1. Αγαπητε Επισκέπτη. Ευρίσκεσαι στο Πανελλήνιο Χειρουργικό Forum, όπου μπορεις βρείς πληροφορίες για ιατρικά χειρουργικά θέματα που σε αφορούν, όπως επίσης μπορείς να υποβάλλεις ένα καινούργιο δικό σου θέμα-ερώτηση στο φόρουμ. Πρεπει να εισαι εγγεγραμμένος χρήστης για να δεις τα ποστ των μελών ή να δημιουργήσεις δικό σου post ή θέμα (thread)!

Παρακεντηση θυρεοειδη

Discussion in 'Παθησεις Θυρεοειδούς και άλλων αδένων.' started by agnostos271, Mar 18, 2008.

  1. agnostos271

    agnostos271 New Member

    Συγχαρητηρια καταρχην για το forum.
    Ειμαι 27 χρονων και εδω και δυο χρονια περιπου ακολουθω αγωγη για το θυρεοειδη. Πηγα αρχικα σε ενα γιατρο ο οποιος μου διεγνωσε πως εχω οζο και μου εδωσε το Τ4 των 50mg. Μετα απο ενα χρονο περιπου πηγα σε ενα αλλο γιατρο (εμενα σε αλλη πολη για αυτο αλλαξα γιατρο) και μου το αυξησε σε 75mg. Σημερα μετα απο δυο χρονια περιπου απο την πρωτη φορα που εξεταστικα ξαναπηγα στον γιατρο που ειχα παει αρχικα (επστρεψα στην παλια μου πολη) και μου ειπε πως ο οζος εχει μεγαλωσει και καλο θα ηταν να κανω παρακεντηση (fna ή κατι τετοιο) για να δουμε αν υπαρχει καποιο προβλημα (π.χ. αν ειναι κακοηθης). Πρεπει να σας πω (το ανεφερα και στον γιατρο που πηγα) πως τον τελευταιο χρόνο δεν ημουν πολυ συνεπης με το χαπι. Καποιες φορες ξεχνουσα να το παρω, ενω ακομα και οταν το επαιρνα επινα σχεδον αμεσως μετα καφε.
    Να παω να την κανω ή να παρω και καποια αλλη γνωμη? Μηπως ο οζος αυξηθηκε γιατι δεν ημουν τοσο συνεπης με την χορηγηση του χαπιου?
    Θελω να ρωτησω επισης αν η παρακεντηση ειναι καθολου επικινδυνη, και αν ποναει.
    Αν θελετε καποιες παραπανω πληροφοριες π.χ. το μεγεθος του οζου μπορω να κοιταξω και να σας το πω.
    Ευχαριστω εκ των προτερων!!!
  2. bolanis

    bolanis New Member

    Η παρακέντηση με λεπτή βελόνη (FNA) είναι η πλέον ενδεδειγμένη εξέταση για την περίπτωση σας (μονήρης όζος που αυξάνει σε μέγεθος) είναι απλή, σχεδόν ανώδυνη και με πρακτικά ελάχιστους κινδύνους ενώ παρέχει μεγάλη διαγνωστική ακρίβεια.
  3. sambalisG

    sambalisG Χειρουργός - Διαχειριστής Staff Member Admin

    Συμφωνώ φυσικά με τον κ.Μπολάνη!
    Καλό θα ήταν να αναφέρατε και περισσότερα στοιχεία απο τους υπερήχους (μέγεθος, χαρακτήρες όζου κλπ)!!!;)
  4. agnostos271

    agnostos271 New Member

    Συγγνωμη καταρχην για την μεγαλη καθυστερηση να απαντησω.
    Τα υπερηχογραφηματα που εχω κανει ειχαν τα εξης αποτελεσματα:

    Το πρωτο εγινε στις 4/1/2006 με τα εξης αποτελεσματα:
    ''Ο δεξιος λοβος ελεγχεται με διαστασεις (17,3x52,7x13,1 mm) και φυσιολογικη ηχομορφολογια.
    Εις τον ανω πολο αυτου, ελεγχεται συμπαγης χωροκατακτικη επεξεργασια, υποηχη σε σχεση με το γειτονικο παρεγχυμα, με ομαλη παρυφη.
    Το ανωτερο μορφωμα με διαστασεις (7x8,7 mm), είναι συμβατο με υπαρξη οζου εις την αντιστοιχο θεση.
    Ο αριστερος λοβος ελεγχεται με διαστασεις (13,6x59,1x12,5 mm) και φυσιολογικη ηχομορφολογια.
    Δεν ελεγχεται εντος αυτου σαφες εστιακο παθολογικο ευρημα.

    Το δευτερο εγινε στις 19/10/2006 με τα εξης αποτελεσματα:
    Εκ του γενομενου ελεγχου στον δεξιο λοβο του θυρεοειδους αδενος παρατηρειται υποηχογενης, συμπαγους υφης, οζος χωρις σαφη ορια, διαστασεων 9,3mmX11,4mm.
    Δεν σημειωνεται αυξησις των οριων του αδενος
    Εγκαρσια διαμετρος του δεξιου λοβου 15mm, προσθιοπισθια 14 mm.
    Εγκαρσια διαμετρος του αριστερου λοβου 15mm, προσθιοπισθια 12,1 mm.

    Το τριτο εγινε στις 17/3/2008 με τα εξης αποτελεσματα:
    Δεξιος λοβος: 18x16 χιλ. με ηπια ανομοιογενεια και υποηχογενη οζο 11x11 χιλ. στον ανω πολο.
    Αριστερος λοβος: 19,5x13 χιλ. με ηπια ανομοιογενεια

    Θελω να σας τονισω πως τα τρια υπερηχογραφηματα εγιναν σε διαφορετικες κλινικες. Επισης ο γιατρος που μου προτεινε την παρακεντηση δεν ειχε γνωση του δευτερου υπερηχογραφηματος (19/10/2006).
  5. sambalisG

    sambalisG Χειρουργός - Διαχειριστής Staff Member Admin

    -Κατ'αρχάς υπογραμμίζω πως οι τρείς εξετάσεις έγιναν σε τρείς διαφορετικές κλινικές!
    Αυτό είναι λάθος διότι πάντα υπάρχει "μετρική" διακύμανση απο μηχάνημα σε μηχάνημα, όπως και "υποκειμενική" διακύμανση απο ιατρό σε ιατρό που διαγιγνώσκει την υπερηχογραφική εικόνα!!!

    Παρόλα αυτά ο όζος πράγματι μεγαλώνει κάπως (αν και το μέγεθος του δεν είναι κρίσιμο), και καλό θα είναι να κάνετε βιοψία δια βελόνης για λόγους ασφαλείας, η οποία δεν είναι επώδυνη απλά ένα τσίμπημα στην περιοχή!

    Δεν νομίζω πως παίζει τόσο βασικό ρόλο η μη σωστή λήψη φαρμάκων!!

    Προχωρήστε στην FNA άφοβα!!!
  6. agnostos271

    agnostos271 New Member

    γι΄αυτο ακριβως το λογο ανεφερα πως εγιναν σε διαφορετικες κλινικες.
    το θεμα ειναι μηπως λαμβανοντας υποψη το παραπανω δεν ειναι απαραιτητο να κανω την παρακεντηση (πιο πολυ για να αποφυγω την ταλαιπωρια μιας και ειμαι απο επαρχια και πρεπει να παω στην αθηνα).
    απο οτι αναφερατε βεβαια καταλαβαινω πως για καλο και για κακο θα πρεπει να την κανω.
    ευχαριστω για την βοηθεια σας

Share This Page