1. Αγαπητε Επισκέπτη. Ευρίσκεσαι στο Πανελλήνιο Χειρουργικό Forum, όπου μπορεις βρείς πληροφορίες για ιατρικά χειρουργικά θέματα που σε αφορούν, όπως επίσης μπορείς να υποβάλλεις ένα καινούργιο δικό σου θέμα-ερώτηση στο φόρουμ. Πρεπει να εισαι εγγεγραμμένος χρήστης για να δεις τα ποστ των μελών ή να δημιουργήσεις δικό σου post ή θέμα (thread)!

«Οτι τρωω, με τρωει» - υπερφαγια και ενοχες

Discussion in 'Ψυχολογική Υποστήριξη Παχυσαρκίας' started by ΧΑΤΖΗΔΗΜΗΤΡΙΟΥ ΑΝΝΑ, May 6, 2008.

Watchers:
This thread is being watched by 1 user.
 1. Ενοχή: ενοχές διότι ο άνθρωπος δεν ικανοποιεί τις δικές του προσδοκίες. ενοχές διότι δεν ικανοποιεί ούτε τις προσδοκίες των άλλων. ενοχές διότι πήρε βάρος. ενοχές για το ίδιο το πρόβλημα της υπερφαγίας ή της βουλιμίας. ενοχή για την προσωπική καταξίωση όταν αυτή ταυτίζεται με μη εφικτό ιδανικό βάρος, ενοχές απο την κοινωνική κριτική σε θέματα διατροφής και εμφάνισης, ενοχές απο αμέτρητα διαιτολογικά προγράμματα που επιβάλουν αυστηρές απαγορεύσεις, είναι μόνο λίγοι απο τους αμέτρητους λόγους που δημιουργούνται ενοχές σε σχέση με το φαγητό.

  Παρατηρείται σε ανθρώπους που κάνουν επεισόδια υπερφαγίας, ή βουλιμίας μια υπερβολική ενασχόληση, μια αυστηρή κριτική που συχνά φτάνει σε απαξίωση του εαυτού τους. σκέψεις όπως : «ότι και να κάνω ποτέ τίποτα δεν θα είναι αρκετό», «η ζωή μου θα ήταν καλύτερη αν έχανα βάρος» «θ’ άρεσα περισσότερο στους ανθρώπους αν έχανα βάρός», κυριεύουν το μυαλό και ορίζουν ασυναίσθητα την συμπεριφορά τους.

  Η εντύπωση πώς δεν κάνουν το κοινωνικό αποδεκτό, οτι η αυτο-εικόνα τους δεν αξίζει αρκετά, ή οτι δεν αντεπεξέρχονται στις προσδοκίες, στους κανόνες που βάζουν με τον εαυτό τους, τους οδηγεί σε ενοχές. οι ενοχές με την σειρά τους δημιουργούν χαμηλή αυτο-εκτήμηση και αυτοπεποίθηση που τους κάνει να μη λειτουργούν αποδοτικά στην καθημερινότητα τους.

  Στην προσπάθεια να ανακτήσουν πάλι ικανοποίηση με τον εαυτό τους, προσπαθούν να εφαρμόσουν αυστηρό έλεγχο (νηστείες, στερητικές δίαιτες, απαγορεύσεις κατηγοριών φαγητών, διάκριση σε «καλές-κακές τροφές) πάνω στην συμπεριφορά της διατροφής που εξαρχής τους είχε οδηγήσει σε υπερφαγία ή βουλιμία και τους έκανε να νιώσουν άσχημα δημιουργώντας ενοχές. αποτέλεσμα ο άνθρωπος να μπαίνει σε φαύλο κύκλο και να νιώθει πώς οτι τρώει, τον τρώει... να νιώθει συναισθήματα δυσφορίας όπως ντροπή, θυμό, άγχος, θλίψη.

  Αυτά τα συναισθήματα όμως πάλι τους βάζουν στον κύκλο να φάνε περισσότερο από όσο έχουν οργανικά ανάγκη, χωρίς πείνα αλλά για ν’ ανακουφιστούν. το φαγητό λειτουργεί σαν εκτόνωση της συναισθηματικής φόρτισης που νιώθουν με τον εαυτό τους, προσπαθούν για την εξάλειψη της ενοχής με τον εαυτό τους που έκανε υπερφαγία μ’ αποτέλεσμα να ξεσπούν πάλι πάνω στο φαγητό.

  Η ενοχές και ο αυστηρός έλεγχος διατροφής είναι ο κινητήριος μοχλός που ενεργοποιούν επεισόδια υπερφαγίας ή βουλιμίας. η ανάγκη για έλεγχο του σωματικού και συναισθηματικού περιβάλλοντος. με αυτό τον τρόπο η ψυχογενής βουλιμική συμπεριφορά ή η συμπεριφορά της επεισοδιακής υπερφαγίας είναι ένας αρνητικός μηχανισμός αντιμετώπισης, που χρησιμοποιείται για να ελέγχει συναισθήματα. σ’ αυτές τις περιπτώσεις το φαγητό μπορεί να χρησιμοποιηθεί για να τιμωρήσουμε τον εαυτό μας ή για να πάψουμε να αισθανόμαστε εντελώς. η στέρηση φαγητού μπορεί να χρησιμοποιηθεί για να ξεφορτωθούμε αρνητικά συναισθήματα ή υπερβολική κατανάλωση φαγητού για να γεμίσουμε ένα κενό.

  Συχνά σ’ αυτές τις περιπτώσεις η ψυχολογική προσέγγιση / υποστήριξη επιτυγχάνει την εξισορρόπηση της σκέψης, του συναισθήματος και πώς αυτά επηρεάζουν την διατροφική μας συμπεριφορά καθιστώντας την έναν αποτελεσματικό τρόπο για να βγούμε απο τον φαύλο κύκλο.
  Last edited by a moderator: May 7, 2008

Share This Page