1. Αγαπητε Επισκέπτη. Ευρίσκεσαι στο Πανελλήνιο Χειρουργικό Forum, όπου μπορεις βρείς πληροφορίες για ιατρικά χειρουργικά θέματα που σε αφορούν, όπως επίσης μπορείς να υποβάλλεις ένα καινούργιο δικό σου θέμα-ερώτηση στο φόρουμ. Πρεπει να εισαι εγγεγραμμένος χρήστης για να δεις τα ποστ των μελών ή να δημιουργήσεις δικό σου post ή θέμα (thread)!

Πόνος στο στομάχι!

Discussion in 'Παθήσεις Στομάχου και 12δακτύλου.' started by sambalisG, May 1, 2008.

Watchers:
This thread is being watched by 3 users.
 1. sambalisG

  sambalisG Χειρουργός - Διαχειριστής Staff Member Admin

  Τα προβλήματα που αφορούν το στομάχι είναι πολλά και διάφορα, σχετιζόμενα συνήθως με την λήψη τροφής, και είναι πολυσύνθετα, δύσκολα στην διάγνωση και θεραπεία.

  Λέγοντας όμως στομάχι, συμπεριλαμβάνουμε προβλήματα που αφορούν το ανώτερο γαστρεντερικό σύστημα και ειδικά τον οισοφάγο, στόμαχο και 12δάκτυλο.
  · Πόνος, κάψιμο, δυσφορία, φουσκώματα είναι τα πιό συνηθισμένα και αφορούν κυρίως φλεγμονές (γαστρίτιδα, οισοφαγίιδα), παρουσιάζονται μετά το φαγητό, έχουν σχέση με την ποιότητα και ποσότητα του φαγητού και περνούν εύκολα συνήθως με αντιόξινα, ανθρακούχα και δίαιτα.
  · Επίμονα συμπτώματα όπως τα παραπάνω, που ταλαιπωρούν γιά καιρό χρειάζονται έλεγχο από γαστρεντερολόγο ο οποίος και θα διαπιστώσει άν υπάρχει έλκος, βαρειά γαστρίτιδα, βαρειά οισοφαγίτιδα. Τα προβλήματα αυτά συνήθως χρειάζονται γαστροσκόπηση η οποία είναι μία πολύ καλή εξέταση, ταχύτατη και καθόλου ενοχλητική εφ’οσον γίνει με χορήγηση αναλγησίας ή μικρής νάρκωσης (μέθης). Η θεραπεία τους είναι φαρμακευτική και διαιτητική, και συνήθως κρατάει 1-2 μήνες.
  · Ενα σημαντικό κομμάτι των προβλημάτων του στομάχου λέγεται παλινδρόμηση και είναι πέρασμα τροφών ή υγρών (συνήθως όξινων) στον οισοφάγο και προκαλούν πνιγμό την νύκτα (όταν κατακλινόμαστε μετά από ένα δείπνο αμέσως) και πόνους στο στήθος και στην ράχη. Πολλές φορές, ταλαιπωρούνται αρκετοί με χρόνιο βήχα, που τελικά οφείλεται σε νυκτερινή παλινδρόμηση και όχι σε κρύωμα. Το πρόβλημα συνήθως είναι απλό, σχετίζεται με την ακαταστασία φαγητού και ώρας ύπνου, παχυσαρκία και σχεδόν πάντα στην εγκυμοσύνη. Η θεραπεία είναι έργο γαστρεντερολόγου, που θα ελέγξει το πρόβλημα και θα δώσει αγωγή φαρμακευτική, διαιτητική και αλλαγή συνηθειών. Το αδυνάτισμα είναι σημαντικός παράγοντας. Σπάνια η κατάσταση αυτή δεν περνάει και χρειάζεται επέμβαση επιδιόρθωσης διαφραγματοκήλης και παλινδρόμησης, γεγονός που αποτελεί έργο χειρουργού και μπορεί να γίνει και λαπαροσκοπικά.
  · Η εμφάνιση ξαφνικά μεγάλου πόνου στο στομάχι που χειροτερεύει με τις κινήσεις και δεν κατευνάζεται χρειάζεται επειγόντως έλεγχο από ιατρό και ειδικά χειρουργό γιατί μπορεί να κρύβεται κάποια επιπλοκή όπως διάτρηση στομάχου ή παγκρεατίτιδα. Ειδικά όταν ο ασθενής έχει ιστορικό με έλκος.
  · Προβλήματα στην περιοχή του στομάχου που δεν ανταποκρίνονται σε θεραπεία θέλουν έλεγχο γιατί μπορεί να υπάρχουν άλλες παθήσεις της περιοχής που παραπλανούν και τον άρρωστο αλλά και τους γιατρούς. Τέτοια προβλήματα με συνηθέστερο τις πέτρες στην χολή, και μετά προβλήματα ήπατος, παγκρέατος και εντέρου θέλουν έλεγχο με υπερηχογράφημα πρώτα και μετά αξονική.
  · Οταν κάποιος άρρωστος παρουσιάζει μαύρα κόπρανα σημαίνει σχεδόν πάντα γαστρορραγία. Και η λύση είναι πάντα επείγουσα μεταφορά στο Νοσοκομείο.

  Δεν πρέπει να αφηφούμε προβλήματα που χρονίζουν. Η συμβουλή ενός ειδικού είναι πάντα χρήσιμη άσχετα αν στο τέλος αποβεί περιττή. Μπορεί όμως να είναι και σωτήρια!
  Fwteini likes this.
 2. Anastazia

  Anastazia New Member

  Καλησπέρα σας!!!Ονομάζομαι Αναστασία και είμαι 42 χρονών.Διάβαζα τις αναρτήσεις με πολλή προσοχή μιας που εδω και τρεις μήνες ταλαιπωρούμαι απο λαρυγγοφαρυγγική παλινδρόμηση, τα συμπτώματα μου αφορούν μόνο στο φαρυγγα και τον λάρυγγα. Ξηρότητα στον φάρυγγα, πονόλαιμος, γδαρμένος λαιμός, τα υγρά τα αισθάνομαι στο λαιμό μου ακόμα και όρθια, κάψιμο στο λαιμό, πικρή γεύση στο στόμα σαν δηλητήριο, αναγωγές και στις αρχές πόνο στο στέρνο χωρίς όμως καούρες στο στέρνο.Αρχικά ο ΩΡΛ μου χορήγησε ομεπραζόλη ένα κουτί 2φορές την ημέρα.Δεν καλυτέρεψα καθόλου δυστυχώς.Αποφάσισα να επισκεφτώ γαστρεντερολόγο.Η γαστροσκόπηση που έκανα έδειξε ήπια χαλαρότητα στον σφικτήρα χωρίς διαφραγματοκήλη και οισοφαγίτιδακαι ήπια γαστρίτιδα λόγω ύπαρξης ελικοβακτηριδίου πυλωρού. Μου χορηγήθηκε ένα κουτί laprazol 30 x 2 φορές την ημέρα και μετα την θεραπεία η οποία δεν με βοηθησε καθόλου, ξεκίνησα την εκρίζωση του ελικοβακτηριδίου ελπίζοντας οτι θα με βοηθήσει, δυστυχως σε δυο μέρες ολοκληρωνεται η αγωγη για το ελικοβακτηρίδιο και παρα τα δυο επιπλέον κουτιά laprazol (σύνολο 3 κουτιά laprazol συν έμα κουτί ομεπραζόλη απο τον ΩΡΛ που μου πρωτο διέγνωσε την λαρυγγοφαρυγγική παλινδρόμιση ) δεν έχω δεί καμία διαφορά στην υγεία μου.Απογοητευμένη και έντονα καταβεβλημένη, είμαι αύπνη απο τις 24 Μαιου ,η ξηρότητα στον φάρυγγα δεν με αφήνει να κοιμηθώ και υποσιττισμένη (τρώω μόνο νερόβραστα) έχω φτάσει τα 49 κιλά απο τα 56 που ήμουν. Σας ζητώ την βοήθεια σας γιατι καταρρέω και σωματικά και ψυχικά. Διαβαζω για την 24 πεχαμετρία με διπλό δείκτη, οισοφαγικό και φαρυγγικό αλλα μένω στην κομοτηνή και δεν γνωρίζω που να απευθυνθώ.Επίσης σκέφτομαι και το χειρουργείο ώς τελική λύση.Σας παρακαλώ πείτε μου, που μπορω να κάνω αυτή την εξέταση ετσι ώστε να αξιολογηθεί πρώτα η βαρύτητα της παλινδρόμησης και μετά να προχωρήσω στη αντιμετώπιση της. Είναι αλήθεια οτι ασθενείς με λαρυγγοφαρυγγικη παλινδρόμηση δεν ανταποκρίνονται στην φαρμακευτική αγωγη και το χειρουργείο είναι
  μονόδρομος;
  Σας ευχαριστώ μέσα απο την καρδιά μου.

Share This Page