτή τη προσπάθεια.

    Θέλω να με βοηθήσετε σχετικά με τη περίπτωσή μου που ίσως είναι μοναδική κατά ένα λόγο και εξηγώ παρακάτω.

    Τον Αύγουστο του 1997 υποβλήθηκα για 1η φορά στο Νοσοκομείο της Χαλκίδας για αφαίρεση της κύστης κόκκυγος ενώ την πάθηση αυτή την αντιλήφθηκα λίγο νωρίτερα στα μέσα του καλοκαιριού. Η επέμβαση θεωρήθηκε επιτυχής οπότε και μετά τον 1 μήνα περίπου καθαρισμού τα πράγματα έδειχναν να πάνε καλά. Δυστυχώς ο γιατρός που με εγχείρισε δε με ενημέρωσε ποτέ ότι έπρεπε το σημείο της επέμβασης να είναι καθαρό από τρίχες με αποτέλεσμα 1 μήνα μετά τα πράγματα να έχουν χειροτερέψει.

    Ως αποτέλεσμα το Δεκέμβρη του 1997 μπήκα για 2η φορά στο χειρουργείο για επιπλέον καθαρισμό του σημείου. Η 2η φορά ήταν πιο επώδυνη και έγινε πιο ψηλά από τη 1η...κοντά στο κόκκαλο της ουράς (σπονδυλικής στήλης).

    Το θέμα είναι (και εδώ πάει ο τίτλος) ότι από το Δεκέμβρη του 1997 ως και αρχές του 2004 ξύριζα το σημείο που έγινε η επέμβαση για να μην βγουν τρίχες. Αυτό βέβαια είχε σαν αποτέλεσμα να σκληρύνουν οι τρίχες τόσο ώστε να απαιτείτε ξύρισμα κάθε βδομάδα!

    Επειδή έπρεπε να υπηρετήσω τη πατρίδα αποφάσισα να κάνω αποτρίχωση στο σημείο της επέμβασης. Το αποτέλεσμα ήταν ένα 0 και τίποτα παραπάνω παρόλο που με διαβεβαίωσαν ότι επειδή η τρίχα είναι πιο σκληρή το αποτέλεσμα θα έχει μεγαλύτερη επιτυχία. Δε θα αναφέρω το όνομα της εν λόγω εταιρίας. Συνολικά έγιναν 4 προσπάθειες αποτρίχωσης στο σημείο χωρίς κανένα αποτέλεσμα και κάθε φορά χρησιμοποιούσαν διάφορες δικαιολογίες. Πρέπει να ξόδεψα πάνω από 3.000Ευρο μόνο γι' αυτό και υπενθυμίζω με μηδενικό αποτέλεσμα.

    Φθάνουμε στο σήμερα και στο λόγο για τον οποίο γράφω εδώ. Η τωρινή κατάσταση δεν έχει αλλάξει από τη 1η εγχείριση του 1997. Αυτό διότι δε μπορώ να κάθομαι για πάνω από 30 λεπτά χωρίς να νιώσω ενόχληση, ενώ πλέον το σήμειο που έχει γίνει η επέμβαση το νιώθω "ξένο". Έτυχε να επισκεφτώ το γιατρό που με έκανε επέμβαση για να το δει και μου είπε ότι ίσως χρειαστεί επέμβαση και μου σύστησε να βγάλω ακτινογραφίες όπου και δεν φάνηκε κάτι. Αυτό είχε σαν αποτέλεσμα να μου δηλώσει πως δε μπορεί να με στείλει χειρουργείο επειδή δε φαίνεται κάτι! Με άλλα λόγια θα έπρεπε να αφήσω να μεγαλώσουν οι τρίχες επίτηδες για να μπω πάλι στο χειρουργείο(!).

    Επειδή φαντάζομαι πως δεν υπάρχουν πολλοί που έχουν ξυρίσει το σημείο αυτό για 11 χρόνια σερί (1997-2008 ) (2004-2008 ξυρίζονταν αραιά λόγω της αποτρίχωσης) θα ήθελα να μου πείτε αν μπορώ να κάνω κάτι γι' αυτό. Η εγχείριση με Laser CO2 είναι καλύτερη; Ο γιατρός τη δέχεται; Παρακαλώ όποια βοήθεια είναι ευπρόσδεκτη.

    Φιλικά,
    Γιάννης Μ.
    Last edited by a moderator: Mar 17, 2008
  2. axiarchos

    axiarchos New Member

    Φίλε Γιάννη, αυτό που έχει ιδιαίτερη σημασία είναι αν έχεις πάλι κύστη κόκκυγος ( εάν δηλ. έχει γίνει υποτροπή ). Αν συμβαίνει κάτι τέτοιο και την καλύτερη αποτρίχωση να κάνεις δεν πρόκειται να βελτιωθεί το πρόβλημά σου. Ο γιατρός σου οφείλει να σου πει αν πράγματι υπάρχει ή όχι υποτροπή. Η εκτομή με Laser αποτελεί καλή ΄θεραπευτική λύση αν βέβαια υπάρχουν οι κατάλληλες ενδείξεις, που μόνο ο χειρουργός μπορεί να θέσει.
  3. fdlap

    fdlap New Member

    αν καταλαβαίνω σωστά από όσα έχω διαβάσει για την πάθηση αυτή, οι τρίχες βγαίνουν μέσα από τη τομή γυρίζουν και ξαναμπαίνουν μέσα; Ή έχει να κάνει αποκλειστικά και μόνο με τη τριχοφυΐα του καθενός; Δηλαδή εγώ πως μπορώ να διαπιστώσω για πιο λόγο δε πέτυχε η αποτρίχωση; Η άποψή μου είναι πως περίπτωση σαν τη δική μου (δηλαδή να ξυρίζεται η περιοχή για τόσα χρόνια) δε τους είχε τύχει. Τέλος πως μπορώ τελικά να διαπιστώσω αν υπάρχει υποτροπή μετά από τόσα πολλά χρόνια; Ο γιατρός μου είπε πριν τις ακτινογραφίες ότι μπορεί να υπάρχει υποτροπή και μετά όταν είδε τις ακτινογραφίες μου είπε ότι δε βλέπει κάτι και ότι δε μπορεί να με στείλει στο χειρουργείο.... Οπότε τι μένει να κάνω;
  4. axiarchos

    axiarchos New Member


    Δεν νομίζω ότι η ακτινογραφία βοηθά ιδιαίτερα. Η κλινική εξέταση από έναν έμπειρο χειρουργό αρκεί για να μπει η διάγνωση με σιγουριά. Από εκεί και πέρα το χειρουργείο είναι μονόδρομος και η μοναδική λύση προκειμένου να στείλεις το πρόβλημά σου στο παρελθόν !
  5. life

    life Member

    Να ρωτήσω κάτι; Μετά την επέμβαση, πρέπει να ξυρίζουμε το συγκεκριμένο σημείο συνεχώς, ώστε να μην ξαναδημιουργηθεί πρόβλημα; Ευχαριστώ πολύ.
  6. sambalisG

    sambalisG Χειρουργός - Διαχειριστής Staff Member Admin

    1.Θεωρώ απαράδεκτο το να ξυρίζεται κάποιος για τόσα χρόνια και να έχει οδηγίες ιατρού πάνω σε αυτό!!!:eek:
    Η χειρουργική επέμβαση για την κύστη κόκκυγος και ειδικά η "ανοικτή" μέθοδος εξασφαλίζει τον μηδενισμό των υποτροπών, εφόσον έγινε σωστά (δηλαδή αφαιρέθηκε όλη η κύστη και τα συρίγγια αυτής)!
    Η επανεμφάνιση προβλήματος στην περιοχή όταν είναι δασύτριχη έχει να κάνει με τοπική διείσδυση τριχών στην ουλή και:
    -ή παράταση και επιδείνωση της επουλωτικής διαδικασίας με δημιουργία κοκκιωμάτων κλπ
    -ή επανεμφάνιση κύστεως!!

    2. Το θέμα της αποτρίχωσης είναι σοβαρό, γίνεται σε εξειδικευμένα "Ιατρικά" δερματολογικά κέντρα με Laser ειδικά, απο συγκεκριμμένους ειδικούς δερματολόγους και όχι σε κέντρα "αισθητικής"!

    3. Δεν είναι δυνατόν να αναγνωρισθεί οιαδήποτε υποτροπή κλπ κύστεως κόκκυγος με ακτινόγραφία!!!:eek:
    Η μόνη ενδεικνυόμενη εξέταση είναι η μαγνητική τομογραφία της περιοχής αλλά και εδώ χρειάζεται πολύ καλό "αναλυτικό" μηχάνημα διότι η διαφοροδιάγνωση απο μετεγχειρητικές αλλοιώσεις είναι δύσκολη!!!

    4. Μετά απο επέμβαση σε όλη την πορεία των μετεγχειρητικών αλλαγών θα πρέπει να υπάρχει ξύρισμα σε μία μικρή "αλω" πέριξ της ουλής και αμέσως μετά την πλήρη επουλωση, μέχρις ότου ο χειρουργός συστήσει ριζική αποτρίχωση, ανάλογα με την ιδιαιτερότητα του εκάστοτε ασθενούς!
  7. fdlap

    fdlap New Member

    καταρχήν ευχαριστώ πολύ για την απάντησή σας και για τη βοήθειά σας πάνω σε αυτό το θέμα. Δυστυχώς δε μπορώ να γυρίσω το χρόνο πίσω οπότε θα ήθελα να μου πείτε αν είναι δυνατόν τι μπορώ να κάνω από εδώ και πέρα. Νομίζω πέρα από την εγχείριση με φοβίζει κυρίως η επανεμφάνιση της κύστης εξαιτίας των πλέον σκληρών τριχών. Αν και έγινε αποτρίχωση από γνωστό κέντρο αισθητικής το αποτέλεσμα ήταν μηδενικό αφού οι τρίχες συνέχισαν να βγαίνουν και αυτό που με εντυπωσιάζει είναι ότι συνεχίζουν και γυρίζουν πάλι προς τα μέσα οπότε και πρέπει να τις ξυρίζω. Μπορείτε να μου πείτε τουλάχιστον επειδή φαντάζομαι πως δεν έχετε συναντήσει τέτοια περίπτωση (όσον αφορά τη χρονική διάρκεια του ξυρίσματος) αν έχω ελπίδες μετά από πιθανή εγχείριση αν θα ξαναβγούν οι τρίχες; Εγώ το θεωρώ δεδομένο αλλά δεν είμαι γιατρός. Μήπως επειδή δε δείχνει να βγαίνει υγρό μήπως είναι καλύτερα να φροντίσω όπως λέτε εσείς να κάνω αποτρίχωση σε εξειδικευμένα κέντρα; Το μόνο που νιώθω είναι πόνος μετά από κάποια ώρα και επίσης το σημείο το νιώθω "ξένο", δηλαδή αν πέσει νερό εκεί μετά το ξύρισμα, δε θα το καταλάβω... Νομίζω κάποιος μου είχε πει ότι επειδή η 2η εγχείριση έγινε πιο ψηλά κοντά στο κόκκαλο ίσως ο γιατρός από λάθος "τραυμάτισε" με κάποιο τρόπο τη περιοχή με αποτέλεσμα να υπάρχει μόνιμο πρόβλημα...... αλλά αν είναι έτσι γιατί το νιώθω ξένο; Τέλος ανήκω και εγώ στη κατηγορία ασθενών όπου μετά από κάποιο χρόνο μόλις σηκωθώ ακριβώς σε εκείνο το σημείο νιώθω έντονο πόνο.
  8. fdlap

    fdlap New Member

    αυτό δυστυχώς δεν έγινε σε καμιά από τις 2 εγχειρίσεις που υποβλήθηκα..... δεν είναι τυχαίο τελικά ότι το παρατσούκλι του Νοσοκομείου της Χαλκίδας, είναι "σφαγείο"...! Προφανώς δε θέλω να μηδενίσω τη προσπάθεια των γιατρών εκεί και σίγουρα υπάρχουν καλοί γιατροί αλλά εγώ μάλλον έπεσα σε περίπτωση!

Share This Page