1. Αγαπητε Επισκέπτη. Ευρίσκεσαι στο Πανελλήνιο Χειρουργικό Forum, όπου μπορεις βρείς πληροφορίες για ιατρικά χειρουργικά θέματα που σε αφορούν, όπως επίσης μπορείς να υποβάλλεις ένα καινούργιο δικό σου θέμα-ερώτηση στο φόρουμ. Πρεπει να εισαι εγγεγραμμένος χρήστης για να δεις τα ποστ των μελών ή να δημιουργήσεις δικό σου post ή θέμα (thread)!

Ερώτηση Πολύποδας Στη Χοληδόχο Κύστη

Discussion in 'Παθήσεις Χοληφόρων και Παγκρέατος.' started by dion1, Nov 7, 2009.

Watchers:
This thread is being watched by 3 users.
  1. dion1

    dion1 New Member

    Είμαι 48 ετών, καπνιστής με φυσιολογικό βάρος και με μικρό αιμαγγείωμα στο συκώτι διαμέτρου σήμερα 0,8 cm το οποίο παρακολυθώ τακτικά.
    Στις 12/12/06 σε κανονικό check up υπερήχου άνω κάτω κοιλίας στο Ιατρικό δεν βρήκαν τίποτα στη χολή μου.
    Στις 5/3/09 σε αντίστοιχο check up αναφέρονται τα εξής: "Χοληδόχος κύστις φυσιολογικού μεγέθους και σχήματος. Στο οπίσθιο τοίχωμα αυτής εντοπίζεται μικρά (5mm) πολυποειδής ηχογενής εστία χωρίς ακουστική σκιά, η οποία δεν μετακινείται με την αλλαγή θέσεως του ασθενούς". Ο παθολόγος που με παρακολουθεί μου συνέστησε να επαναλάβω την εξέταση μετά από 6+ μήνες.
    Στις 6/11/09 σε νέο υπέρηχο που έκανα στο ίδιο κέντρο αλλά με άλλη γιατρό η ιατρική της έκθεση ήταν ως εξής: "Χοληδόχος κύστις φυσιολογικού μεγέθους. Στο οπίσθιο τοίχωμα αυτής εντοπίζεται έντονα υπερηχογενής πολυποειδής τοιχωματικός σχηματισμός όπως και στην εξέταση 5/3/09 με διάμετρο 0,67 cm, ο οποίος δεν μετακινείται με την αλλαγή θέσεως του ασθενούς και χωρίς συνοδό ακουστική σκιά".
    Πόσο σοβαρό είναι;
    Πρέπει να κάνω χολοκυστεκτομή (κάτι που μπορεί να συστήνουν οι χειρούργοι για ευνόητους λόγους) ή να περιμένω να μεγαλώσει και άλλο;
    Αν κάνω χολοκυστεκτομή, αυτή πρέπει είναι να γίνει άμεσα ή να περιμένω 2-3 μήνες για να διευκολυνθώ κάποιες επαγγελματικές και οικογενειακές μου υποχρεώσεις;
  2. sambalisG

    sambalisG Χειρουργός - Διαχειριστής Staff Member Admin

    Σίγουρα μπορεί να περιμένει.
    Ο πλήρης εφησυχασμός έρχεται με την επέμβαση και την τελική βιοψία.
    Η επέμβαση πάντως εφ'οσον το εύρημα έχει αυξητικές τασεις, είναι μονόδρομος, οπότε καποια στιγμή θα πρέπει να χειρουργηθείτε...για ευνόητους λόγους!:biggrin:

Share This Page