1. Αγαπητε Επισκέπτη. Ευρίσκεσαι στο Πανελλήνιο Χειρουργικό Forum, όπου μπορεις βρείς πληροφορίες για ιατρικά χειρουργικά θέματα που σε αφορούν, όπως επίσης μπορείς να υποβάλλεις ένα καινούργιο δικό σου θέμα-ερώτηση στο φόρουμ. Πρεπει να εισαι εγγεγραμμένος χρήστης για να δεις τα ποστ των μελών ή να δημιουργήσεις δικό σου post ή θέμα (thread)!

Ερώτηση ΟΖΟΣ 3,79χ2,44χ2,18εκ.

Discussion in 'Παθησεις Θυρεοειδούς και άλλων αδένων.' started by ΕΛΜΑ09, Mar 20, 2010.

Watchers:
This thread is being watched by 3 users.
  1. ΕΛΜΑ09

    ΕΛΜΑ09 New Member

    ΓΙΑΤΡΕ, ΚΑΛΗΣΠΕΡΑ!! ΕΙΜΑΙ 37 ΕΤΩΝ ME 9 ΜΗΝΩΝ ΜΩΡΑΚΙ ΚΑΙ ΜΟΛΙΣ ΠΡΙΝ ΛΙΓΕΣ ΒΔΟΜΑΔΕΣ ΕΚΑΝΑ ΕΞΕΤΑΣΕΙΣ ΣΧΕΤΙΚΑ ΜΕ ΕΝΑ ΟΖΟ ΕΜΦΑΝΗ, ΠΟΥ ΕΧΩ ΣΤΟΝ ΛΑΙΜΟ ΜΟΥ.

    1) ΟΙ ΑΙΜΑΤΟΛΟΓΙΚΕΣ ΕΞΕΤΑΣΕΙΣ ΕΙΝΑΙ ΦΥΣΙΟΛΟΓΙΚΕΣ, ΔΗΛ Ο ΘΥΡΕΟΕΙΔΗΣ ΜΟΥ ΔΟΥΛΕΥΕΙ ΦΥΣΙΟΛΟΓΙΚΑ.TSH 0.84-FT4 0.92-FT3 3.58-ANTI-ΤΡΟ 0.9 & ΑΝΤΙ-TG 3.6
    2)ΤΟ ΥΠΕΡΗΧΟΓΡΑΦΗΜΑ ΕΔΕΙΞΕ ΕΥΜΕΓΕΘΗ ΜΙΚΤΗ ΗΧΟΓΕΝΕΙΑ ΟΖΟΥ ΜΕ ΣΥΜΠΑΓΗ ΚΑΙ ΕΚΤΕΤΑΜΕΝΑ ΚΥΣΤΙΚΩΣ ΕΚΦΥΛΙΣΜΕΝΑ ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΔΙΑΣΤΑΣΕΩΝ 3,79χ2,44χ2,18 εκ.Ο ΟΖΟΣ ΠΑΡΟΥΣΙΑΖΕΙ ΚΥΡΙΩΣ ΠΕΡΙΦΕΡΙΚΗ ΑΓΓΕΊΩΣΗ ΚΑΙ ΥΠΟΤΥΠΩΔΗ ΕΣΩΤΕΡΙΚΗ ΤΩΝ ΣΥΜΠΑΓΩΝ ΤΟΥ ΣΤΟΙΧΕΙΩΝ.
    3)ΣΤΗΝ ΠΑΡΑΚΕΝΤΗΣΗ ΤΑ ΚΥΤΤΑΡΟΛΟΓΙΚΑ ΕΥΡΗΜΑΤΑ ΕΙΝΑΙ: ΣΕ ΕΝΤΟΝΟ ΑΙΜΟΡΡΑΓΙΚΟ ΥΠΟΣΤΡΩΜΑ ΠΑΡΑΤΗΡΟΥΝΤΑΙ ΠΟΛΛΑ ΘΥΛΑΚΙΩΔΗ ΚΥΤΤΑΡΑ, ΜΕ ΣΤΡΟΓΓΥΛΟ Ή ΩΟΕΙΔΗ ΠΥΡΗΝΑ ΚΑΙ ΑΡΚΕΤΟ ΠΡΩΤΟΠΛΑΣΜΑ, ΜΕ ΣΑΦΗ ΚΥΤΤΑΡΙΚΑ ΟΡΙΑ ΚΑΙ ΗΠΙΑ ΠΟΛΥΜΟΡΦΙΑ,ΤΑ ΟΠΟΙΑ ΔΙΑΤΑΣΣΟΝΤΑΙ ΣΕ ΜΟΝΟΕΠΙΠΕΔΕΣ ΟΜΑΔΕΣ.ΣΤΟ ΥΠΟΣΤΡΩΜΑ ΔΙΑΚΡΙΝΟΝΤΑΙ ΜΙΚΡΕΣ ΣΥΓΚΕΝΤΡΩΣΕΙΣ ΑΡΑΙΟΧΡΩΜΑΤΙΚΟΥ ΚΟΛΛΟΕΙΔΟΥΣ,ΑΡΚΕΤΑ ΜΑΚΡΟΦΑΓΑ,ΑΠΟ ΤΑ ΟΠΟΙΑ ΑΡΚΕΤΑ ΜΕ ΕΝΔΟΠΡΩΤΟΠΛΑΣΜΑΤΙΚΑ ΚΟΚΚΙΑ ΑΙΜΟΣΙΔΗΡΙΝΗΣ ΚΑΙ ΛΙΓΑ ΚΥΤΤΑΡΑ ΦΛΕΓΜΟΝΗΣ.ΣΥΜΠΕΡΑΣΜΑ:ΚΥΤΤΣΡΟΜΟΡΦΟΛΟΓΙΚΑ ΕΥΡΗΜΑΤΑ ΠΟΥ ΣΥΝΗΓΟΡΟΥΝ ΥΠΕΡ ΟΖΟΥ ΒΡΟΓΧΟΚΗΛΗΣ ΜΕ ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΑΙΜΟΡΡΑΓΙΚΗΣ ΚΑΙ ΚΥΣΤΙΚΗΣ ΕΚΦΥΛΙΣΗΣ.
    4) ΣΠΙΝΘΗΡΟΓΡΑΦΗΜΑ ΔΕΝ ΜΠΟΡΩ ΝΑ ΚΑΝΩ, ΓΙΑΤΙ ΘΗΛΑΖΩ.

    ΜΕΤΑ ΑΠΟ ΟΛΑ ΑΥΤΑ ΠΟΙΑ ΕΙΝΑΙ Η ΓΝΩΜΗ ΣΑΣ?
    ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΚΑΝΩ ΕΠΕΜΒΑΣΗ Ή ΜΠΟΡΩ ΝΑ ΠΡΟΣΠΑΘΗΣΩ ΝΑ ΤΟ ΣΥΡΡΙΚΝΩΣΩ?
    ΥΠΑΡΧΕΙ ΠΘΑΝΟΤΗΤΑ ΝΑ ΕΙΝΑΙ ΤΕΛΙΚΑ ΗΔΗ ΚΑΚΟΗΘΗΣ Ο ΟΖΟΣ?
    ΑΝ ΚΑΝΩ ΕΠΕΜΒΑΣΗ ΜΠΟΡΩ ΝΑ ΑΦΑΙΡΕΣΩ ΜΟΝΟ ΤΟΝ ΟΖΟ ΚΑΙ ΝΑ ΚΡΑΤΗΣΩ ΤΟΝ ΥΓΙΗ ΜΟΥ ΘΥΡΕΟΕΙΔΗ?
    TETOIA ΜΕΓΕΘΗ ΟΖΩΝ ΣΕ ΤΙ ΠΟΣΟΣΤΟ ΑΠΟΔΕΙΚΝΥΟΝΤΑΙ ΚΑΚΟΗΘΗ ΤΕΛΙΚΑ Ή ΕΞΕΛΙΣΣΟΝΤΑΙ ΣΕ ΚΑΚΟΗΘΗ (ΕΝΩ ΤΑ ΠΡΩΤΑ ΕΥΡΗΜΑΤΑ ΔΕΙΧΝΟΥΝ ΚΑΛΟΗΘΕΙΑ)?
    ΣΥΓΝΩΜΗ ΓΙΑ ΤΟ ΜΕΓΕΘΟΣ ΤΟΥ ΕΡΩΤΗΜΑΤΟΣ. ΤΟ ΠΑΡΕΘΕΣΑ ΚΑΙ ΣΕ ΑΛΛΟ ΣΗΜΕΙΟ ΤΟΥ FORUM, ΑΛΛΑ ΜΑΛΛΟΝ ΕΠΡΕΠΕ ΝΑ ΤΟ ΠΑΡΑΘΕΣΩ ΣΕ NEW THREAD. ΕΥΧΑΡΙΣΤΩ ΠΟΛΥ.....:smile:
  2. sambalisG

    sambalisG Χειρουργός - Διαχειριστής Staff Member Admin

    Καλησπέρα σας.
    Ειναι γεγονός πως προκειται για μεγάλο όζο, ο οποίος δεν παρουσιάζει πρόβλημα σχετιζόμενο με νεοπλασία (αυτη τη στιγμή), βάσει της κυτταρολογικής.
    Βασικά θα πρέπει να αντιμετωπισθεί φαρμακευτικά στην αρχή με σκοπό την συρρίκνωση του, και τακτική παρακολούθηση.
    Πρέπει να σας πω πως, τέτοιο μεγεθος όζου, δύσκολα τιθασεύεται, και συνήθως καταλήγει στο χειρουργείο.
    Η επέμβαση είναι η θυροειδεκτομή και όχι η αφαίρεση του όζου!
  3. ΕΛΜΑ09

    ΕΛΜΑ09 New Member

    ΕΥΧΑΡΙΣΤΩ ΠΟΛΥ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΠΑΝΤΗΣΗ ΣΑΣ,ΓΙΑΤΡΕ!! ΜΙΑ ΑΚΟΜΑ ΕΡΩΤΗΣΗ: ΕΚΑΝΑ ΚΑΙ ΤΙΣ ΕΞΗΣ ΕΠΙΠΛΕΟΝ ΑΙΜΑΤΟΛΟΓΙΚΕΣ ΕΞΕΤΑΣΕΙΣ ΣΗΜΕΡΑ ΜΕ ΤΑ ΑΚΟΛΟΥΘΑ ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑΤΑ:
    1) ΚΑΛΣΙΤΟΝΙΝΗ (CT) 0.5 (ΦΥΣΙΟΛΟΓΙΚΕΣ ΤΙΜΕΣ <11.5pg/ml)

    2) ΘΥΡΕΟΣΦΑΙΡΙΝΗ(Τg) 165.2 (ΦΥΣΙΟΛΟΓΙΚΕΣ ΤΙΜΕΣ <78ng/ml

    ΝΑ ΑΝΗΣΥΧΗΣΩ ?????????
  4. sambalisG

    sambalisG Χειρουργός - Διαχειριστής Staff Member Admin

    Θα έλεγα με την αύξηση της θυρεοσφαιρίνης θα πρέπει να ανησυχούσατε λίγο.:cool:
  5. ΕΛΜΑ09

    ΕΛΜΑ09 New Member

    ΘΑ ΤΟ ΛΑΒΩ ΥΠΟΨΗ ΜΟΥ....ΣΑΣ ΕΥΧΑΡΙΣΤΩ ΠΟΛΥ ΓΙΑ ΤΙΣ ΑΠΑΝΤΗΣΕΙΣ ΣΑΣ,ΓΙΑΤΡΕ!!! ΝΑ ΕΙΣΤΕ ΚΑΛΑ......:smile:
  6. ΕΛΜΑ09

    ΕΛΜΑ09 New Member

    ΓΙΑΤΡΕ, ΚΑΛΗΣΠΕΡΑ!! ΠΡΙΝ 2 ΜΗΝΕΣ ΣΑΣ ΕΙΧΑ ΕΝΟΧΛΗΣΕΙ ΜΕ ΕΡΩΤΗΜΑΤΑ ΣΧΕΤΙΚΑ ΜΕ ΤΟΝ ΟΖΟ ΜΟΥ. ΤΟΤΕ ΤΟ ΥΠΕΡΗΧΟΓΡΑΦΗΜΑ , ΠΟΥ ΕΙΧΑ ΚΑΝΕΙ, ΕΙΧΕ ΤΑ ΑΚΟΛΟΥΘΑ ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑΤΑ: ΕΔΕΙΞΕ ΕΥΜΕΓΕΘΗ ΜΙΚΤΗ ΗΧΟΓΕΝΕΙΑ ΟΖΟΥ ΜΕ ΣΥΜΠΑΓΗ ΚΑΙ ΕΚΤΕΤΑΜΕΝΑ ΚΥΣΤΙΚΩΣ ΕΚΦΥΛΙΣΜΕΝΑ ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΔΙΑΣΤΑΣΕΩΝ 3,79χ2,44χ2,18 εκ.Ο ΟΖΟΣ ΠΑΡΟΥΣΙΑΖΕΙ ΚΥΡΙΩΣ ΠΕΡΙΦΕΡΙΚΗ ΑΓΓΕΊΩΣΗ ΚΑΙ ΥΠΟΤΥΠΩΔΗ ΕΣΩΤΕΡΙΚΗ ΤΩΝ ΣΥΜΠΑΓΩΝ ΤΟΥ ΣΤΟΙΧΕΙΩΝ.
    ΣΗΜΕΡΑ 21/5/2010 ΚΑΙ ΜΕΤΑ ΑΠΟ ΚΑΠΟΙΑ ΘΕΡΑΠΕΙΑ ΔΙΑΡΚΕΙΑΣ 2 ΜΗΝΩΝ ΞΑΝΑΕΚΑΝΑ ΥΠΕΡΗΧΟΓΡΑΦΗΜΑ ΜΕ ΤΑ ΑΚΟΛΟΥΘΑ ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑΤΑ: Ο ΑΡΙΣΤΕΡΟΣ ΛΟΒΟΣ ΚΑΤΑΛΑΜΒΑΝΕΤΑΙ ΑΠΟ ΟΖΟ ΙΣΟΗΧΟΙΚΟ, ΑΝΟΜΟΙΟΓΕΝΟΥΣ ΗΧΟΔΟΜΗΣ, ΜΕ ΣΥΜΠΑΓΗ ΚΑΙ ΠΟΛΛΑΠΛΑ ΚΥΣΤΙΚΑ ΣΤΟΙΧΕΙΑ, ΣΑΦΩΝ ΟΡΙΩΝ, ΔΙΑΣΤΑΣΕΩΝ 3,78χ 1,86χ2,02 ΜΕ ΠΕΡΙΦΕΡΙΚΗ ΚΥΡΙΩΣ ΑΓΓΕΙΩΣΗ.
    1) Ο ΟΖΟΣ ΣΥΡΡΙΚΝΩΘΗΚΕ Ή ΟΧΙ?
    2) ΑΝ ΝΑΙ, ΝΑ ΘΕΩΡΗΣΩ ΟΤΙ ΜΕ ΑΥΤΗ ΤΗ ΣΥΡΡΙΚΝΩΣΗ "ΠΙΑΝΕΙ" Η ΘΕΡΑΠΕΙΑ ΠΟΥ ΚΑΝΩ?
    3) ΑΝ ΟΧΙ, ΜΕ ΠΟΙΑ ΜΕΤΑΒΟΛΗ ΜΕΓΕΘΟΥΣ ΚΑΙ ΣΕ ΤΙ ΧΡΟΝΙΚΟ ΟΡΙΖΟΝΤΑ ΘΑ ΜΠΟΡΟΥΣΑ ΝΑ ΘΕΩΡΗΣΩ ΟΤΙ ΠΙΑ ΑΡΧΙΖΕΙ ΝΑ ΣΥΡΡΙΚΝΩΝΕΤΑΙ?

    ΕΥΧΑΡΙΣΤΩ ΠΟΛΥ ΓΙΑ ΤΟΝ ΧΡΟΝΟ ΣΑΣ.....
  7. sambalisG

    sambalisG Χειρουργός - Διαχειριστής Staff Member Admin

    Δυο μήνες ειναι μικρό διάστημα να μπορεσει να αξιολογηθεί η θεραπεία.
    Το εξάμηνο είναι μια σωστή χρονική διάρκεια, και θα πρέπει να γίνει στο ίδιο μηχάνημα βασικά!!
  8. ΕΛΜΑ09

    ΕΛΜΑ09 New Member

    ΔΗΛΑΔΗ, ΓΙΑΤΡΕ, ΑΝ ΚΑΤΑΛΑΒΑ ΚΑΛΑ ΤΗΝ ΑΠΑΝΤΗΣΗ ΣΑΣ, ΕΚΤΙΜΑΤΕ ΟΤΙ ΔΕΝ ΥΠΑΡΧΕΙ ΜΕΙΩΣΗ ΣΤΙΣ ΔΙΑΣΤΑΣΕΙΣ ΤΟΥ ΟΖΟΥ, ΑΛΛΑ ΩΣΤΟΣΟ ΟΤΙ ΑΥΤΟ ΤΟ ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑ ΔΕΝ ΑΚΥΡΩΝΕΙ ΚΑΙ ΤΗΝ ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑΤΙΚΟΤΗΤΑ ΤΗΣ ΘΕΡΑΠΕΙΑΣ ΛΟΓΩ ΤΗΣ ΜΙΚΡΗΣ ΔΙΑΡΚΕΙΑΣ ΤΗΣ.ΣΩΣΤΑ??
  9. sambalisG

    sambalisG Χειρουργός - Διαχειριστής Staff Member Admin

    Βασικά ναι!
    (από προσωπική πείρα οφείλω να σας πω πως όζοι μεγέθους όπως εσας, σπάνια ελέγχονται φαρμακευτικά και συνήθως καταλήγουμε σε επέμβαση)!
  10. ΕΛΜΑ09

    ΕΛΜΑ09 New Member

    ΣΑΣ ΕΥΧΑΡΙΣΤΩ ΠΑΡΑ ΠΟΛΥ, ΓΙΑ ΜΙΑ ΑΚΟΜΗ ΦΟΡΑ, ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΠΑΝΤΗΣΗ ΣΑΣ!! ΝΑ ΕΙΣΤΕ ΚΑΛΑ.....:sorrriso:
  11. Θα ήθελα να σας ρωτήσω για την εξέλιξη του μεγέθους του όζου σας. Κάτι που δεν αναφέρθηκε έιναι οτι στην άμεση περίοδο μετά την εγκυμοσύνη ,μπορεί να συμβεί μια "έξαρση" του μεγέθους των όζων που ίσως προυπάρχουν και οι οποίοι μικραίνουν είτε ξεκινήσει η ασθενής αγωγή είτε και χωρίς αγωγή με θυροξίνη σε διάστημα 6 μηνών εως 1 έτους.
    Οπωσδήποτε,επίσης,πρέπει να κάνετε μια επανάληψη της θυρεοσφαιρίνης καθώς και ενα υπερηχογράφημα θυρεοειδούς-τραχήλου, εαν δεν εχετε κάνει ήδη.
    Δεν ειναι καθόλου σπάνιο το μέγεθος του όζου να έχει μικρίνει ή και να έχει εξαφανισθεί.
  12. ΕΛΜΑ09

    ΕΛΜΑ09 New Member

    Καλησπέρα!!
    Μόλις σήμερα είδα το μήνυμά σας και ομολογώ πως με εξέπληξε ευχάριστα!! Ευχαριστώ πολύ για το ενδιαφέρον σας.Πολύ σημαντικό αυτό, που αναφέρετε για το διάστημα μετά την εγκυμοσύνη. Δεν ξέρω αν παίζει ρόλο και το γεγονός ότι θηλάζω ακόμα 15 μήνες μετά τη γέννα, δηλαδή κατά πόσο παραμένω ορμονικά διαταραγμένη, πράγμα που μπορεί να συμβάλλει στη διατήρηση του όζου.
    Οπως και να 'χει, τελικά επέλεξα να μην προβώ σε αφαίρεση (μήπως και καταφέρω να σώσω τον κατά τα άλλα υγιή θυρεοειδή) και να ακολουθήσω θεραπεία με θυροξίνη κατόπιν οδηγιων του γιατρού μου (ο μοναδικός, πέρα από σας εδώ στο forum, που δε με έστειλε κατευθείαν στο χειρουργικό κρεβάτι :biggrin: ).
    Ξεκίνησα τη θεραπεία 1-6-2010 και τον Δεκέμβριο θα κάνω τις ακόλουθες εξετάσεις:ECHO θυρεοειδους αδενος-TSH,FT3,FT4,A-FETOPROTEIN,CEA,θυρεοσφαιρινη-ουρία-κρεατινινη-ουρικό οξύ-σάκχαρο-χοληστερόλη-τριγλυκερίδια-HDL-LDL-SGOT-SGPT-γενική αίματος και ούρων. Μέχρι στιγμής διά της αφής, δεν μπορώ να καταλάβω τυχόν συρρίκνωση...
    Πάντως θα σας ενημερώνω για την εξέλιξή του (έτσι... και για στατιστικούς λόγους, για να δούμε τελικά πώς μπορεί να καταλήξει όζος τέτοιου μεγέθους;)). Ελπίζω και εύχομαι 1) να μην εξελιχθεί στη συνέχεια σε κακοήθεια και 2) να σώσω τον θυρεοειδή μου !!!!
    Και πάλι σας ευχαριστώ πολύ................
  13. Ευχαριστώ κι εγώ με τη σειρά μου.Αναμένω την απάντηση σας το Δεκεμβριο και σας εύχομαι να χαίρεστε το μωράκι σας!
  14. ΕΛΜΑ09

    ΕΛΜΑ09 New Member

    Καλησπέρα-Καλησπέρα!!!
    Να ΄μαι πάλι μετά απο 6 μηνες θεραπειας (πώς περνάει ο καιρος...) με Euthyrox 25 (1 χαπάκι/ημερα).Σημερα εκανα ολες τις προγραμματισμενες εξετασεις και σας παραθετω τα αποτελεσματα μου:
    TSH:1.12
    FT4: 0.94
    FT3: 3.56
    CEA: <0.87
    a-FP: 2.0
    Tg: 71.4
    ΣΑΚΧΑΡΟ: 80.0
    ΟΥΡΙΑ: 34.0
    ΚΡΕΑΤΙΝΙΝΗ: 0.7
    ΟΥΡΙΚΟ ΟΞΥ: 2.5
    ΧΟΛΗΣΤΕΡΟΛΗ ΟΛΙΚΗ: 164.0
    ΧΟΛΗΣΤΕΡΟΛΗ HDL: 49.0
    ΧΟΛΗΣΤΕΡΟΛΗ LDL: 104
    ΤΡΙΓΛΥΚΕΡΙΔΙΑ:57
    ΑΣΒΕΣΤΙΟ: 8.8
    ΚΑΛΙΟ:4.6
    ΝΑΤΡΙΟ: 139.0
    SGOT/AST: 18.0
    SGPT/ALT:19.0
    ΛΕΥΚΑ ΑΙΜΟΣΦΑΙΡΙΑ: 8000
    ΕΡΥΘΡΑ ΑΙΜΟΣΦΑΙΡΙΑ:4450000
    ΑΙΜΟΣΦΑΙΡΙΝΗ: 13.9
    ΑΙΜΑΤΟΚΡΙΤΗΣ: 40.0
    ΓΕΝΙΚΗ ΕΞΕΤΑΣΗ ΟΥΡΩΝ: ΦΥΣΙΟΛΟΓΙΚΗ &
    ΥΠΕΡΗΧΟΓΡΑΦΙΚΟΣ ΕΛΕΓΧΟΣ ΘΥΡΕΟΕΙΔΟΥΣ ΑΔΕΝΑ
    Ο θυρεοειδης αδενας ελεγχεται με αυξημενο το μεγεθος του αριστερου λοβου.
    Διαστασεις, ΔΛ:1,09Χ1,32Χ4,33 εκ.
    ΑΛ: 2,01X2,46X5,21 εκ.
    Πάχος ισθμου: 0,263 εκ.
    Παρουσια ευμεγεθους οζου με συμπαγη και κυστικα στοιχεια διαστασεων 3,75Χ1,84 εκ. στον αριστερο λοβο.
    Ομοιογενης ελεγχεται η ηχοδομη του δεξιου λοβου.

    Αυτα ηταν τα αποτελεσματα των εξετασεων μου.
    1) Πως τα κρινετε τα αποτελεσματα?
    2) Εσεις θα προτεινατε συνεχιση της αγωγης, αλλαγη της αγωγης ή χειρουργειο?
    3) Εντελλει ο θηλασμος, τον οποιο και συνεχιζω, επηρεαζει τον οζο (εμποδιζει ισως τη συρρικνωση του) ή δεν παιζει ρολο?
    Σας ευχαριστω πολυ για τον χρονο σας.................:smile:
  15. Καλημέρα σας!
    Νομίζω οτι η κατάσταση αρχίζει να ξεκαθαρίζει...
    Αν και η αγωγή που λαμβάνεται ,κατα τη γνώμη μου ,είναι ανεπαρκής (πολύ μικρή δοσολογία-η tsh αυξάνεται αντι να μειώνεται...) ,αυτο που κυρίως μας ενδιαφέρει είναι το χρονικό διάστημα των 6 μηνών που μεσολάβησε και κατα το οποίο δε φάνηκε κάποια αξιοσημείωτη διαφορά στο μέγεθος του όζου.
    Η θυρεοσφαιρίνη εξακολουθεί να διατηρείται άνω των φυσιολογικών ορίων.
    Προς διευκρίνηση αυτής της αυξημένης τιμής ,καλό θα ήταν να κάνετε ένα σπινθηρογράφημα θυρεοειδούς.
    Ο θηλασμός δεν έχει αποδειχθεί οτι διαδραματίζει κάποιο ρόλο στην αυξομείωση του μεγέθους των προυπάρχοντων όζων.
    Σύμφωνα με τα τελευταία guidelines ,όζος μεγαλύτερος από 2,5εκ. ,ο οποίος δεν υποστρέφει ,συνιστά απόλυτη ένδειξη για θυρεοειδεκτομή.
    Μάλλον ήρθε η ώρα ,λοιπόν ,να αρχίσετε να σκέφτεστε σοβαρά τη χειρουργική επέμβαση ,η οποία θα πρέπει να είναι η ολική ή σχεδόν ολική θυρεοειδεκτομή και όχι λοβεκτομή ή οζεκτομή.

    Με εκτίμηση
  16. ΕΛΜΑ09

    ΕΛΜΑ09 New Member

    Καλημερα!!!
    Σχετικα με τη θυρεοσφαιρινη, τα αποτελεσματα γραφουν οτι φυσιολογικες τιμες θεωρουνται οι <78ng/ml κι εγω ειμαι κατω απο αυτο το οριο, Μηπως ειναι λανθασμενα τα ορια που εχει το μικροβιολογικο κεντρο??
    Ομολογω πως με προβληματισατε εντονως....:confused:
    Το απογευμα εχω ραντεβου με το γιατρο, που με παρακολουθει..Αιντε να δουμε τι θα ακουσω κι απο κει....::)
    Σας ευχαριστω πολυ-πολυ για την αμεση ανταποκριση. Θα σας ενημερωσω για τη συνεχεια....
  17. Γενικά ,οι φυσιολογικές τιμές της θυρεοσφαιρίνης κυμαίνονται από 3 εως 42ng/ml ,αλλά το εύρος αυτό εξαρτάται και από τη μέθοδο προσδιορισμού που χρησιμοποιεί το κάθε εργαστήριο.
    Καλό είναι πάντως ,όταν μετράμε θυρεοσφαιρίνη ,να μετράμε και τα αντισώματα έναντι αυτής (anti-TG) ,διότι εάν αυτά είναι αυξημένα ,τότε η θυρεοσφαιρίνη ανευρίσκεται ψευδώς χαμηλή.
    Η θυρεοσφαιρίνη χρησιμοποιείται ,κυρίως , ως δείκτης υπερλειτουργίας του θυρεοειδούς αδένα.Γι'αυτό ,συμπληρωματικά ,συστήνουμε το σπινθηρογράφημα ώστε να μάθουμε αν ενας θυρεοειδικός όζος υπερλειτουργεί ή υπολειτουργεί.

    Με εκτίμηση
    Last edited by a moderator: Dec 2, 2010
  18. ΕΛΜΑ09

    ΕΛΜΑ09 New Member

    Τελικά πήγα και στον γιατρό, που με παρακολουθεί και μου είπε τα εξής: "το μέγεθος του όζου δεν μεταβλήθηκε, εξάλλου ήταν και συντηρητική η αγωγή, που ακολουθήσαμε. Ωστόσο η τιμή της θυρεοσφαιρίνης, που απο 165 έπεσε στο 71 δείχνει ότι αρχίσαμε να επιδρούμε πάνω στον όζο και από δραστήριος, που ήταν, άρχισε να κοιμάται. Συνεχίζουμε με πιο ενισχυμένη δόση θυροξίνης (euthyrox των 50)". Οι επόμενες εξετάσεις θα είναι σε 1 εξάμηνο ξανά. Έτσι αποφάσισα να συνεχίσω κι εγώ τη θεραπεία και βλέπουμε.......
    Θα τα ξαναπούμε, λοιπόν, με την πρώτη ευκαιρία....Σας ευχαριστώ πολύ και πάλι.....στο επόμενό μας ραντεβού θα φοράμε...κοντομάνικα.....:_risata:
  19. ΕΛΜΑ09

    ΕΛΜΑ09 New Member

    Καλησπερα και πάλι!!
    Πριν λιγες μερες τελειωσε και το 2ο εξαμηνο αγωγης (αυτη τη φορα με ethyrox των 50) και στις 30/05/2001 πηγα για τις προγραμματισμενες εξετασεις αιματος, ουρων, κλπ και για υπερηχογραφημα. Τα αποτελεσματα ηταν τα εξης:
    TSH 0,83
    Tg(θυρεοσφαιρινη) 60.0
    Ασβεστιο 8.8
    Φωσφορος 3.7
    Φερριτινη 32
    Σιδηρος 54.0
    Αλκαλικη φωσφαταση 52.0
    Λοιπες εξετασεις ηταν οκ. Και ερχομαστε τωρα στο υπερηχογραφημα:
    Ευμεγεθης μικτης ηχοσυστασης οζος με συμπαγη και κυστικα στοιχεια διαστασεων 3,25χ2,95χ5,11 εκ. καταλαμβανει εξ΄ολοκληρου τον αριστερο λοβο.Ο οζος εμφανιζει περιφερικη αγγειωση οπως και ηπια αγγειωση στα συμπαγη στοιχεια του.
    Υποηχοικος οζος με κυστικη εκφυλιση και δυο αδρες επασβεστωσεις διαστασεων 0,80χ0,34 εκ. απεικονιζεται στο αριστερο ημιση του ισθμου.
    Διαστασεις λοβων:(ΔΕ) λοβος 1,78χ1,32χ4,34 εκ.
    (ΑΡ) λοβος 3,25χ2,95χ5,15 εκ.
    Παχος ισθμου: 0,38 εκ.


    Κατοπιν,λοιπον, του νεου υπερηχογραφηματος αποφασισα να προχωρησω σε εγχειρηση.Ο χειρουργος, που με ανελαβε, μου ειπε οτι αφοσον ο αλλος λοβος ειναι υγιης, δεν υπαρχει λογος να γινει ολικη αφαιρεση του θυρεοειδους, αλλα θα αφαιρεσει τον αριστερο λοβο και μερος του ισθμου.Ετσι δε θα χρειαζεται να παιρνω μια ζωη το χαπακι, παρα μονο για καποιους μηνες μετα την επεμβαση.
    Χθες 09/06/2011 χειρουργηθηκα. Εκανα, πραγματι, μερικη θυρεοειδεκτομη.Πηγαν ολα καλα.Τελικα δεν ειχε δημιουργηθει νεος οζος, αλλα ηταν ο ιδιος,που επεκταθηκε προς τον ισθμο.Το αποτελεσμα της βιοψιας θα το παρω την Τριτη.
    1η Ερωτηση: πώς τη βλεπετε ολη αυτην την πορεια?
    2η Ερωτηση: σημερα (1 μερα μετα το χειρουργειο) επικοινωνησα με τον ενδοκρινολογο μου και μου ειπε στο εξης να παιρνω ethyrox των 75 και μετα απο 6 βδομαδες να ελεγξω την TSH μου. Ο δε χειρουργος μου μου ειπε οτι για 10 μερες δε χρειαζεται να παρω θυροξινη, γιατι με την επεμβαση εχει "ερεθισει" την περιοχη και,ετσι, θα παραγεται η απαραιτητη ορμονη γι΄αυτο το διαστημα των 10 ημερων. Τελικα να ξεκινησω το χαπακι μου τωρα ή σε 10 μερες?

    Σας ευχαριστω πολυ-πολυ..:smile:
  20. Καλημέρα σας ,
    αρχικά να σας ευχηθώ καλή ανάρρωση!
    Η γνώμη μου είναι οτι η χειρουργική επέμβαση στην οποία έπρεπε να υποβληθείτε είναι η ολική θυρεοειδεκτομή ,διότι εαν η ιστολογική έκθεση ταυτοποιήσει κάποια εστία κακοήθειας (αυτός είναι και ο λόγος που χειρουργηθήκατε) ή εαν στο μέλλον αναπτυχθεί κάποιος ύποπτος όζος στον έτερο λοβό ,θα χρειαστεί να ξαναχειρουργηθείτε.Επίσης ,ένα πολύ συχνό εύρημα μετά από επεμβάσεις για ευμεγέθεις όζους σαν το δικό σας,είναι να ανευρίσκεται κάποια εστία κακοήθειας όχι στον όζο αλλά σε άλλο σημείο...Η επανεπέμβαση είναι πολύ πιο δύσκολη τεχνικά επέμβαση και πολύ πιο επικινδυνη (αυξημένο ποσοστό επιπλόκων) για τον ασθενή.
    Αυτός είναι και ο λόγος που η μερική θυρεοειδεκτομή έχει εγκαταληφθεί και διεθνώς συστήνεται η ολική θυρεοειδεκτομή.
    Οσο για το χάπι ,δε χρειάζεται να το ξεκινήσετε άμεσα ,διότι κατά το χειρουργείο 'βγαίνει' μια ποσότητα θυρεοειδικών ορμονών στη κυκλοφορία ,και συνάμα υπάρχει λειτουργικό υπόλλειμα θυρεοειδικού ιστού το οποίο παράγει την ποσότητα που χρειάζεστε.Γενικά ,δεν καταλαβαίνω γιατί ο ενδοκρινολόγος σας σας χορηγεί φαρμακευτική αγωγή με θυροξίνη μετεγχειρητικά ,αφου ο μισός θυρεοειδής αδένας είναι στη θέση του και λειτουργεί κανονικά...??? (εφόσον ο ένας λοβός καταλαμβανόταν εξ'ολοκλήρου από τον όζο,δε λειτουργούσε και προεγχειρητικά η θυρεοειδική λειτουργία αφορούσε στο λοβό που υπάρχει και μετεγχειρητικά.Δηλαδή ,δεν έχει αλλάξει κάτι).
    Αν έχετε τη καλοσύνη ,ενημερώστε με για το αποτέλεσμα της ιστολογικής.

    Εύχομαι να πάνε όλα καλά!


    Με εκτίμηση
    Last edited by a moderator: Jun 11, 2011

Share This Page