1. Αγαπητε Επισκέπτη. Ευρίσκεσαι στο Πανελλήνιο Χειρουργικό Forum, όπου μπορεις βρείς πληροφορίες για ιατρικά χειρουργικά θέματα που σε αφορούν, όπως επίσης μπορείς να υποβάλλεις ένα καινούργιο δικό σου θέμα-ερώτηση στο φόρουμ. Πρεπει να εισαι εγγεγραμμένος χρήστης για να δεις τα ποστ των μελών ή να δημιουργήσεις δικό σου post ή θέμα (thread)!

Ερώτηση ΟΖΟΣ 3,79χ2,44χ2,18εκ.

Discussion in 'Παθησεις Θυρεοειδούς και άλλων αδένων.' started by ΕΛΜΑ09, Mar 20, 2010.

Watchers:
This thread is being watched by 3 users.
  1. ΕΛΜΑ09

    ΕΛΜΑ09 New Member

    Καλημερα σας κυριε Μιχα!!
    Κατ΄αρχας, ευχαριστω πολυ για την αμεση απαντηση σας και για τις ευχες σας.Ως προς την πιθανοτητα να δημιουργηθει νεος οζος καποια στιγμη στον αλλο λοβο, το γνωριζω και ανελαβα αυτο το ρισκο, προκειμενου να διατηρησω τον θυρεοειδη μου.
    Η παραπανω, ομως, φραση σας με προβληματισε:δηλαδη μπορει εστια κακοηθειας να μην υπαρχει στον οζο, που αφαιρεθηκε, αλλα σε αλλο σημειο του θυρεοειδους(κατι τετοιο φανταζομαι πως ειναι πιθανο για οποιοδηποτε σημειο του σωματος μας.Γιατι να ειναι πιο πιθανο εκει, εφοσον ο οζος διγνωστει ως καλοηθης)? αν ναι, πως θα μπορω εγω να ελεγξω κατι τετοιο?υπαρχουν καποιες εξετασεις, στις οποιες μπορω να υποβληθω και να εξαλειψω αυτην την πιθανοτητα?
    Και ο χειρουργος μου μου ειπε ακριβως αυτο που μου ειπατε κι εσεις:οτι ουτως η αλλως τοσο καιρο ο θυρεοειδης μου δουλευει με τον υγιη λοβο. Τελικα θα πρεπει να παρω(εστω και μετα απο 10 μερες) το χαπι ή οχι? Μια μετρηση της TSH θα μπορουσε να μου δειξει αν ειμαι οκ?Αν ναι, ποτε να την κανω και τι νουμερα πρεπει να μου δειξει, για να ειμαι σιγουρη οτι δεν χρειαζομαι την υποστηριξη χαπιου? Εχω πολλα ερωτηματα ως προς αυτο το σκελος, γιατι προσπαθουμε τους τελευταιους μηνες να "πιασουμε" 2ο παιδακι και δεν θα ηθελα ενας αρρυθμιστος θυρεοειδης να μπλοκαρει μια ενδεχομενη συλληψη ή και να προκαλεσει καποια αποβολη.

    Θα σας ενημρωσω αμεσως για τα αποτελεσματα της ιστολογικης (για τα οποια ομολογω πως εχω αρκετη αγωνια...:_s:)

    Ευχαριστω και παλι για το ενδιαφερον σας
    Με εκτιμηση
  2. Καλησπέρα σας ,
    ειλικρινά δε έχω κανένα λόγο ,ούτε θέλω να σας αγχώσω.Οφείλω όμως να πω τη γνώμη μου ,η οποία πηγάζει από τη διεθνή βιβλιογραφία και την εμπειρία μου(η οποία ,όσο μεγάλη ή μικρή κι αν είναι ,διαδραματίζει τον μικρότερο ρόλο) ,προκειμένου να είστε σωστά ενημερωμένη.
    Η σωστή και πλήρης ενημέρωση του ασθενούς οδηγεί και στις σωστές
    αποφάσεις.
    Λαμβάνοντας ,λοιπόν ,υπόψιν πολυάριθμες μελέτες που έχουν διεξαχθεί σε πολύ μεγάλο αριθμό ασθενών σε ολόκληρο τον κόσμο και σε κέντρα αναφοράς του εξωτερικού ,οι ειδικοί (experts) διαπίστωσαν ότι σε ένα μεγάλο ποσοστό ασθενών που είχαν υποβληθεί σε ολική θυρεοειδεκτομή λόγω ευμεγέθους (>2,5) ,μονήρους όζου θυρεοειδούς ,ταυτοποιήθηκε τουλάχιστον μια εστία κακοήθειας σε άλλο σημείο (όχι απαραίτητα όζο) του ίδιου ή του έτερου λοβού και όχι αποκλειστικά στον όζο για τον οποίο χειρουργήθηκαν.Γι'αυτό το λόγο ,στο διεθνές πρωτόκολο αντιμετώπισης ευμεγέθους ,μονήρους όζου θυρεοειδούς συστήνουν ως επέμβαση εκλογής την ολική ή σχεδόν ολική θυρεοειδεκτομή.
    Όπως καταλαβαίνετε ,η πιθανότητα δεν είναι η ίδια με οποιοδήποτε άλλο σημείο του σώματός μας...αλλά πολύ μεγαλύτερη (περίπου 30%).Εάν υπήρχαν οι ίδιες πιθανότητες ,δε θα συνιστούσαν ολική αλλά μερική θυρεοειδεκτομή ή λοβεκτομή ,χειρουργική επιλογή παλαιότερων ετών που οδήγησε σε πολύ μεγάλο αριθμό επανεπεμβάσεων...Τουλάχιστον ,τότε (προ 20 ετών) δε γνώριζαν...
    Ας αφήσουμε όμως τις στατιστικές για λίγο.Ο λόγος που οδηγηθήκατε στο χειρουργείο ήταν η αυξημένη πιθανότητα του όζου να κρύβει εστία κακοήθειας.Επιλέγοντας λοιπόν το είδος της χειρουργικής επέμβασης ,στόχος μας είναι να θεραπεύσουμε τη πιθανή κακοήθεια.Ο στόχος αυτός επιτυγχάνεται μόνο με ολική ή σχεδόν ολική θυρεοειδεκτομή και σε καμμία περίπτωση με λοβεκτομή ,τουλάχιστον με όσα γνωρίζουμε μέχρι σήμερα.
    Εάν η προεγχειρητική σας διάγνωση ήταν "καλοήθης όζος" ,δεν υπήρχε λόγος να χειρουργηθείτε.Όμως ,ελλείψη ιστολογικής επιβεβαίωσης ,ποτέ δεν είμαστε σίγουροι 100% οτι ένας όζος , μικρός ή μεγάλος , είναι καλοήθης.
    Δεν υπάρχει ,λοιπόν ,άμεσος και σίγουρος τρόπος (εκτος της ιστολογικής) να διαγνώσουμε κάποια εστία κακοήθειας.Έμμεσα ,μέσω του υπερηχογραφήματος και των αιματολογικών εξετάσεων ,τίθεται μεγαλύτερη ή μικρότερη υποψία και αναλόγως συστήνουμε χειρουργική αντιμετώπιση ή παρακολούθηση.
    Όσο αφορά στο χάπι ,ο δικός μου ρόλος δεν είναι να σας πώ εάν πρέπει να το πάρετε ή όχι ,διότι αυτή είναι δουλειά του/της ενδοκρινολόγου σας σε συνεργασία με τον χειρούργο σας και δε θέλω να παρέμβω (άλλο) δημιουργώντας παρεξηγήσεις.Αναρωτιέμαι ,εντούτοις ,κι εγώ ,διότι επιθυμούσατε να διατηρήσετε το "υγιές" τμήμα του θυρεοειδούς σας , για να μην έχετε ανάγκη τη θυροξίνη σε χάπι ,σωστά? Από τη μια μου γράφετε οτι ο χειρούργος σας συμφωνεί με την επάρκεια της θυρεοειδικής λειτουργίας σας και ,από την άλλη ,οτι θα χρειαστεί να πάρετε χάπια θυροξίνης για λίγους μήνες μέχρι να αποκατασταθεί η φυσιολογική λειτουργία...??? Θα πρέπει να έχει γίνει κάποια παραννόηση και καλό είναι να το ξεκαθαρίσετε με τους θεράποντες ιατρούς σας.Ενημερωτικά ,ο ανθρώπινος οργανισμός υποστηρίζεται φυσιολογικά ακόμα κι από μικρότερα του ενός λοβού τμήματα θυρεοειδικού ιστού ,δίχως υποστήριξη φαρμακευτικώς.Η επάρκεια ,βέβαια ,εξατομικεύεται ,αφού κάθε άνθρωπος έχει τις ιδιαιτερότητες του και ειδικά όσο αφορά στη ρύθμιση του μεταβολισμού του (ο θυρεοειδής είναι ο ρυθμιστής του μεταβολικού ρυθμού).Εάν χρειαστεί να λαμβάνετε συμπληρωματικά θυροξίνη έχοντας τον ένα θυρεοειδικό λοβό ,θα είναι πολύ δύσκολο να ρυθμίσετε την δοσολογία και συνεπώς την ορμονική σας ισορροπία.(άλλος ένας λόγος που συστήνεται η ολική θυρεοειδεκτομή - πιο εύκολη ρύθμιση και παρακολούθηση μετεγχειρητικά).Η TSH θα πρέπει να βρίσκεται κοντά στο 1,5.
    Τέλος ,θα ήθελα να επισημάνω ,με όλη τη καλή διάθεση ,οτι το αν χειρουργηθεί ένας ασθενής ή όχι , είναι μια απόφαση που πρέπει να λαμβάνεται μαζί με τον ασθενή ,αλλά το είδος του χειρουργείου το αποφασίζει ο χειρουργός ,όχι με βάση τις επιθυμίες του ασθενούς ,μα λαμβάνοντας υπόψιν τα σύγχρονα ,επιστημονικά τεκμηριωμένα δεδομένα(οδηγίες) ,τις ικανότητες και την εμπειρία του και με γνώμωνα την ασφάλεια του ασθενούς ,τη μικρότερη δυνατή ταλαιπωρία του ασθενούς σε συνδυασμό με το μέγιστο όφελος γι'αυτόν ,τη πιθανότερη προεγχειρητική διάγνωση και τα διεγχειρητικά ευρήματα.

    Πάντα στη διάθεση σας ,

    Με εκτίμηση
    Last edited by a moderator: Jun 13, 2011
  3. ΕΛΜΑ09

    ΕΛΜΑ09 New Member

    Γιατρέ καλησπέρα σας!!!
    Σας ευχαριστώ πάρα πολύ για το άμεσο της απάντησής σας εν μέσω τριημέρου.Αργησα να σας ευχαριστήσω, γιατί περίμενα τα αποτελέσματα της ιστολογικής εξέτασης(τα οποία έλαβα σήμερα) και δεν ήθελα να σας ταλαιπωρώ με περιττά μηνύματα.Λοιπόν, η έκθεση της ιστολογικής εξέτασης περιλαμβάνει τα εξής βασικά στοιχεία:
    περιφερικά παρατηρείται ένα μικρό οζίο,μ.διαμέτρου 0,3 εκ.
    (δηλαδή ο όζος των 5 σχεδόν εκατοστών κατέληξε σε 0,3 εκ. !!!)
    συμπέρασμα:αλλοιώσεις οζώδους κολλοειδούς βρογχοκήλης-υπερπλαστικοί όζοι.Στοιχεία κακοήθειας δεν παρατηρούνται.
    Ομολογώ πως ηρέμησα μετά από αυτά τα αποτελέσματα και ελπίζω να λήξει κάπου εδώ η (τόση) ενασχόληση μου με τον θυρεοειδή!!:smile:
    Σας ευχαριστώ πολύ για όλες τις συμβουλές σας (τις οποίες, φυσικά, και εξακολουθώ να λαμβάνω σοβαρά υπόψη μου).

    Με πολύ εκτίμηση
  4. Καλησπέρα σας ,

    σας ευχαριστώ κι εγώ με τη σειρά μου για την ενημέρωση!
    Εύχομαι καλό καλοκαίρι!

Share This Page